‘Münafık’tan kastı ne?

12 Mayıs 2018 Cumartesi

Demokrasi ile yönetilen bir ülkede cumhurbaşkanına hakaret edilir mi? Hiç kimseye edilmediği gibi, ona da edilmez, edilmemeli.
Öyle bir ülkede bir cumhurbaşkanı hakaret eder mi?
Herkes gibi o da etmez, etmemelidir.
Bir cumhurbaşkanı, “devleti temsil ettiği” gerekçesiyle kendisine ağır söz söylenemeyeceğini savunurken demokrasi gereği kendisine muhalefet edenlere “münafıklar çetesi” der mi?
Demez, dememeli, ama bizde diyor…
Üstelik münafık sözcüğünü, Dil Derneği sözlüğündeki “arabozan, bölücü, karıştırıcı, fesatçı” karşılığında da kullanmıyor.
Siyasi miting alanlarında “Benim karşımdakiler, Müslüman olmadıkları halde, Müslümanları aldatmak için Müslüman gibi görünüyorlar” demeye getiriyor.
Üstü kapalı, münafık sözcüğünün “dinsel” anlamına vurgu yapıyor.
Bu vurgu, bölücülük, karıştırıcılık ya da Saray’ın gündelik diliyle “hakaret” değil de nedir?
Sayısal verilere bakılırsa, Erdoğan’ın göreve başladığı2014’teCumhurbaşkanı’nahakaret suçundan 682, 2015’te de 7 bin 216 ceza soruşturması açılmış.
2016’da bu rakam sıçrama yapmış, aynı gerekçeyle açılan soruşturma sayısı 38 bin 254’e ulaşmış.
Açıkçası, “Herkes bana hakaret ediyor” duygusunun nasıl bir tepkime olduğunu toplumbilimciler ve ruh sağlığı uzmanlarına sormak gerekiyor.

Sivas Kongresi binasından da hınç almayın!
Sivas Kongresi, kurtuluş ve kuruluşun temellerinin atıldığı, ulusal güçlerin birleştiği, manda ve himayenin reddedildiği, bağımsızlığın çığlıklandığı, ulusal egemenliği simgeleyen meclisin açılışına doğru ilk ışıkların yakıldığı çok önemli bir toplantıdır.Özetle, emperyalizme karşı verilecek kutsal savaşın, ardından kurulacak laik, demokratik, halkçı Cumhuriyet’in köşe taşlarından biridir.
Mülki İdadi olarak yapılan, 1919 Sivas Kongresi sırasında “Milli Mücadele Karargâhı”. Cumhuriyet sonrası lise olarak kullanılan bina, Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak ilin tam merkezinde, hatta yüreğinde ulusal bir simge olarak yerini almıştı.
AKP geldi, bina Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredildi ve onarım için çalışmalar başladı. 3.5 milyon liralık da ödenek çıkarıldı. Onarım, yıllarca sürdü. Bu süre içinde müze kapalı kaldı!
Üstelik, onarım ihalesini alan inşaat firması, konunun uzmanlarına danışmadan bina içinde işler yürüttü.
Sonuç? Sivas CHP milletvekili Ali Akyıldız, son durumu şöyle özetliyor:
“Müzenin kongre ruhundan çok uzak olması; hem bir Sivaslı olarak bizleri, hem de kongre ruhunu yaşamak için müzeyi ziyarete gelen insanlarımızı hayal kırıklığına uğratmıştır. Müzede o döneme ait gerçek olan ne varsa hepsi depolara kaldırılmış, sadece görselleri var. Sivas Kongresi’nin yapıldığı salon bile boşaltılmış; kongreye katılan üyelerin adlarının çakılı olduğu sıralar vardı, onlar da kaldırılmış. Ortada bir masa, yanda sandalyeler ve bomboş bir salon.
O da yetmemiş, iki katlı bir binanın tam kalbine hançer sokar gibi çelikten bir asansör yapılmıştır.”
Dileriz, AKP’nin Cumhuriyet’ten hınç almaya yönelik kindar tutumu, Sivas’taki kongre binası üzerinden de sürmez! 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları