İzmir’in denizi...
Mehmet Şakir Örs
Son Köşe Yazıları

İzmir’in denizi...

01.12.2023 03:00
Güncellenme:
Takip Et:

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir, bugünlerde deniz taşmasının yarattığı sorunlarla boğuşuyor. Başta Alsancak ve Karşıyaka kıyıları olmak üzere, İzmir’in deniz kıyısında olan yerleşim alanları; deniz sularının işgali altında. İzmirliler olarak bu manzaraları görünce ister istemez usumuzda ünlü şairimiz Cahit Külebi’nin o çok bilinen dizeleri ses buluyor. 

Ne demişti Külebi usta, “Atatürk’e Ağıt” şiirinde? “İzmir’in denizi kız, kızı deniz / sokakları hem kız hem deniz kokar.” Bugünlerde İzmir’in durumu, maalesef rahmetli Külebi’ye esin kaynağı olan ve şairin dizelerine yansıttığı görüntülerin çok uzağında! Dünya ölçeğinde yaşanan iklim krizinin kentlerimize ve hayatımıza olumsuz yansımalarını, hep birlikte görüyor ve yaşıyoruz. Yaşanan olumsuzluklar, bir kentin ve yerel yönetimin boyutlarını çoktan aşmış durumda. 

Merkezi yönetimiyle, yerel yönetimleriyle, üniversiteleriyle, teknik ve uzmanlık kuruluşlarıyla, hep birlikte; ortaklaşa çözümler aranmalı ve bulunmalı diye düşünüyoruz. Sözün özü, bu konuda güçlü bir ortaklaşmaya ve birlikteliğe ihtiyaç var.

GÜRÜN’ÜN KARARI

Muğla’nın CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yeni dönemde başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. 5 dönemdir ve 25 yıldır görevde bulunan Gürün, bu kararıyla bizce doğru olanı yaptı. 

Gürün’ün ilk adaylık ve seçim dönemini çok iyi hatırlıyoruz. O dönemde, köşe yazarlığı yaptığımız bölge gazetesi adına Muğla’da açık oturum düzenlemiş ve adayları bir araya getirmiştik. 1999 yılıydı. Daha ortada AKP’nin olmadığı bir dönemdi. O ilk buluşmamızda, Gürün’ün hazırlığı ve projeleri dikkatimizi çekmişti. Tahmin ettiğimiz gibi, CHP’nin adayı olan Dr. Gürün; ANAP ve DYP gibi partilerin adayları ile yarışıp ipi göğüslemişti... 

Gürün’le son buluşmamız, bir ay kadar önce, Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle Muğla’da açtıkları 100’üncü yıl anıtının töreninde oldu. Başkan Gürün’ün çağrısıyla gazetemizi temsilen katıldığımız bu törende, doğrusu başkandan aday olmayacağı izlenimi almamıştık. 

Sonuç olarak, başkan Gürün Muğla’ya Muğlalı hemşehrilerine başarıyla hizmet verdiği dönemlerin ardından, artık başkanlığı noktalıyor. Bu kararın hem kendisi hem de Muğla ve Muğlalılar için hayırlı olmasını diliyoruz. 

Geçen haftaki “İzmir ve Ege Notları”nda; CHP’nin Ege’deki büyükşehirlerine bakıldığında gözlerin İzmir ve Muğla’da olduğunu vurgulamıştık. Başkan Gürün’ün kararıyla, Muğla’daki yarış daha da ilginç hale geldi. Muğla büyükşehir, bir doktorun ardından başka bir doktorla mı buluşacak? Bekleyip göreceğiz.

MUHTAR ADAYLARI ÇOKTAN YOLA ÇIKTI

Bugünlerde Ege Bölgesi’nin neresine gidersek gidelim, çarşıda, sokakta, esnaf dükkânlarının camlarında muhtar adaylarının tanıtım afişleri ile karşılaşıyoruz. Ülkemizin diğer yörelerinde de görüntünün pek farklı olmadığını düşünüyoruz. 

Siyasi partiler henüz daha belediye başkanları ile belediye meclisi ve il genel meclisi adaylarını belirlemeye çalışırken muhtar adayları çoktan yola çıktı bile. Futbol terimleri ile yazarsak; muhtar adayları adeta “tam saha pres”yapıyorlar. “Seçmen seçmene markaj” taktiği uyguluyorlar. Bir yandan da aynı mahalleden aday olmuş rakiplerini kolluyorlar. Hemen her gün yeni tanıtım ve propaganda yöntemleri ortaya koyuyorlar. Muhtarlık seçimlerinde, şimdiden çok farklı ve renkli bir seçim dönemi yaşanıyor. 

Görece küçük yerleşim alanlarında, muhtarlık yarışı daha da çekişmeli. Çünkü buralarda herkes birbirini tanıyor ve kontrol ediyor. Hemen her mahallede çok sayıda muhtar adayı var. Bu durum, muhtarlığın bir çekim merkezi haline geldiğini gösteriyor. Aslında yaşanan bu süreç, muhtarlık kurumu adına sevindirici bir gelişme. 

Geçmişten günümüze çokça kafa yorduğumuz ve düşünce proje ürettiğimiz yerel demokrasi ve yerel yönetimler alanında, muhtarlık kurumunun tümüyle yeniden ele alınıp yapılandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizce, yerel yönetimin en küçük ölçeği olan mahallede, demokrasinin temeli ve simgesi olan muhtarlıklar, daha da etkin kılınmalı ve işlevsel hale getirilmeli.

Yazarın Son Yazıları

Çürümüşlük ve tükenmişlik

Günümüzde nereye el atılsa hemen her yerden ortalığa olumsuzluk saçılıyor.

Devamını Oku
20.01.2026
Ege’nin toplumcu ve muhalif damarı

Anadolu coğrafyasında yüzyıllar önce yaşanmış önemli bir toplumsal hareket var. Osmanlı’nın baskısına, zulmüne karşı eşitliğin, kardeşliğin ve dayanışmanın türküsünü söyleyenlerin öğretisi, geçmişten günümüze kadar ulaşıyor. Biz de onları ve mücadelelerini tüm yönleriyle kavramaya çalışıyoruz.

Devamını Oku
16.01.2026
Toplumsal mücadele

Hayatın o durdurulamaz akışında bir yılı daha geride bıraktık

Devamını Oku
13.01.2026
Ege’de muhalefet arayı açıyor

PİAR Araştırma, bölgelerde yaptığı siyasi parti oy tercihi anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Ege Bölgesi’nde iktidar partisi ile ana muhalefet CHP arasındaki oy farkı oranı yüzde 17.7 olarak belirlendi.

Devamını Oku
09.01.2026
Emperyalizm...

Son dönemlerde birçok siyasal çevre “emperyalizm” tanımını artık kullanmaz olmuştu.

Devamını Oku
06.01.2026
Bir Ege güzellemesi

Bir Ege güzellemesi

Devamını Oku
02.01.2026
Zor ve zorlu yıl

Her yılın sonunda yeni bir yıla girerken geçmiş yılın toplu bir değerlendirmesini yapmak gelenektendir.

Devamını Oku
30.12.2025
İktidar İzmir'i kilitliyor!

Güzel İzmir, birçok bakımdan Türkiye’nin öncü kentidir. Yakın siyasal ve sosyal tarihimizde birçok ilk bu güzel kentte yaşanmıştır. O nedenle de her fırsatta, “İzmir Türkiye’nin batıya açılan kapısıdırpenceresidir” diyoruz.

Devamını Oku
26.12.2025
Emekliler...

Geçim ve barınma kaygısıyla ucuz otel odalarına sığınmak zorunda kalan emeklilerin durumu, günlerdir yüreklerimize kor düşürdü!

Devamını Oku
23.12.2025
‘Kooperatifler daha iyi bir dünya kurar’

ooperatifçilikle güçlü bir gönül bağımız var. Kuşaklar boyu üzüm üreticiliği ile uğraşmış ailemizin adeta genlerinde kooperatifçilik var. Biz de yıllar boyu hem bir çalışan hem de bir üretici olarak tarım kooperatifçiliğinin ve toplumsal mücadelelerin içinde bulunduk.

Devamını Oku
19.12.2025
Niobe’nin gözyaşları

Manisa’da dün gözyaşı adeta sel olup aktı!

Devamını Oku
16.12.2025
Tarım SOS veriyor!

Ülkemizin ekonomik-sosyal yaşamında yaşanan olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimlerin başında tarım kesimi geliyor. Bu olumsuzluklar kırsaldan kente, üreticiden tüketiciye uzanarak gıda zincirinin tüm halkalarını kapsıyor.

Devamını Oku
12.12.2025
Emeğin asgarileşmesi

Ülkemizin kendine özgü ekonomi-politiği bağlamında; yılın son günlerinde çalışanları ve emeklileri maaş artış beklentisi sarar.

Devamını Oku
09.12.2025
Egeliler ‘Hadi gari’ diyor!

Ege ve Egeli ile özdeşleşmiş bir ifade vardır. Egeliler günlük yaşamda çok sık “Hadi gari” sözcüklerini kullanırlar. Bu ifade, içinde bulunulan duruma göre bazen bir hayret ifadesidir bazen de bir hareketlenme çağrısıdır.

Devamını Oku
05.12.2025
Halkın bütçesi

Bütçe görüşmeleri ve tartışmaları, ekonomi-politik değerlendirmeler açısından büyük önem taşır.

Devamını Oku
02.12.2025
CHP kurultayı ve Ege

Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 39. olağan kurultayı, bugün Ankara’da toplanıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde neredeyse bütün Batı Anadolu’yu CHP kırmızısına boyayan Egeli seçmenlerle CHP arasında çok köklü ve güçlü bağlar var.

Devamını Oku
28.11.2025
Umut ve direniş kurultayı

Günlerdir İBB iddianamesini ve CHP’ye yönelik yargısal kuşatmayı tartışıyoruz.

Devamını Oku
25.11.2025
Ekolojik yaşam savunucuları

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP30) Brezilya Belem’de çalışmalarını sürdürürken ülkemizin ekolojik yaşam savunucuları da alanlara çıkıyorlar.

Devamını Oku
21.11.2025
Umudu örgütlemek ve büyütmek

Küresel kapitalizmin neden olduğu ve otoriter siyaset anlayışlarının daha da ağırlaştırdığı iktisadi ve siyasal bunalımlar, bütün dünyada katmerlenerek devam ediyor.

Devamını Oku
18.11.2025
Asfalyalar atmasın!

Kış mevsimi kendini hissettirmeye başladı. Kış mevsiminin oldukça zor ve zorlu koşulları var. Öncelikle ısınma ve giyinme giderleri dar gelirli ailelerin belini büküyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda elektrikle ısınmaya çalışmak, aile bütçeleri açısından başlı başına bir yıkım haline geliyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Küresel adaletsizlik ve otoriterlik

Emperyalizme karşı duruşun ve mücadelenin simgesi, Kurtuluş Savaşı’nın önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü; vefatının 87. yılında saygıyla andık, anıyoruz.

Devamını Oku
11.11.2025
Yerele darbe!

Bir zamanlar yereli güçlendireceğiz, yereli daha çok yetkilendireceğiz diyerek iktidara gelenler, son dönemde tam tersi işlere yöneliyorlar.

Devamını Oku
07.11.2025
CHP ile uğraşmayı bırakın!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk genel başkanı olduğu CHP, Cumhuriyetin kurucu ve ülkemizin birinci partisi.

Devamını Oku
04.11.2025
Doğa ve iklim uyarıyor!

Son dönemde doğa ve iklim koşullarındaki gelişmeler, değişimler günlük hayatımızı derinden etkilemeye başladı. Deprem tehlikesi ve iklim krizi artık hepimizi daha çok ilgilendiriyor. İzmir ve Ege Bölgesi de bütün bu gelişmelerden alabildiğine etkileniyor.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyet ve demokrasi

Demokrasi, Cumhuriyetle birlikte düşünülmesi ve birlikte anılması gereken çoğulcu, halkçı yönetsel sistemdir, anlayıştır. Her ikisi de birbirini bütünler ve tamamlar.

Devamını Oku
28.10.2025
Ege’nin Cumhuriyet sevdası

Yeni bir Cumhuriyet bayramı kutlaması daha yaklaşıyor. Başta Ege ve Egeliler olmak üzere bütün halkımız, Cumhuriyetin 102. yaşını coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

Devamını Oku
24.10.2025
‘Asgari’ hayatlar

Yıl sonu yaklaşırken çalışanların ve emeklilerin büyük çoğunluğunu yeni yıl maaş artışlarının telaşı sarar.

Devamını Oku
21.10.2025
Tarım ve gıda, temel sorun

Dün 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ydü. Bu anlamlı gün nedeniyle uzmanlar ve ilgili kuruluşlar konuyla ilgili açıklamalar yaptılar.

Devamını Oku
17.10.2025
‘Metal fırtına’

Türkiye’nin emek tarihinde metal emekçilerinin çok ayrı bir yeri vardır.

Devamını Oku
14.10.2025
CHP’de il kongrelerinden olağan kurultaya

Türkiye’nin kurucu-ülkenin 1. partisi Cumhuriyet Halk Partisi, kongreler ve kurultay sürecini yaşıyor. Önce mahalle delegelerinin seçimi ile başlayan süreç, ilçe kongreleri ile devam etti. Şimdi sırada il kongreleri var.

Devamını Oku
10.10.2025
Halk siyaseti

TBMM’nin açılışı sonrasında ortaya çıkan fotoğraflar, siyaset çevrelerinde tartışılmaya devam ediyor.

Devamını Oku
07.10.2025
Halk silkeleniyor!

İktidarın muhalif belediyeleri yönetsel açıdan kuşatması ve mali olarak silkelemesinin faturası doğrudan halka çıkıyor. Muhalif belediye başkanlarınca yönetilen kentlerde yaşayanlar, bu silkelemelerden alabildiğine etkileniyorlar.

Devamını Oku
03.10.2025
Derin yoksulluk

Ülkemizde büyük çoğunluğun temel gündemini ekonomik sorunlar oluşturuyor.

Devamını Oku
30.09.2025
Toprağıma, zeytinime dokunma!

Ege’de çevre sorunları ile birlikte çevre mücadelesi de büyüyor. Özellikle Muğla yöresinde kömür ve maden çıkarma amaçlı doğaya müdahaleler sürüyor. Ege’nin simge ağacı zeytin başta olmak üzere tarım ve orman alanları zarar görüyor. Verimli tarım toprakları yok ediliyor.

Devamını Oku
26.09.2025
‘Ev-Genç’liler!

Geçmiş dönemlerde siyasal ve toplumsal alanlarda gençlikten söz edilirken usa önce “Dev-Genç” gelirdi.

Devamını Oku
23.09.2025
Üreticiye darbe üstüne darbe!

İçinde bulunduğumuz aylar, Ege’nin tarım kesiminde hasat dönemidir.

Devamını Oku
19.09.2025
Siyasal direniş

Ülke ve halk olarak çok ilginç günlerden geçiyoruz.

Devamını Oku
16.09.2025
İktidar, İzmir’e kör ve sağır!

Ülkemiz genel anlamda zor ve zorlu bir dönemden geçiyor. Başta siyasal ve toplumsal gerginlikler olmak üzere, pek çok sorun halkı olumsuz etkiliyor. Ekonomik-sosyal sorunların dayanılmaz ağırlığı, yurttaş çoğunluğunun günlük yaşamını adeta bir cendereye dönüştürüyor.

Devamını Oku
12.09.2025
Yeniden kurtuluş ve kuruluş

Bugün 9 Eylül İzmir’in kurtuluş günü

Devamını Oku
09.09.2025
‘Uçun kuşlar uçun İzmir’e doğru...’

Güz döneminin başlangıcı olan eylül ayını doğrusu çok severiz. Yaz aylarının aşırı sıcağından, rehavetinden, tatil havasından çıkışı ifade eder.

Devamını Oku
05.09.2025