Çocuk Edebiyatı MerkeziGençlik Merkezleri

03 Eylül 2011 Cumartesi
\n\n\n

Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) 2009da kuruldu. Merkez, çocuk ve gençlik edebiyatıyla ilgili tüm yazar, çizer, araştırmacı, alan uzmanı ve yayıncıları bir araya getirmeye çalışan ilk üniversite yapılanması aynı zamanda. ÇOGEMin kurumsallaşması için canla başla çalışan müdürü Prof. Dr. Sedat Sever, çocuğa ve gence okuma kültürü kazandırmada yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin, bilimsel bir yaklaşımla belirlenmesi gerektiğine inanıyor:

\n

ÇOGEM; erken dönemden başlayarak çocukların duyu algılarının uyarılması, düşünce dünyalarının geliştirilmesi, onların okuma kültürü edinmiş bireyler olarak yetiştirilmesi için neler yapılması gerektiğini, bilimsel çalışmalarla, araştırmalarla ortaya koymayı amaç edinmiş bir merkez. Öncelikli amaçları; yurtiçinde ve yurtdışında çocuk ve gençlik edebiyatıyla ilgili konularda araştırma, inceleme yapmak, bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenlemek; nitelikli çocuk ve gençlik edebiyatı yapıtlarının, çocuk ve gençlerin duygu ve düşünce eğitimindeki önemi konusunda kamuoyunu bilgilendirmektir.

\n

Merkez, ilk bilimsel etkinliğini de önümüzdeki ekim ayında gerçekleştirecek. Prof. Dr. Sever, o konuda da şu bilgileri verdi bize:

\n

ÇOGEM, yeni yapılanmış bir üniversite kurumu olarak ulusal ölçekli ilk kapsamlı etkinliğini 05-07 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirecektir. 1. ve 2. Ulusal Sempozyumlara ev sahipliği yapan, bu sempozyumları düzenleyen Ankara Üniversitesi, 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumunu da gerçekleştirecek olmanın sevincini yaşıyor.

\n

170’i aşkın bildirinin sunulacağı, birçok sanatçı oturumunun ve atölye çalışmasının gerçekleştirileceği 3. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birçok sivil toplum örgütünün katkı ve katılımıyla gerçekleştirilecek. Gülmece ve çocuk edebiyatımızın büyük ustası Muzaffer İzgünün onur sanatçısı olarak katılacağı bu sempozyumda; çocuk ve gençlerimiz Ankara Üniversitesi çatısı altında, birçok sanatçı, yazar-çizerle buluşacak; öğretmenler, anne ve babalar, çocuklara ve gençlere okuma kültürü edindirebilmek için neler yapılması gerektiği konusunda, konu uzmanlarıyla konuşma, tartışma olanağı bulacaklar.

\n

İyi işler, iyi insanlarca yürütülür, kökleşir, büyür.

\n\n\n\n\n

Geçen yıllarda bir dostumuzun üye olduğu dernek koskoca bir genel merkez binası yaptırıyordu. Ne yapacaksınız o binayıdiye sormuştuk, Kültür merkezi yapacağız yanıtını verince,Bence kız ve erkek öğrenciler için yurt açsanız daha iyi olurönerisinde bulunmuştum.

\n

Genel merkez binası açıldı. Kültür merkezi yapıldı. Koca koca salonlarda, dernek üyeleri konuşuyor, dernek üyeleri dinliyor. Onlar birbirlerini avuturken, Anadoludan okumaya gelen gençler de, cemaat yurtlarına yerleşmeye devam ediyor.

\n

Bu örnek karşısında Çankaya Belediyesinin kurduğu gençlik merkezlerini çok önemsiyoruz. Söz, Çankaya Belediyesi yetkililerinde:

\n

Sağlıklı ders çalışma ortamından yemek ihtiyaçlarına kadar her türlü ayrıntının düşünüldüğü gençlik merkezlerinde gençlerimizin tüm ihtiyaçları gözetilerek çağdaş birer yurttaş kimliği kazanmalarına destek olunuyor.

\n

Çankaya Belediyesi, Gençlik Merkezleri çatısı altında ülkemizin farklı bölgelerinden gelen kısıtlı olanaklara sahip gençlere her türlü baskı ve yönlendirmeden uzak, güven içinde ve özgürce kalabilecekleri sıcak mekânlar sunuyor.

\n

Kız Öğrencilere Atatürk Gençlik Merkezi: Cinnah Caddesi, Willy Brandt Sokakta kız öğrencilere yönelik ikinci bir gençlik merkezini de tamamlayarak öğrencilerin hizmetine sunduk. 3768 metrekare kullanım alanına sahip 8 katlı Atatürk Gençlik Merkezi 304 kişilik bir kapasiteye sahip... 4, 6, 8 kişilik 59 odası bulunan Atatürk Gençlik Merkezinde kız öğrencilerin barınma ve sosyal gereksinimlerinin ev ortamı rahatlığında sağlanması için gerekli her türlü düzenleme yapılmış durumda.

\n

Erkek Öğrencilere İnönü Gençlik Merkezi: Maltepe Lale Sokakta bulunan 1977 metrekare kullanım alanına sahip 7 katlı binada erkek öğrencilere hizmet verecek olan İnönü Gençlik Merkezinin 20 odası bulunuyor. 4 ve 7 kişilik odalarda toplam 100 öğrenciyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olan İnönü Gençlik Merkezinde her öğrenci için 1 elbise dolabı, 1 karyola-komodin ve ortak çalışma masası mevcut.

\n

Merkezlerde gençler, hobi odalarından kantine, sanat atölyelerinden etüt odalarına, bilgisayardan kütüphaneye değin birçok olanaktan yararlanıyorlar.

\n

Gençleri örümcek ağlarından kurtarmak isteyen diğer CHPli belediyelere de salık verilir.

\n\n\n

Hortum

\n\n\n

Fıkra, İbrahim Eroğlundan:

\n

Başbakan yardımcısına sormuşlar:

\n

- En çok hangi hayvanı seversin?

\n

- Fili.

\n

- Neden?

\n

- Neden olacak, hortumu olduğu için.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Özelleştirme Öldürdü 20 Temmuz 2024

Günün Köşe Yazıları