Olaylar Ve Görüşler

Atatürk 6 Ağustos 1929’da Tuzla’yı ziyaret etmişti

06 Ağustos 2019 Salı

Gazi hazretleri yine Ankara’dan İstanbul’a gelecekti.
1929 yılının ağustos ayında gazeteler günlerce önceden yayına başlamıştı, “Gazi hazretleri yakında İstanbul’u teşrif buyuracaklardır” diye. Sonradan açıklandığında İstanbul halkı kararlaştırılan günün 6 Ağustos olduğunu öğrendi. Gazi trenle gelecekti Haydarpaşa’ya. O günün sadece İstanbul için değil Tuzla için de önemi vardı.
Atatürk Cumhuriyet’in ilanından sonra ikinci kez şereflendirecekti İstanbul’u. Mustafa Kemal ve beraberindeki kalabalık heyeti, İstanbul’a getiren özel tren 5 Ağustos 1929 Salı günü saat 17.00’de Ankara Garı’ndan uğurlandıktan sonra Ahimesut (Etimesgut) ve Polatlı’yı geçip gece yarısı Eskişehir’e, ertesi gün de gün doğarken İzmit’e vardı.
Dönemin İzmit Valisi Eşref Bey tarafından Arifiye İstasyonu’nda karşılanan Mustafa Kemal, kentten top atışlarıyla uğurlanıp özel tren Tuzla’ya doğru yola çıktığında önce Hereke’de dönemin Gebze Kaymakamı Ragıp Bey tarafından karşılandı. Tren Gebze’ye vardığında Gazi, özel vagonunun penceresinden kendisini karşılayanları selamladı.
Özel tren Tuzla’ya geldiğinde Mustafa Kemal, daha önceden Haydarpaşa’dan Tuzla’ya gelen dönemin İstanbul Valisi Muhittin (Üstündağ) Bey, Kolordu Komutanı Şükrü Naili Bey ve parti müfettişi Hakkı Şinasi Paşa tarafından karşılandı.

O günün tanığı
Eskişehir’den sonra trenden ilk kez Tuzla’da inen Gazi gri takım elbise giymiş, aynı renk kravat takmıştı. Ayakkabıları da sarıydı. Önce istasyonda kendisini karşılayanların hatırını soran Mustafa Kemal daha sonra tören kıtasını selamladı ve eratın hatırını sordu.
Karşılayıcılardan kadınların ve öğrencilerin de hatırını soran Gazi, bir çocuğa adını sordu, “Mustafa” yanıtını alınca başını okşayarak “Sen benim adımı almışsın” dedi. İkinci Tuzla ziyaretinde Mustafa Kemal’i karşılayanlar arasında olan mübadil çocuklarından Ali Eren, bu büyük ziyareti yıllar sonra şöyle anlatmıştı: “Onu görünce çok heyecanlanmıştım. Sarıya çalan saçları, çakır gözleri vardı. Yanımıza geldi, arkadaşımız Mustafa’yla konuştu. Ona adını sordu, başını okşadı.”
Mustafa Kemal Tuzla’ya ilk kez 5 Haziran 1928 tarihinde gelmiş, istasyonda dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya ve yaveri Cevat Abbas Gürer tarafından karşılanmıştı.

İSKENDER ÖZSOY



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları