Adnan Binyazar

Sima’nın çocuk kitapları

23 Ağustos 2019 Cuma

Sima Özkan’ın çocuklara yönelik Masalımı Gören Oldu mu? adlı kitabı Fom; Soso’nun Kompost Kitabı ile Deniz’in Sıfır Atık Kitabı ise Redhouse kidz Yayınları arasında yer aldı. Genç bir yazar olan Özkan, kitaplarının adından da belli; ilkinde masalın nasıl bir tür olduğunu anlatırken, öykülemeye ilişkin bilgiler vererek çocuğu hayal dünyasından koparıp gerçekler dünyasında yaşatıyor.
Öbür iki kitabında ise, eğitimin temel ilkesini en yalın dille yansıtan “ağaç yaşken eğilir” atasözü doğrultusunda, ilgiyi atıkların değerlendirilmesi konusunda yoğunlaştırarak, kompostun yapılış yollarını öğretiyor. Çocuk kitaplarının içerik, görünüm açısından büyük gelişme gösterdiği son yirmi yıl içinde, Sima Özkan’ın yazdıklarının, konu seçimi açısından ayrıcalığı var. Bu bağlamda çocuğa yönelik yalın bir dille doğayı kirden pastan kurtarmanın önemine de değiniyor.

Genç kuşaklar
Bu köşede daha önce de yazmıştım; sesinin tınısından, Türkçeyi kusursuz konuşmasından dolayı, kitaplarımı okuyan 17 yaşındaki bir gencin ileride iyi bir sunucu olabileceğini belirtmiştim. Genç, tok sesiyle sözümü keserek, ona sunuculuk yakıştırışıma tepki göstererek “Ben sunucu olmayacağım, beyin doktoru olacağım” demişti. Geleceğe umutla bakan o gencin bilinçli yanıtından etkilenmiş, kararından dolayı onu kutlamıştım.
Anladım ki gençler artık öğütle değil, ortamın ona sağladığı olanakları değerlendirmeyi yeğliyor. Bu, onların özgür iradeleriyle düşünme bilincine bağlanmalı.
Batı ülkelerinde, doğa kirlenmesine karşı çıkan eylemcilerin arasında ilkokul düzeyindeki çocukların da yer alması, bizde de o yaştakilerin Kaz Dağı konusunda duyarsız kalmayışları rastlantı sayılmamalı. Belli ki gençler de artık olayları bilinçle izliyor, toplumsal patlamaların, ekonomik dengesizliğin nelere mal olacağını biliyor.

Atık Kitabı
Gençlerin, içlerindeki gelişim ateşini yakarak sorumluluk yüklenmeleri toplumsal gelişimlerinde önemli bir aşamadır. Genç beyinler her çağda ataklıklarını göstermiş, her şeyi göze alacak denli cesur olmuştur. Onlara görev düştüğünde, cesaretleri güçlerinin kılavuzu olmuştur. Ancak Atatürk gibi bir deha, geleceğin aydınlığını atılımcı gençlikte görmüştür.
Sima Özkan, Deniz’in Sıfır Atık Kitabı’nda kabak tadı veren çocuksu anlatımlara kapılmıyor, onlara kirlenmemiş bir dünya kurduruyor. Örneğin plastik yerine bez torbalar, kâğıt mendil yerine bezden olanını, piknikte plastik değil, porselen tabak, pet şişe yerine termos öneriyor.
Görüldüğü gibi bu genç kadın, kaleminin ucunu sivriltip çocuklara bu bilinci aşılamayı düşünüyor.

Kompost nasıl yapılır?
Sima, Soso’nun Kompost Kitabı’nda öğretmen gibi davranarak çocukları çevresinde toplayıp uygulamaya geçiyor. “Doğanın kendiliğinden oluşturduğu dönüşümün en eğlenceli yoludur” diye kompostun tanımını yaparak onun nasıl gerçekleştirileceğine geçiyor:
Bir sandık ya da sepet bul, onu güneş alan bir yere koy. Organik atıkları bir kovada topla, üzerine toprak dök. Odunlardan oluşan kahverengi parçaları, yeşil yaprakları bu karışıma ekle. Biraz su dökerek kürek ya da tırmıkla onları birbirine karıştır. Karışımı bahçenin bir köşesine dök, bir iki hafta bekle.”
Bir sabah uyanacak, ektiğin üç beş tohumun ya da diktiğin bir iki sap bitkinin nasıl büyüyüp geliştiğini, dalcıkların ucunda gözünü dünyaya açan çiçeklerin sana güldüğünü göreceksin.
Kendi ellerinle diktiğin dalcıkların ucunda beyaz, kırmızı, mavi çiçeklerin üzerinde onlarca arının uçuştuğunu görünce sevinçten göklere uçmaz mısın!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Romeo ve Juliet 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları