Metin Tükenmez

Sokrates'in Ölümü

05 Aralık 2011 Pazartesi
\n

Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi orta alan oyuncularından biri kabul edilen, 2004 yılında Pele tarafından dünyanın yaşayan en iyi 125 futbolcusundan biri olarak değerlendirilen, bizim kısaca Sokrates olarak bildiğimiz değerli bir eski oyuncu entelektüel sonsuzluğa göç etti. 1974te Brezilyanın Sao Paulo eyaleti takımlarından Botafogoda futbol kariyerine başlayan Sokrates zirveye Corinthiansta çıktı. Tam altı sezon bu takımın formasını giydi. 1979 ile 1986 yılları arasında 60 kez Brezilya Ulusal Takımına çağrıldı. Oyunu okuma, topuk pası vermek yeteneklerinin yanında vücut ve top tekniğini bir sanat eseri olarak sergilemesiyle birlikte Corinthianstayken Brezilyadaki askeri diktatörlüğü futbol aracılığıyla protesto etmesi, onun aynı zamanda ülkesine karşı duyarlılığını da göstermekteydi. Futbol oynarken aynı zamanda tıp fakültesini de bitiren Sokrates felsefe doktorası yaparak entelektüel yönünü de geliştirmişti.

\n

Onun futbolunu doyasıya izlemek şansının yanı sıra bir gazeteci olarak kendisiyle tanışmak, konuşmak da yaşamımın önemli anılarından biridir. 1982 Dünya Futbol Şampiyonasında Brezilya ile İtalyanın 5 Temmuz günü karşılaştığı 2. tur maçı kupanın finali olarak değerlendirilmiş ve kaptan Sokratesin ilk golü attığı mücadelede Paolo Rossinin üç golüne engel olunamayınca Sambacılar 3-2 kaybetmişlerdi. Bu iki ülkenin o günkü kadroları İtalyada yapılan 1990 Dünya Futbol Şampiyonası sırasında bir gösteri maçı için yeniden karşılaştılar. Her biri futbolu bırakmış bu yıldızlar Pescerada mücadele ettiler, maçı ben de yerinde izledim. Brezilya, bir futbol gösterisinden sonra İtalyayı 9-1 yendi. Onların müthiş gösterilerinden sonra 1990 şampiyonasının genelindeki futbol beğenilmemişti. Sokrates ile İtalya 90da Torinoda çeyrek finaldeki Brezilya-Arjantin maçı sonrası basın merkezinde karşılaşmış ve gazetemiz Cumhuriyette yayımlanması için bir de röportaj yapmıştım. Rahmetli Mahmut Küçük bizim konuşmamızı fotoğraflamıştı.

\n

Sokrates Latin Amerikaliların geneli gibi Türklere sempati duyduğunu, genç bir futbolcu adayıyken ülkesinin büyük oyuncularından Didinin teknik adam olarak F.Bahçede yaşadığı şampiyonluklar nedeniyle de Türklerle yakınlaştıklarını ama Brezilyanın futbolunun giderek mekanikleştiğinden söz etmişti özet olarak. Son yıllarda ülkesinde pratisyen spor doktorluğu yapan bu büyük futbolcu ve entelektüelin, genç sayılacak bir yaşta ölümü sadece Brezilya için değil evrensel kültürümüz için bir kayıptır. Toprağı bol olsun...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları