İzmir ve İzmirli bunu unutmaz!
Mehmet Şakir Örs
Son Köşe Yazıları

İzmir ve İzmirli bunu unutmaz!

31.01.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

‘Silkeleme’, CHP’li belediyeler için adeta tepelerinde sallanan ‘Demokles’in kılıcı’ oldu! İzBB’nin payından geçen ay yapılan kesintiden sonra, bu ay da 1,5 milyar kesinti yapılacağı öğrenildi. Bu durum, İzmir ve Ege’deki birçok belediye için de geçerli. Hafta sonu İzmir’de CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le bir araya gelen İzmirli belediye başkanları, aralarındaki işbirliğini ve dayanışmayı güçlendirme kararı aldılar. ‘Silkeleme’den en çok zarar görenler, doğal olarak bu belediyelerin çalışanları ile hemşehrileri oluyor.

Yeni yıla girerken bakanlıkların yatırım programı belirlenip açıklanır. Bu yatırım programlarında yer alan yatırım kalemleri ile merkezi bütçede ayrılan bedeller tartışma konusu olur. Bu yıl da gelenek bozulmadı. Yatırımlarla -belki de daha doğru bir tanımla yatırımsızlıklarla- ilgili tartışmalar, yerel siyasi gündemde önemli yer tuttu. İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Kocaeli körfezinin temizliğine 592 milyon lira ayrılırken, İzmir’e bütçe ayrılmamasını; ‘AKP’li İzmit’e var, CHP’li İzmir’e yok. İzmir’e üvey evlat muamelesi yapılıyor’ diyerek yorumladı.

İZMİR’İN YATIRIM MAĞDURİYETİ

İzmir bütün ülkede muhalif kimliğiyle biliniyor ve tanınıyor. İzmirliler 23 yıldır hemen her seçimde ana muhalefet CHP’yi ve adaylarını tercih ediyorlar. İşte bu siyasal tercihleri nedeniyle, merkezi iktidar tarafından kentin yeterince desteklenmediği ve kente gerekli yatırımların yapılmadığı düşünülüyor. İzmir’in yaşadığı yatırım mağduriyeti, İzmirlilerin belleklerinde derin izler bırakıyor.

Körfezin temizlenmesi ile 2. Çevre Yolu başta olmak üzere ulaşıma bütçede yeterli kaynak ayrılmaması tartışılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ‘hak ettiğimiz payı alamıyoruz, dolayısıyla İzmirliler olarak hakkımızı istiyoruz’ diyerek görüşlerini ifade ediyor. İzBB’nin ulaşıma ayırdığı pay bile, bakanlığın İzmir’e ayırdığı kaynağın neredeyse 15 katına ulaşıyor.

İZMİRLİ CEZALANDIRILIYOR MU?

Bu arada bizim özellikle altını çizmek istediğimiz konu; İzmir’in yıllardır bekleyen Halkapınar-Otogar metro hattına, merkezi bütçeden sembolik olarak yalnızca 3 bin lira bütçe ayrılmış olması. Doğrusu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun söylediği gibi, bu parayla oyuncak tren bile alınamaz. İzmir ve İzmirli ile dalga mı geçilmektedir? Üstelik bu yatırımın 12 yıldır bekletildiği de unutulmamalıdır.

Bütün bu gerçekler ve veriler, İzmir’in yatırımlar konusundaki mağduriyetini ortaya koymaktadır. İzmirliler yaşananlara üzülmekte ve tepki göstermektedir. İzmir’e haksızlık yapıldığı düşüncesi  giderek yaygınlaşmakta ve kalıcılaşmaktadır.    

İZMİRLİLER NE DÜŞÜNÜYOR?

İzmirlilerin, yaşananların ayırdında olduğu ve çoğunlukla İzmir’e haksızlık yapıldığını düşündükleri, kamuoyu araştırmalarında da ortaya çıkıyor. Konuyla ilgili olarak, İntegral Araştırma’nin İzmir’de yaptığı son kamuoyu araştırmasına göre; her 4 İzmirliden 3’ü İzmir’in cezalandırıldığını düşünüyor. Bu gerçekten çok çarpıcı bir sonuç!

Yatırımlar konusunda İzmir’e yönelik tavrı / yaklaşımı, başta yerel yönetimler olmak üzere, ekonomi kuruluşlarının, odaların, meslek örgütlerinin kısacası tüm yerel dinamiklerin irdelemesi ve bu konuda seslerini çıkarması gerektiğini düşünüyoruz. Böylesi güzel bir coğrafyada yer alan ve bunca tarihi, kültürel zenginliklere sahip olan güzel İzmir, doğrusu daha büyük ilgiyi ve özeni hak ediyor.

***

Karşıyaka-Alaybey’den Fransa’ya uzanan başarı öyküsü

Son günlerde yaşadığımız onca olumsuzluk içinde, sanat dünyasından gelen kimi güzel haberler, doğrusu yüreklerimizde adeta ‘İzmir imbatı’ estirdi! Bu haberlerden biri de sinemada canlandırdığı karakterlerle dikkati çeken İzmirli oyuncu Merve Dizdar’in Fransa’dan kültür sanat şövalyeliği unvanı alması.

CANNES ÖDÜLÜ VE ŞÖVALYELİK

Hatırlanacağı gibi, iki yıl önce Dizdar çok büyük bir başarıya imza atmıştı. Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Ünlü sinema yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan’ın filmi ‘Kuru Otlar Üstüne’, gösterildiği dönemde Cannes Film Festivali’nde, izleyiciler tarafından büyük beğeni ile karşılanmıştı. Filmde öğretmen Nuray karakterini oynayan sinema oyuncusu Merve Dizdar, filmdeki rolüyle yarışmanın en iyi kadın oyuncusu seçilmişti. O dönemde ödül, sinema ve sanat dünyasında sevinçle karşılanmıştı.

Dizdar’ın Cannes’da yaptığı konuşma büyük ses getirmişti. Şunları söylemişti: “Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

MERVE DİZDAR’IN BAŞARISI

Merve Dizdar’ın elde ettiği başarıdan, biz İzmirliler ve Karşıyakalılar ayrı bir haz duyduk. Çünkü Merve Dizdar bu kentin ve semtimizin çocuğuydu. Karşıyaka Alaybey’de başlayan yaşamı, Alaybey Selçuk Yaşar İlköğretim Okulu ve Karşıyaka Lisesi duraklarından geçerek, sanat ve sinema dünyasına doğru yönelmişti.

İzBB çalışanı Mehmet Ali Dizdar’ın kızı olarak dünyaya gelen ve Karşıyaka Alaybey’de büyüyüp ilk eğitimlerini burada alan Merve Dizdar, tam anlamıyla bir İzmirli ve Karşıyakalıdır. Bu kültürle yoğrulmuştur. Sinema ve sanat alanında elde ettiği başarıdan; başta aile çevresi olmak üzere, bütün Alaybeyliler, Karşıyakalılar ve İzmirliler büyük sevinç duymaktadır. Biz de yarım asırdır İzmir Karşıyaka’da yaşayan eski bir Karşıyakalı / İzmirli olarak, doğrusu Merve Dizdar’ın bu başarısından büyük gönenç duyuyoruz.

ALAYBEY’DE YENİ BİR GÖNENÇ

Karşıyaka Alaybey, önemli kültür - düşün - sanat insanlarını yetiştirmiş ve bağrında yaşatmış

ilginç bir yöredir. Sivas’ta yakılarak yok edilen değerli şairimiz Metin Altıok gibi, Alaybey’de yaşamış bir başka önemli şairimiz de Ahmet Necdet’tir. Burada uzun süre yaşamış rahmetli Ahmet Necdet hocamız, bu güzel ve kadim semt için yıllar önce hangi dizeleri yazmıştı: “alaybey’de insan neyle gönenir // şiirle / şarkıyla / meyle gönenir // geceyi çoğaltsa da kadehi cem’in // cem’le değil hiç kimseyle gönenir”

Değerli dostumuz rahmetli Ahmet Necdet hocamız, eğer bugün yaşıyor olsaydı; Alaybey’den yetişmiş Merve Dizdar’ın başarısı ile ilgili neler söylerdi ve acaba hangi dizeleri yazardı? Doğrusu bunu düşünmeden edemedik. Biz biliyor ve inanıyoruz ki hayat şiirle, edebiyatla, sinemayla ve sanatla güzel. İyi ki bu dünyada, güzel ülkemizde ve kadim kentimizde sanat var, sanatçılar var.

***

Muammer Aksoy ve hukuk mücadelesi

31 Ocak, değerli hukukçu ve düşün insanı, gazetemiz yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un katledilişinin 35. yıl dönümüdür. O’nun cenaze töreninde fotoğrafını taşıyan yazarımız Uğur Mumcu da 3 yıl sonra hocasıyla aynı kaderi paylaşmıştı. Elinde Muammer Aksoy’un fotoğrafıyla yürüyen Uğur Mumcu’nun görüntüsü, bir dönemin simgesi olarak adeta belleklere kazınmıştır.

Bu yılki Uğur Mumcu’yu anma etkinlikleri İzmir ve Ege’de oldukça ses getirdi. Biz bunu günümüz koşullarının oluşturduğu olağanüstü dönemde, adalet ve demokrasi arayışı olarak değerlendiriyoruz.  Yurttaşlar, başta Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy olmak üzere, adalet ve demokrasi mücadelesinde şehit düşmüş tüm aydınlarımızı saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyorlar.

‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ bağlamında; kurucusu olduğu ADD’nin İzmir şubelerinin ortak organizasyonuyla, bugün İzmir - Bayraklı’da Muammer Aksoy’u anacağız. O, hukukçu kimliğinin yanında aynı zamanda bir Cumhuriyet’çiydi ve demokrasi savaşçısıydı. Onları bugünlerde daha çok düşünüyor ve arıyoruz. Anıları ve mücadeleleri önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. Onların kalıtı olan adalet, demokrasi ve hukuk mücadelesi bugün de devam ediyor.

Yazarın Son Yazıları

Tarımda ve gıdada tehlike çanları!

Tarım sektörü, son 24 yılın en sert düşüşünü ve daralmasını yaşadı. Geçtiğimiz 2025 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 3.6 oranında büyürken, tarımda yüzde 8.8 oranında küçüldü. Buna karşın gıda enflasyonu da Avrupa’nın zirvesine çıktı. Gıda enflasyonundaki tırmanış halen devam ediyor. Gıda enflasyonu, geçtiğimiz şubat ayında aylık bazda yüzde 6.9 oranında yükseldi.

Devamını Oku
13.03.2026
En büyük banknotun dayanılmaz hafifliği!

Uluslararası siyasetin gündemi Ortadoğu’da yaşanan savaşa, iç siyasetin gündemi de siyasi davalara kilitlenmiş görünüyor.

Devamını Oku
10.03.2026
İzmir’e siyasi abluka!

İktidar çevrelerinin İzmir’i siyaseten kuşatması tüm hızıyla devam ediyor. Bu kuşatmadan en çok da yerel yönetimler ve yerel hizmetler olumsuz etkileniyor. Çünkü öncelikle yerel yönetimlerin hareket ve etkinlik alanı daraltılıyor.

Devamını Oku
06.03.2026
CHP’nin umut programı

Talihsiz biçimde savaş gündeminin gölgesinde kalsa da CHP’nin dünkü sunumu büyük önem taşıyordu.

Devamını Oku
03.03.2026
Geleceği satmayın!

Finansman sıkıntısı yaşayan siyasi iktidar, köprülerin ve otoyolların işletme hakkını özelleştirip yabancılara satmaya hazırlanıyor. Üstelik bu konuda yeterince şeffaf da davranılmıyor. Konu tüm yönleriyle kamuoyunun gündeminde olduğu ve birçok çevre tarafından tartışıldığı halde, ilgililerden ve yetkililerden kamuoyuna yönelik yeterli bilgilendirme yapılmıyor

Devamını Oku
27.02.2026
Abluka

Son günlerde “abluka” sözcüğü siyasette çok sık kullanılır oldu.

Devamını Oku
24.02.2026
Kurtuluşun ve kuruluşun ‘İktisat Kongresi’

17 Şubat tarihi ve içinde bulunduğumuz hafta; “Medeni Yasa”nın 100. “İktisat Kongresi”nin de 103. yılını simgeler. Ulusal kurtuluş ateşinin daha dumanı tüterken İzmir’de toplanan kongre, kurtuluştan kuruluşa uzanan sürecin çok önemli bir dönemecidir.

Devamını Oku
20.02.2026
Prekaryalar...

Son dönemde, büyük alışveriş merkezlerinde çalışan ya da oralara hizmet üreten depo işçisi, kurye ve benzeri kesimlerin hareketlenmesi dikkatinizi çekiyor mu?

Devamını Oku
17.02.2026
TİP’in ve DİSK’in tarihi önemi

Bugün 13 Şubat, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kuruluş yıldönümüdür. 13 Şubat 1961’de birinci TİP, 13 Şubat 1967’de de DİSK kurulmuştu.

Devamını Oku
13.02.2026
Elveda liberalizm!

Dünya önemli bir altüst oluşu yaşıyor.

Devamını Oku
10.02.2026
Tarımı bitirmeye kararlı mısınız?

İçinde bulunduğumuz hafta Ege’de tarımla ilgili önemli etkinlikler vardı. İzmir’de “Tarım ve Hayvancılık Fuarı”, Ödemiş’te ise “Küçük Menderes Çiftçi Buluşması” yapıldı. Kısacası, tarım ve gıda konuları gündemdeydi.

Devamını Oku
06.02.2026
Deprem gerçeği

İçinde bulunduğumuz hafta, 2023’te Hatay yöresinde ve Güneydoğu’da yaşanan 6 Şubat depreminin üçüncü yıldönümüdür.

Devamını Oku
03.02.2026
Tariş direnişi unutulmaz

İçinde bulunduğumuz günler tarihi Tariş işçi direnişinin 46. yıldönümüdür. Bundan tam 46 yıl önce bugünlerde, Tariş çalışanları iş ve can güvenliği için direnişe geçmişti. Biz de o yıllarda hem üniversitede okuyan ve hem de fabrikada çalışan DİSK üyesi genç bir emekçi olarak, direnişin içinde aktif olarak yer almıştık.

Devamını Oku
30.01.2026
Silivrizedeler

Silivri denince artık ister istemez akla öncelikle cezaevi geliyor.

Devamını Oku
27.01.2026
İzmir; ‘üvey’ mi, yoksa ‘hasım’ mı?

2026 yılı merkezi idare yatırım programı açıklandı. Bu yıl da yatırım programından İzmir’in payına sembolik rakamlar düştü. Kısacası, İzmir altyapı yatırımları ile ilgili makus talihini yine değiştiremedi. Hele son olarak İzmir belediyesine ait tarihi binalara vakıflar eliyle el konmak istenmesi de doğrusu işin tuzu biberi oldu.

Devamını Oku
23.01.2026
Çürümüşlük ve tükenmişlik

Günümüzde nereye el atılsa hemen her yerden ortalığa olumsuzluk saçılıyor.

Devamını Oku
20.01.2026
Ege’nin toplumcu ve muhalif damarı

Anadolu coğrafyasında yüzyıllar önce yaşanmış önemli bir toplumsal hareket var. Osmanlı’nın baskısına, zulmüne karşı eşitliğin, kardeşliğin ve dayanışmanın türküsünü söyleyenlerin öğretisi, geçmişten günümüze kadar ulaşıyor. Biz de onları ve mücadelelerini tüm yönleriyle kavramaya çalışıyoruz.

Devamını Oku
16.01.2026
Toplumsal mücadele

Hayatın o durdurulamaz akışında bir yılı daha geride bıraktık

Devamını Oku
13.01.2026
Ege’de muhalefet arayı açıyor

PİAR Araştırma, bölgelerde yaptığı siyasi parti oy tercihi anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Ege Bölgesi’nde iktidar partisi ile ana muhalefet CHP arasındaki oy farkı oranı yüzde 17.7 olarak belirlendi.

Devamını Oku
09.01.2026
Emperyalizm...

Son dönemlerde birçok siyasal çevre “emperyalizm” tanımını artık kullanmaz olmuştu.

Devamını Oku
06.01.2026
Bir Ege güzellemesi

Bir Ege güzellemesi

Devamını Oku
02.01.2026
Zor ve zorlu yıl

Her yılın sonunda yeni bir yıla girerken geçmiş yılın toplu bir değerlendirmesini yapmak gelenektendir.

Devamını Oku
30.12.2025
İktidar İzmir'i kilitliyor!

Güzel İzmir, birçok bakımdan Türkiye’nin öncü kentidir. Yakın siyasal ve sosyal tarihimizde birçok ilk bu güzel kentte yaşanmıştır. O nedenle de her fırsatta, “İzmir Türkiye’nin batıya açılan kapısıdırpenceresidir” diyoruz.

Devamını Oku
26.12.2025
Emekliler...

Geçim ve barınma kaygısıyla ucuz otel odalarına sığınmak zorunda kalan emeklilerin durumu, günlerdir yüreklerimize kor düşürdü!

Devamını Oku
23.12.2025
‘Kooperatifler daha iyi bir dünya kurar’

ooperatifçilikle güçlü bir gönül bağımız var. Kuşaklar boyu üzüm üreticiliği ile uğraşmış ailemizin adeta genlerinde kooperatifçilik var. Biz de yıllar boyu hem bir çalışan hem de bir üretici olarak tarım kooperatifçiliğinin ve toplumsal mücadelelerin içinde bulunduk.

Devamını Oku
19.12.2025
Niobe’nin gözyaşları

Manisa’da dün gözyaşı adeta sel olup aktı!

Devamını Oku
16.12.2025
Tarım SOS veriyor!

Ülkemizin ekonomik-sosyal yaşamında yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimlerin başında tarım kesimi geliyor. Bu olumsuzluklar kırsaldan kente, üreticiden tüketiciye uzanarak gıda zincirinin tüm halkalarını kapsıyor.

Devamını Oku
12.12.2025
Emeğin asgarileşmesi

Ülkemizin kendine özgü ekonomi-politiği bağlamında; yılın son günlerinde çalışanları ve emeklileri maaş artış beklentisi sarar.

Devamını Oku
09.12.2025
Egeliler ‘Hadi gari’ diyor!

Ege ve Egeli ile özdeşleşmiş bir ifade vardır. Egeliler günlük yaşamda çok sık “Hadi gari” sözcüklerini kullanırlar. Bu ifade, içinde bulunulan duruma göre bazen bir hayret ifadesidir bazen de bir hareketlenme çağrısıdır.

Devamını Oku
05.12.2025
Halkın bütçesi

Bütçe görüşmeleri ve tartışmaları, ekonomi-politik değerlendirmeler açısından büyük önem taşır.

Devamını Oku
02.12.2025
CHP kurultayı ve Ege

Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 39. olağan kurultayı, bugün Ankara’da toplanıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde neredeyse bütün Batı Anadolu’yu CHP kırmızısına boyayan Egeli seçmenlerle CHP arasında çok köklü ve güçlü bağlar var.

Devamını Oku
28.11.2025
Umut ve direniş kurultayı

Günlerdir İBB iddianamesini ve CHP’ye yönelik yargısal kuşatmayı tartışıyoruz.

Devamını Oku
25.11.2025
Ekolojik yaşam savunucuları

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP30) Brezilya Belem’de çalışmalarını sürdürürken ülkemizin ekolojik yaşam savunucuları da alanlara çıkıyorlar.

Devamını Oku
21.11.2025
Umudu örgütlemek ve büyütmek

Küresel kapitalizmin neden olduğu ve otoriter siyaset anlayışlarının daha da ağırlaştırdığı iktisadi ve siyasal bunalımlar, bütün dünyada katmerlenerek devam ediyor.

Devamını Oku
18.11.2025
Asfalyalar atmasın!

Kış mevsimi kendini hissettirmeye başladı. Kış mevsiminin oldukça zor ve zorlu koşulları var. Öncelikle ısınma ve giyinme giderleri dar gelirli ailelerin belini büküyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda elektrikle ısınmaya çalışmak, aile bütçeleri açısından başlı başına bir yıkım haline geliyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Küresel adaletsizlik ve otoriterlik

Emperyalizme karşı duruşun ve mücadelenin simgesi, Kurtuluş Savaşı’nın önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü; vefatının 87. yılında saygıyla andık, anıyoruz.

Devamını Oku
11.11.2025
Yerele darbe!

Bir zamanlar yereli güçlendireceğiz, yereli daha çok yetkilendireceğiz diyerek iktidara gelenler, son dönemde tam tersi işlere yöneliyorlar.

Devamını Oku
07.11.2025
CHP ile uğraşmayı bırakın!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk genel başkanı olduğu CHP, Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi.

Devamını Oku
04.11.2025
Doğa ve iklim uyarıyor!

Son dönemde doğa ve iklim koşullarındaki gelişmeler, değişimler günlük hayatımızı derinden etkilemeye başladı. Deprem tehlikesi ve iklim krizi artık hepimizi daha çok ilgilendiriyor. İzmir ve Ege Bölgesi de bütün bu gelişmelerden alabildiğine etkileniyor.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyet ve demokrasi

Demokrasi, Cumhuriyetle birlikte düşünülmesi ve birlikte anılması gereken çoğulcu, halkçı yönetsel sistemdir, anlayıştır. Her ikisi de birbirini bütünler ve tamamlar.

Devamını Oku
28.10.2025