Biden, Erdoğan’ın izinde
Miyase İlknur
Son Köşe Yazıları

Biden, Erdoğan’ın izinde

16.07.2022 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

Yandaş medya bir konuda haklı çıktı. O da Erdoğan’ın dünya lideri olduğuna ilişkin iddiası. Baksana âleme nizam veren ABD Başkanı Biden bile onu taklit ediyor. Hem de her alanda.

Salgın döneminde yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için “Amerikan Kurtarma Planı” çerçevesinde yıllık geliri 75 bin doların altında olanlara 1400 dolarlık çekler dağıttı. Yetmedi altyapı yatırımlarına 1 trilyon dolar gömdü. Bunları karşılamak için banknot matbaası ha babam de babam dolar bastı. Sonuç: enflasyon “boom”

Biden yüksek enflasyonun geniş para politikasından kaynaklı olmadığını, tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle olduğunu savundu. 

Bak burada da Erdoğan’ı taklit etmiş gördünüz mü?

DIŞ POLİTİKASI DA ERDOĞANİZMİN ETKİSİNDE

Biden, dış politikada Erdoğan’ın izinden gidiyor. Göreve geldiğinde Erdoğan’ın “komşularla sıfır sorun” vaadine benzer şekilde ABD dış politikasında insan hakları değerlerinin ön plana çıkarılacağını ve “bitmek bilmeyen savaşlara” diplomasi yoluyla son vermeyi vaat etmişti. 

Oysa o geldiğinde dünyada kriz bölgeleri olmasına karşın hali hazırda süren bir savaş yoktu. Ne yaptı etti Ukrayna’da savaş çıkarmayı başardı.

Güya, Ortadoğu’da insan haklarını ön plana çıkarma politikası izleyecekti. Biden yönetimi için Suudi Arabistan ile ilişkilerinde Yemen krizi ile Kaşıkçı cinayeti ve toplumsal muhalefet gruplarının hapse atılması en önemli sorundu. Göreve başlar başlamaz Yemen’de askeri saldırılara desteğini keserek Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde savaşa diplomatik bir çözüm bulmak amacıyla özel temsilci bile atadı.

Sonra ne oldu?

Biden, koştura koştura Yemen’deki katliamdan ve Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tuttuğu Prens Selman’ın ayağına gitti. Üstelik o Selman, Ukrayna savaşı başladığında kendisine randevu bile vermemişti. 

Erdoğan da katliamdan Prens Selman’ı sorumlu tutmuş, hatta Suudilerin en üst düzey bürokratları hakkında açtığı davayı bile birkaç milyar dolar için kapatıp Selman’ın ayağına gitmemiş miydi?

Bu Biden Erdoğanizmin etkisinde fena kalmış anlaşılan.

Onun derdi dolar falan değil Suudi Arabistan’ın petrol arzını artırmasını ve İran’ı kuşatmada aktif rol üstlenmesini sağlamak. 

E hani İran’la nükleer anlaşma masasını yeniden kuracaktı?

GAFLARI BİLE BENZER

ABD ordusunun yeni nükleer denizaltısı için düzenlenen törende Biden yaptığı konuşmada eşinin, ailesindeki ordu mensuplarından bahsettikten sonra şöyle devam etti:

“Başkan yardımcısıyken Michelle Obama’yla başlattığı ve şu anda devam ettiği Joining Forces girişimiyle first lady olarak yaptığı işten çok gurur duyuyorum.”

Oysa başkan yardımcısı olan eşi değil kendisiydi.

ABD’nin en yaşlı başkanı unvanına sahip Biden, geçen ay ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’ten “first lady” diye bahsetmişti. ABD Başkanı daha önce de Harris hakkında konuşurken birkaç kez “başkan yardımcısı” yerine “başkan” demişti.

Geçen haftada canlı yayımlanan konuşması sırasında Biden, önceden hazırlanan ve prompter’a yansıtılan konuşma metnindeki “satırı tekrarla” ve “alıntıyı sonlandır” komutlarını da yanlışlıkla okudu. 

Gel de Trump’ın seçim öncesinde Biden hakkında “bunak” demesine hak verme.

Eee keser döner sap döner...

Soğuk Savaş döneminde ABD’lilerin uydurduğu fıkra şimdi kendileri için geçerli.

Efendim güya SSCB Başkanı Brejnev ABD’yi ziyaret etmiş. Başkan Nixon tarafından pek güzel ağırlanmış. Ziyafetler verilmiş. Kabare şova bile götürülmüş. Brejnev özellikle bu kabare şovdan çok etkilenmiş ve yanındaki heyete “Moskova’ya dönünce biz de böyle bir kulüp açalım” diye talimat vermiş.

SSCB’ye döndüklerinde emri alan heyetteki görevliler hemen mekân ayarlayıp kulübü açmışlar. Brejnev bir süre sona meraklanıp kulübün ilgi çekip çekmediğini sormuş. Aldığı yanıt “Sinek avlıyoruz” olmuş.

- İç mimarisinde mi sorun var?

- Hayır efendim ülkemizin en iyi mimarları çalıştı.

- Yemekler mi kötü yoksa?

- Moskova’nın en iyi aşçıları görev yapıyor.

- Revü kızları mı kötü?

- Mümkün değil yoldaş Brejnev! Hepsi de 1917’den beri partimizin üyeleri...

Biden’ın hali de Rus revü kızlarından farklı değil.

Yazarın Son Yazıları

Dilin kemiği varmış

Son günlerin siyasi atmosferinde yaşanan krizlerin neredeyse tamamı iç ve dış siyasi aktörlerin belagatın şehvetine kendini kaptırmasından ötürüdür.

Devamını Oku
06.12.2025
Hayalet-i temsiliye

İmralı görüşmesinden önce Öcalan’a gidecek heyet, medyada ve kamuoyunda temsil heyeti ya da eski deyimle Heyet-i Temsiliye muamelesi görüyordu.

Devamını Oku
29.11.2025
Ankara yanıyor

Hem de ne yanma.

Devamını Oku
22.11.2025
Bedava yaşıyoruz bedava

Siz bakmayın enflasyonun yüzde 60’larda seyretmesine.

Devamını Oku
15.11.2025
Postmodern bir casusluk filmi

Yeni dönemin casuslarıyla kıyaslandığında eski casuslara acımamak elde değil.

Devamını Oku
01.11.2025
Süper validen sonra süper savcılar geliyor

Sonunda bu da oldu.

Devamını Oku
25.10.2025
Hiçbir şey olmasa bile bir şeyler oluyor

Baş döndürücü hızla gelişen olaylar karşısında herkes birbirine soruyor “Neler oluyor” diye.

Devamını Oku
18.10.2025
Masada mıyız mönü de mi?

İktidar kanadına ve yandaş medyaya göre masadayız.

Devamını Oku
11.10.2025
Fevkaladenin fevkinde verdik

Öyle böyle değil bayağı iyi verdik.

Devamını Oku
04.10.2025
CHP-MHP ittifakı mı dediniz?

Aynı suda ikinci kez yıkanmak sadece bizim sosyal demokratlara özgü bir durum herhalde.

Devamını Oku
20.09.2025
Ben Celal, geliyorum!

Hayda Celal de kim yahu?

Devamını Oku
13.09.2025
Kapadokya’nın tabutuna son çivi

Anlaşıldı AKP iktidarı Unesco Dünya Mirası Listesi’ne aldığı Kapadokya’yı bitirmeye ant içmiş.

Devamını Oku
06.09.2025
Açıldım açıldım açılamadım

Rahmetli Kamil Sönmez, “Sen bu yaylaları yaylayamazsun” türküsünün ikinci kuplesini kendine özgü Karadeniz ağzıyla şöyle okurdu...

Devamını Oku
30.08.2025
Bahçeli’nin ipiyle kuyuya inmek

Bizim muhalif mahalle bir âlem.

Devamını Oku
23.08.2025
Ver papazı al kızı

Kurulmak istenen yeni dünya düzeninin her zamanki gibi ilk uygulama bölgesi, bizim de içinde olduğumuz Ortadoğu olacağı artık kuşku götürmeyecek kadar aşikâr.

Devamını Oku
16.08.2025
Onlar esir değil, emanet

Yeter artık; gerçekten yeter. Askerler sizin stres topunuz ya da esiriniz değil, devlete emanet edilmiş ana kuzularıdır.

Devamını Oku
02.08.2025
Mutfakta biri mi var?

Buna eminim ama kanıtlayamam. Son bir yılda yaşadıklarımızı başka türlü anlamlandırmak mümkün değil zira.

Devamını Oku
26.07.2025
Devleti terör örgütüne bırakırsan...

Eserinizle övünün. Güneyimizde ikinci bir Lübnan yarattığınız için ne kadar övünseniz az.

Devamını Oku
19.07.2025
Tunç Soyer konuşuyor

Aslında tam öyle değil. Konuşan onun adına, avukatlığını da üstlenen kızı Defne Soyer...

Devamını Oku
12.07.2025
Fena satışa geldik

Sonucuna da katlanırsın. Evet, babalar gibi sattılar faturasını da toplum olarak biz ödüyoruz...

Devamını Oku
05.07.2025
Vatan haini kimdir?

Sağ iktidarların en bildik söylemidir kendisini eleştirenleri “vatan haini” ilan etmek.

Devamını Oku
28.06.2025
Akıl gel başıma takıl

İlhan abinin yazılarında sıkça kullandığı “Akıl gel başıma takıl” sözü...

Devamını Oku
21.06.2025
Darbenin eli kulağında

Bizde değil canım; Amerika’da. Trump’ın öngörülmez, çılgın ve zikzak politikaları devam ederse Amerikan müesses nizamını ayakta tutanlar darbe yapabilir.

Devamını Oku
14.06.2025
Çöpçüsün sen çöpçü kal

İzmir Belediyesi işçilerinin başlattığı grev bir hafta sürdü. Bitmeyen grev yoktur zaten.

Devamını Oku
07.06.2025
Önce yargısız infazları durdur

İktidar haftalardır yeni infaz düzenlemesi ile ilgili, “Bayramdan önce cezaevleri boşalacak” umudunu pompaladı.

Devamını Oku
31.05.2025
Katliam ortaklığı ile övünmek

“Terörsüz Türkiye” şiarıyla yola çıkan ve PKK ile masaya oturan AKP iktidarı, bu kesime şirinlik yapmak için tarihteki katliam ortaklığına vurgu yapması akıllara ziyan bir anlayış.

Devamını Oku
24.05.2025
Savulun bozkürtler geliyor

Ne ilginç bir dönemden geçiyoruz. Anlayabilene aşk olsun. Daha iki yıl önce yapılan seçimlerde “Kılıçdaroğlu’nu Kandil destekliyor”, “PKK’liler sayaç okuyacak” diyen Cumhur İttifakı, Kandil’den gelen bildiriyi sevinçle karşıladı.

Devamını Oku
17.05.2025
Multi siyasi teröristlerimiz

Multi siyasi teröristlerimiz

Devamını Oku
10.05.2025
FETÖ’den daha tehlikeli örgüt: ATÖ

FETÖ’den daha tehlikeli örgüt: ATÖ

Devamını Oku
03.05.2025
Vicdan mahkemesi duruşma notları

Vicdan mahkemesi duruşma notları

Devamını Oku
26.04.2025
Biz kasetlerin, el Kıbrıs’ın derdinde

Biz kasetlerin, el Kıbrıs’ın derdinde

Devamını Oku
19.04.2025
Miyase İlknur yazdı...

Z kuşağının AKP polisi ve yargısıyla sınavı

Devamını Oku
12.04.2025
Boykot yapılacaksa onu da biz yaparız

Boykot yapılacaksa onu da biz yaparız

Devamını Oku
05.04.2025
Anlamadım gitti!..

Anlamadım gitti!..

Devamını Oku
29.03.2025
Aşk mı, memleket bu haldeyken...

Aşk mı, memleket bu haldeyken...

Devamını Oku
25.03.2025
Bana helal sana haram

Bana helal sana haram

Devamını Oku
22.03.2025
Sensin mezhepçi

Sensin mezhepçi

Devamını Oku
15.03.2025
Yaşamak için ekmek ruhumuz için gül de isteriz...

Yaşamak için ekmek ruhumuz için gül de isteriz...

Devamını Oku
08.03.2025
Miyase İlknur yazdı...

Yeni bir dünya kuruluyor Türkiye de yerini alıyor mu?

Devamını Oku
01.03.2025
Miyase İlknur yazdı...

TÜSİAD’a minnet borçlusunuz

Devamını Oku
22.02.2025