Kör sağır 'çözüm'süzlük halleri...

Kör sağır 'çözüm'süzlük halleri...

27.05.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Çoğumuz, umutsuzluklara karşı filiz niyetine “Sorun varsa çözüm de vardır” yaklaşımına sarılmış haldeyiz. Özellikle de ülke siyasi, ekonomik ve toplumsal çok katmanlı sorunlar sarmalının içindeyken...

Seçimlerden ciddi bir destek kaybıyla yenilerek çıkan iktidar cephesi “normalleşme” söylemleri arasında bildiğini okumaktan vazgeçmiyor. Gündemin öne çıkan başlıklarından tartışmalı yeni müfredat taslağındaki tutumları bunun bir göstergesi. Konunun uzmanlarından muhalefete, toplumun pek çok kesiminden tasarının içeriğine yönelik eleştiriler MEB tarafından adeta yok hükmünde. Geçen hafta Taylan Gülkanat imzalı haberimizde taslağın Talim ve Terbiye Kurulu’ndan onay aldığı aktarıldı. Çağdaş, laik eğitime darbe vuran “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin gelecek eğitim öğretim döneminde uygulanacağı görüşleri gündeme yansıdı.

Geçen haftanın bir diğer dikkat çeken haberi ise yine o bildik Resmi Gazete’de gece yarısı kararlarından biri ile geldi. Yürürlükte olan Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü kaldırıldı, yerine yönetmelik yayımlandı. Bu adımla seferberlik ve savaş hali kararı alma yetkisi Bakanlar Kurulu’ndan Cumhurbaşkanlığı’na devredildi. “Ayaklanma, kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın ortaya çıkması” durumunda cumhurbaşkanına seferberlik ilan yetkisi tanınmış oldu. Muhalefet haklı olarak barışcıl eylemlere karşı iktidar cephesinin bu yetkiyle baskı sopasını kullanabileceğine yönelik kaygısını dile getirdi.

ŞİDDET, YOKSULLUK...

Kadınlara yönelik şiddetin sona ermediği ülkemizde 9. Yargı Paketi de kaygılara yol açıyor. Gazetemize konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, iktidarın hedefinde “Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 Sayılı Yasa”nın olduğunu belirtti. Nazlıaka’nın, “Pakette kadınlar için büyük bir tehdit yer alıyor. 6284 sayılı şiddetle mücadele kanununun en önemli caydırıcı mekanizması olan ‘zorlama hapsine’ itiraz edilmesinin önü açılmak isteniyor” görüşü dikkat çekti.

Ekonomik krize ilişkin ise dar gelirliler için kara tablo sürüyor. Gazetemizin önceki günkü başlığı “Yoksullaşıyoruz”du. Diyeceksiniz ki “Zaten bildiğimiz durum” ama bu kez dip liderliğe doğru ilerleyiş açısından önemli... Genel-İş’in raporu ile Eurostat’ın verilerine göre Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde çalışanların en yoksul olduğu ülke durumunda.

İktidarın ekonomik krize karşı ağustos böceği misali yıllardır süren politikaların ardından başlattığı tasarruf önlemlerinin nasıl uygulanacağı konusu da bilinmezlik içinde. Sağlık sistemindeki sorunlar sürerken gündeme yansıyan habere göre AKP’den önce il sağlık teşkilatları bir müdür ve dört yardımcısından oluşurken şimdiki durum ise adeta yönetici patlaması... Merve Kılıç’ın haberine göre artık bir müdür, 12 başkan, 26 başkan yardımcısı var. Yöneticiler, 120-180 bin TL arasında maaş alıyor. Sağlık emekçileri, bazı illerde hekimden çok yönetici olduğuna işaret ediyor.

Geçen hafta iktidarın sokak hayvanları için hazırladığı ölümcül tasarı çalışması da yankı buldu. “Öldürme yaşat” başlıklı haberimizde veterinerlerden hayvan hakları savunucularına ve muhalefete iktidarın çalışmasına tepkiler aktarıldı. Bakalım kulak veren olacak mı?...

Kültür konusunda ise geçen hafta Beşparmak Dağları bölgesinde bulunan kaya resimleri dahil arkeolojik ve doğal kalıntıların yok olma tehlikesi altında olduğuna ilişkin haber dikkat çekiciydi. Öznur Oğraş Çolak imzalı haberimizde, bunun gerekçesinin bölgede son yıllarda ruhsat sayısı hızla artan taş ocakları olduğuna işaret edildi. Son olarak sit alandan izinsiz geçen iş makinesinin kayaları parçaladığı aktarıldı.

İTİRAZ HAKKI

Ne demiştik sorunlar varsa çözüm de vardır... Ama bunun için demokratik hukuk devleti ilkeleriyle birlikte karşılıklı görüş alışverişi, itirazları gündeme almak da gerekir. Ben yaptım oldu anlayışı eninde sonunda tutmayan fermuara benzer... Toplumu susturma çabası daha büyük bir tepkiyi beraberinde getirir. Ülkemizi Atatürk ilkeleri çerçevesinde çağdaş, demokratik, laik, hukuk devleti sisteminden koparma çabasına girişenlere karşı amasız ilkesel duruş şart. Bu noktada demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının, sendikaların rolü kritik önemde. Siyasiler bu sesi duymazdan gelmemeli.

Bu kadar küresel zorluk arasında ülkemizi ileriye taşıyacak çocuklarımız için kurduğumuz gelecek onların cıvıl cıvıl yaşam sevinçlerini kefenli tiyatro oyunlarına hapsetmek, gerici zihniyeti okullara sokmak olmamalı. Birileri iktidarları uğruna, sorgulamayan, kendine biat edecek nesil istiyor diye buna sessiz kalmanın faturasının ülkenin geleceğine çıkacağı unutulmamalı.

Yazarın Son Yazıları

Kurultayın mesajı: Birlik ve mücadele

“CHP, bir kurultayı daha geride bıraktı.” Normal koşullarda siyasetin içinde, hayatın olağan akışına uygun bir haber cümlesi.

Devamını Oku
01.12.2025
Anayasa planları...

“İmralı kayığı” siyasette fırtınalar kopardı.

Devamını Oku
24.11.2025
Hesap vermek, hesap sormak...

İBB iddianamesi beklendiği üzere fırtına gibi o pek sakin (!) gündemimizin merkezine oturdu.

Devamını Oku
17.11.2025
Kurucu liderimizin mirasının koruyucusuyuz

Fotoğrafına bakıyorum. Hüzün ve gülümseme birbirine eşlik ediyor.

Devamını Oku
10.11.2025
Gıdada enflasyon canavarı

Yoksulluk çemberi dalga dalga yayılıyor.

Devamını Oku
03.11.2025
Yaşasın Cumhuriyet!

Cumhuriyetimiz 102 yaşında.

Devamını Oku
27.10.2025
Sandık gücü

Ülke siyasetinde yine kritik bir hafta.

Devamını Oku
20.10.2025
Gazze’ye asker göndermek...

Filistin küresel vicdan hesaplaşmasının yeni sahası olarak adlandırılıyor.

Devamını Oku
13.10.2025
Eşitlik mücadelesi

Cumhuriyet kazanımlarının demokrasi ve haklar açısından önemini sıklıkla vurgulamak gerekiyor.

Devamını Oku
06.10.2025
Ne aldık, ne verdik bilinmezliği...

Beyaz Saray zirvesinden neler çıktı diye günlerdir yorumlar, açıklamalar birbirini takip ediyor.

Devamını Oku
29.09.2025
CHP delegesi mesajını verdi

Özgür Özel liderliğindeki CHP yönetimi, “Darbeye, kayyuma hayır” sloganlı dünkü olağanüstü kurultayla güven tazeledi.

Devamını Oku
22.09.2025
Seçmeni duymak gerek

Sinirler gergin. Sandık iradesine karşı kayyumcu siyaset aklıyla birlikte ekonomi de bu toz duman arasında kırılganlığına yenilerinin eklenmesi tedirginliğinde.

Devamını Oku
15.09.2025
Bugünün çalınan gündemi eğitim

Demokrasilerde seçme ve seçilme özgürlüğünü, milletin iradesini gösterdiği sandığı yok sayarsanız ne olur?... Güçler ayrılığı ilkesindeki denge gibi sandıktan çıkan sonuca tüm kurumların anayasal haklar çerçevesinde uyup saygı göstermesindeki ince ayar kaçarsa yönetim sistemi nereye evrilir?

Devamını Oku
08.09.2025
Şam siyaseti...

Suriye’de gerilim artıyor. Sahadaki parçalı bulutlu yapının kullanışlı ortamı zaten olabileceklerin sinyalini uzun süredir veriyordu.

Devamını Oku
01.09.2025
Meydanlar acil eylem planı bekliyor

CHP’ye yönelik operasyonlar hız kesmiyor. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de geçen hafta itibarıyla zorunlu posta adresi “Silivri” yapılanlar arasına katıldı. Son operasyonlarla CHP’nin 16 belediye başkanı ile onlarca çalışma arkadaşı ve yakınları cezaevinde.

Devamını Oku
25.08.2025
Çürütülmeye alışma!...

CHP seçmeninin desteğiyle belediye başkanlığı koltuğuna oturma hakkı kazanan bazı isimlerin geçen hafta AKP saflarına katılmasıyla siyasetteki ahlaki çöküntü ve çürüme tartışmaları bir kez daha gündeme geldi.

Devamını Oku
18.08.2025
ABD yeni ‘vekiller’ peşinde...

Küresel güç mücadelesi çerçevesinde Türkiye’yi de yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler yaşanıyor. Washington cephesi, Ortadoğu’dan Kafkaslar’a son dönemde hegemonya politikasına yönelik adımlarını hızlandırıyor.

Devamını Oku
11.08.2025
Oldubittiye gelmeden...

İktidar cephesinin başlattığı “İmralı” süreci komisyon adımıyla Meclis’e taşınıyor. Gözler yarın yapılacak ilk toplantıda. Ama görüldüğü üzere komisyona yönelik soru işaretleri çok. Bunlar arasında iktidarın samimiyetinin ne kadar güvenilir olduğu konusu da var.

Devamını Oku
04.08.2025
Tükenmişliğe mahkûm değiliz, seçim elimizde

Niye bunlar başımıza geldi, geliyor, diyenlere kıpkırmızı bir kart çıkarmak gerek.

Devamını Oku
28.07.2025
Zeytine de kelepçe!

Ülkemizin yeşilini, su kaynaklarını yeterince koruyamazken içinde bulunduğumuz bu tehlikeli virajda yine akıl almaz bir hız eşliğinde vites yükseltildi.

Devamını Oku
21.07.2025
Bölge tuzağı etnik, mezhep siyaseti...

Savaştan, terörden yana olacak halimiz yok, demokratik ilkeler, barış kuşkusuz ortak umut, ortak hedef.

Devamını Oku
14.07.2025
Kutuplaşma kime yarar... 

Türkiye zor bir süreçten geçiyor, geçirtiliyor. Demokratik, laik, hukuk devleti sistemiyle “sorunlulardan” Ortadoğu coğrafyasının koltuk sevdalısı liderlerini pohpohlayarak çıkarlarını dizayn etme çabasındaki çıkarcı emperyalist zihniyetlere, Atatürk Cumhuriyetine yönelik karşıdevrimcilere dek, pek çok kesimin bu sisli atmosferden yararlanma peşine düştüğü ortada. 

Devamını Oku
07.07.2025
Bölünme değil birliktelik

Enerjisi bol milletiz. Ama bunu ne için, nasıl kullanacağımız konusunda geldiğimiz nokta tartışmalı.

Devamını Oku
30.06.2025
Tahran sil baştan mı...

En kötü durumlardan biri insanın yaşananlara karşı artık şaşırmama hali. Uluslararası sistemden iç siyasete tuhaf, aykırı ne varsa “normalleştirme”, “Bunu da gördük, bakalım sonrası” diyecek hallere gelindi.

Devamını Oku
23.06.2025
Kaosla beslenenler

İran’a saldırı aslında çok da şaşırtmadı, adım adım taşları döşenen, başta ABD, İsrail basını olmak üzere son aylarda iyice dillendirilen felaket senaryosuydu.

Devamını Oku
16.06.2025
Suriye kazanı...

Sağımız solumuz krizlerle dolu.

Devamını Oku
09.06.2025
Dalgalar meydanlarda kırılıyor

Hafta sonlarına yaklaşırken şafak baskınlarıyla birlikte gelen “operasyon” haberleri artık kamuoyu için şaşırtıcı olmaktan uzak.

Devamını Oku
02.06.2025
Nefes al, ver...

Bu aralar hayat felsefesine yönelik popüler kavramlardan biri de uzun ömürlülük (longevity).

Devamını Oku
26.05.2025
19 Mayıs kutlu olsun!

Bugün ulusal egemenlik tarihimizin destansı yıldönümlerinden.

Devamını Oku
19.05.2025
Müttefiklik ve güven

Müttefiklik ve güven

Devamını Oku
12.05.2025
Siyaset şiddeti beslerse!...

Siyaset şiddeti beslerse!...

Devamını Oku
05.05.2025
Siyasetten çevreye her yer fay hattı...

Siyasetten çevreye her yer fay hattı...

Devamını Oku
28.04.2025
Seçmen iradesini yok sayan yok sayılır

Seçmen iradesini yok sayan yok sayılır

Devamını Oku
21.04.2025
Susturulmuşlar kulübü peşindeler!

Susturulmuşlar kulübü peşindeler!

Devamını Oku
14.04.2025
CHP meydanları, meydanlar CHP’yi duydu

CHP meydanları, meydanlar CHP’yi duydu

Devamını Oku
07.04.2025
Mine Esen yazdı...

Gençlere sözümüz, demokrasi ve özgürlük

Devamını Oku
31.03.2025
Millet iradesi gücünü hatırlattı

Millet iradesi gücünü hatırlattı

Devamını Oku
24.03.2025
CHP sandığa odaklı

CHP sandığa odaklı

Devamını Oku
17.03.2025
Öngörebilmek...

Öngörebilmek...

Devamını Oku
10.03.2025
Süreçte ‘Suriye denklemi’

Süreçte ‘Suriye denklemi’

Devamını Oku
03.03.2025