Kör dövüşü
Hilmi Türkay
Son Köşe Yazıları

Kör dövüşü

24.02.2020 07:30
Güncellenme:
Takip Et:

Maçın adı derbi olunca erken attım kendimi Kadıköy’e... Son saatlere kalırsanız yanarsınız. Malum İstanbul trafiği. Bir de yollar kapatılıyor. İşte o zaman tam bir işkence. Ama yapacak başka bir şey yok. Yoğurtçu Parkı her zamanki gibi insan seliydi. İçine girebilene aşkolsun. Aralarda karaborsacıları görmek mümkün. Kazıyamadılar kökünü şunların. Fiyatlar uçuk. Yine de almak için arayışta olanlar var. Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki bütün derbiler hareketli olmuştur. Bu derbide ne ararsanız görürsünüz. Kavga vardır, küfür vardır, kartlar havalarda uçuşur, kulübedekiler sahaya girer. Ne kadar olumsuzluk varsa yaşanır. Bu kin, öfke, nefret neden acaba? Bir türlü kardeş kulüp olamadılar. Hep birbirlerine körükleme daldılar. Sözlü saldırıları ayyuka çıktı. Zeytindalı uzatanı hiç görmedim. Futbol dostluğu, kardeşliği simgeler denir. Bizim ülkemizde bu hep sözde kalmıştır. Dün gece küfürler yine tavan yaptı. Beklemediğim bir şey değil. Önüne geçilmiyor işte. Yasa da çıktı, ama olmuyor. Rakip için ayrılan yerler resmen görüntü kirliliği. Ağın içinde bin 800 kişi. Var mı Avrupa’da böyle görüntüler? İşin kolay yanı var o da şu; maçlara misafir seyirci alınmasın. Bir ara olmuştu sanki. Yeniden bu uygulama başlatılsın. İnanın böyle derbilerde tribünleri izlerken her an bir şey olacakmış gibi tedirginlik duyuyorum. 

Nasıl bir derbiydi; eh işte idare eder. Faullerin sayısı fazlaydı, gerginlik vardı, tansiyon yüksekti. Bunlar doğal. Onyekuru’nun süratine 100 metreciler yetişemez. Ama maçın başında kaçırdığı 2 net pozisyon vardı ki... Halil Umut Meler’in penaltı kararı bence doğru, itirazlık bir durum yok. Penaltıyı Kruse gole çevirdi. Tribünlerde izdiham ciddi sıkıntı. Bazı ara merdivenleri göremedim. Aynı koltuğun biletleri birkaç kişiye satılmış. Galatasaray’ın Donk’la bulduğu beraberlik golünde hem savunmacılar hem kaleci Altay sinemada gibiydi! Böyle gol yenmez, hele derbide. Devre arasında yorumlara kulak veriyorum, hemen hepsi hakemin düdüğü ağzından bırakmadığını, bu yüzden de derbide futbol oynanmasına izin vermediği görüşünde. Galatasaray, Kadıköy’e moralli gelmişti. Fenerbahçe’de bundan önceki maçlarda olduğu gibi bir kıvılcım göremedim. Gustavo ve Emre arandı. İkinci yarı futbol adına hiçbir şey izleyemedik maalesef... Hem Fenerbahçeli hem Galatasaraylı oyuncuların sürekli birbirleriyle dalaşmaları, hakemin maçı çok duraklatması, böylesine büyük bir maçın adına hiç yakışmadı. Jailson’un Onyekuru’ya yaptığı harekete hakem Meler penaltı çaldı. Bana pek doğru bir karar gibi gelmedi. Falcao golü buldu, Sarı-Kırmızılılar öne geçti. Fenerbahçe psikolojik olarak iyice düştü. Devamında çıkan kırmızı kartları seyrettik. Muslera kritik 3 kurtarış yaptı, ev sahibi bunlardan birini atsa skora dengeyi getirebilirdi. Ardından Galatasaray’ın hızlı hücumları sıklaştı, bu kez Onyekuru fileleri havalandırdı. Gecenin sonunda futbol adına aklımızda hiçbir şey kalmadı. Sarı-Kırmızılı takım 21 yıl sonra Kadıköy’deki galibiyet hasretini noktaladı.

Yazarın Son Yazıları

Kazandı ama!

Daha ne yapsınlar? Rahat izledikleri maç yok. Yine de desteği bırakmıyorlar. Ama bir yere kadar. Dünkü ıslıklar, tepkiler normal! 90+5’te kazandı F.Bahçe ama takımın bu ruh hali gelecek haftalar için hiç olumlu sinyaller vermiyor…

Devamını Oku
09.03.2026
F.Bahçe’de iç gerilim

Son olarak Kasımpaşa ile sahasında, Antalyaspor’la deplasmanda aldığı beraberliklerin ardından Fenerbahçe’de “iç gerilim” iyiden iyiye su yüzüne çıktı.

Devamını Oku
03.03.2026
Umarım aramaz

Yenen iki gol evlere şenlik! 2-0’dan sonra aklı başına gelen, oyunu rakip sahaya yıkan ve 2-2’yi de bulan bir F.Bahçe izledik. Uzatmalarda kaçan 2 gol var ki topun ağlara gitmemesi mucize ötesi!

Devamını Oku
02.03.2026
Yazık, yazık, yazık!

Fenerbahçe bu sezon şampiyon olursa da olamazsa da Kasımpaşa maçının hikâyesi eminim ayrı bir yer tutacak.

Devamını Oku
24.02.2026
Erken veda

Bireysel hatalar fazlaydı. Pozisyonu dahi olmadan maçı tamamlayan bir F.Bahçe’yi uzun süredir görmemiştik. Kadıköy’deki farklı mağlubiyet Avrupa hedeflerine erken veda anlamına geliyor.

Devamını Oku
20.02.2026
İnanan takım

Şampiyonluğa inanan bir takım ancak böylesine zorlu deplasmanlarda geriye düşse de kazanmayı bilir.

Devamını Oku
15.02.2026
Yıldızlarla

Karşınızdaki takım yıldızlar topluluğuysa ne kadar ayakta kalmaya çalışıp oyununu bozmak isteniz dahi bunu başaramazsınız.

Devamını Oku
10.02.2026
Oynamadan 3 puan

Tribünler harikaydı ama sahadaki futbol ne yazık ki öyle değildi.

Devamını Oku
03.02.2026
Hesap şaştı

Göztepe’nin taktiği bu, topu F.Bahçe’ye bıraktı, iyi savunma yaptı. Yiğit Efe’nin sağ bek oynaması riskti, bu da yenen golde yaptığı iki hatayla pahalıya patladı. SarıLacivertliler zirve yarışında ağır yara aldı, bu beraberlik hesabı şaşırttı!

Devamını Oku
26.01.2026
Yazık oldu

red belki de kariyerinin en vasat maçını oynadı, takıma tempo katamadı. Özellikle ilk yarı Skriniar’ın, Oosterwolde’nin, Mert’in, İsmail’in kritik müdahaleleri olmasa skor daha can sıkıcı bir hal alabilirdi.

Devamını Oku
23.01.2026
Mutlu son yakın

Yönetim üzerine düşeni yaptı, yapıyor. Sıra mutlu sonda.

Devamını Oku
19.01.2026
Rüzgâr gibi

Derbinin ilk dakikasından son anına kadar şunu gördük...

Devamını Oku
11.01.2026
F.Bahçe’nin transferi Guendouzi İstanbul’a geldi

Fenerbahçe, Lazio’dan bonuslarla birlikte 30 milyon Avro bonservisle transfer ettiği Matteo Guendouzi’yi dün İstanbul’a getirdi.

Devamını Oku
09.01.2026
Guendouzi’de mutlu son

Fenerbahçe transfer çalışmalarını sürdürüyor. SarıLacivertliler, Anthony Musaba’nın ardından Lazio’nun orta saha oyuncusu Matteo Guendouzi transferini de bitiriyor.

Devamını Oku
08.01.2026
Aranan kan

Fenerbahçe’nin yeni transferi Musaba daha ilk maçında kendisine hayran bıraktı.

Devamını Oku
07.01.2026
Devamı gelsin

Başkan Sadettin Saran’ın iki gündür yaşadığı adli süreç, Fenerbahçe camiasının ve taraftarların ona verdiği destek maç öncesi gündemin en önemli maddeleriydi.

Devamını Oku
21.12.2025
Ne desek boş!

G.Saray maçının son dakikasındaki pozisyonun ardından futbol konuşmak ne kadar doğru aklımda soru işaretleri var.

Devamını Oku
07.12.2025
Kaçan fırsat

Fenerbahçe’de camia ve taraftar günler öncesinden derbi için havaya girmişti. G.Saray’ın puan kayıpları sonrası fark 1’e düşmüş, Kadıköy’de 66 haftadır özlenen liderlik şansı Sarı-Lacivertlilerin ayağına kadar gelmişti.

Devamını Oku
02.12.2025
İşte liderlik fırsatı

Milli ara dönüşleri her zaman sancılı oluyor. Hele ki Rize gibi sert bir deplasmana çıkıyorsanız... Nitekim Fenerbahçe’nin dün ilk 15 dakika yaşadığı şok tam olarak buydu.

Devamını Oku
24.11.2025
Yeniden başlıyor

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum, ruhu şad olsun... Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız... Kadıköy’deki 10 Kasım anmasında tüylerimiz diken diken oldu.

Devamını Oku
10.11.2025
‘10’un adı Duran

Beşiktaş derbiye hızlı girdi, bir anda 2-0’ı buldu. Fenerbahçe son dönemdeki temposundan uzaktı. Yenen iki gol savunmanın yerleşim hatasından.

Devamını Oku
03.11.2025
Özlenen F.Bahçe

F.Bahçe iyi yolda olduğunu her maç gösteriyor. Gaziantep son dönemde ligin en iyi top oynayan takımı. Stuttgart galibiyetinin ardından zor bir deplasmandı.

Devamını Oku
28.10.2025
Tedesco güven veriyor ama zaman lazım

Tedesco güven veriyor ama zaman lazım

Devamını Oku
24.10.2025
Savaşan F.Bahçe

Kim ne derse desin tüm camia ve taraftarlar koşan, isyan eden, savaşan bir F.Bahçe izlemek istiyor.

Devamını Oku
24.10.2025
İki farklı F.Bahçe

Fenerbahçe yine rahat bir maç izletmedi. Samsun beraberliği, İrfan ve Cenk’in kadro dışı kalması, milli ara derken Karagümrük karşısında nasıl bir futbol sergileneceğini merak ediyordum.

Devamını Oku
20.10.2025
Samandıra’ya nester

Fenerbahçe'de sıcak saatler yaşanıyor. Sarı-Lacivertlilerde yeni başkan Sadettin Saran, futbolun kalbi olan Samandıra’ya ilk neşteri vurdu. F.Bahçe’de İrfan Can Kahveci ve Cenk Tosun dün kadro dışı bırakıldı.

Devamını Oku
13.10.2025
Egolar kazandı Kaptan köşkü F.Bahçe kaybetti

Fenerbahçe belki de son yılların en kaotik dönemlerinden birini yaşıyor. Yıllardır futbolda gelmeyen şampiyonluk, olağanüstü seçim dönemi, Mourinho’nun gidişi, transferler... Liste uzar gider...

Devamını Oku
07.10.2025
Kabul edilemez

G.Saray derbide puan kaybetmiş, farkı kapatmak için fırsat doğmuş... Ama F.Bahçe önüne gelen bu ikramı geri çeviriyor. Tamam yorucu bir Nice maçı sonrası Samsun deplasmanı kolay değil.

Devamını Oku
06.10.2025
Aferin İsmail

Son yazımda Tedesco için “Tedes’go” demiştim...

Devamını Oku
03.10.2025
Tedes‘go’!

Zaten yeni başkan Sadettin Saran seçilir seçilmez bunu yaptı. Alanya, Kasımpaşa, Zagreb maçları sonrası dün gece F.Bahçeli futbolculardan bir tepki, hırs, azim bekledim, göremedim!

Devamını Oku
29.09.2025
Koltuğu sallanır

Tedesco’nun F.Bahçe’nin başındaki 4. maçı ama inanın ne oynatmak istediğini çözmek çok zor.

Devamını Oku
25.09.2025
Seçimde Ali Koç’u 257 oy farkla geçip Fenerbahçe Kulübü’nün yeni başkanı oldu: Saran Dönemi

Sandıkların sayılmasının ardından Sadettin Saran ve Ali Koç stadın içindeki kürsüye birlikte yürüdü. Koç, “Fenerbahçemizin 38. başkanı camiamıza hayırlı uğurlu olsun” diye söze başladı,

Devamını Oku
22.09.2025
Bu kadar kolay mı?

F.Bahçe’de Mourinho sonrası ne değişti diye sorarsanız şu an yanıt vermek gerçekten zor.

Devamını Oku
18.09.2025
Yorum için erken

Faul kararı doğruydu. 10 kişi kalan Bordo-Mavililer karşısında F.Bahçe iştahlıydı ama girdiği pozisyonları gol yapamadı. Son dakikalar Trabzon’un golü bulması işten bile değildi. Tedesco’ya yorum yapmak için daha erken.

Devamını Oku
15.09.2025
Mourinho izledi mi?

Acaba Jose Mourinho, Gençlerbirliği maçında Fenerbahçe’yi izledi mi? Bence izlemiştir. Peki her gün Samandıra’da beraber çalıştığı birçok futbolcunun adeta yeniden doğmuş gibi sergilediği oyuna şaşırmış mıdır? Bence şaşırmıştır!

Devamını Oku
01.09.2025
Sizin eseriniz!

Evet... Lafı uzatmaya gerek yok!

Devamını Oku
28.08.2025
Talisca ve kalite

İki Benfica maçının arasında Kocaelispor gibi sürprize açık bir rakiple oynadı F.Bahçe.

Devamını Oku
24.08.2025
Elde var sıfır

Açıkçası F.Bahçe bu zor eşleşmenin Kadıköy’deki ayağında beklenenin altında bir oyun sergiledi.

Devamını Oku
21.08.2025
Hangi F.Bahçe?

Sanki 5 gün önce Feyenoord karşısında hepimizin takdir ettiği mücadeleyi gösterip tur atlayan F.Bahçe, Göztepe karşısındaki F.Bahçe değildi!

Devamını Oku
17.08.2025
Cehennem...

F.Bahçe taraftarı, yıllardır yaşadığı onca hayal kırıklığına rağmen Mourinho’nun çağrısına uyup dün akşam Kadıköy’ü gerçek bir cehenneme çevirdi.

Devamını Oku
13.08.2025