Yeşil seçim

23 Mayıs 2015 Cumartesi

Ankara’nın ilçelerini dolaşırken konuştuğumuz çoğu yerel siyasetçiden aynı değerlendirmeyi duyduk:
“Seçimin sonucu 6 Haziran Cumartesi akşamı belli olur.
Nasıl yani?” diyecek olduk. Daha önce tanık oldukları olayları aktardılar:
AKP iktidara geldi geleli, seçimlerden bir gün öncesi, ilçeye lüks araçlarla birtakım adamlar geliyor. Ellerinde çantalar oluyor. Çantaların içinde de deste deste para.
O adamların görevi para getirmek oluyormuş. Üleşme işi, ilçedekilere bırakılıyormuş, ileri demokrasi gerçekleşsin diye..

Ayin
Havuzcu medyanın önde gelenlerinden işadamı Ethem Sancak, Recep Tayyip Erdoğan’a “ilahi bir aşk” ile bağlandığını, anasını, babasını ve çocuklarını ona feda edebileceğini açıkladı.
Ardından, TV1 kanalı, Kayseri mitingi öncesi bir vatandaşın “Isırırım Recep Tayyip Erdoğan’ı, yalarım bir de” deyişini yayımladı.
Narsisizmin tepe yaptığı bir iklimde, haliyle garip tapınma ayinleri de gelişiyor.

TSK cemaati
Keser döner sap döner, gün gelir hesap dönermiş.
Sıra, ordudaki ulusalcı kanadı tasfiye etme operasyonunda kullanılan ABD’ye sığınmış emekli vaizin cemaatinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) kadrolarına geldi.
Edindiğimiz bilgiye göre, son dönemde, TSK’nin komuta kademesine çeşitli kaynaklardan ulaşan bilgi akışı hızlanmış. Ancak, iktidara yakın durmayı ilke edinmiş olan şu andaki komuta kademesi, ne yapması konusunda ikircikli. Dahası, yakın geçmişte orduya sızan cemaate karşı yapılan çalışmalardan bile habersiz.
Oysa, 2008’de TSK’de cemaate ilişkin geniş kapsamlı bir iç soruşturma yapıldığı biliniyor. O iç soruşturmada çıkan sonuçlar da biliniyor. Bir küçük araştırma ile o çalışmanın sonuçlarına ulaşılabilir.
Neydi o sonuçlar” diye sorulacak olursa, öğrenebildiğimiz bilgiler özetle şöyle:
Cemaatçiler en çok astsubaylar ve uzman çavuşlar arasında örgütleniyorlar. Askeri okullardaki kimi öğretmenler, cemaate öğrenci devşiriyor. Cemaat, askeri yargıda hatırı sayılır bir tabana sahip, askeri doktorlar arasında da etkin.
Hava Kuvvetleri’nde pilotlar dışında, teknisyen astsubaylar ve diğer subaylar arasında örgütlüler, idari kadrolarda ise çoğunluktalar. Deniz Kuvvetleri’ndeki varlıkları operasyonlarla ortaya çıktı, şu an çoğunluğa ulaşmış durumdalar.
En önemlisi, komutanların en yakınında, emir subayı, emir astsubayı, özel kalem müdürlüğü gibi birimlerde yer almayı çok önemsiyorlar.
TSK komuta kademesine, kimi generallerin bile cemaatle doğrudan bağlantısı olduğu yönünde veriler sunulduğunu, ancak kimi veriye dayanan bilgilerin bile komutanlarca görmezden gelindiğini, ciddiye alınmadığını duyduk.
Bu tutumu iki nedene bağlayanlar var:
- İktidar korkusu.
- Cemaatçilerin kendilerini örtmekteki üstün becerileri.

Emekliyi aldatıyorlar
Seçim öncesi uydurma oyuncaklar kurulup kurulup yurttaşın önüne sürülüyor.
İktidara yapışmış gazeteler, emeklilere sözde 5 müjde veriyorlar. Doğru mu? Değil.
Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, doğrusunu anlatıyor:
Yandaş basın, yasa gereği verilmesi gereken 6 aylık maaş artışı, emekli örgütleri tarafından açılıp, mahkemelerce emeklinin lehine karara bağlanıp bağlanmayacağı henüz belli olmayan intibak ve promosyon davaları, hükümetin milyonlarca emekliyi mağdur eden uygulamalarına kılıf yaptığı, emeklilerin sadece bir kısmının yararlanacağı 100 TL. komik artış ile sosyal güvenlik destek priminde puan indirilmesi vaatlerini müjde diye vermektedir. Yasa gereği verilmesi gereken 6 aylık maaş artışının, devam eden hukuki süreçler sonucu elde edilmesi muhtemel kazanımlar ile muhalefet partilerinin vaatlerini emeklilerin gözünden kaçırmak üzere, temmuz ayında verilecek olan seyyanen maaş artışının ve sosyal güvenlik destek priminin yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilmesinin müjde diye sunulması, emeklilerin oylarını iktidar partisine vermelerini sağlamaya yönelik manipülatif haberlerdir.
Gelelim, AKP’nin emekli maaşlarına 100 lira zam vaadine... Adil Alaybeyoğlu, onun da doğrusunu açıklıyor:
5 milyon emeklinin tamamı 100 lira artış almayacaktır. Zira 1000 ile 1100 lira arasında aylık alan emeklilerin aylıkları 1100 liraya tamamlanacağına göre 1010 lira alan emekli 90 lira, 1090 lira alan emekli ise 10 lira artış alacak demektir.
Açlık sınırının 1320, yoksulluk sınırının 4 bin 700 lira olduğu Türkiye’de 1000 lira altında aylık alanların aylıklarının 100 lira artırılmasının hiçbir getirisi yoktur. Zira verilecek 100 lira, emeklinin hiçbir derdine derman olmayacak kadar önemsizdir. Artışın temmuz ayında veriliyor olması ise ayrıca tartışılması gereken bir durumdur. Hükümete soruyoruz, neden şimdi değil de seçimden sonra? Sizin iktidar olacağınızın garantisi nedir?

Seçim için
Yarın saat 14.00’te Seymenler Parkı’nda 2 bini aşkın yurttaş seçim güvenliği için el ele verecek. Herkesin katılımı için çağrı yapıyorlar: turkiyeninoylari.com  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları