ABD’nin Türkiye senaryoları
Barış Pehlivan
Son Köşe Yazıları

ABD’nin Türkiye senaryoları

15.10.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Gazetelere bakıyorum... Neredeyse hepsinin manşetinde Erdoğan ve Trump’ın birlikte fotoğrafları var. O karenin altında da şu yazıyor: “Trump, ‘Erdoğan bizi hiçbir zaman yüzüstü bırakmadı’ dedi.”

Sayfaları çevirmeden “okumalıyım” diye not ettiğim bir raporu hatırlıyorum. Raporu hazırlayan CRS, yani ABD Kongresi’nin kendi içindeki araştırma merkezi. Kurumun görevleri arasında, Washington’daki politik atmosferin nerede durduğunu gösteren istihbarat raporları hazırlamak da var. O raporlar ki kongre oturumlarında karar alma dinamiklerini direkt etkiliyor.

İşte o CRS’nin son raporlarından biri, tam da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 25 Eylül’de Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği zirvenin 10 gün öncesine denk geliyor. 26 sayfalık rapor “Türkiye: Başlıca Sorunlar ve ABD ile İlişkiler” başlığını taşıyor.

Rapor şu cümlelerle başlıyor:

“Amerika Birleşik Devletleri’nin, NATO müttefiki Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkileri, yakın işbirliği dönemleriyle dikkat çekici ayrışma anları arasında gidip geldi. Türkiye, Suudi Arabistan ve Hindistan gibi diğer ‘küresel salınım devletleriyle’ birlikte, büyük güçler arasındaki rekabetin giderek keskinleştiği uluslararası sistemde avantaj arayışına girdi.”

Türkiye’nin BRICS grubuna ve Şanghay İşbirliği Örgütü’ne yakınlaşmasının hatırlatıldığı raporda, ülkedeki siyasi gelişmeler ise şöyle yer alıyor: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İslamcı eğilimli Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 22 yıllık iktidarı boyunca güç konsolidasyonunu artırdığı, 2025 itibarıyla hükümetin Cumhuriyet Halk Partisi’ne karşı şimdiye kadarki en sert adımlarını attığı ifade ediliyor. Bu adımların başında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapsedilmesi geliyor.”

Rapor, İmamoğlu’nun Erdoğan’ın bugüne kadar karşılaştığı en ciddi rakip olarak değerlendirildiğini not ediyor ve ekliyor:

“Bazı gözlemciler, Erdoğan’ın bu hamlelerle muhalefeti bölmeyi, demoralize etmeyi veya seçim dışı bırakmayı hedeflediğini, bunun da iktidarını daha da pekiştirmeye veya uzatmaya yönelik bir strateji olabileceğini düşünüyor. Ayrıca Türkiye’nin yıllık resmi enflasyonunun yüzde 30’un üzerinde olduğu ve bunun da ekonomik kırılganlık yarattığı belirtiliyor.”

BUNDAN SONRA NELER OLACAK?

Rapor, Ankara’nın Washington’dan şu üç konuda açık beklentileri olduğunu bildiriyor:

1- Gelişmiş savaş uçaklarının (F-16’lar, beşinci nesil F-35’ler) alımı. 2020’de uygulanan savunma yaptırımlarının kaldırılması.

2- Suriye’de yeni bir denge kurulması. Kürt liderliğindeki SDG’nin kontrol ettiği kuzeydoğu Suriye bölgelerinde, bu yapının yerini Sünni Arap ağırlıklı Suriye güçlerinin alması ve bu geçişin Türkiye ile komşu ülkelerin desteğiyle sağlanması.

3- Türkiye’nin çevre bölgelerdeki (Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Kafkasya) rolünün tanınması ve teşvik edilmesi.

Peki, Türkiye’nin bu beklentileri ABD tarafında nasıl karşılanıyor?

Raporun geleceğe dair perspektif sunan bölümü işte bu soruya dair senaryoları içeriyor. O bölümde, savunma teknolojileri ve nadir toprak elementleri alanındaki işbirliği gibi ekonomik avantajlar vurgulandıktan sonra özetle şu satırlar yer alıyor:

“ABD’nin Türkiye politikasını aşağıdaki hususlar şekillendirebilir:

Daha yakın ortaklığın olası faydaları ve sakıncaları: Türkiye’nin, başlıca çatışma alanlarına ve stratejik kara/deniz koridorlarına jeopolitik merkeziliği; çevre bölgelerde askeri, siyasi ve ekonomik gelişmeleri etkileyebilme kapasitesi ve potansiyeli; ve büyük güç rekabetinin yoğunlaştığı bir çağda Türkiye gibi bölgesel güçlerin daha geniş seçeneklere sahip olabileceği varsayımı dikkate alındığında, Türkiye ile ilişkileri sürdürmenin ve/ veya güçlendirmenin olası faydaları nelerdir? Buna karşılık, Türkiye halen şu durumları sürdürebilecekken kısıtlamaların gevşetilmesi ve ortaklığın derinleştirilmesinin olası sakıncaları nelerdir: ABD güçleriyle ortaklık içindeki Suriyeli Kürtlerle çatışmayı sürdürmesi; Rusya ile işbirliğinin bazı unsurlarından vazgeçmeye isteksiz olması; Hamas’ı desteklemesi ve hatta ona ev sahipliği yaparken İsrail’e karşı siyasi ve ekonomik adımlar atması; ve Yunanistan ile Kıbrıs Cumhuriyeti ile çeşitli siyasi-askeri, coğrafi ve enerji meselelerinde uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarını sürdürmesi?

Kilit konularda Türk liderliğinin etkisi: ABD’nin tercihleriyle farklılaşan Türk politikaları ne ölçüde ulusal bir mutabakatı yansıtıyor ve ne ölçüde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP’ye özgü (örneğin Hamas’a verilen destek veya Rusya ile işbirliği düzeyi gibi) tercihlerden kaynaklanıyor? ABD’nin Türkiye’ye yönelik hangi yaklaşımları -Erdoğan’la ya da diğer muhtemel liderlerle- daha verimli ikili ilişkiler doğurabilir?

Türkiye-İsrail bölgesel dinamikleri: Suriye’de ve daha geniş bölgede, Türkiye ve İsrail İran’ın etkisini azaltmak gibi ortak çıkarlar doğrultusunda anlaşmazlıklarını en aza indirebilir mi; yoksa 2025’te ortaya çıkan gerilimler, iki ülkenin bölgesel düzende üstleneceği roller konusunda daha büyük bir çekişmenin habercisi mi?

Türkiye’nin ABD’nin rakipleriyle hizalanma riski: Hangi etkenler, Türkiye’nin Rusya veya Çin gibi ABD’nin rakipleriyle daha fazla hizalanmasına yol açabilir? ABD’nin Türkiye ile gelişmiş savunma teknolojilerini paylaşmaktaki isteksizliği mi; kilit dış politika konularındaki anlaşmazlıklar mı; Rusya veya Çin’in, Türkiye’nin askeri ya da ekonomik gücünü artırmaya dönük girişimleri mi; yoksa Türkiye içindeki otoriterleşme veya istikrarsızlık gibi gelişmeler mi? Türkiye ABD çıkarlarına daha karşıt bir çizgiye kayarsa, bunun bölgesel ve küresel sonuçları ne olur?”

Yazarın Son Yazıları

Sen misin halıya boya bulaştıran!

“Kimsesizlerin kimsesiydi Cumhuriyet...

Devamını Oku
05.12.2025
Furkan ne yapacak?

Bu satırları İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önündeki bankta oturarak yazıyorum.

Devamını Oku
03.12.2025
Bakın, kimler tahliye edildi

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatıma Zehra Kınık, 17 yaşındaki Batın Barlasçeki’nin ölümüne ve bir kişinin de yaralanmasına neden olmakla suçlandığı davada 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Devamını Oku
28.11.2025
Bursa Nutku için karar anı

24 Kasım gecesi “Onlar” yayınından çıktıktan sonra bir mesaj aldım.

Devamını Oku
26.11.2025
Telefondaki notlar gerçek mi, ekleme mi yapıldı?

Kimliği belirsiz kişilerin, kimin kullandığı bilinmeyen hesabın bulunan sahibinin “itirafçı olduğuna” dair iddiaları yalanlanırken o hesabı kullanan kişi telefonundan çıkan “İtirafçı olmak istiyorum” sözünü de hatırlamadığını ileri sürdü.

Devamını Oku
21.11.2025
Sizin hiç kızınız öldü mü?

Diyelim ki beş gün boyunca uyuyorsunuz.

Devamını Oku
19.11.2025
Nedir bu ‘örgüt’ dedikleri?

Kökü “örmek” filine dayanıyor.

Devamını Oku
14.11.2025
İddianamenin rakamları

Manşetlerde rakamlar vardı: 3 bin 900 sayfa, 402 şüpheli, 143 eylem, 2 bin 352 yıl hapis.

Devamını Oku
12.11.2025
Müjde kuşu

“Maya’nın annesi ve babası...

Devamını Oku
07.11.2025
Yeni Şafak’ın dokunulmazlığı

Furkan Karabay...

Devamını Oku
05.11.2025
Üç soruda ‘casusluk’ dosyası

Yalanın gürültüsü, gerçeğin sakinliğini bastırıyor.

Devamını Oku
29.10.2025
O avukatın ölmesi mi gerekiyordu?

Görkemli cenaze törenleri düzenlemekte, hüzünlü ağıtlar yakmakta ve “Unutmayacağız” sözleri vermekte üstümüze yok.

Devamını Oku
24.10.2025
Kimler tutuklanacak?

Bugün yaşam mücadelesi veren Fatih Ürek tutuklanabilir.

Devamını Oku
17.10.2025
ABD’nin Türkiye senaryoları

Gazetelere bakıyorum...

Devamını Oku
15.10.2025
10 yılın özeti

10 Ekim 2015 sabahı, ülkenin dört bir yanından barış mitingi için gelen binlerce insan, Ankara Garı önünde toplanmış ve kortejlerini oluşturmaya başlamışlardı.

Devamını Oku
10.10.2025
Adım adım cinayet nasıl geldi?

Tarih: 17 Mayıs. Yani bundan yaklaşık 5 ay önce...

Devamını Oku
08.10.2025
'Tarihe düşülen notlar da unutuldu...'

Herkes gibi ben de o fotoğrafa uzun uzun baktım. Churchill’in şu sözü aklıma düştü.

Devamını Oku
03.10.2025
Ankara bu dosya için neyi bekliyor?

Anadolu Ajansı’nın haberini okuyorum:

Devamını Oku
01.10.2025
Emniyet’in tepesinden kritik tespitler

“Kimsenin olmadığı bir yere geçerek telefonu açık tutmanız gerekiyor.”

Devamını Oku
26.09.2025
Furkan’ın öyküsü

Griyi kendinden utandırıp öfkelendirecek kadar gri Silivri’nin kasveti, eylül ayında kendini mıh gibi hatırlatıyordu.

Devamını Oku
24.09.2025
Devletin verileri nasıl ele geçirildi?

Önce 79 kelimeden oluşan şu cümleyi okuyalım...

Devamını Oku
19.09.2025
Bu yazı da yasaklanır mı?

Sadece siyaset konuşmaktan büyük emek verilen bir raporu köşeye taşıma fırsatım olmadı.

Devamını Oku
17.09.2025
Konuşmadığımız 9 konu

Haklı olarak CHP’yi tartışıyoruz.

Devamını Oku
10.09.2025
Yok mu başka Kuzu’lar?

Gururla hep aynı hatırlatmayı yaptılar: “Türkiye, kozmik marangozu Sabah gazetesinden öğrendi.”

Devamını Oku
05.09.2025
MHP’li başkanın oğlu kaza yapınca...

“Bize çarpan araca baktım. Ancak içinde kimse yoktu. Çevrede toplananlara sorduğumda, araç sürücüsünün olay yerinden kaçtığını söylediler.”

Devamını Oku
03.09.2025
3 soruda Kapki-Birinci olayı

Özgür Özel’in dünkü açıklamalarının özeti ne?

Devamını Oku
15.08.2025
Kim bu President?

“Devletin önemli bir kademesinde iş alımlarına etki edebilecek bir pozisyonda çalışıyorum. Pek çok üst düzey bürokratlarla ilişkilerim bulunuyor.”...

Devamını Oku
13.08.2025
Tartışılan şirketin sicilindeki leke

Açıkçası unutmuştum. Bir bilişimci dostum anımsattı:

Devamını Oku
08.08.2025
E-imza skandalının perde arkası

Önce iddianamedeki şu uzun cümleyi dikkatlice okuyalım...

Devamını Oku
06.08.2025
Türkiye’den siyasetçi kaçırma planının arkasında kim var?

Sabahın erken saatleri... Otel odasındayken telefonu çaldı. Numara tanıdıktı, bir polisti, uyarısı vardı...

Devamını Oku
01.08.2025
Allah’tan değil, kameradan korkanlar

Videoyu izledik: Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke sorumlusu Ahmet Daştanbek elindeki paraları sayıyordu.

Devamını Oku
30.07.2025
Ört ki ölem!

Gazetelere bakıyorum; “Yeşil vatan uğruna şehit oldular” yazıyor.

Devamını Oku
25.07.2025
Sahi, kimler imam hatipli?

Yeni Şafak gazetesinin manşetine bakıyorum. Haber şöyle...

Devamını Oku
23.07.2025
PKK’nin şikâyet ettiği komutan

PKK’nin yayın organındaki bir haberi okurken Aldous Huxley’nin o bilinen sözü düştü aklıma...

Devamını Oku
18.07.2025
6 soruda af meselesi

Kitabın ortasından sorayım: PKK ile yürütülen süreç sonunda Türkiye’de genel af çıkar mı ve dahası bu aftan kim faydalanmaz?

Devamını Oku
16.07.2025
Altun’un yeni koltuğunun sicili

Haberi biliyorsunuz: İletişim Başkanı Fahrettin Altun görevden alındı ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanlığı’na atandı.

Devamını Oku
11.07.2025
CHP’nin ‘çözüm’ süreci

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın duyurdu...

Devamını Oku
09.07.2025
Erdoğan’ı savunan hocanın ‘İmamoğlu’ arzusu

“İmamoğlu’na hukuki mütalaa için tabii ki varım. Türk demokrasisini kurtarmak için varım.” Bu sözler Prof. Dr. Doğan Soyaslan’a ait.

Devamını Oku
04.07.2025
Masadaki 17 sayfa

Günlerdir düşünüyorum: Fatih Altaylı o gün yayın yapmasaydı, yapsaydı da Emre o soruyu sormasaydı yahut sorsaydı da tarihsel gerçekleri hatırlatan yanıtlar verilmeseydi ne olurdu?

Devamını Oku
02.07.2025
Fatih Altaylı neden tutuklandı?

Lynn Hasher, David Goldstein ve Thomas Toppino...

Devamını Oku
25.06.2025