Kitapla yaratılan dünyalar
Adnan Binyazar
Son Köşe Yazıları

Kitapla yaratılan dünyalar

02.01.2026 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

2025 yılının son günlerini her an özlemini çektiğim İstanbul’da yaşadım. Oraya gidişimin nedeni de Can Yayınları’nın, kitap fuarında düzenlediği imza gününe katılmaktı.

Büyük kentlerde hemen her yıl açılan kitap fuarlarının bir amacı da yazarlarla okurları, gözlerini kitaplara açan gençleri birbiriyle kaynaştırmaktır.

Fuarlar ayrıca kültürünü geliştirmek isteyenler açısından yetiştirici bir okuldur. O kültürle beslenenler, okuma hevesiyle değil, okuduklarının etkisiyle yaratıcı güçleriyle içlerinde kendi kurdukları kültürel dünyalar yaratırlar.

AÇILIMLAR

Kendimi kitaplar arasında var eden yönümle, kitaplarımı imzaladığım üç dört saat içinde okuma kültürümü beslemeye yönelik izlenimler edindim. Yanına kızını, oğlunu alan annelerin çoğunluğu okuma konusunda umut yarattı. Yaşadığım olayı unutamayacağım.

Bakışlarından ışıldamalar yansıyan anne ile oğlu arasında geçen şu olay yalnız beni değil, çevremizdeki herkesi kahkahayla güldürdü. Çocuk, bir yandan alacağı kitabı seçerken birden annesine beni göstererek “Anne, sen başka anlatıyordun bu amcayı, oysa o da bizim gibi biriymiş” deyince herkesin yüzü birden bana döndü. O anda gülüşlerimizle şenlikler yarattık.

KADININ DEĞERİ 

Kadının etkin olmadığı toplumlarda her an bir yıkımla karşılaşılıyor. Bizde bunun örnekleriyle doluyor gazeteler. Gelişmiş toplumlara bakıyorum. Meclislerinde kadın-erkek sayısı neredeyse birbirine yakın. Toplumsal sorunlarla ilgili konuların tartışıldığı ortamlarda kadın erkek bir aradadır. Gelişmemiş toplumlarda ise kadının gizlenmesi önde tutuluyor. Ne acıdır ki o toplumlarda, kimileri kadının becerisinden, yaratıcılığından, akıl yürütmesinden yoksun kalındığının bilincinde bile değildir.

Bu anlayışın geçerli olduğu toplumlarda kadın bıçaklara, tabancalara kurban gidiyor. Daha iki gün önce gazeteler, bir babanın ortaya çıkıp önce iki çocuğunu, ardından eşini, sonra da kendini öldürdüğünü yazdı.

İnsanın kendi canından olması anlayışının üzerinden yüzyıllar geçti. Kimileri yakınlarını kendisini öldürerek öbür tarafta mutluluğa ereceğini bile sanıyor.

TOPLUMSALLAŞMA BİLİNCİ

Kadınla erkeğin çocuklarıyla bir araya gelmesini sağlayan öykülerin, romanların, oyunların, filmlerin özünde bunlar yatıyor.

Birkaç ay sonra kışı geride bırakıp yakın bir zamanda bahara, çoluk çocuk birlikte denize girileceği günlere adım atılacaktır. Yaşam, yapamadıklarımızla değil, insanı mutluluğa erdirecek yaptıklarımızla anlamlıdır.

İnsanın, kitap fuarları düzenleyerek kadın-erkek demeden eğitim dünyamızı etkili kılacak etkinliklere yer vermesi, insan olmanın gereğidir.

Bunlar gerçekleştirilmezse insan, insanlığını unutur. Oysa çağımızda kuşlar, bin bir renkli böcekler bile ötmek için mevsimini bekliyor.

Yazarın Son Yazıları

Kitapla yaratılan dünyalar

2025 yılının son günlerini her an özlemini çektiğim İstanbul’da yaşadım.

Devamını Oku
02.01.2026
Geçmişi güncel kılmak

Can Yayınları Sait Faik Abasıyanık’ın öykü kitaplarını yeniden yayımlamaya başladı.

Devamını Oku
05.12.2025
Hayvan koruyucu

Tanımadığım kişilerden de kitap aldığım oluyor.

Devamını Oku
28.11.2025
Erken yaşta okur yetiştirmek

Okuma kültürünün yetkin kişilerinden Prof. Dr. Sedat Sever, 13 Kasım 2025 günkü Cumhuriyet’teki “Erken yaşta okur yetiştirmek” başlıklı yazısına şu görüşle başlıyor...

Devamını Oku
21.11.2025
Sonsuzluğa açılan pencere

Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda yattığı odanın pencereleri boğaza bakıyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Cumhuriyet okuru

Cumhuriyet okuru, gazeteyi okumakla kalmaz, edindiği izlenimleri yazarlara da aktarır.

Devamını Oku
07.11.2025
29 Ekim 1923: 102 yıllık Cumhuriyet

Cumhuriyet, dört yandan saldırılarak parçalanmak istenen Türk varlığının yeniden doğuşudur.

Devamını Oku
31.10.2025
Einstein’dan 5 öneri

Hemen her çağda toplumların vicdanında yerini bulan devlet adamları, bilgeler, sanatçılar olmuştur.

Devamını Oku
24.10.2025
Yaşam yolculuğum

Yaşam, oradan oraya koşuşturduğumuz uzun mu uzun bir yolculuktur.

Devamını Oku
17.10.2025
Düşünsel oluşum

İnsan olmanın ölçüsü düşünebilmektir, duyumsama güdüsüdür.

Devamını Oku
10.10.2025
Seçim yakındır

Son aylarda İstanbul’dan başlayıp en küçük yerlerin belediye çalışanlarının tutuklanıp hapse atılması, seçime gitmenin yakın olduğunu akla getiriyor. Şu ana dek günlerini hapishanelerde geçirenlerin hiçbirinde somut bir suç bulunamayışı da kamuoyunda şaşkınlık yaratıyor.

Devamını Oku
03.10.2025
Einstein’ın kızına mektubu

Albert Einstein, kızına, toplum onun söylediklerini anlayacak duruma gelene kadar yayımlamamasını istediği bir mektup yazar.

Devamını Oku
26.09.2025
Hak yerini bulur

13.06.25 günlü “Kızlar okusun diye” başlıklı yazımda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan şu alıntıyı yapmıştım...

Devamını Oku
19.09.2025
Mutlu Yaşam Köyü

Köyde, ilçede ya da mahallede, nerede olursa olsun yeter ki yönetenlerle yönetilenler arasında dayanışmayla etkinlikler yaratılsın.

Devamını Oku
12.09.2025
Göğüne Sığmayan Bulut

Her yıl eylülün ilk haftasında, Emin Özdemir’in son günlerinde, öğrencisi Hatice Aydoğdu’nun sorularına verdiği yanıtları içeren Göğüne Sığmayan Bulut (Arkadaş Yayınları, 2016) adlı kitabını okurum.

Devamını Oku
05.09.2025
Ağaç yazışmaları

Her fırsatta kurtuluşu kentlerden kaçıp canını yeşillikler arasına atan arkadaşım Yusuf Gezgör’ün yıllar önce gönderdiği ağaçlarla ilgili bir mektubu geçti elime.

Devamını Oku
01.08.2025
Aydınlanma-aydınlatma

Aydınlanan, yalnızca kendi adına değil, toplum adına da bilgi alanlarına yönelir.

Devamını Oku
25.07.2025
Bilginin gücü

Yaşamını bilgi kaynaklarını çoğaltmaya adayan Bozkurt Güvenç, kültürü “Doğanın yarattıklarına karşılık, insanoğlunun yarattığı her şey” diye tanımlıyor.

Devamını Oku
18.07.2025
Gerçeğin dili

Yaşlılığın anlamını, Shakespeare’in Kral Macbeth adlı oyununda geçen bir söz öğretmişti bana...

Devamını Oku
11.07.2025
Anadolu kadını

Bilim insanları, kadın konusunda aylarca üzerinde çalıştıkları araştırma sonucunu, basına “7 bin 500 yıl önceki Anadolu kadını!” başlığıyla yansıttı...

Devamını Oku
04.07.2025
Köy Enstitülerini canlandırma

CHP’den sonra yönetime geçen Demokrat Parti’nin ilk eylemi Halkevlerini, Tercüme Bürosu’nu, eğitimimizin büyük atılımı olan Köy Enstitülerini kapatmak olmuştur.

Devamını Oku
27.06.2025
Dilsel aydınlık

Düşünürler, dili ulusların soyağacı, yaratıcılığın sihirbazı sayar...

Devamını Oku
20.06.2025
En başta kızlar okumalı

Ekim ayında Mersin’deki İleri Ortaokulu Müdürü Hüseyin Aygül, 62 öğretmenin kararıyla, 1090 öğrencili okulda kız-erkek öğrencilerin yan yana oturmasını yasaklamaya kalkıyor.

Devamını Oku
13.06.2025
Bir sihirli varlık!

Köşe yazarlarının bir görevi de okuru güncel konularda aydınlatmaktır. Aktardığım aşağıdaki yazıda olduğu gibi tiyatro oyuncusu, yönetmeni, eğitmeni Gürol Tonbul gibi bir okur da üstlenebiliyor aydınlatma görevini...

Devamını Oku
06.06.2025
Toplumsal özeleştiri

Özeleştiri, kişinin, kendi özünü özgürce değerlendirebildiği en kestirme anlatı yoludur.

Devamını Oku
30.05.2025
Ulusal bilinç

Atatürk, “Cumhuriyetin 10. Yılı” demecinde yalnızca önemli noktalara değinmiyor, bize gelişmenin ana kaynağını gösteriyor, geçen zaman bir yana bırakıp çağa uymayı öneriyor:

Devamını Oku
23.05.2025
Anadolu kadını

Söz konusu kadın olunca belleğimde Dede Korkut Kitabı’nda okuduklarım canlanır.

Devamını Oku
16.05.2025
Sonsuzluğa yolculuk

Sonsuzluğa yolculuk

Devamını Oku
09.05.2025
Kral Oidipus

Kral Oidipus

Devamını Oku
02.05.2025
Söz yerini bulmalı

Söz yerini bulmalı

Devamını Oku
25.04.2025
Berlin’de hâkimler var!

Berlin’de hâkimler var!

Devamını Oku
18.04.2025
Gerçek dost

Gerçek dost

Devamını Oku
11.04.2025
Ağaçlı çiçekli bir dünya

Ağaçlı çiçekli bir dünya

Devamını Oku
04.04.2025
Toplumsal dayanışma

Toplumsal dayanışma

Devamını Oku
28.03.2025
Gençlere emanet

Gençlere emanet

Devamını Oku
21.03.2025
Barış yolu bilimdir, sanattır

Barış yolu bilimdir, sanattır

Devamını Oku
14.03.2025
Anlamlı özlü sözler

Anlamlı özlü sözler

Devamını Oku
07.03.2025
Camileri ahıra çevirmek

Camileri ahıra çevirmek

Devamını Oku
28.02.2025
Kötülükle iyilik iç içe

Kötülükle iyilik iç içe

Devamını Oku
21.02.2025
Gerçeğin acılı yüzü

Gerçeğin acılı yüzü

Devamını Oku
14.02.2025