Genç orkestralarımız

05 Ekim 2016 Çarşamba

Bu hafta İstanbul’un iki ayrı semtinde iki genç orkestra gündeme geldi. Birisi Harbiye’de, Notre Dame de Sion’un bünyesindeki, Orçun Orçunsel yönetimindeki Orchestra’Sion; diğeri İstinye’de ENKA Okulları bünyesinde, Mürsel Yavuz yönetimindeki ENKA Oda Orkestrası.
Birincisi, dokuz yıldır okulun konser salonunda etkinlik gösteriyor. Şef, piyanist ve aranjör olan Orçun Orçunsel’in yönetiminde ve onun seçtiği solistlerle, düzenli konser veren Orchestra’Sion. Onun başlıca destekçisi Notre Dame de Sion müdürlüğü olduğu kadar biraz da o çevredeki AKM’nin özlemini çeken İstanbullu müzikseverler. Bu yıl ilk konserinde solist Emre Şen, Mendelssohn’un 1. piyano konçertosunu çalmış. Beethoven’in Pastoral Senfonisi’nin de programa alınması, artık bu topluluğun kendine güvenini gösteriyor. İstanbul’da doğan Orçunsel, 4 yaşında İÜ Devlet Konservatuvarı’nda piyanoya başlamış, 2004’te Mimar Sinan Konservatuvarı’nda Zeynep Yamantürk’ün sınıfından mezun olmuş. Ali Darmar ve Ayşegül Sarıca, S. Kovacevich, Thomas Yee ve Karl-Heinz Kammerling ile çalışmasını ilerletmiş. Özellikle transkripsiyon ve film müzikleri alanında kendini geliştirmiş. Mimar Sinan Konservatuvarı yüksek lisans programında Gürer Aykal’dan Orkestra şefliği eğitimini almış. 2008 yılından bu yana, kendi kurduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler vermekte; aynı zamanda topluluğun genel sanat yönetmeni. Bu orkestra ile Mahler’in 4. Senfonisi’nin oda orkestrası uyarlamasını Türkiye’deki ilk kez çalmışlar. 21 müzisyenden oluşan üyeler arasında meslek yaşamına yeni atılmış parlak solistlerle ünlü solistler birbiriyle kaynaşmış. Örneğin Bülent Evcil, Jülide Alpergin, Rüstem Mustafayev, Göknil Özkök Genç, Öykü Koçoğlu gibi solist ve orkestracılar var. Program dağarcığında ise klasik orkestranın yapıtları kadar Arjantin Tangoları ve Orçun Orçunsel’in aranjman ve besteleri de yer alıyor.

ENKA Oda Orkestrası
Enka Oda Orkestrası, besteci ve şef Mürsel Yavuz’un yönetiminde bu akşam ilk konserini Enka Okulları Oditoryumu’nda verecek. İstanbullular, genç ama işinin ehli 40 müzisyenden oluşan yeni bir orkestrayla tanışacak. Bu konserin solistleri piyanist Atakan Sarı, anlatıcı Cahit Şaher. Baş kemancı Özgecan Günöz Kızılay. Programda Prokofiev’den Peter ve Kurt, Mendelssohn’dan Fingal Mağarası Üvertürü ve Beethoven’dan 4. Piyano Konçertosu var. 20. eğitim yılını kutlayan ENKA Okulları, 1996 yılında, kurulmuştu. Şimdi Mürsel Yavuz bu okullarda çalgı bilgisi, kompozisyon ve çeşitli çalgılarda ustalık dersleri vermekte. Bu akşamki konserde bir süredir eğittiği öğrencilerinden birkaçı da çalacak. Mürsel, Mardin’de doğmuş, 8 çocuklu bir ailede zor koşullarda büyümüş. Liseyi dışardan bitirmiş. Adana Konservatuvarı’nda ve İzmir, 9 Eylül Üniversitesi Konservatuvarı’nda okumuş, İstemihan Taviloğlu’nun sınıfından mezun olmuş. 2006’da özel bir bursla Accademia Musicale Chigiana’ya gitmiş. 2007’de Mimar Sinan Konservatuvarının Orkestra Şefliği Bölümü’nde, Gürer Aykal’ın asistanlığını yaparak yüksek lisans almış. BBC Senfoni Orkestrası, Penn State Filarmoni Orkestrası, Rousse Devlet Operası Senfoni Orkestrası, Bard College Conductor’s Orkestrası’nı yönetmiş. 2010’da Borusan Kültür Sanat Vakfı’nın bursuyla ABD Indiana Üniversitesi’nde çalışmalarını genişletmiş. Mürsel’in hayali Türkiye kökenli, uluslararası bir gençlik orkestrası kurmak.
Her iki şefimizin de yolu açık olsun.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları