Bu yıl festival çok neşeli

30 Ocak 2013 Çarşamba

İstanbul Müzik Festivali’nin 41. yıl programına bakınca Türk sanatçılarla harmanlanmış nice dinleti dikkat çekiyor. Açılışta BİFO’nun bu yılki genç solisti, kemancı Veriko Çumburidze. Alpaslan Ertüngealp yönetimindeki Deutsche Kammerphilarmonie Bremen topluluğuna çağımıza damgasını vurmuş Portekizli piyanist Maria João Pires, Beethoven’in 2. konçertosuyla solist oluyor. Topluluğun diğer konserinde ünlü şef James Judd günümüzün parlayan kemancısı Vadim Repin’e Sibelius’un konçertosunda eşlik ediyor.

Münih Oda Orkestrası şef Liebreich yönetiminde yine günümüzün parlayan yıldızlarından Gürcü piyanist Khatia Buniatisvilli’den Mozart’ın 23. konçertosunu dinletecek. Festivalin büyük virtüözlerinden birisi Shlomo Mintz. Bach’ın iki keman konçertosuyla Cameristi della Scala’nın hem şefi, hem solisti. Barok tutkunlarına Venedik Barok Orkestrası’yla bir Vivaldi, Handel, Telemann şöleni var. J.S. Bach’a adanmış bir konser, piyanist David Fray’dan. Bir de konsertant barok opera var: New London Consort, İngiliz şef Philip Pickett yönetiminde Purcell’in “Fairy Queen” operasını seslendirecek.

Viyolanın kraliçelerinden Kim Kaşkaşyan, piyanist Peter Nagy ile Surp Vortvost Vorodman Kilisesi’nde romantik bir program dinletecek. Jordi Savall ve Hesperion XXI bu kez Balkanlar’dan bir mozaik sunuyor. Bir zamanlar kemanı bırakıp şefliğe soyunan büyük yetenek Maxim Vengerov son zamanda çalgısına yeniden döndü. Vengerov, Goetzel yönetimindeki BİFO’ya Dvorak’ın keman konçertosuyla katılıyor. Çellonun en popüler solistlerinden Sol Gabetta, Amsterdam Sinfonietta ile Letonyalı çağdaş besteci Peteris Vasks’ın yeni bir yapıtını seslendirecek.

Berlin Counterpoint Ensemble, dünyanın çeşitli yörelerinden gelmiş, Berlin’de yaşayan 5 müzikçiyi içeriyor. Aralarında Zeynep Suca da bulunuyor ve çalacakları yapıtlardan birisi Kamran İnce’ye ait.

Günümüzün en gözde çellistlerinden Gautier Capuçon da genç Türk piyanisti Gülru Ensari’yle birlikte Beethoven’den Franck’a bir resital sunacak.

Usta kemancımız Cihat Aşkın’ı Çigan müzikleri yapan Roby Lakatos’la neşeli bir programda buluyoruz. Bir başka coşkulu program da Mediterranea’nın L’Arpeggiata dinletisi: Sanatçılar Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Türkiye kıyılarına uzanıyorlar. Arkas Trio, Saint Saens’in 2. ve Brahms’ın 1. triolarıyla ilk kez festivale katılıyor.

Yeni kurulan Piano Trio Forte ise Manav ve Uçarsu gibi bestecilerle Bloch ve Dvorak’ı birleştirmiş. Ufuk-Bahar piyano ikilisi İstanbul Modern mekânında Ravel-Rachmaninof içeriğinde bir resital verecek. Hüsnü Aşk adlı Türk müziği icra heyeti Galata Mevlevihanesi’nde Şeyh Galip’in güftelerinden oluşan besteler çalacak. Türk yorumcuların dünyanın büyük isimleriyle harmanlanması onların artık evrensel düzeye ulaştığının göstergesi.

4-29 Haziran arasında gerçekleşecek 41. festivalin başlıca ev sahibi yine Aya İrini. Biletlerse 2 Şubat’ta satışa çıkıyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları