Seni nankör sermaye seni!
Işıl Özgentürk
Son Köşe Yazıları

Seni nankör sermaye seni!

12.05.2019 07:30
Güncellenme:
Takip Et:

Tayyip Erdoğan tam da YSK’nin durumu açıklayacağı gün Ekrem İmamoğlu’na tebrik ziyaretine giden Ömer Koç ve Koç Holding CEO’su davranışına oldukça alınmış. TÜSİAD’a da. Bence haklı, “17 yıllık iktidarlarında ne istediler de sermaye sahiplerine verilmedi?” Tayyip Erdoğan alındığını pek çabuk ifade eden biri, ayakkabı kutularındaki dolarlar açığa çıktığında da FETÖ’cüler için “ne istediler de vermedik?” diyerek alınganlığını belli etmişti.
Yiğidi öldür ama hakkını yeme” diye bir söz ülkemizde sık sık söylenir. Tayyip Erdoğan haklı, ne istediler de vermedi? Mesela, büyük iş kadını (!) Güler Sabancı’nın 9 milyoncuk şahsi vergisini gene Sabancı’nın elektrik şirketlerinin 500 milyonu bulan vergisini bir kalemde sildiniz. Yani bu kadar da nankörlük olur mu? Tüketici dernekleri elektrik fiyatına eklenen sayaç okuma bedelinin bir haksızlık olduğunu söyleyip, dava açtılar ama her şeyi bilen damadınız hemen Meclis’e bir öneri getirdi, MHP ve AKP oylarıyla öneri kabul edildi ve artık sayaç okuma parasına kimse dava açamaz! Hakkaten bu sermeye pek bir nankör!
Soma’da maden çöktü. 301 kömür işçisi hayatını kaybetti. Çoluk çocuk ayazda kaldılar ama iktidarın emrinden bir gıdım bile çıkma cesaretleri olmayan savcılar, hâkimler tarafından maden şirketinin sahibi üç gün yatıp çıktı ve maden işletme ruhsatını yeniden aldı. Nankörlük etmeyin!
17 yıl boyunca işçiler aldatıldılar. Grev hakkı hemen her yerde OHAL yasalarına takıldı, taşeron işçilik tavan yaptı. İşçi ölümleri sıradan bir hal aldı. Patronlar azıcık hak iddia eden işçileri sapır sapır fabrikalardan, işyerlerinden kovdular. Çünkü yasalar öylesine azgın bir sermaye savunuculuğu yapıyordu ki, patronlar hayatlarının en kârlı dönemini yaşadılar, yaşıyorlar da! Hey sermaye nankörlük etme!
Daha ne yapsınlar, kârlı şeker fabrikalarını size neredeyse bedavaya verdiler. Ayrıca şeker pancarı ekimini kısıtlayıp uluslararası ortaklıklar kurmanızı ve bu ülkenin insanlarını mısır şurubuyla zehirlenmesini göz ardı ettiler. “Ölen ölür kalan sağlar bizimdir!” dediler.
Adeta bir cinayet mahalli haline gelen yeni havaalanı yapımında her gün 3-5 işçi ölümünü kendi yandaş medyalarına haber salıp üstünü örttüler. Ah unuttum, pek çok patronu medya patronu yaptılar, başka medya patronlarını vergiyle, belki de yaşam hakkıyla korkutarak! Yani bunları unutmanız ayıp oluyor, nankörlük yapmayın!
İmar affı çıkararak ülkenin herkese açık olması gereken kıyılarını emrinize verdiler. Açıkça ormanları yakıp bin kişilik her şey dahil otelleri arka arkaya diktiniz, iktidar bundan öyle bir keyif aldı ki, tabii (tamamen duygusal), bu otellerin sahiplerini bakan bile yaptı. Dünyanın neresinde turistik otel sahipleri aynı zamanda Turizm Bakanı, bu bir ilk. Bir ilk daha var, özel okul sahiplerini de Eğitim Bakanı yaptınız. Bu ne paye dağıtmak böyle! Çok haklısın Tayyip Erdoğan, bunlar hepten yoldan çıktı.
Bu arada ellerini üstünden eksik etmediğiniz bazı patronlarda paralarını çaktırmadan yurtdışına kaçırdılar. Yani sizin Londra’da bir malikâneniz yok ama, milletin “… koymayı” iş bellemiş Cengiz Holding’in sahibi Londra’da bir malikâne değil, bir sokak satın almış, sokaktaki bütün evleri almış! Böyle saygısızlık yapılmaz! İnsan bir düşünür, başkanımın Londra’da bir sokağı yoksa benim de olmamalı, der. Nankörler!
Bir de sermayeyle birlikte nankörlük yapan eski Cumhurbaşkanı Gül ve eski Başbakanınız Davutoğlu var. Davutoğlu sizi taklit edip, 15 Temmuz Köprüsü’nde sırtında bayrak, elinde cep telefonu bir intihar girişimcisini sözüm ona kurtardı. Yani ayıp oluyor, sizi taklit etmeleri çok çok ayıp, çünkü siz teksiniz!
Biraz da magazin; etçi Nusret’in koruyucusu Şahenk’e az parsa vermediniz, Yalıkavak Marina onun, o şimdilerde ne yapıyor? Bankasını da başkalarına satmış sanırım, size sordu mu?
Size aşkını ilan eden Ethem Sancak, bugünlerde pek ortalıkta görülmüyor. Tank-Palet Fabrikası’nı aldıktan sonra sesi soluğu çıkmıyor oysa şimdi oldukça zor bir dönemden geçiyorsunuz, neden sizin arkanızda değil. Ayıp, çok ayıp!
Neyse Cumhurbaşkanım size yerden göğe kadar hak veriyorum, şimdi şu nankörlere şiddetli bir Osmanlı tokadı atın! Kendilerine gelsinler. Diyanet de bu ara pek sessiz. Sakız çiğnemek orucu bozar mı, sadece bununla uğraşıyor. Onlara dört bakanlığın bütçesinden daha çok para verdiniz; cami, imam sayısı zamanınızda tavan yaptı, aynı mahalleye dört cami bile yaptırdınız, ama onlar tam sizin arkanızda olmalarını beklediğiniz zamanda yoklar. Çiğnedikleri sakızların hesabını sormalısınız! Bir de Haşim Kılıç, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı. Hemen sudan çıkmış ak kaşık pozisyonuna geçti. Bir ağzının payı verin, rica ederim.
Nankörlerin listesi oldukça uzun, şimdilik bu kadarla yetinelim.

Yazarın Son Yazıları

Cennete gidip gelenler

Sevgili okurlarım, hiç böyle zamanlar yaşamamıştık, “at izinin it izine karıştığı”; her an, her dakika bir lağım pisliğinin üstümüze sıçradığı, bazılarının bu lağım pisliğini dünyanın en güzel kokusu gibi akciğerlerine çekip “Şükür Allah’ıma” dedikleri bir zaman.

Devamını Oku
28.12.2025
Yetti bu uyuşturucu magazini!

Sevgili okurlarım vallahi billahi bana iki şeyden daral geldi.

Devamını Oku
21.12.2025
Hereke yolunda

Sevgili okurlarım sevdiğim tahta heykeller diyarı Değirmendere’ye taşındığımdan beri dostlarım, okurlarım beni hiç yalnız bırakmıyorlar.

Devamını Oku
14.12.2025
Boji’yle dünyayı gezdik!

Sevgili okurlarım, son yazdıklarıma bir göz gezdirdim.

Devamını Oku
07.12.2025
Canım şaka yapmışlardır

Sevgili okurlarım, yıllar önce İspanya’nın Endülüs bölgesinde dolanırken nereden aklıma düştüyse yolda gördüğüm Çağlar Boyu İşkence Aletleri Müzesi’ne girivermiştim.

Devamını Oku
30.11.2025
Denize düşen yılana sarılır

Sevgili okurlarım gerçekten bıktım, neden mi?

Devamını Oku
23.11.2025
Müjde! Ölüm kokan parfümlerim var!

Sevgili okurlarım bir an kendimi bir reklam şirketinde çalışırken buldum.

Devamını Oku
16.11.2025
Dünya unuttuğu bir sözcüğü yeniden anımsadı: Sosyalizm!

Geçtiğimiz hafta, uzun zamandır siyasal ve ekonomik belirsizlik, biri biterken öteki başlayan savaşlar ve giderek şiddetini artıran emek sömürüsü karşısında umutsuzluğa kapılan dünya halkları, uzun zamandır egemen güçler tarafından özellikle unutturulan bir sözcüğü yeniden anımsadı: “Sosyalizm!”

Devamını Oku
09.11.2025
Kraldan çok kralcılar

Sevgili okurlarım tarih bize, ülkelerin çökmesine en çok yardım edenlerin kraldan çok kralcılar olduğunu gösterir.

Devamını Oku
02.11.2025
İmecenin muhteşem gücü

Sevgili okurlarım ülkemin içinde bulunduğu belirsizlik durumu, giderek çoğalan çocuk çetelerinden söz etmek, öldürülen yoldaşların ardından ağıt yakmak, her gün bir kadın cinayetiyle yüz yüze gelmek beni hiç olmadığım kadar umutsuzluğa sürükledi.

Devamını Oku
26.10.2025
Hakan Tosun sen gittin gideli

Sevgili okurlarım bu hafta bir vatanseveri, bir doğa koruyucusunu, işi sadece gerçekleri belgelemek olan bir güzel insanı Hakan Tosun’u toprağa verdik.

Devamını Oku
19.10.2025
Düzenin yeni kurbanları: Katil çocuklar!

Bir avukat İstanbul’da kalabalık bir caddede, ofisi önünde maskeli kişiler tarafından Kalaşnikoflarla taranarak öldürülüyor.

Devamını Oku
12.10.2025
Ah bu ne sevgi bu ne ıstırap!

Sevgili okurlarım insanın tüylerini ürperten. “Bu kadar da olmaz” dedirten bir fotoğrafa bakıp duruyorum.

Devamını Oku
05.10.2025
Adana’nın yolları taştan sen çıkardın beni baştan!

Sevgili okurlarım hepiniz benim Adana sevgimi bilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2025
Kırmızı elbiseli küçük kız

Onun hiçbir şeyden haberi yoktu.

Devamını Oku
21.09.2025
Vahşetin korkunç sularında

Sevgili okurlarım şimdi gelin İtalya’nın Roma kentinde vahşet resimlerinin sergilendiği bir müzeye girelim.

Devamını Oku
14.09.2025
Bir kitap: ‘Sırlarım İpte Asılı Kaldı Balım’

Sevgili okurlarım bugüne kadar hiçbir kitap beni böylesine acıtmamıştı.

Devamını Oku
07.09.2025
Devlet bir sivil itaatsizlik örgütü müdür?

Sevgili okurlarım, sivil itaatsizlik özellikle yasalardan, yönetimden hoşnut olmayanların başvurduğu bir eylemdir.

Devamını Oku
31.08.2025
Bize kim düşe?

Sevgili okurlarım bugün yazıma Leonard Cohen’in “Herkes biliyor geminin su aldığını./ Herkes biliyor kaptanın yalan söylediğini./ Ve herkes biliyor zarların hileli olduğunu” şiiriyle başlayayım dedim, herkes biliyor da ben neden böyle doktorun az önce biyopsi yaptığı bir hasta gibi endişeyle bekliyorum.

Devamını Oku
24.08.2025
Ah ah beni belediye başkanı yapmadılar!

Sevgili okurlarım iyice kafa sersemi olduk.

Devamını Oku
17.08.2025
Parayı veren düdüğü çalar!

Sevgili okurlarım bu yaz kendimi büyük bir açık hava tiyatrosunda oyun izliyor gibi hissediyorum.

Devamını Oku
10.08.2025
Şu nitelikli ol ne demek? Biri bana anlatsın!

Sevgili okurlarım bir hafta önce ülkemizde her yer yanıyordu.

Devamını Oku
03.08.2025
‘Kolay ölümler ülkesi’

Sevgili okurlarım başlık benim değil, sosyal medyada gördüm, sahibini aradım, bulamadım ama bu başlığa vuruldum.

Devamını Oku
27.07.2025
Asılacak kadınlar ülkesi

Sevgili okurlarım bu hafta yazar Pınar Kür’ü sonsuza uğurladık.

Devamını Oku
20.07.2025
Kavşaktayız yeni sorular sorma zamanı!

Sevgili okurlarım ne yazık ki kavşağa geldik arabayı ya uçurumdan aşağı süreceğiz ya da hepimiz yepyeni sorular sormaya, çözümler bulmaya çalışacağız.

Devamını Oku
13.07.2025
Topyekûn savaştayız!

Başlığım kimseyi şaşırtmadı değil mi? Evet, bu canım ülkede yepyeni bir savaş deneniyor.

Devamını Oku
06.07.2025
Zeytine ağıt

Sevgili okurlarım şimdilik füzelerle, insansız uçaklarla yapılan savaş bitmiş görünüyor, doğrusu ben bittiğine hiç inanmıyorum. Bir yerlerde gene füzeler uçacak, çocuklar ölecek, ölüyor da. Şimdi gelelim bizdeki asıl savaşa. Evet dostlarım ülkemizin zeytinliklerimizi bitirme savaşı bu.

Devamını Oku
29.06.2025
Dünyanın hali gibi halimiz

Sevgili okurlarım meğer bizim bu kadim ülkemizde ne kadar çok savaş uzmanı varmış.

Devamını Oku
22.06.2025
Yeniden Türkiş Dekameron

Sevgili okurlarım, epey bir zamandır yaklaşık 20 yıldır bu köşede neredeyse aynı sorunları yazmaktan bıktım.

Devamını Oku
15.06.2025
‘Bana denizi göster’

Sevgili okurlarım gene bir bayram günü, üstelik pazar. Açık konuşmayı severim bilirsiniz öyleyse açık konuşayım ben bu bayramı hiç sevmem.

Devamını Oku
08.06.2025
Unutma biz Anadolu’yuz!

Sevgili okurlarım bir kentten başka bir kente taşınmak ne kadar zormuş.

Devamını Oku
01.06.2025
Biraz mevzu değiştirelim

Sevgili okurlarım 50 yıldır yaşadığım İstanbul’u bırakıp Kocaeli’nin Değirmendere Mahallesi’ne taşınıyorum.

Devamını Oku
25.05.2025
Cebinde şiirlerle dolaşan bir film yönetmenini uğurlarken

Sevgili okurlarım 25 yıllık hayat ve iş arkadaşım, kızım Dünya’nın babası cebinde şiirlerle dolaşan tüm hayatı boyunca devrime inanan film yönetmeni Ali Özgentürk’ü sonsuzluğa uğurladık.

Devamını Oku
18.05.2025
Yurdumuz yeniden bizim olmalı!

Yurdumuz yeniden bizim olmalı!

Devamını Oku
11.05.2025
24. yılını kutlayan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde toplu anılar

24. yılını kutlayan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festival

Devamını Oku
04.05.2025
Unutma deprem geliyorum der ve gelir!

Unutma deprem geliyorum der ve gelir!

Devamını Oku
27.04.2025
Analar babalar, çocuklarımıza kıyıyorlar!

Analar babalar, çocuklarımıza kıyıyorlar!

Devamını Oku
20.04.2025
Bak şu işe ben şu küçücük Yunanistan’ı kıskanıyorum!

Bak şu işe ben şu küçücük Yunanistan’ı kıskanıyorum!

Devamını Oku
13.04.2025
Boykotun sessiz çığlığı

Boykotun sessiz çığlığı

Devamını Oku
06.04.2025
Plastik mermi, cop, tazyikli su ve bitmeyen tutuklamalar

Plastik mermi, cop, tazyikli su ve bitmeyen tutuklamalar

Devamını Oku
30.03.2025