Arif Kızılyalın

Ne gerek VAR!

29 Eylül 2018 Cumartesi

41. dakikaydı. Galatasaraylı Rodrigues, Erzurumsporlu İbrahim’i arkasına takıp topla ceza alanına girdi; doğru vuruş açısını ararken formasından çekildiğini hissetti, kendisini yere bıraktı. Pozisyon net penaltı. Çünkü futbol oyun kurallarına göre formadan çekmenin karşılığı ‘serbest atış.’ Pozisyon ceza alanı içindeyse penaltı. Üstelik formadan çekmenin dozajı da yok. Tartışmaya açık değil. “Yumuşak çekti, sert çekti, azıcık ucundan çekti” yorumuna kapalı bir pozisyon. Çekiyorsa ihlaldir, penaltıdır.
Diyelim ki hakem Alper Ulusoy görmedi. Peki TFF’nin Video Hakem Odası’nda maçı izleyen Hüseyin Göçek nasıl fark etmedi bu pozisyonu, anlamak güç. Üstelik Alper Hoca, mikrofonla sordu da! Eminim ki tansiyonu falan yükseldi, pozisyona motive olamadı! Yoksa öteki ihtimali düşünmek bile istemiyorum çünkü komplo teorisine girer! En iyisi şu VAR’ı yani video hakem uygulamasını kaldıralım da insanların zaten gergin olan sinirleri tavan yapmasın. Çünkü bu penaltı bir derbide verilmezse işin ucu, MHK-TFF merkezli ‘istifa’ davetine kadar gider!
Maça gelirsek; galiba kafalar Porto’daydı. Yoksa bu kadar kötü oynayan, ‘teknik direktörsüz’ Erzurumspor karşısında öne geçmek için 70’li dakikaları beklemezdi G.Saray... Kabul, Fatih Terim’in zorunlu rotasyonu uyumu bozmuştu ama ilk 45 dakikadaki ‘laubali’ futbol, az kalsın maçı riske atıyordu. Neyse ki biraz tempo yapıp günü kurtardılar. Pozisyonlara bakarsak; 1. dakika dolarken Maicon’un frikikinin direğe gitmesi şanssızlıkla açıklanabilir ama ardından Rodrigues, Eren, Feghouli ve Emre’nin harcadığı fırsatların TDK sözlüğündeki karşılığı vurdumduymazlık... Ayrıca ince işler yapan Emre Akbaba’nın sakatlanması sonrası orta alanın Fernando- Donk-Ndiaye’ye dönüşmesi de 73 dakikalık golsüzlüğün bir nedeniydi. Bu üçlü ancak F.Bahçe, Beşiktaş veya Şampiyonlar Ligi maçlarında rakibi frenlemek için yan yana oynar, Erzurum’a karşı değil!.. Gerçekten maç sıkışmıştı ki oyuna Onyekuru girdi, kanatlar işlemeye başladı, Erzurumspor’un savunma dengesi bozuldu ve gol geldi. Ömer’in kornerine ‘naif’ bir kafa vuran Maicon, maçı çeviren isim oldu.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024
Kimin bayramı? 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları