Değişim: Tadı ham muza benzer!

Değişim: Tadı ham muza benzer!

18.06.2023 03:00
Güncellenme:
Takip Et:

Karnından konuşmak hem sanat hem marifet. Bu işin ilmini yapanlar, dudaklarını oynatmadan, bir başkası konuşuyormuş gibi konuşabiliyorlar. İcra edenlere vantrolog deniyor. “Vantrolog Alfabesi” denen harf dizisinde b, f, m, p, v harflerini dudak oynatmadan söyleyebiliyorlar.

Özellikle kritik siyasi dönemlerde, yüksek makamlara sıçramak isteyenler genellikle karınlarından konuşmaya çok teşnedirler. Güzel Türkçemizin en büyülü sözcüklerinden “devrim” sözcüğünü söylemeye cesaret edemezler. Heyecanla “değişim” der dururlar. Bu tam bir karnından konuşma etkinliğidir. Değişim, “muz” gibi, ne niyetle “yersen” onun tadını vermesi umulan bir kavram.

Değişim isteyenler teknik ve fonetik anlamda karnından konuşuyor sayılamaz. Zira “değişim” sözcüğünde “Vantrlog Alfabesi”nin sadece bir “m” harfi vardır. Dudak oynatmadan “değişim” denilemez. Değişimcilerin “mmm... mmm...” diye geveleyip durmaları bundandır.

*

Mevki makam sahibi siyasetçiler, söz meclisten dışarı, hile, desise, peşindekiler ile gözü yükseklerde olanlar kariyer planları bozulmasın diye karınlarından konuşurlar. Bunu saptamanın kestirme yolu, o siyasetçiye ülkenin vaziyeti üzerine “can alıcı” sorular sormaktır.

Üç dört yıl öncesine dek bu ölçümü yapmak kolaydı. Karından konuşmak çok yaygın değildi. Zira ülkemiz bugünkü gibi bıçak sırtında değildi.

Siyasetteki yol ayrımlarında, ekonomik çalkantılarda yeni kapılar açılabileceği beklentisiyle karnından konuşanlar artar. Muhalefetin grup başkanvekilleri karından konuşmaya pek eğilimli değildir. Arşivde eski demeç taramaya yönelmenin gereği bu oldu.

*

“Duvar” muhabiri Özlem Akarsu Çelik, Tayyip Bey ile Devlet Bahçeli’nin “son hallerini” sormuş:

Özgür Özel’in yanıtı özel mi özel olmuş:

“Ben siyasetin belirleyicisinin ne Bahçeli olduğuna inanıyorum ne de Bahçeli’nin Erdoğan’ın veya Erdoğan’ın Bahçeli’nin güdümüne girdiğine inanıyorum. Bir başka mekanizma, bir başka dinamik var. Hepsini birden yönetiyor. Bir başka mekanizma devreye giriyor ve birbirine en ağır hakaret edenleri birbirine dost, ahbap yapabiliyor.”

Bu kadar iddialı açıklama o mevkideki bir siyasetçi için biraz fazla. Demek ki bir bildiği var! Devam ediyor:

“Birinin millet tanımıyla diğerinin ümmet tanımı birbiriyle çelişiyor. Buna rağmen bunları aynı potada eritmeye çalışan ve tabanlarını da buna zorlayan, bunu ellerindeki büyük propaganda makinesiyle yapan bir başka güç var. Bir yerden birileri düğmeye basıyor. Bahçeli, kritik kavşaklarda kritik kararlar veriyor. ‘U’ dönüşleri yapıyor. Ama Türkiye siyasetini ne Bahçeli yönetiyor ne de Recep Tayyip Erdoğan. Onları aktör oldukları, ancak senaryosu bir başka yerden yazılan daha derin ve daha güçlü bir akıl yönetiyor.”

AKP ve MHP liderlerinin yıllardır “DIŞ GÜÇLER” diye yırtınıp durduğu “derin gerçek” işte tam da bu!

Özgür Bey, özel konuşmuyor. Bu konuşmayı CHP grup başkanvekili sıfatı ile makamında yapıyor. Demek ki bu görüşleri parti yetkili organlarında da kabul gördü ki bu kadar rahat ve kesin konuşuyor.

Özgür Bey artık CHP grup başkanı. Dahası “sorumluluktan” ve “fedakârlıktan” kaçmayacağını belirterek CHP liderliğine adaylığını da ilan etti. Beş dönemdir Kemal Bey’i TBMM’de temsil ediyor. Onun “izni ve onayı” olmadan liderliğe aday olması düşünülemez.

*

Bu nedenle “Duvar” muhabiri Özlem Akarsu Çelik’e yaptığı açıklamalar daha da dehşet. Büyük harflerle yazılmayı hak ediyor:

“BİR AYAĞI DIŞARIDA BİR AYAĞI İÇERİDE BİR YAPI VAR!”

“CİDDİ BİR ODAĞIN, TÜRKİYE SİYASETİ ÜZERİNDE BİR VESAYET KURDUĞUNA İNANIYORUM!?”

“BİRİSİ DÜĞMEYE, 15 TEMMUZ’DAN ÇOK DAHA ÖNCE BASTI!”

“TOPLUM, KALICI BİR AYRILIĞA SÜRÜKLENMEYE ÇALIŞILIYOR.”

“HEPSİNİ BİRDEN YÖNETEN BİR BAŞKA DİNAMİK, BİR BAŞKA MEKANİZMA VAR.”

*

Özgür Özel, milletvekilleri grubunun “genel başkanı”dır. Ekrem İmamoğlu’na kıyasla kurultaydan parti lideri olarak çıkma şansının daha yüksek olduğunu tahmin etmek zor değil. Bu nedenle geçen yasama döneminde (08.01.2019) yaptığı açıklamalar yanıt bekliyor:

- “Türkiye siyaseti üzerinde vesayet kurduğuna inanıyorum” dediği o ciddi odak, kendisinin parti lideri olmasına izin verecek mi?

- Aday olamazsa CHP de mi o odağın etkisine girmiş olacak?

- Vesayet odağını etkisiz hale getirmek için nasıl bir çalışma planı var?

- O güç odağı konusu parti organlarında hiç gündeme geldi mi?

- Genel başkan seçilirse, bu ciddi odağın ciddiyetine gölge düşmeyecek mi?

*

Özet mi?

“Odak var” de bir dakka dur!

Yazarın Son Yazıları

Dijital siber ama tekinsiz

23 Nisan’a günler kala ortaokul öğrencisi 14 yaşındaki İsa Arda, okul çantasına yerleştirdiği polis müdürü babasına ait beş ayrı tabancasındaki sayısız mermiyi ateşleyip 8 öğrenci ile bir öğretmeni katletti.

Devamını Oku
26.04.2026
Kökü mazideki ati!

Değil Türkiye’nin, İstanbul’un bile başına gelmediği 32 yıl önce şunları not etmişiz...

Devamını Oku
29.03.2026
Apo’nun gidişi, RTE’nin işi

PKK kurucu önderi, “sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu’nun bir arada yaşama sorununa çözüm bulma amacı taşıdığını” da ilan etti.

Devamını Oku
01.03.2026
Türkiye Cumhuriyeti ve cıhar mıh!

Ramazan arifesinde ve tam da TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Raporu’nun açıklamasına günler kala çok önemli ve tarihsel bir başka açıklamaya daha tanık olduk:

Devamını Oku
23.02.2026
Umut hakkı ve FETÖ

Tarih yazmak değildir her siyasi liderin işi...

Devamını Oku
15.02.2026
Oyun mu? Devlet Tiyatrosu mu?

Oyun mu? Devlet Tiyatrosu mu?

Devamını Oku
08.02.2026
Siyasetin ve ömrün sınırları-İsmail Cem

Onu da bir başka 24 Ocak’ta kaybettik.

Devamını Oku
01.02.2026
Tekinsiz... Bak ama anma!

Milyonlarca veli, yüz binlerce öğretmen iyi tanıyor, biliyor.

Devamını Oku
18.01.2026
Kara kışta karanlık politika

Bugün 21 Aralık.

Devamını Oku
21.12.2025
Düş kurma günü...

Ne 21 yaşına yeni basmış, dünya ölçeğinde piyanist olma yolundaki Tuna Tüney’le ilgili ne de Türk Beşleri ile Mozart’ın Türk Marşı’nı okyanusun ötelerine taşıyan ulusal onurumuz maestro Gürer Aykal’ın coşkuyla seslendirdiği “Ey vatan gözyaşların dinsin...” marşı ile... “8 Aralık çok önemli gün!” diyor.

Devamını Oku
07.12.2025
Meşrubat Trump'tan meşruiyet...

Meşrubat Trump'tan meşruiyet...

Devamını Oku
30.11.2025
Risk-almak vermek

En dehşetengiz proje nedir?

Devamını Oku
23.11.2025
Abalar Feda Muazzez Hanım'a

Abalar fena Muazzez Hanım'a

Devamını Oku
16.11.2025
10 Kasım sırtlanlığı

10 Kasımlarda “Atam sen rahat uyu!” sloganını duyamaz olduk: Biliyoruz ki “Saygı duruşu, sap gibi durmaktır” diyen zihniyet iktidar olduğundan beri Atatürk’e rahat uyu demenin manası yok.

Devamını Oku
09.11.2025
Kasım notları

Kasım notları

Devamını Oku
02.11.2025
Durumlara rağmen doğa yasası şaşmaz

Para politikalarının mucidi ünlü ekonomist Milton Friedman (1912-2006) sanki bizimki için söylemiş: “Bir hükümet, bazen bir sorunu çözmeye kalkınca o sorun daha da büyük bir sorun haline gelir!”

Devamını Oku
26.10.2025
Şeytan-ı Racim-10.10.10

Ankara Tren Garı, Cumhuriyetin belleğinde bir istasyondan fazlasıdır.

Devamını Oku
12.10.2025
Trump ile trampa

Meşruiyet değildir AKP’nin en müşkül işi, müşkül odur ki meşruiyet ararken kördüğüm eder memlekette her işi.

Devamını Oku
28.09.2025
Amerikan açık pokeri

ABD’nin değil, dünyanın da tek adamı (!) Trump, sonunda bizim tek adamımız Erdoğan’ı bu perşembe günü Beyaz Saray’ında kabul edecek. Yaşasın.

Devamını Oku
21.09.2025
Kemal Bey... Tarihi ve talihi

Yarın 15 Eylül, tarihi bir gün.

Devamını Oku
14.09.2025
Baba-oğul ilişkisi

“Hırsızlık oğuldan babaya değil, babadan oğula geçer. R.T. Erdoğan 1994”.

Devamını Oku
07.09.2025
Babadan numarasız selefe...

Tayyip Bey’in bekası için mesai harcayan etkili-yetkili külliye başdanışmanlarının 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in konuşmalarını da inceledikleri biliniyor.

Devamını Oku
31.08.2025
Erdal İnönü ve Kürt ittifakı...

TBMM tatilde, malum komisyon salı günü yine de toplanıyor.

Devamını Oku
17.08.2025
Kutlu olmayasıca Sevr!

Bugün 10 Ağustos 2025.

Devamını Oku
10.08.2025
Komisyonun yazgısı!

Şu satırlara bakar mısınız?..

Devamını Oku
03.08.2025
Yapay zeka Bodrum'da

Bodrum'da yabancı turistler ayrılırken okudukları kitapları otel lobilerindeki kitaplıklara “armağan” ediyorlar.

Devamını Oku
27.07.2025
Altan abisiz gazetecilik...

“Gazeteci olunmaz. Gazeteci doğulur” gerçeğine inanan kuşaktandı...

Devamını Oku
20.07.2025
Paşa gönül ittifakı...

Günlerdir tonlarca laf, demeç, açıklama, nutuk...

Devamını Oku
13.07.2025
Sessiz sabotaj...

İktidar belli ki geceleri meydanlardan caddelere taşan on binlerin, yüz binlerin anaforuna kapıldı.

Devamını Oku
06.07.2025
Keşke mutlak butlanlansa...

Tayyip Bey'e siyasette ikbal yolunu açanlar onu milletvekili bile değilken Beyaz Saray’da ağırlayanlardı.

Devamını Oku
29.06.2025
Bir yıldız kaydı...

Bugün Çetin Altan’ın 98. doğum günü. Kemal Gür’ün ölümünün de 4. günü. H Çetin Altan’ın sadık okurlarındandı.

Devamını Oku
22.06.2025
TERÖR ÇÖPLÜĞÜ ORTADOĞU...

Komisyonumuz 'yağmasa da gürlemeye' kararlı!

Devamını Oku
15.06.2025
Hepimiz bir tür kurbanız bayramı...

Kutlu olsun! Bayram gönüllere de gele, daha da gitmeye.

Devamını Oku
08.06.2025
MHP’nin ‘görünmez el’i

Tüm siyasal partiler kurulurken fabrika ayarına sahiptir. Zamanla ve/veya parti yönetimleri el değiştirdikçe bu ayar değişir, bozulur, tanınmaz hale gelebilir.

Devamını Oku
01.06.2025
Başbuğdan Bahçeli’ye vasiyet mi?

Bu bir “belge” yazı.

Devamını Oku
25.05.2025
Gitanjali ve Ecevit

Bugün 18 Mayıs 2025.

Devamını Oku
18.05.2025
Notre Dame’ın değil, TC’nin iki kamburu

Notre Dame’ın değil, TC’nin iki kamburu

Devamını Oku
11.05.2025
Nermin... Bir Cumhuriyet şarkısı

Nermin... Bir Cumhuriyet şarkısı

Devamını Oku
27.04.2025
Baharlar tekin değil!

Baharlar tekin değil!

Devamını Oku
13.04.2025
Ucuz üyelik yahnisi

Ucuz üyelik yahnisi

Devamını Oku
06.04.2025