Olaylar Ve Görüşler

Öğrenciler tatili nasıl değerlendirmeli?

22 Ocak 2020 Çarşamba

YUNUS EMRE GÖÇÜ

Uzm. klinik psikolog

Tüm öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği yarıyıl tatili 17 Ocak tarihinde başladı. Milyonlarca öğrenci 15 gün boyunca yapacakları tatilin hayalini kuruyor. 

Çocukların yoğun bir dönem sonrası ödül beklentilerini anlatan Alfa Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucusu Uzm. Klinik Psikolog Yunus Emre Göçü, “Maddi değil manevi değeri yüksek ödül seçin ve çocuğunuza akademik sonucundan çok çabası ve çalışması için takdir ettiğinizi vurgulayın. Karnedeki notlarını, çocuğunuzun başarısının ve gelişmesinin tek göstergesi olarak değerlendirmeyin, çocuğun ve ailenin geliştirmesi gereken alanları belirttiğine dikkat edin. Ödüllendirme ve geribildirimlerde üslup çok önemli. Sınıf arkadaşları, kardeşleri ve akrabaların çocukları ile kıyaslamaktan kaçının” dedi. 

Yarıyıl tatilinin aileler için, çocuklarıyla zaman geçirmek adına iyi bir fırsat olduğunu anlatan Göçü, “Birlikte tatil yapmak, yakında gezilecek, görülmesi gereken yerleri ziyaret etmek herkese iyi gelecektir. Yaşadığınız şehri keşfedin, şehrinizdeki müzeleri, tarihi yerleri gezin, turlara katılın. Ziyaret öncesi çocuğunuzdan gideceğiniz yerlerle ilgili araştırma yapmasını ve bilgi toplamasını isteyin, yaşı küçükse birlikte araştırın. Kitapçıları dolaşın, kendi istediği kitaplar üzerinden uzlaşarak kitaplar alın ve evde birlikte okuyun. Size anlatmasını isteyin. Çocuğunuzu hem fiziksel hem sosyal gelişimine çok büyük katkı sağlayan sporla ve sporun çeşitli dallarıyla tanıştırın. Eğitim döneminde pek zaman ayırılamayan, tiyatro, sinema, gibi etkinliklere gitmek de iyi bir seçenektir. Yaptığınız etkinlikler üzerine konuşabilir, sohbet edip ortak ilgi alanlarınızı artırabilir aynı zamanda çocukların kendilerini ifade etmesini geliştirebilirsiniz.” dedi.

“Program yapın”

Zamanı verimli kullanabilmek, her yaştan birey için önemli bir beceri. Yarıyıl tatilini verimli şekilde geçirmek için program yapması konusunda çocuğunuza destek olmanız önemli. Tatil programı çocukların ödevleri ve derslerini son günlere sıkıştırmasını da engelleyebilir ve onlara düzenli çalışma alışkanlığı kazandırabilir.

Okul yoğunluğu nedeniyle çocukların çoğu arkadaşları ile kısıtlı zaman geçirdiğinden, yarıyıl tatili arkadaşlarıyla görüşebilmesi ve vakit geçirebilmesi için de bir fırsat sunuyor. Yaşıtları ile keyifle oynayarak veya spor yaparak geçirilecek bir zaman aralığı her çocuğun sosyal ve duygusal gelişimine olumlu etkide bulunuyor. Uzm. Klinik Psikolog Yunus Emre Göçü tatilde kuralların biraz esneyebileceğine dikkat çeken. Gökçü, “Çocukların tatil zamanında kuralları uygulamaları daha zor olmaktadır. Tatilde kurallar kısmen esnetilebilir ama tamamen kaldırılmamalıdır. Çocuklar bu dönemde teknolojik cihazlarla daha fazla zaman geçirmek isteyebilir. Alternatif etkinlikler belirlenebilir ya da okul zamanından daha uzun süre ekranda kalınabilir fakat sınırlar olmalıdır” dedi. Yarıyıl tatilinde çocuğun dinlenmesine, eğlenceli zaman geçirmesine, kitap okumasına ve ödevlerini bitirmesine olanak sağlamak gerektiğine de dikkat çeken Göçü, yasaklar getirerek ilişkiyi germek yerine, alternatif etkinlikler planlamak gerektiğini anlatıyor. Tatilde “Şehriniz ya da çevrenizle ilgili araştırmalar yapıp notlar almasını isteyebilir, küçük geziler planlayabilirsiniz” diyen Göçü, “Akrabaları, aile büyüklerini ziyaret edebilir, arkadaşlarını davet edebilirsiniz. 

Kültürel etkinliklere katılabilir, eğlenceli sporlar yapabilirsiniz.Sevdiği ve zevk aldığı faaliyetleri, beraber yapmak paylaşımın en güzel halidir. Yapılması gereken çalışmalara da biraz keyif katabilirsek, tatil anlam kazanmış olur” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları