Ülkü Tamer

Bir Tiyatro Anısı

08 Aralık 2012 Cumartesi

Hafta içinde Ferhan Şensoylaydık. Ne konuşulur Ferhanla? Her şey. Yine de ağırlık tiyatroydu elbette.

\n

Şu sıralarda sık sık turneye çıkıyor Ferhan. Turne anılarından söz açıldı. Onun anıları koca bir kitap oldu zaten. Ben de beş yıllık tiyatro oyunculuğu döneminde turnelerde neler neler yaşamışım, onları hatırladım.

\n

55 yıl öncesinden bende kalan bir tiyatro anısı var ki, unutmam olanaksız. Onu anlattım Ferhana.

\n

***

\n

Robert Kolejde sahneye koyduğumuz iki oyunu, Ahmet Vefik Paşanın Zor Nikâh ile Tabibi Aşkını yarıyıl tatilinde Bandırma, Balıkesir, Manisa, İzmirde oynayacaktık. Daha o zaman bile usta birer tiyatrocu olan Genco Erkal ile Çiğdem Selışık, sahneyi bırakmasa Laurence Oliviere taş çıkartacağına inandığım Berent Enç de vardı aramızda. Tiyatrodan çok edebiyatla ilgilenen Anıl Meriçelli, turnede bizimle birlikte olabilmek için bir rol üstlenmişti.

\n

Başımızda da bir İngiliz hocamız vardı: Hillary Sumner-Boyd.

\n

Boyd, hocamız değil de arkadaşımız olmuştu hep. Odasında toplanır, sigaralarımızı tüttürüp tiyatrodan, edebiyattan konuşurduk. Çok şeyler öğrenmiştik ondan. En önemlisi, sanattan tat almayı öğrenmiştik.

\n

***

\n

Önce Bandırmaya gittik gemiyle. Kızılay Bandırma Şubesi yararına oynayacağız. O sıralarda Anadoluda turne yapan tiyatro pek yok. Hele Bandırmaya neredeyse hiç tiyatro gitmemiş. Gemimiz rıhtıma yanaşırken, bir de baktık, kalabalık bir karşılayıcı topluluğu! Bizler oraya oyun sergilemeye gelmiş tiyatro heveslisi öğrenciler değil de, Olimpiyattan altın madalyalarla dönen güreşçilerdik sanki! Belediye başkanı orada, kaymakam orada!

\n

Sizi hemen tiyatroya götürelim, sahneyi göründediler. Sonra Sayın Kaymakamın sizin onurunuza vereceği yemeğe gideceğiz.

\n

Yollandık tiyatroya. Daha doğrusu, oynayacağımız sinemaya. Güzel bir salon, güzel bir sahne. Yalnız Kızılaycılar dikkatimizi çekti. Aralarında tartışıyorlar. Sonunda görüş birliğine vardılar. Sahnenin tam ortasını gösterdiler. Buraya asılacakdediler.

\n

Ne asılacak?

\n

Kızılay bayrağı.”

\n

Aman!dedik. Sahnenin tam ortasına, dekorun göbeğine Kızılay bayrağı asılır mı!”

\n

Ama göze çarpması gerek.

\n

Direndik. Sonunda sahnenin kenarında bir yer seçildi de herkes mutlu oldu.

\n

***

\n

Sinemadan lokantaya gittik. Gerçektenmükellefbir sofra. Yok yok! Birer iskemleye iliştik. Masa başına da ev sahibimiz Kaymakam Bey oturdu.

\n

Yemekler geldi.

\n

Kaymakam ayağa kalktı.

\n

Sayın konuklarımızdedi. Hillary Sumner-Boydu gösterdi. Aramızda bir İngiliz bulunduğu için hoş geldiniz konuşmamı Fransızca yapacağım.

\n

Kadehini kaldırarak devam etti:

\n

Je suis trés content de votre visite a Bandırma...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları