Nedir bu ‘örgüt’ dedikleri?
Barış Pehlivan
Son Köşe Yazıları

Nedir bu ‘örgüt’ dedikleri?

14.11.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Kökü “örmek” filine dayanıyor. Fransızca “organisation” sözcüğünden türetiliyor. İlk olarak 1930’lardaki kaynaklarda karşımıza çıkıyor: Örgüt.

İBB iddianamesini okuyunca aynı dilemmayı düşünüyorum. Hem bu kadar örgütsüz bir toplum olup hem de nasıl bu kadar çok “örgüt üyesi” olmakla suçlanan var?

Arka Bahçe’de düzenli aralıklarla İBB iddianamesini analiz edeceğimi duyurmuştum. Derinlere dalmadan önce temel meseleye dair yazılması gerekenlerle başlayacağım. İlk soru şu: İddianamede “İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü” diye yazılması bize ne anlatıyor?

Ekrem İmamoğlu’na yapılan ilgili suçlamanın ana omurgasını Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesi oluşturuyor. Yani, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”.

İçtihatlar özetle şunu söylüyor:

1- Suç örgütünün üye sayısı en az üç veya daha fazla kişi olmalı.

2- Üyeler arasında gevşek de olsa hiyerarşik bir bağ bulunmalı.

3- Suç işleme iradesinde devamlılık gerekmeli.

Sorularla devam edeyim.

Savcılığın iddia etmesi gerektiği ama kesinmiş gibi yazdığı “İmamoğlu suç örgütü” neyi amaçlıyormuş peki?

1- Maddi zenginleşme.

2- CHP’yi ele geçirmek için fon.

3- Cumhurbaşkanlığı seçimleri için fon.

Bu amaçlara hangi yolla ulaşılmış? İddianameye göre; ruhsat, imar, iskan gibi eylemler üzerinden hukuksuz sermaye oluşturmuş.

Peki, bu eylemleri yapmakla suçlanan “örgüt” ne zaman kurulmuş? İddianamede savcılar diyor ki örgütün tohumları 2015– 2016 yıllarında, yani İmamoğlu Beylikdüzü Belediye başkanı olduktan sonra atılmış. Ama açığa çıkması 2024 yılında olmuş. Ne olmuş peki 2024’te? İddianamede ısrarla “basın ve yayın organlarına yansıyan” diye vurgulanan, yani “Biz de oradan görüp soruşturmaya başladık” diye ileri sürülen bir videoya atıf yapılıyor: CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alınmasına dair görüntüler. Yani, 2019’un son günlerine ait olan ama daha sonra İBB soruşturmasında tanık yapılan Erkan Çakır ve Tolgahan Erdoğan tarafından 10 Mart 2024 tarihinde sosyal medyada paylaşılan güvenlik kamerası görüntüleri. Savcılık, Ekrem İmamoğlu’nun CHP’yi ele geçirme stratejilerinden biri olarak gördüğü, CHP’nin ise “mal sahibine kapora veriliyordu” dediği işte o anların sızdırılması, İmamoğlu’na dair “suç örgütü” soruşturmasının başlangıcı olarak öne sürülüyor. En azından, savcılığın ileri sürdüğü tezin bu olduğunu söyleyebilirim.

İMAMOĞLU KENDİSİNİ NASIL SAVUNACAK?

Ne deniyor haberlerde: “Ekrem İmamoğlu’nun 2430 yıla kadar hapsi isteniyor.” İnfaz kanunlarına göre bu kadar süre hapis yatmanın mümkün olmadığını hatırlatmayacağım. Şu an önemli de değil. “Ama nasıl oluyor da bu kadar ceza istenebilir, ne yapmış olabilir İmamoğlu” diye sormak gayet meşru.

Özetle, İmamoğlu hakkında 143 eylemden cezalandırma talep ediliyor. İşte tam da burası, yargılama sürecinde çok tartışılacak bir noktaya işaret ediyor. Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesi diyor ki: Bir suç örgütü lideri, sadece örgütü kurduğu için değil; örgütün üyeleri tarafından örgütsel amaç doğrultusunda işlenen suçlardan da ayrıca sorumlu tutulur.

Yani...

Yanisi şu: Ekrem İmamoğlu, iddianamede “örgüt üyesi” olmakla suçlanan herkesin ileri sürülen eylemlerinden de cezalandırılmak isteniyor.

İşte tam da burada bir pratiğin karşımıza çıkması bekleniyor. Dava sürecinde, iddia edilen 143 eylemin doğru olup olmadığı ya da suç olup olmadığı kadar İmamoğlu’nun her bir eylemle ilgisi olup olmadığı da tartışılacak. Karar da ona göre verilecek. Daha doğrusu, ona göre verilmesi gerekiyor.

Bugünlük sona geliyorum. Evet, bu soruşturma ve başlayacak dava siyasi motivasyonlarla dolu. Zira, “En güçlü rakibini hapse atıyor” diye özetlenecek, yargı eliyle siyaseti dizayn var. Bu yapılırken de İBB’deki koca idari örgütlenme “suç örgütü” gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu yorumu yapmayalım diye de kamu görevlisi olmayan Hüseyin Gün de “casus” kontenjanından karşımıza “örgüt yöneticisi” diye çıkarılıyor. “Örgüt lideri” İmamoğlu ile altında çalışan “örgüt yöneticisi” Gün’ün ilişkisine dair kanıtın da bir kare fotoğraf olmasının sorgulanması da pek istenmiyor.

“Devam edeceğim” demeden, merak ettiğim bir soru ile bitireyim: Acaba Ekrem İmamoğlu, tüm bu iddianamedeki suçlamalara teker teker yanıt mı verecek yoksa “kopuş savunması” denilen, sert politik ve detaya inmeyen bir strateji mi belirleyecek?

İlgili Konular: #örgüt

Yazarın Son Yazıları

İşte Epstein’ın ‘Türkiye’ sorgusunun çevirisi

Gözde, Sinem, Hande, Melis, Nurcan...

Devamını Oku
04.02.2026
Timur’un damatla imtihanı

Stüdyodayız, yayına ramak kalmış, Timur Soykan son anda girdi içeri.

Devamını Oku
30.01.2026
Öcalan’ın anlattığı sır değildi

Üzerine çok yazıldı, konuşuldu ama bir garip denk geliş yeterince vurgulanmadı.

Devamını Oku
28.01.2026
Ebubekir Şahin şaşırttı

Eski gelinine üniversitede kadro veren dekanı “Onlar” yayınında haberleştirince benzer çok ihbar yağdı. Notlarımı aldım, inceleyeceğim.

Devamını Oku
23.01.2026
O manşetlerin altında ne vardı?

“Ünlü lisede zorbalık”, “WhatsApp yazışmaları sonrası kavga”, “Şampiyonlara akran dayağı...”

Devamını Oku
21.01.2026
Pişmanlık her şeyi affeder mi?

“İtirafçı oldu.” Bu ifadeyi ne kadar sık duyuyoruz son zamanlarda.

Devamını Oku
16.01.2026
Bir başkan daha ‘şüpheli’ çıktı

İki sayfalık mahkeme kararı 5 Eylül tarihini taşıyor.

Devamını Oku
14.01.2026
SBK’nin eski şirketinin yeni sahibi Saray’dan çıktı

Önceki Arka Bahçe’de okudunuz...

Devamını Oku
09.01.2026
Pis kokular

Önce eldeki verileri alt alta yazayım: Sezgin Baran Korkmaz (SBK), Biofarma ilaç şirketinin sahibi olan Lüksemburg kökenli Isanne isimli firmayı satın aldı.

Devamını Oku
07.01.2026
Oktar'dan MİT'e 'PKK' mektubu!

Yılın son günleri...

Devamını Oku
02.01.2026
Meğer biz neler yaşamışız

Direkt konuya gireceğim: Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), internet sansürüne dair bir rapor hazırladı.

Devamını Oku
31.12.2025
İki fikri takip

Psikolog ve akademisyen Aslı Aydemir’e yapılan eziyeti geçen hafta yazdım.

Devamını Oku
24.12.2025
Ya o başkan CHP’li olsaydı…

Masada yine onlarca sayfalık dosya...

Devamını Oku
19.12.2025
166 günlük eziyet

Adı: Aslı Aydemir.

Devamını Oku
17.12.2025
TRT de mahkemeyi tanımadı

“Öncelikle belirtmek isterim ki görevimi layığı ile yerine getirerek savaş bölgelerinde, olağanüstü şartlarda TRT adına elde ettiğim başarılar sebebiyle Eğitim ve Araştırma Dairesi’nde görevlendirildim.

Devamını Oku
12.12.2025
CIA’nın şüpheci tavrı

The World Factbook’u bilenler bilir. CIA’nın resmi web sitesinde yer alan ve dünyadaki tüm ülkelere dair güncel verilerin yayımlandığı, kamuya açık bir veri havuzu.

Devamını Oku
10.12.2025
Sen misin halıya boya bulaştıran!

“Kimsesizlerin kimsesiydi Cumhuriyet...

Devamını Oku
05.12.2025
Furkan ne yapacak?

Bu satırları İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önündeki bankta oturarak yazıyorum.

Devamını Oku
03.12.2025
Bakın, kimler tahliye edildi

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatıma Zehra Kınık, 17 yaşındaki Batın Barlasçeki’nin ölümüne ve bir kişinin de yaralanmasına neden olmakla suçlandığı davada 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Devamını Oku
28.11.2025
Bursa Nutku için karar anı

24 Kasım gecesi “Onlar” yayınından çıktıktan sonra bir mesaj aldım.

Devamını Oku
26.11.2025
Telefondaki notlar gerçek mi, ekleme mi yapıldı?

Kimliği belirsiz kişilerin, kimin kullandığı bilinmeyen hesabın bulunan sahibinin “itirafçı olduğuna” dair iddiaları yalanlanırken o hesabı kullanan kişi telefonundan çıkan “İtirafçı olmak istiyorum” sözünü de hatırlamadığını ileri sürdü.

Devamını Oku
21.11.2025
Sizin hiç kızınız öldü mü?

Diyelim ki beş gün boyunca uyuyorsunuz.

Devamını Oku
19.11.2025
Nedir bu ‘örgüt’ dedikleri?

Kökü “örmek” filine dayanıyor.

Devamını Oku
14.11.2025
İddianamenin rakamları

Manşetlerde rakamlar vardı: 3 bin 900 sayfa, 402 şüpheli, 143 eylem, 2 bin 352 yıl hapis.

Devamını Oku
12.11.2025
Müjde kuşu

“Maya’nın annesi ve babası...

Devamını Oku
07.11.2025
Yeni Şafak’ın dokunulmazlığı

Furkan Karabay...

Devamını Oku
05.11.2025
Üç soruda ‘casusluk’ dosyası

Yalanın gürültüsü, gerçeğin sakinliğini bastırıyor.

Devamını Oku
29.10.2025
O avukatın ölmesi mi gerekiyordu?

Görkemli cenaze törenleri düzenlemekte, hüzünlü ağıtlar yakmakta ve “Unutmayacağız” sözleri vermekte üstümüze yok.

Devamını Oku
24.10.2025
Kimler tutuklanacak?

Bugün yaşam mücadelesi veren Fatih Ürek tutuklanabilir.

Devamını Oku
17.10.2025
ABD’nin Türkiye senaryoları

Gazetelere bakıyorum...

Devamını Oku
15.10.2025
10 yılın özeti

10 Ekim 2015 sabahı, ülkenin dört bir yanından barış mitingi için gelen binlerce insan, Ankara Garı önünde toplanmış ve kortejlerini oluşturmaya başlamışlardı.

Devamını Oku
10.10.2025
Adım adım cinayet nasıl geldi?

Tarih: 17 Mayıs. Yani bundan yaklaşık 5 ay önce...

Devamını Oku
08.10.2025
'Tarihe düşülen notlar da unutuldu...'

Herkes gibi ben de o fotoğrafa uzun uzun baktım. Churchill’in şu sözü aklıma düştü.

Devamını Oku
03.10.2025
Ankara bu dosya için neyi bekliyor?

Anadolu Ajansı’nın haberini okuyorum:

Devamını Oku
01.10.2025
Emniyet’in tepesinden kritik tespitler

“Kimsenin olmadığı bir yere geçerek telefonu açık tutmanız gerekiyor.”

Devamını Oku
26.09.2025
Furkan’ın öyküsü

Griyi kendinden utandırıp öfkelendirecek kadar gri Silivri’nin kasveti, eylül ayında kendini mıh gibi hatırlatıyordu.

Devamını Oku
24.09.2025
Devletin verileri nasıl ele geçirildi?

Önce 79 kelimeden oluşan şu cümleyi okuyalım...

Devamını Oku
19.09.2025
Bu yazı da yasaklanır mı?

Sadece siyaset konuşmaktan büyük emek verilen bir raporu köşeye taşıma fırsatım olmadı.

Devamını Oku
17.09.2025
Konuşmadığımız 9 konu

Haklı olarak CHP’yi tartışıyoruz.

Devamını Oku
10.09.2025
Yok mu başka Kuzu’lar?

Gururla hep aynı hatırlatmayı yaptılar: “Türkiye, kozmik marangozu Sabah gazetesinden öğrendi.”

Devamını Oku
05.09.2025