Özdemir İnce

Merkez sağ ve İYİ Parti (2)

02 Ağustos 2019 Cuma

Kaldığımız yerden devam edelim. Tehlikeli soruları şimdilik zulaya kaldıralım ve İYİ Parti’nin programına bakalım.
Daha programın girişinde (İyi Bir Türkiye) “İyi bir TÜRKİYE için yola çıkıyoruz. İyi insanları insanlık tarihine armağan etmiş bir milletiz.. Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaşı Veli, Yunus Emre bu milletin iyi insanları arasından yetişti. Onlar insanlara iyiliği, iyi insan olmayı öğütlediler. İyiliğin peşinden koştular. İyi insanlar bu toprakları onurlandırdıktan sonra bu topraklardan o büyük Osmanlı Devleti doğdu. Bu devlet büyüdü üç kıtaya hâkim oldu o insanların torunlarıyla, Sarı Saltuklarla... Gittiği yerlere sevgi kültürünü götürdü. Yaratılanı, yaratandan ötürü sevdiklerini söyleyerek ‘Bizler bu inançla yola çıkıyoruz’ ” diyorlar.

***

Referans verdikleri insanların hepsi tarikat kökenli kişiler. Sarı Saltuk onların yanına değil Şeyh Bedreddin’in yanına yaraşır. “Allah aşkıyla yanıp tutuşan” Yunus dışında tamamı bir tarikatın şeyhi... O da en azından tarikat ehli... Demek ki MHP’nin kof hamasetinden kurtulamamışlar. Bilimi kendine rehber yapmış, çağının çağdaşı bir cumhuriyetçi parti böylesine çelişkili ve içi boş laflarla kendisini takdim eder mi? Ayrıca hangi iyilik: Din kaynaklı soyut iyilik mi, yoksa bilinç kaynaklı somut iyilik mi?

***

İlkeler savruk: • Türk milletine güveni esas almak • Açık, dürüst ve hesap verebilir olmak • Çoğulcu, katılımcı, kapsayıcı pozitif siyaset yapmak • Somut hedeflere sahip olmak ve odaklanmak • Çözüm üretmek ve çalışkan olmak • Eleştiriye açık ve özgür düşünceli olmak • Siyaseti değerler üzerinden üretmek ve yapmak • Milliyetçiliği kültürel ve ekonomik alanlara taşımak. • Farklılıklara saygılı olmak • Milli menfaatlerimizi her alanda ön planda tutmak.

***

Çoğu boş laf: Bir demokratik Cumhuriyette Türk milletine güveni esas almayıp da kime güveneceksin? • Siyaseti “hangi” değerler üzerinden üretip yapacaksın? • “Milliyetçiliği kültürel ve ekonomik alanlara taşımak” ne demek? Milliyetçilik taşınmaz. Vardır! Milliyetçilik cenderesine kapatılmış kültür ve ekonomi olmaz. Olursa yozlaşırlar! • Farklılıklara saygılı olmak! Demokratik ve laik bir Cumhuriyet zaten farklılıklara saygılıdır. Gerçekten demokratik, gerçekten laik, gerçekten sosyal, gerçekten hukuka dayalı bir devlet kurmak mı istiyorsun, onu söyle, yeter.

***

27 Kasım 2017 günü sitemde (ozdemirince. com) yayımlanan yazımın bir bölümünü okudunuz. Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda, gelecekte İYİ Parti’ye ihtiyacı var. Yerel seçimlerde ve özellikle İstanbul seçiminde bunun somut örneğini gördük. Bütün partilerden beklenen mevcut anayasanın 2. maddesinde yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin her anayasasında yer alması zorunlu olan ilkelere bağlılık ve bağımlıktır.

***

Milletimizin mukaddesatı ve değerleri” ne demek? “Milletimizin mukaddesatı ve değerleri” taa 2. Mahmut’tan bu yana yenilik ve çağdaşlaşma karşıtlarının ağzına sakız olmuştur. Bu sakız Birinci Meclis’te muhalifler, Cumhuriyet sonrası kurulan iki muhalif parti (Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Serbest Cumhuriyet Fırkası ),1950’den sonra iktidara gelen partiler tarafından çiğnenmiştir. Ebedi, ölümsüz değerler yoktur. Varsa, bunlara dogma denir. Ahlak kuralları, görenek ve gelenekler de zaman ve zemine göre değişir. Kuran, hadisler ve menkıbeler faslına girmek istemiyorum. Bu değerlerin her ülkede türlü türlü yorumları vardır.
Cumhuriyet ve ilkeleri dogma değildir. Bu ilkelere göre cuma günü komşudan tuz istemek günah değildir. İki bayram arasında ister evlenirsiniz ister evlenmezsiniz.
Bir ulusal devlet milletinin değerlerini anayasası ve yasalarıyla korur; bir başka otorite yoktur.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerli ve milli 24 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları