Kendin ettin kendin buldun
Özdemir İnce
Son Köşe Yazıları

Kendin ettin kendin buldun

27.01.2026 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Emekliler ekonomik ve siyasal bir toplum kitlesidir. Bu kitle kesinlikle sıkılmış ve posası çıkmış bir insan topluluğu değildir. Bireysel varlık ve bilinç olarak oluşumun en olgun ve etkin düzeyine gelmiştir artık. Görgü, deneyim ve bilgi olarak kendisi için yeterli olmak durumundadır. Emekli olduktan sonra önünde en azından 20 küsur yıl vardır. Veee iktidar olabilmek için siyasal partilerin emekli oylarına vazgeçilmez bir ihtiyacı vardır. Al gülüm ver gülüm ilişkisi için mükemmel bir ortam!

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde 8 milyon 615 bin işçi emeklisi, 2 milyon 718 bin esnaf emeklisi ve 2 milyon 389 bin memur emeklisi olmak üzere toplam 13 milyon 722 bin kişi emekli aylığı alıyor. Çok güzel! Toplam emekli sayısına 14 milyon diyelim ve 2 ile çarpalım: 28 milyon eder; 3’le çarpalım: 42 milyon seçmen vatandaş. Türkiye’de ne kadar seçmen var? 28 Mayıs 2023’te 65 milyon seçmen varmış. Bunlar resmi ve kesin sayılar değil ama olsun, atmasyon da değil. Biz 2026 yılında tahminen 70 milyon diyelim. Bu 70 milyon seçmenin 42-45 milyonu emekli ve ailesinin oyu. Uzun lafın kısası: Emekli ve ailesi hangi partiyi desteklerse o parti seçimi kazanır. Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı yapan da AKP’yi iktidara getiren de emekli oyları. Bu nedenle gavgav etmeye, salya sümük ağlamaya hakları yok!

Yazımın başlığını yeniden okuyalım mı? “Kendin ettin kendin buldun.” Mutlaka bir türküsü vardır bunun! Varmış gardaşlar! Birini buldum, başkasını aramadım.

Karadır bu bahtım kara

Sözüm kâr etmiyor yâre

Yüreğimi yaktı nara

Eyvah eyvah eyvah ey

Kendim ettim kendim buldum

Gül gibi sararıp soldum

Eyvah eyvah ey

Bilmez yâr gönülden bilmez

Akar gözyaşlarım dinmez

Bir kere yüzüme gülmez

Eyvah eyvah eyvah ey

Kendim ettim kendim buldum

Gül gibi sararıp soldum

Eyvah eyvah ey...

Ya işte böyle! Kara bahtını aka dönüştürmeyi, yârin sözünü dinlemesini istiyorsan “kelle değirmeni”ni yani aklını kullanacaksın! Pişmiş kelleyi değil. “Ben kimim” sorusuna doğru cevap verecek şey kelle değil, beyin ve onun içindeki bilinç’tir! 21 0cak 2024 günü “Piliç değil bilinç” adlı bir yazı yayımlamışım.

Doğru ve gerçek bilinç insanın “Ben kimim” sorusuna vereceği doğru yanıta bağlı. Bir de “Kimlerdensin yeğenim, gardaşım” sorusu da var! Ama bu sorunun bağlamı içinde emekliye bir milimetrekarelik bile yer yoktur.

Ben harbi bir adamım! Beni sevenler önümdekini ısırdığımı, arkamdakini teptiğimi söylerler. Ben ne biliyim zaar doğrudur. Emeklileri parkın banklarında görüp de şikâyetlerini duyduğum zaman tepem atıyor. Sadece kendilerine etmiyorlar, ülkenin bütün emekçilerine, memurlarına da kötülük ediyorlar. AKP’ye oy vererek kendilerine ve bütün emekçilere ihanet ediyorlar.

Bu yazıyı daha fazla uzatmak istemiyorum. Emekli kardeş, TRT TV’den, birinci derecenin dördüncü kademesinden üst göstergeli birinci sınıf emekli olarak AKP’ye oy vermemem gerektiğini biliyorum, hiç oy vermedim ve yaşadıkça oy vermeyeceğim. 90 yaşında bir ağabeyiniz olarak lütfen peşimden gelin. Maruzatım bundan ibarettir. Vesselam!

Yazarın Son Yazıları

Laiklik nedir?

Laiklik kavramını, konusunu, evrensel ve yerel uygulamasını tekrar ele almak istiyorum.

Devamını Oku
24.03.2026
Ahmet Hakan'ın zırvaları

Ahmet Hakan'ın zırvaları

Devamını Oku
22.03.2026
Ebedi Kemalizm

20-25 yıl kadar oluyor... Bir zamane genç ökesi (dâhisi) bize meydan okurcasına, damdan düşercesine “Eh artık Kemalizmi tartışmak zamanı gelmedi mi” demez mi?

Devamını Oku
20.03.2026
Televizyon ve ben (2)

Görevde bulunduğum süre içinde televizyonda reklama karşı çıktım ve Başbakan Bülent Ecevit’e firmaların reklam giderlerini vergiden düştüklerini anlattım ama engel olamadım.

Devamını Oku
17.03.2026
Televizyon ve ben (1)

Bu yazıyla ilgisiz görünmekle birlikte çok önemli bir sorundan söz edeceğim...

Devamını Oku
15.03.2026
Cumhuriyet gazetesi

Cumhuriyet gazetesine yazan (yazabilen) bir yazar olmasaydım şu anda kesinlikle Mazhar Osman’da olurdum.

Devamını Oku
13.03.2026
Türkolog Orhan Tümen

Bu yazının adı “Yazar ve Okur” olacaktı ama özel bir teşhir nedeniyle “Türkolog Orhan Tümen” oldu.

Devamını Oku
10.03.2026
Hükümet nedir? (4)

Cumhuriyetler...

Devamını Oku
08.03.2026
Hükümet nedir? (3) Hükümet biçimleri

Platon’un “Devlet” adlı kitabında, hükümetleri beş temel tipe ayırdığı belirtilmektedir. (Dört tanesi mevcut formlar ve biri Platon’un ideal formu olup “yalnızca sözde var olan” bir formdur.)

Devamını Oku
06.03.2026
Hükümet nedir? (2)

Modern hükümetler 17. yüzyılın sonlarından itibaren, cumhuriyetçi hükümet biçimlerinin yaygınlığı arttı.

Devamını Oku
03.03.2026
Hükümet nedir?

Değerli okur(lar), devletin ve biçimlerinin neler olduğunu Vikipedi’den aktararak bilginize sunmuştum.

Devamını Oku
01.03.2026
Devlet nedir? (4)

Liberal felsefeden doğmuştur ve bu nedenle “liberal teori” olarak anılır.

Devamını Oku
27.02.2026
Devlet nedir? (3)

Devlet şekilleri...

Devamını Oku
24.02.2026
Devlet nedir? (2)

Kavramsal tarihi...

Devamını Oku
22.02.2026
Devlet nedir? (1)

Çok yorgunum! Bu nedenle “insan aklı ya da beyni terbiyeciliği” belasından bir süre kurtulmak istiyorum.

Devamını Oku
20.02.2026
Akit adlı mizah gazetesi (2)

AKİT adlı mizah gazetesinin tozunu attırmayı ne yazık ki bugün de sürdüreceğiz...

Devamını Oku
17.02.2026
Akit adlı mizah gazetesi (1)

Akit adlı gazete tam anlamıyla bir mizah gazetesidir.

Devamını Oku
15.02.2026
AKP’nin ortak aklının iflası

Değerli okur!

Devamını Oku
13.02.2026
AKP’nin ortak aklı

Değerli okur(lar) bugün okuyacağınız yazıyı 16 Eylül 2001 günü Hürriyet Pazar’da “AK Parti’nin kollektif aklı” adıyla yayımlamıştım.

Devamını Oku
10.02.2026
‘Rum’ demek ne demek?

On yıl kadar önce Sisam (Samos) Adası’nın Karlovassi kasabasında kutlanan Uluslararası Yannis Ritsos Günleri’nde yaptığım konuşmaya şöyle başlamıştım:

Devamını Oku
08.02.2026
Şeriata karşı çıkmak

Basından öğrendiğime göre, SOL Parti’nin “Şeriata karşıyız” pankartına karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin AKP hükümeti, daha doğrusu R.T. Erdoğan hükümeti nedense soruşturma açmış...

Devamını Oku
06.02.2026
Devletin cebinden...

Çiğdem Toker’in “Yap İşlet Devlet Projeleri’ne DEVLETİN CEBİNDEN Büyük Simbiyoz” (Tekin Yayınları, 2025) adlı kitabı AKP’nin ekonomik uygulamalarını hallaç pamuğu gibi atan bir kitap.

Devamını Oku
03.02.2026
İşçi burjuva olamaz

Jean-Paul Sartre’ın Les Temps Modernes adlı dergisinin ilk sayısında yayımlanan “Sunuş” başlıklı yazısından bir kez daha alıntı yapıyorum.

Devamını Oku
01.02.2026
Duymadık demeyin!...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM grup toplantısında “MHP iktidar ortağı değil” demiş.

Devamını Oku
30.01.2026
Kendin ettin kendin buldun

Emekliler ekonomik ve siyasal bir toplum kitlesidir.

Devamını Oku
27.01.2026
İktidar kanadında Esra Erol kavgası

19 Ocak 2026 tarihli Sözcü gazetesinin 14. sayfasında yayımlanan bir haber: “İKTİDAR KANADINDA ESRA EROL KAVGASI.

Devamını Oku
25.01.2026
Dondurma isteyen çocuk

Bir okurdan gelen e-postayı okumanıza sunuyorum:

Devamını Oku
23.01.2026
Cumhuriyetin fazilet ve adaleti

DEM Parti demlenmeye ve demletmeye devam ediyor.

Devamını Oku
20.01.2026
İskenderiye Dörtlüsü ve hayatımız...

Lawrence Durrell’in İskenderiye Dörtlüsü’nden (Justine, Balthazar, Mountolive, Clea) ilk kez Yusuf ağabey (Yusuf Atılgan) söz etmişti İzmir’de.

Devamını Oku
18.01.2026
Arkamdan ne derler...

11 Ocak 2026 gün ve 418665 başlıklı yazım “Çünkü ‘Arkamdan ne derler’ kaygısı her zaman en önemli ilkem oldu...” cümlesiyle bitiyordu.

Devamını Oku
16.01.2026
418665

“Dört yüz on sekiz bin altı yüz altmış beş” çocuk işçilik döneminde benim sağlık sigortası numaramdır.

Devamını Oku
13.01.2026
Anadolu 4

12 Aralık 2025 tarihli yazımdan bir alıntı yaparak bugünkü yazıma başlayacağım...

Devamını Oku
11.01.2026
Anadolu (3)

Luvi bölgeleri...

Devamını Oku
09.01.2026
Anadolu 2

Anadolu tarihi: Anadolu’nun tarihi bir anlamda Balkanlar, Kafkasya ve Ön Asya’dan gelen işgal, istila ve fetih dalgalarının tarihidir.

Devamını Oku
06.01.2026
Anadolu

Değerli okurlar geçmişi, şimdiyi ve geleceği anlamak, kavramak için “Şimdi”yi anlayarak değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Devamını Oku
04.01.2026
Gerçek liderlik ne değilmiş?...

2000-2012 yıllarında yazı yazdığım Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan Coşkun (AHC), Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’i hiç mi hiç beğenmiyorlarmış.

Devamını Oku
02.01.2026
Digiturk’ten şikâyet!!!

Digiturk’ten şikâyetçi olan benim. Kanalın hem normal hem spor yayınlarına aboneyim. İki abonelik için ayrı ayrı ücret ödemekteyim.

Devamını Oku
30.12.2025
DEM’in zırvaları

Sizler “zırva” sıfat sözcüğünü ağır buluyorsanız başka bir sözcük kurlanıp “DEM Parti’nin kıyakları” ya da “dehası” derseniz karışamam.

Devamını Oku
28.12.2025
Kürtçe anadilde öğretim mi?

Değerli okur(lar) 23 Aralık 2025 günü “DEM’in isterim de isterimleri” adlı yazımı okudunuz.

Devamını Oku
26.12.2025
DEM’in isterim de isterimleri...

Basında yer alan en önemli ortak haber: Öcalan için “özgürlük” talebi; MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla başlayan “terörsüz Türkiye” sürecinde DEM Parti de TBMM’deki komisyona raporunu sundu.

Devamını Oku
23.12.2025