Muhasebe (11 Şubat 2023)

Muhasebe (11 Şubat 2023)

11.02.2023 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

İnsan lafa nereden başlayacağını bilemiyor. Üzerinden bu sabah itibarıyla 5 tam gün geçmiş olacak. Hâlâ 10 ilimizin merkezlerinde dokunulmamış pek çok enkaz ve altlarında, son nefesini acılar içinde vermemek için direnen veya veren, sayısını bilemeyeceğimiz canlar var.

Ve hâlâ her kafadan bir ses çıkıyor...

Gerçek şu ki sadece devleti yönetenler ve devlet değil, kurumlar, halk ve bireyler olarak da hepimiz bu sınavda fena halde sınıfta kaldık.

Devleti yönetenler, yıllarca her felakette önce harekete geçen askeri birlikleri 48 saat süreyle kullanmadılar. Akıllarına ne Kızılay ne güvenlik güçleri ne de Afet ve Acil Durum (AFAD) ekiplerinden hemen yararlanmak geldi. 

Afet bölgelerine cumhurbaşkanı yardımcısı ile 10 bakan göndermek o yörelerdeki valilerle belediye başkanlarını, çare bekleyen halk dururken gereksiz yere meşgul etmekten başka ne sonuç verdi? 

Gittiler de neye çare oldular? 

Hadi silahlı kuvvetleri kullanmadılar diyelim, 155 yaşındaki Kızılay nerede? Kendi web sayfasında Adıyaman’ın (merkez hariç) 8 ilçesinden sadece Besni’ye bir adet mobil fırın gönderildiği yazılı. Gaziantep’in merkeze bağlı Şehit Kamil ve Şahinbey’le Nurdağı ve İslahiye’den başka ilçesi yok mu da sırf buralara mobil mutfak göndermişler? Bu yıkıcı deprem Araban’ı, Karkamış’ı, Nizip’i, Oğuzeli’ni, Yavuzeli’ni teğet mi geçti? 

Kaç gün boyu insanlar kendi yakınlarına ulaşmak için arabalarıyla yollara düştüler. Felaket bölgesine ulaşmak sorun oldu. Deprem 10 ilimizi vurunca bunun yaşanacağını AFAD’ın ve polisle jandarmanın bağlı olduğu içişleri bakanı veya bu kurumların başındakiler düşünemediler mi?

Sadece depremzedelerin yakınları değil, daha önemlisi ambulanslar ve acil yardım malzemesi taşıyan araçlar da yollarda kaldı. Bu yollara trafik polisi gönderip bir kanalı onlara diğerlerini sivil halka tahsis etmek pek mi zordu?

Peki ya depremin ilk gecesi yıkılmamış evine bile giremeyenlerin çektikleri? 

Geceyi sokakta, ayazda geçiren insanlara o yöredeki okulları, camileri tahsis edip soğukta perişan olmalarını önlemek çok mu bilgi gerektiren bir şeydi? Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri bu kadarını düşünemediler mi? 

Bütün bunları televizyon yayınlarına ve gazetelerin bildirdiklerine dayanarak yazıyorum. Aksini düşünüyorsanız lütfen bildirin. 

Bu felaketi gördük. Önümüzde sırasını bekleyen başkaları -öncelikle buna benzer bir depremin İstanbul’u vurması ihtimali- var. Ne İstanbul’u 25 yıl yöneten AKP iktidarı ne de son üç yıldır işbaşında olan CHP’li belediye döneminde burada yaşayan 16 milyonu aşkın insanı depreme hazırlayan tek bir uyarıya veya olaya tanık olmadık. Asıl sorumlu AFAD birkaç ay önce bir tatbikat yapmaya kalkıştı, onu da yüzüne gözüne bulaştırdı. 

Geçen gün bir dostum, “Biz nomadik (göçebe) toplumdan hâlâ şehir toplumu yaşamına geçemedik” diyordu. Durum bu ise bizi bizden başka düzeltecek kimse mi var?

Yazarın Son Yazıları

Gün ola harman ola!

Sanıyorum dört veya beş hafta önceydi.

Devamını Oku
10.01.2026
Andımız’a ne oldu?

Hadi iktidardan beklemiyorduk ama son “açılım süreci” başlayalı beri bir buçuk sene geçti, muhalefet partileri dahil tek bir kişiden 2013 yılından bu yana “And”la başı hoş olmayanları memnun etmek adına ilkokullarda her sabah okunan “Andımız”ın kaldırılmasına itiraz duymadık.

Devamını Oku
03.01.2026
Bir kahramana...

Daha önceki yıllarda yapılan törenlere eğer Ankara’daysam ben de katılırdım.

Devamını Oku
27.12.2025
Muhasebe...

AKP dışındaki bütün partiler düne kadar “süreç komisyonu” bağlamında hazırladıkları raporları TBMM Başkanlığı’na sundu.

Devamını Oku
20.12.2025
Çorbaya düşen sinek

Adını ilk defa bir haberde okudum.

Devamını Oku
13.12.2025
Nereye?

Taraflara bakarsanız “terörsüz Türkiye” amacına ulaşmak konusunda herkes mutabık.

Devamını Oku
06.12.2025
Kadın cinayetleri...

Nedir bu kadınlarımızın 21’inci asırda değil de çağımızdan 21 bin yıl öncenin mağara adamları kafasıyla yaşayan erkeklerden çektiği?

Devamını Oku
29.11.2025
Eğitimdeki felaket...

Yusuf Tekin, biliyorsunuz Türkiye’yi çağdaş uygarlığın önüne geçirmeyi ta 3 Mart 1924’te...

Devamını Oku
22.11.2025
Bu gidişle...

İyimserlerimiz ne kadar olumlu değerlendirmeler yaparlarsa yapsınlar, gerçek artık görmek istemeyenlerin de gözüne batıyor:

Devamını Oku
15.11.2025
Yargımız...

Baştan söyleyeyim: Bugün yaşadıklarımız hiç kimseyi mazur göstermez.

Devamını Oku
08.11.2025
İkiyüzlü müyüz, yüzsüz mü?

Tamam, hepimiz biliyoruz ki bireyler daha tez canlıdır.

Devamını Oku
01.11.2025
Anlayana...

Çok değil, geride kalan pazartesi günü ülkemizde güvenilir bir adalet sistemine kavuşmayı isteyenlerin özlediği bir toplantı Diyarbakır’da yapıldı.

Devamını Oku
25.10.2025
Reformdan korkmak

Öteden beri bir adalet bakanı “yargıda reform” amaçlı bir çalışma başlattıklarını müjdelese (!) benim içimde birtakım endişeler kıpırdamaya başlar.

Devamını Oku
18.10.2025
CHP’nin siyasi adresi...

Henüz üzerinden çok vakit geçmedi. Ama bir açıklama da çıkmadı.

Devamını Oku
11.10.2025
Bir o kalmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD gezisi bu defa geçmişte yaptığı gezilere kıyasen çok daha büyük gürültüye yol açtı.

Devamını Oku
04.10.2025
Küstahlık...

Mesleki bir alışkanlık mıdır, yanlış bir göreneğin bir türlü terk edilememesi midir, bilmiyorum.

Devamını Oku
27.09.2025
Nihayet gitti...

O koltukta sekiz yıl oturdu ve gitti.

Devamını Oku
20.09.2025
Karışık kafalar

Çoğumuz gibi önceki gün benim de kafam karıştı.

Devamını Oku
13.09.2025
Bir CHP hikâyesi

Büyük Atatürk’e ve CHP’ye gönül vermiş hiç kimse önümüzdeki gibi bir karanlığı yaşayacağımızı düşünmemiştir.

Devamını Oku
06.09.2025
Cumhuriyetin iki düşmanı...

Bakanlığının yanılmıyorsam ilk ayı idi.

Devamını Oku
30.08.2025
Turp savaşı

Son mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan “turp savaşı”, en azından benim anımsayabildiğim 80 yıllık siyasi geçmişimiz boyunca hiç görmediğim boyutlara ulaştı.

Devamını Oku
16.08.2025
Yoğun bakımdayız...

Bir an, hafızanızdaki makarayı geri sarın.

Devamını Oku
09.08.2025
Diplomasi bu mu?

Kendisini güçlü hisseden devletlerin sesi hemen her zaman üst perdeden çıkar.

Devamını Oku
02.08.2025
Bir dosta vefa borcu...

Duygular bayatlamaz. Vefa duygusu da öyledir: Altan’ı kaybedeli bugün bir hafta doluyor.

Devamını Oku
26.07.2025
Neyimiz doğru ki!?

Adalet ve Kalkınma Partisi, kan kardeşinden daha yakın müttefiki olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin desteğiyle, uzun süredir TBMM’den geçirmek için verdiği öneriyi kabul edip yasalaştırdı.

Devamını Oku
19.07.2025
Ormanlar yanarken

Daha temmuzun ortasına bile ulaşamadık. Ama günlerdir kamuoyunu İzmir, Muğla, Antalya, Hatay, Aydın, Manisa, Sakarya’da çıkan orman yangınları işgal ediyor.

Devamını Oku
12.07.2025
Hem bağımlı hem taraflı...

Ebubekir Şahin Bey’in başında bulunduğu “RTÜK mezbahası” önceki gün yine giyotinini eline aldı ve kurbanlık koyun diye baktığı üç televizyon kanalına “Bu son! Bir kere daha canımızı sıkarsanız bu giyotin kellenize inecek” uyarısını yaptı.

Devamını Oku
28.06.2025
Biz kobay değiliz!

Gerçi hiçbir günün sabahı o günün akşamına uymayan bir dünyada yaşıyoruz.

Devamını Oku
21.06.2025
Gözümüz aydın (!)

Artık sadece iç politikalarda değil, dış politikada da -biz değil, gelişmiş dünya- şeffaflık aşamasına gelmiş görünüyor.

Devamını Oku
14.06.2025
Bunlar yalan mı?

Bir kısmını sevdiğim, takdir ettiğim, bazılarından hazzetmediğim 19 aydın birkaç gün önce ortak imzalarıyla kamuoyuna bir bildirge yayımladılar.

Devamını Oku
07.06.2025
Keşke sırf alay etseler...

Bağımsız bir anlayışla yayın yapan televizyon kanalları (onlar da üçü geçmiyor), akla mantığa yatmayan bir durumla karşılaşınca, siyasi iktidarı göstererek “Aklımızla alay ediyorlar” diyorlar ya..

Devamını Oku
31.05.2025
Anayasa demişken

Macaristan dönüşü Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilere, müjde mi vermek istedi, yoksa onların hep birlikte ayağa kalkıp “Hayır sayın cumhurbaşkanım! Bizi bırakıp da gidemezsiniz!” diye feryat etmelerine mi tanık olmak istedi, bilemiyoruz.

Devamını Oku
23.05.2025
PKK’nin palavraları

Ne tuhaf günlerden geçiyoruz farkında mısınız?

Devamını Oku
17.05.2025
Özgürlük engellenemez

Özgürlük engellenemez

Devamını Oku
10.05.2025
Nereden nereye?

Nereden nereye?

Devamını Oku
03.05.2025
İdrak olmayınca...

İdrak olmayınca...

Devamını Oku
26.04.2025
Böyle başa böyle tıraş

Böyle başa böyle tıraş

Devamını Oku
19.04.2025
İyi ki yanılmışım

İyi ki yanılmışım

Devamını Oku
12.04.2025
RTÜK’ün mubassırlığı

RTÜK’ün mubassırlığı

Devamını Oku
05.04.2025
Nasıl biter?

Nasıl biter?

Devamını Oku
29.03.2025