Duomo Katedrali’ndeki ‘Türkiye’ reklamı
Nilgün Cerrahoğlu
Son Köşe Yazıları

Duomo Katedrali’ndeki ‘Türkiye’ reklamı

07.05.2015 06:00
Güncellenme:
Takip Et:

23-27 Nisan tarihleri arasında eşim ve kızım ile birlikte Milano’daydık” diye yazan İzmirli okurum Mehmet S. şöyle devam ediyor:
Kızım yükseköğrenimini moda tasarımı üzerine Milano’da yapmayı hedefliyor. Bu düşüncelerinin daha berraklaşması amacıyla şehri olabildiğince tanımaya çalıştık. Biz İzmirliyiz ve muhalif bir kent olmanın tüm güçlüklerine karşın kendi kaynaklarıyla elden gelenin iyisini yapmaya çalışan bir belediyeye sahibiz. Buna rağmen iyi ki Expo’yu bize vermemişler demeden edemedik. Zaten bizi yönetenlerin bu tür organizasyonlara talip olmalarında ülke tanıtımı kamu yararı düşündüklerini de düşünmüyorum. Her organizasyon için ayrılan bütçe paylarının paylaşımı önemli olan.
Ekte gönderdiğim fotoğrafları 25 Nisan 2015 tarihinde çektim. Duomo Katedrali kentin simgesi ve merkez noktası konumunda. Fotoğraflarda da gördüğünüz üzere bu kilisenin bir bölümünde THYnin iki görselden oluşan (biri İstanbul diğeri Pamukkale görüntülü) ve Türkiye’ye seyahat konusunda oldukça dikkat çekici bir reklamı bulunmakta. Türkiye’nin tanıtımı anlamında hoşunuza giden bir görüntü. Oldukça da pahalı bir reklam olsa gerek. Görsele yaklaştığınızda hemen altında İtalyanca olarak bir açıklama var: ‘Questa pubblicità contribuisce al restauro architettonico del Duomo di Milano’…
(Bu reklam Duomo Katedrali’nin mimari restorasyonuna katkıda bulunmaktadır, anlamında.) Az ötede Samsung firmasının benzer reklamının altında ise İngilizce olarak ama firmanın adı da verilerek açıklama var. (Samsung katkılarıyla bu restorasyon yapılmaktadır, gibi)
İster istemez düşünüyorum: Kiliseye verilen bu reklamdan Türk halkı, özellikle muhafazakâr kesim haberdar mı?
Reklam katkıları açıklamalarında THY özellikle mi adının yer almamasını talep etti? Reklam bedeli olarak kiliseye ne ödendi?
Paranın dini imanı yok olsa gerek, öyle değil mi? Saygılarımla.

Bu nasıl bir tiyatro?
Expo 2015’e Türk kültürü damgası” başlıklı bir önceki yazıma ek olarak gönderdiği mektubunda okurum, Milano katedralinin neredeyse yan cephesini boydan boya kaplayan “Turkey: Home of İstanbul/Türkiye: İstanbul’un evi” reklamları karşısında sorularını sıralıyor.
Umarım cevap veren çıkar.
Okurumuz reklamı görünce şaşırmış. “Bu da ne? Kilisede bir Türkiye reklamı? Ben doğru mu görüyorum?” olmuş.
Dikkatle bakınca reklamın oraya katedral restorasyonu karşılığında asıldığını fark etmiş...
İçerde koyu muhafazakâr-İslamcı kimliğiyle bilinen iktidar, yurtdışında katedral restorasyonuna tereddüt etmeden pamuk eller cebe finansman sağlıyor… AKP, bu her inanca yakın/eşit mesafe/örnek hümanist tavrını; Milano’da olduğu denli içerde de sürdürse; eminim okurum Duomo’daki manzaraya şaşırmazdı. Ama bırakın öteki dinleri; AKP iktidarları, yurtiçinde nerdeyse sadece Sünni İslamla anılır ve özdeşleştirilegelir olmuşken.. yurtdışında adeta böyle katedral mesenliği yöntemiyle bir reklam vermesi insanı haliyle afallatıyor.
Üstelik Vatikan’la çok değil yirmi gün önce “Ermeni soykırımı” yüzünden kılıçlar çekilmiş; büyükelçiler geri çağrılarak sözde karşılıklı sert mesajlar verilmişken; bu başdöndürücü, hızlı mülti-külticilik karşısında insan gayri ihtiyari “Bu ne biçim bir tiyatro?” demekten kendisini alamıyor.  

Yazarın Son Yazıları

Nermin Abadan Unat

Nermin Abadan Unat’ı en son TV’de 2022 Aralık’ında İmamoğlu için yapılan destek mitinglerinin ilkinde gördüm.

Devamını Oku
14.12.2025
Masterchef’te yılın kelimesi: Nasip

Görmüşsünüzdür: “Siyaset dışı en güvenilir isimler anketi”nde Sedat Peker ilk sıraya oturdu.

Devamını Oku
07.12.2025
Epstein: Körlerin fil tarifi

“Gerçeklerin, çoğumuzun gözünden kaçan bir yapısı var”...

Devamını Oku
23.11.2025
BBC’ye darbe... Faşizme kayış

İngiliz yazar Ian McEwan uyarıyor...

Devamını Oku
16.11.2025
Mamdani tarih yazdı

Turhan Selçuk’un çok sevdiğim bir karikatürü vardır: Küçük balıklar bir araya gelip devasa bir köpek balığını kovalar.

Devamını Oku
09.11.2025
Mamdani kasırgası

Annesi Mira Nair...

Devamını Oku
02.11.2025
Kaddafi’nin İntikamı

Mezardan yükselen intikamlar bunlar...

Devamını Oku
26.10.2025
Ortadoğu’da altın çağ...

Shehadeh Dajani’nin yüzü hâlâ gözlerimin önünde...

Devamını Oku
19.10.2025
Nobel’in prestiji çakıldı

Michael Wolff... Trump döneminin kara kutusu.

Devamını Oku
12.10.2025
Geç olmadan

"87 yaşındayım" diyor Jane Fonda...

Devamını Oku
05.10.2025
Meşruiyet nedir?

“Cesur bir adım atalım ve ona (Cumhurbaşkanı Erdoğan’a!) bire bir ilişki temelli gereksinim duyduğunu verelim. O nedir? Meşrutiyet!”

Devamını Oku
28.09.2025
Trump’ın korku imparatorluğu

Sizler bu satırları okurken Trump Amerika’sı geçen hafta içinde öldürülen radikal sağ aktivist Charlie Kirk’ü ulusal törenlerle uğurluyor olacak.

Devamını Oku
21.09.2025
Hedef muhalefeti yok etmek

Amaç, muhalefeti etkisizleştirmek ve işlevsizleştirmek...

Devamını Oku
14.09.2025
Titanik’te olmak

Proizvol ve prodazhnost... Rusça iki sözcük.

Devamını Oku
07.09.2025
Hür dünyanın sonu

Prodi’yi hatırlarsınız...

Devamını Oku
31.08.2025
Midas’ın Kulakları

Çocukluğumda “Midas’ın Kulakları” diye çok ünlü bir oyun vardı.

Devamını Oku
24.08.2025
Başyücelik hutbesi

İslam inkılabının ana kanun maddesi şudur: Bütün kanunlar Allah’ın emirlerine uygun ve bağlı olarak insani selim duygu ve düşünceye dayanır.

Devamını Oku
17.08.2025
Epstein Vakası

"Epstein vakası ABD siyaset kültüründe merkezi bir komplo kertesine erişti, bu gidişle Kennedy suikastı mitosu ile yarışır” diyor Michael Wolff.

Devamını Oku
10.08.2025
Kara düzen

II. Trump badiresine karşı Başkanlık yarışına girmek cüretini gösteren Demokrat Parti adayı Kamala Harris ilk kez konuştu ve...

Devamını Oku
03.08.2025
Sevgili Altan bey

Sevgili Altan bey

Devamını Oku
27.07.2025
Siyasette gerçeklik yok oldu

“ Otokratlar rakiplerini artık öldürmüyor” diyor Anne Applebaum ve devam ediyor...

Devamını Oku
20.07.2025
Grok zamanlarında yaşamak

Bir arkadaşımdan geldi. Instagram iletisi... ’70 li yıllar. Bikinili dört kadın güneşin altında mutlu mesut uzanmış.

Devamını Oku
13.07.2025
Zohran efsanesi

Faşizm gemi azıya aldıkça, çarenin yerel siyasetten geçtiği anlaşılıyor.

Devamını Oku
06.07.2025
Venedik’te düğün

Thomas Mann “Venedik’te Ölüm”ü tam Birinci Dünya Savaşı arifesinde, bir “çöküş” hikayesi olarak kaleme almıştı. “Belle époque/Muhteşem devir”tabir edilen 19. yüzyıldaki 2. sanayi devriminin sonu ile 20. yüzyıl başının sonsuz istikrar, refah ve özgüven çağı sonlanmış, baş döndürücü teknolojik değişimlerle toplumun değerler skalası değişmişti.

Devamını Oku
29.06.2025
İsrail’in ‘pis işleri’

Deyim, Almanya’nın yeni Şansöylesi Friedrich Merz’e ait. Bir haftadır Mertz’in şok...şok...şok bu sözleri konuşuluyor.

Devamını Oku
22.06.2025
Trump’ın ‘oyuncak askerleri’

14 Haziran’da Washington’da bir kutlama için, yerleri dolduracak yedeklere ihtiyaç var.

Devamını Oku
15.06.2025
Dekadans

Donald Trump, Beyaz Saray’a çıktığı ilk yıllarda, “New York’un ortasında, 5. caddede çıkıp birini vursam bir tek seçmen kaybetmem!” demişti.

Devamını Oku
08.06.2025
Kurşun hızı

Adına “muzzle velocity” diyorlar. Deyimi siyasi jargona sokan isim Trump’ın “karanlık prensi” Steve Bannon.

Devamını Oku
01.06.2025
Habeas Corpus nedir?

“Habeas Corpus nedir? Tanımlar mısınız?”

Devamını Oku
25.05.2025
Arabistanlı Donald’ın evreni

İç gerilimlerin cümlemizi sersem ettiği, burnumuzun ucunu göremez hale getirdiği Türkiye’nin dışında bir dünya var.

Devamını Oku
18.05.2025
Trump Vatikan’a da göz dikti

Trump Vatikan’a da göz dikti

Devamını Oku
11.05.2025
Psikolojik harekât

Psikolojik harekât

Devamını Oku
04.05.2025
Vatikan’da dönüm noktası

Vatikan’da dönüm noktası

Devamını Oku
27.04.2025
Romancının ölümü

Romancının ölümü

Devamını Oku
20.04.2025
Starmer’ın sessizliği

Starmer’ın sessizliği

Devamını Oku
13.04.2025
İmamoğlu ‘rakip’ olmasaydı...

İmamoğlu ‘rakip’ olmasaydı...

Devamını Oku
06.04.2025
Pikachu’nun anlattıkları...

Pikachu’nun anlattıkları...

Devamını Oku
30.03.2025
Kafka senaryosu

Kafka senaryosu

Devamını Oku
23.03.2025
Avrupa'da neler oluyor?

Avrupa'da neler oluyor?

Devamını Oku
16.03.2025
Avrupa’da yeni kavşak

Avrupa’da yeni kavşak

Devamını Oku
09.03.2025