Gıncıfırlı faiz
Özdemir İnce
Son Köşe Yazıları

Gıncıfırlı faiz

07.01.2022 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

Belki kusur, belki eksiklik ama sosyal medya ile hiçbir bağlantım, muhabbetim yok. Sadece, bir iki kadim dost WhatsApp’la mesaj göndermekteler. Hayran olduğum akıl ve zekâ dolu mesajlar geliyor. Bunlardan biri Karl Marx’ın DAS KAPİTAL’ini R.T. Erdoğan’ın NAS KAPİTAL’ine çevirmiş. Kulağa hoş geliyor: Das Kapital, Nas Kapital...

Bir de bir tavsiye var: “Kira için Kevser Suresi’nden; kredi için Nas Suresi’nden; su faturası için Felak Suresi’nden bir ayet okuyun. Ay sonu elektrik ve doğalgazınız kapanırsa la havle çekersiniz.” 

Bir deneyin bakalım, belki işe yarar. İşe yaramaz ise bu konuda çok azman DİB’e başvurursunuz. Eğer bugün ayetlerle (ne yazık ki) dalga geçiliyorsa bunun baş sorumluları, sıra ile R.T. Erdoğan, AKP ve siyasetçileri ve de Diyanet İşleri Başkanlığı ve en başta da kuruluşun başkanı olan zat. Helada Arapça konuşmanın günah olduğuna inanan zevat, Kuran ayetlerini ağızlarında ciklet gibi çiğnemekte ve olmadık yerlere yapıştırmakta. Bu hususta, Cumhuriyet gazetemizin 22 Şubat 2019 günkü sayısında yayımlanan “Erdoğan Hazretlerinin Lisan-ı Arabi Merakı” adlı yazımı anımsamanızı rica edeceğim.

***

Gıncıfırlı,  belleğiminin yedi kat altından çıkardığım bir sözcük:

1. Ağırbaşlı olmayan, hoppa (kimse).

2. Her şeyi anlayışla karşılamayan, hoşgörüsü olmayan (kimse).  

3. Şık, zarif, ince (kimse). 

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu’nun bilimsel açıdan çok titiz tanımlamasına göre, bir tarz “Neo-Patrimoyal Sultan” olarak tanımlanabilecek R.T. Erdoğan Hazretleri’nin  “Devr-i Fetret”inde faiz zavallısının başına gelenlere bakın, tavukla yumurta arasında kaldı: “Faiz mi enflasyondan çıkar yoksa enflasyondan mı faiz çıkar?” Kırk yıllık Yanni oldu mu sana Kani! Sultan Hazretleri buyurdu: “Faiz sebep, enflasyon sonuç oldu.” Olur mu, olur! Emir demiri keser.

Keser de bu mantığın tahterevalli olduğu meydana çıktı: Bir “Başyüce” olarak Sultan faizi düşürtünce ABD’nin doları 18 TL’ye fırlayıverdi. Fırlayıverdi ama meğer işin içinde Ali Cengiz oyunu varmış: Muktedirler loncası, mutekit ve fakat fakir halkımıza meğer tuzak kurmuş… Dolar daha yükselecek hayaliyle kumbaraları kırıp, çıkın açıp, yastık kaldırıp 18 TL’den dolar almışlar. Doları satan kim, yandaş  kodamanlar… Bu iş olunca tahterevallinin dengesi bozulmuş, sabah namazıyla birlikte dolar cumburlop 13 TL’ye düşmüş; kodaman ve haramzade tayfası 18 TL’le sattıkları doları 13 TL’ye geri alıp “mutekit ve fakat yoksul” halkımızı 12 saat içinde dolarzede yapıvermişler. Ademoğlu’nun din gardaşına yaptığına bak! 

Bunun üzerine, neşesiyle yoksul halkımızla dalga geçen gıcır gıcır Bakan Bay Nebati, 20 Aralık gecesi felaketi üzerine “Zengin ustalar malı götürdü, acemi yoksullar da yutuldu” anlamına gelen yorumlar yapmaz mı? 

Efendim böylece, “Faiz sebep, enflasyon sonuç” hadisi de rivayet oldu.

***

Sonuçta Sultan Hazretleri’nin faizi İslamileştirme girişiminin kaymağını zenginler yedi, boş kabı yalamak da kerizleşenlere kaldı. Başyüce Sultan  Hazretleri, “Kalu Bela”dan beri paranın dini imanı olmadığını söylemiştir ama paranın “cücüğü” faizin İslamisini ister nedense!

Sultanlık bu, çare tükenmez: “İslami finansa uygun kur korumalı TL katılım hesabı” mahzenden çıkarıldı. Okuduklarımdan aklımda kalanla bu boyalı yöntemi anlatacağım: Bankadaki dolarını TL’ye çevirip bankaya yatıracaksın, vade sonunda dolar yükselirse zarar olan aradaki farkı sana Hazine ya da Merkez Bankası ödeyecek. Eee... n’oldu şimdi, inek kendi sütünü içmedi mi? TL’yi dolara karşı sigortalamak faizcilik değil mi? 

Benim şu kıt şair aklıma ters gelen şey mutekit uzmancıların, diplomalı economist ve akademiksiyenlerin aklına gelmez mi? “Bunun neresi İslami yöntem” diye sormazlar mı? Bunun da çaresi bulundu vallahi ve de billahi! Meğer bir “İslami Katılım Bankası” varmış ve de bu bankanın “Üç ilahiyatçıdan oluşan bir danışma komitesi”… İşte bu İslami bankerlik komitacıları kafa kafaya verip bir Sultani Ortak Akıl ile “Faize helal belgesi!” vermiş!

***

Verir verir! Mustafa Kemal Paşa ve Kuvayı Milliyeciler hakkında ölüm fetvasını Mustafa Sabri yazmış, Dürrizade Abdullah da şeyhülislam olarak onamıştı. Sonra ne oldu? Börekçizade Mehmet Rifat (Börekçi) ile 153 müftü Ankara Fetvası ile Dürrizade’nin fetvasını iptal etti. O hesap, Ziraat Katılım Bankası’nın fetvası (hem anayasa hem din açısından) geçersizdir. 

Yazarın Son Yazıları

Popülizm nedir?

Popülizm öylesine bir kavramdır ki bir Katolik rahibe ile bir sokak yosmasını aynı anda temsil eder.

Devamını Oku
21.04.2026
Müslümanlar neden çağa uyumsuz? (1)

2000 yılı öncesinde Telos Yayıncılık’ı yönetirken “Müslümanlar neden çağa uyumsuz” sorusuna bir yanıt arayanlara yardımcı olmak için Amin Maalouf’un “Arapların Gözünden Haçlı Seferleri” adlı tarih incelemesini Mehmet Ali Kılıçbay’a çevirtip 1997 yılında yayımlamıştım.

Devamını Oku
19.04.2026
Çeviri ve öksüz çevirmen

Çeviri yaptım ama “çevirmen” sıfatını kesinlikle kabul edemem.

Devamını Oku
17.04.2026
Geçmiş, şimdi, gelecek

Heidegger için başlangıç noktası (Ursprung), geçmişte kalmış bir şey veya kronolojik bir başlangıç değil, sürekli olarak gelişen ve bize gerçekleştirilecek bir olasılık olarak kendini sunan yaratıcı bir güçtür.

Devamını Oku
14.04.2026
Laikçi

Kimileri “kayıkçı” der gibi, “laikçi” diye tanımlayarak aklı sıra beni sarakaya almakta.

Devamını Oku
12.04.2026
Ne mutlu Türküm diyene!

Vikipedi’de okudum: “Rum asıllı Türk şarkıcı Fedon, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nde şehit düşen dedesi Kleanti Kalyoncu’yu anarken ‘Vatan sağ olsun, ne mutlu Türküm diyene’ ifadelerini kullanmıştır.

Devamını Oku
10.04.2026
Özrü kabahatinden büyük

Saygı Öztürk’ün 3 Nisan 2026 tarihli ve “Sandığa Gitmeyenler ve Barajı Aşamayanlar Partisi” başlıklı yazısından aktarıyorum...

Devamını Oku
07.04.2026
‘Kavun Acısı’, ‘Elmanın Tarihi’

Değerli okur! Ben önce şair, sonra yazar, daha sonra da gazete yazarıyım.

Devamını Oku
05.04.2026
Devri sabık yaratmak (2)

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı genç Özgür Özel’in, Çatalca’daki açık hava konuşmasında, “coşkun kalabalığa seslenirken” rütbeleri sökülerek TSK’den atılan teğmenler hakkında “Teğmenlere rütbelerini takacağız” dediğini televizyonda duyunca şimdi yazdığım gibi “Aferin aslanım” dedim ve alkışladım.

Devamını Oku
03.04.2026
Devri sabık yaratmak (1)

Önce yazının adındaki üç sözcüğün anlamını yazalım, sonra 1946- 1950 dönemindeki anlamını açalım, daha sonra da günümüze getirip orada irdeleyelim.

Devamını Oku
31.03.2026
Müslümanların büyük sorunu

Müslümanların en büyük sorunu İslamın son din, Hz. Muhammed’in son peygamber, Kuran’ın son kutsal kitap olması inanç ve iddiasından kaynaklanır.

Devamını Oku
29.03.2026
Falakalık herifler!

“Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir” sözü, Ziya Paşa’nın meşhur bir beyitidir ki buna edebiyat sanatında metafor denir.

Devamını Oku
27.03.2026
Laiklik nedir?

Laiklik kavramını, konusunu, evrensel ve yerel uygulamasını tekrar ele almak istiyorum.

Devamını Oku
24.03.2026
Ahmet Hakan'ın zırvaları

Ahmet Hakan'ın zırvaları

Devamını Oku
22.03.2026
Ebedi Kemalizm

20-25 yıl kadar oluyor... Bir zamane genç ökesi (dâhisi) bize meydan okurcasına, damdan düşercesine “Eh artık Kemalizmi tartışmak zamanı gelmedi mi” demez mi?

Devamını Oku
20.03.2026
Televizyon ve ben (2)

Görevde bulunduğum süre içinde televizyonda reklama karşı çıktım ve Başbakan Bülent Ecevit’e firmaların reklam giderlerini vergiden düştüklerini anlattım ama engel olamadım.

Devamını Oku
17.03.2026
Televizyon ve ben (1)

Bu yazıyla ilgisiz görünmekle birlikte çok önemli bir sorundan söz edeceğim...

Devamını Oku
15.03.2026
Cumhuriyet gazetesi

Cumhuriyet gazetesine yazan (yazabilen) bir yazar olmasaydım şu anda kesinlikle Mazhar Osman’da olurdum.

Devamını Oku
13.03.2026
Türkolog Orhan Tümen

Bu yazının adı “Yazar ve Okur” olacaktı ama özel bir teşhir nedeniyle “Türkolog Orhan Tümen” oldu.

Devamını Oku
10.03.2026
Hükümet nedir? (4)

Cumhuriyetler...

Devamını Oku
08.03.2026
Hükümet nedir? (3) Hükümet biçimleri

Platon’un “Devlet” adlı kitabında, hükümetleri beş temel tipe ayırdığı belirtilmektedir. (Dört tanesi mevcut formlar ve biri Platon’un ideal formu olup “yalnızca sözde var olan” bir formdur.)

Devamını Oku
06.03.2026
Hükümet nedir? (2)

Modern hükümetler 17. yüzyılın sonlarından itibaren, cumhuriyetçi hükümet biçimlerinin yaygınlığı arttı.

Devamını Oku
03.03.2026
Hükümet nedir?

Değerli okur(lar), devletin ve biçimlerinin neler olduğunu Vikipedi’den aktararak bilginize sunmuştum.

Devamını Oku
01.03.2026
Devlet nedir? (4)

Liberal felsefeden doğmuştur ve bu nedenle “liberal teori” olarak anılır.

Devamını Oku
27.02.2026
Devlet nedir? (3)

Devlet şekilleri...

Devamını Oku
24.02.2026
Devlet nedir? (2)

Kavramsal tarihi...

Devamını Oku
22.02.2026
Devlet nedir? (1)

Çok yorgunum! Bu nedenle “insan aklı ya da beyni terbiyeciliği” belasından bir süre kurtulmak istiyorum.

Devamını Oku
20.02.2026
Akit adlı mizah gazetesi (2)

AKİT adlı mizah gazetesinin tozunu attırmayı ne yazık ki bugün de sürdüreceğiz...

Devamını Oku
17.02.2026
Akit adlı mizah gazetesi (1)

Akit adlı gazete tam anlamıyla bir mizah gazetesidir.

Devamını Oku
15.02.2026
AKP’nin ortak aklının iflası

Değerli okur!

Devamını Oku
13.02.2026
AKP’nin ortak aklı

Değerli okur(lar) bugün okuyacağınız yazıyı 16 Eylül 2001 günü Hürriyet Pazar’da “AK Parti’nin kollektif aklı” adıyla yayımlamıştım.

Devamını Oku
10.02.2026
‘Rum’ demek ne demek?

On yıl kadar önce Sisam (Samos) Adası’nın Karlovassi kasabasında kutlanan Uluslararası Yannis Ritsos Günleri’nde yaptığım konuşmaya şöyle başlamıştım:

Devamını Oku
08.02.2026
Şeriata karşı çıkmak

Basından öğrendiğime göre, SOL Parti’nin “Şeriata karşıyız” pankartına karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin AKP hükümeti, daha doğrusu R.T. Erdoğan hükümeti nedense soruşturma açmış...

Devamını Oku
06.02.2026
Devletin cebinden...

Çiğdem Toker’in “Yap İşlet Devlet Projeleri’ne DEVLETİN CEBİNDEN Büyük Simbiyoz” (Tekin Yayınları, 2025) adlı kitabı AKP’nin ekonomik uygulamalarını hallaç pamuğu gibi atan bir kitap.

Devamını Oku
03.02.2026
İşçi burjuva olamaz

Jean-Paul Sartre’ın Les Temps Modernes adlı dergisinin ilk sayısında yayımlanan “Sunuş” başlıklı yazısından bir kez daha alıntı yapıyorum.

Devamını Oku
01.02.2026
Duymadık demeyin!...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM grup toplantısında “MHP iktidar ortağı değil” demiş.

Devamını Oku
30.01.2026
Kendin ettin kendin buldun

Emekliler ekonomik ve siyasal bir toplum kitlesidir.

Devamını Oku
27.01.2026
İktidar kanadında Esra Erol kavgası

19 Ocak 2026 tarihli Sözcü gazetesinin 14. sayfasında yayımlanan bir haber: “İKTİDAR KANADINDA ESRA EROL KAVGASI.

Devamını Oku
25.01.2026
Dondurma isteyen çocuk

Bir okurdan gelen e-postayı okumanıza sunuyorum:

Devamını Oku
23.01.2026
Cumhuriyetin fazilet ve adaleti

DEM Parti demlenmeye ve demletmeye devam ediyor.

Devamını Oku
20.01.2026