Ülkü Tamer

Doğru Bir Seçim

24 Kasım 2012 Cumartesi

\n

Bu yıl TÜYAP Kitap Fuarının onur konuğu Gülten Dayıoğlu. Bence sonuna kadar hak edilmiş bironurlandırma”.

\n

Dayıoğluyla Milliyet Yayınlarını yönettiğim dönemde tanışmıştım. Yayınevi benden önce de yayımlıyordu kitaplarını. Benim dönemimde de yayınevinin vazgeçilmez yazarlarından biri oldu. Bugün orta yaşlarda kitap okuyan kim varsa, çocukluğunda mutlaka onun kitaplarını da okumuştur diye düşünüyorum.

\n

Benim çocukluğumda gözde yazar Kemalettin Tuğcuydu. Daha sonraki kuşaklar nice ünlü yazarların çocuk kitaplarını okuyarak yetişti. Ama sanıyorum o kuşakların gözdesi Dayıoğluydu.

\n

***

\n

Yayınevi yöneticiliği yaptığım dönemde çocuklarla ilişkimiz sadece kitaplarla sınırlı kalmıyordu. Bir de haftalık çocuk dergisi yayımlıyorduk. Derginin neredeyse bütün yazarları ünlü edebiyatçılarımızdı. Her hafta ünlü bir yazardan çocuk öyküsü de basıyorduk.

\n

Yazarlarımızın bir bölümü, kahramanı çocuk olan her öyküyü çocuk öyküsü sanıyordu. Kimi yazarlarımızın getirdikleri öyküleri okuyordum. Kahramanı çocuk olan, ama basbayağı büyüklerin okuyabileceği öykülerÇocuk öyküsüileçocuğun öyküsünü aynı sanan yazarlarla az tartışmadık.

\n

Kimi yazarlar, uzun betimlemelere, psikolojik çözümlemelere, ideolojik yorumlara ağırlık veriyor, bu da çocuk okurun öyküyü ya da romanı sıkıntıyla fırlatıp atmasına neden oluyordu.

\n

***

\n

En çok satan çocuk kitaplarına bakalım. Hepsinde yazarın ilk amacı öykü anlatmaktır. Bir çocuğun, bir kedinin, bir köpeğin serüvenleri Okur yazar ne güzel anlatıyorya da acaba bundan ne öğreneceğim diye değil, şimdi ne olacak diye çevirir sayfaları.

\n

Harry Potter dizisinin bu kadar okunmasının ilk nedeni budur bence. Yazar, öykü anlatmaktadır. Sıradan bir öykü değildir bu. Daha önce yazılmış öykülerden daha değişik bir ortama oturtulmuştur. Her bölüm ayrı bir serüvendir neredeyse. Olaylar birbirini izler. Okur, edebiyatı edebiyat kılan öğelerle ilgilenmez. Kendini Harry Potterın yerine koyup şimdi başımdan neler geçecek diye çevirir sayfaları.

\n

***

\n

Yanlış anlaşılmasın, nitelikli edebiyatı fırlatıp atmıyorum. Çocuklar için yazanlar da temelde edebiyatçı olmalıdırlar elbette. Ama Franz Kafka ya da James Joyce olma heveslerini büyükler için yazacaklarında gidermelidirler.

\n

***

\n

Gülten Dayıoğlu bu işin sırrını kavramış bir yazar. Kim için yazacağını biliyor. Onun ilgisini nasıl ayakta tutacağını biliyor. Virginia Woolf olmadığını, ama okurunun ileride Virginia Woolf okuyabileceğini de biliyor.

\n

Tıkır tıkır öyküsünü anlatıyor.

\n

TÜYAPın seçimini doğru buluyorum. Gülten Dayıoğlunu kutluyor, nice kitaplara diyorum.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Notlar... 5 Ocak 2013
Yoksul Köylü 29 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları