Medeniyetler İttifakı Nasıl İflas Etti?

20 Ocak 2015 Salı

Geçen yılki son “Medeniyetler İttifakı” toplantısı ardından kendisini Erdoğan’ın seçim kampanyasında bulan Rajoy’un maruz kaldığı “emrivaki”nin bardağı taşıran son damla olduğu muhakkak...
Filmi geçen yılın şubat ayına saralım…
Eşbaşkanlıkları İspanya ve Türkiye arasında götürülen “Medeniyet İttifakı”nın son toplantısı için İspanya Başbakanı Rajoy Ankara’ya geliyor…
İki ülke başbakanları medya önünde İslamofobi-yabancı düşmanlığına karşı “İttifak”ın vazgeçilmez önemine dair bilinen açıklamalarını yapıyorlar…
Ne ki o anda Erdoğan’ın aklında “medeniyetler ittifakı”ndan başka her şey var.
30 Mart seçimleri kapıda!
Kendisi için hayat memat sayılan bir kampanya yaşıyor.
TC Başbakanı, İspanya Başbakanı’nı kaptığı gibi soluğu Ankara Metrosu açılışı için düzenlenen “seçim kampanyası mitinginde” alıyor.
İspanya bayrakları ile yan yana dalgalanan AKP bayrakları, marşlar, “Medeniyetler İttifakı” ile hiç alakası olmayan İspanyolca “Batıkent-Sincan Metro hattına hoş geldiniz” yazıları… “Harikalar Diyarı Amfitiyatrosu”nda seçim söylevleriyle son bulan Ankara metrosunun büyük açılışı yapılıyor!

Rajoy ‘uvertür’ olunca…
Erdoğan ve dönemin Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke bakanları ve de “Medeniyetler İttifakı” eşbaşkanı Rajoy ile birlikte metroya giriyorlar.

Gül ve Erdoğan ilk seferi başlatırken, Rajoy hafif şaşkın… İkisi arasında poz veriyor.
Bu poz ve İspanya Başbakanı’nın AKP bayraklarıyla çevrili “harikalar diyarında”ki “seçim kampanyası figüranlığı”, İspanya’da işte skandal oluyor.
Etkili yayın organı El Pais konuyu, “Rajoy (Medeniyetler İttifakı!) desteğini Erdoğan’ın İslamcı mitinglerine katılmaya dek vardırdı” başlığıyla haber yapıyor, Rajoy’un miting ve metro açılışında “lüks bir uvertür (assolist altı)” gibi kullanılmış olduğunu belirtiyor.
Muhafazakâr El Mundo; “Metro açılışı ardından Rajoy kendisini Türk İslamcılarının mitinginde buldu” başlığıyla çıkıyor. “Rajoy, Ankara mitinginde alkış topladı!” diyerek İspanya Başbakanını ti’ye alıyor.
Barselona ve iş dünyasının gazetesi La Vanguardia beri yandan; “Standart bir protokol etkinliği olması gereken metro açılışı, ılımlı İslamcı iktidar partisinin mitingine dönüştü. İspanyol Başbakanı Mariano Rajoy, Erdoğan’ın uvertürü oldu!” diyor…
İspanyol basını koro halinde; a. Rajoy’un bir “Medeniyetler İttifakı” toplantısı ve bir İspanyol şirketi tarafından yapılan bir metro açılışı ile sınırlı kalması gereken buluşmasının, iç siyaset sermayesine dönüşmesine başkaldırıyor; b. İspanya başbakanının bu araçsallaşmada sürpriz dolgu malzemesi olarak kullanılmasına karşı çıkıyor; c. Medeniyetler İttifakı” diye yola çıkan projenin “İslamcı bir partinin” payandası haline getirilmesine isyan ediyor.
Özetle “Medeniyetler İttifakı’ndan geriye kalan tabloya bakın!” diyorlar…
Bu buluşma onuruna düzenlenen basın toplantısında, 17 Aralık soruları soran gazetecilerin ayrıca İspanya Başbakanı ile İspanya medyası önünde yediği fırçaları hatırlatmıyorum bile…
İspanyol delegasyonunu şok ve dehşet içinde bırakan o anlar, bütün ayrıntılarıyla kayıtlara geçiyor ve Erdoğan’ın Gezi gösterileri, internet ve sosyal medyaya yönelik aldığı tavırlarla birlikte İspanya medyasında geniş yer buluyor.

Tek tek mesafe alıyorlar
Medeniyetler İttifakı”nın unutulmaz bu son buluşmasının ardından sonra Soma yaşanıyor.
İsrail dölü”, “Soma tekmesi” skandalları, dünyada olduğu gibi, İspanya’da da birinci sayfalarda işleniyor.
İnsan hakları, demokrasi ve özgürlükler karnemizin bu fevkalade küçük düşürücü ve ürkütücü irtifa kayıpları art arda kayıtlara geçiyor.
Bu kasım-aralık döneminde ben İspanya’da bir buçuk ay geçirdim.
Kasımda İspanya’ya ayak bastığımda gazetelerin baş sayfasında “Ak Saray” şoku vardı…
Erdoğan’ın 1000 odalı sarayı”nı ilişkin başlıklar sıcaklığını korurken, Kristof Kolomb’un hamisi olmakla övünen bu İberik ülkesi “Amerika’yı Müslümanlar keşfetti” atarlanmasıyla sarsıldı.
Listeyi uzatmak ve ayrıntılandırmak mümkün.
Ancak şu son bir yılda gelinen noktada Rajoy’un, bırakın Erdoğan’la “Medeniyetler İttifakı” toplantısı yapmayı; yan yana gelmesi bile artık ayağına kurşun sıkmasıyla eşdeğer sayılıyor.
Hele İspanya için bu yılın bir seçim yılı olduğu düşünülecek olursa…
Hollande’ın “Charlie” yürüyüşünde TC Başbakanı Davutoğlu’ndan aldığı mesafeyi gördünüz.
Hollande’ın koymuş olduğu mesafeyi… İtalya’da Renzi’nin Ankara’yı öfkelendiren sözleri izledi.
Son darbe İspanya’da Rajoy’dan geldi.
Gazetelerde okuduğumuz haberlere göre “İspanya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük önem verdiği ve kurucu üyesi olduğu ‘Medeniyetler İttifakı Projesi’ni tamamen rafa kaldırma kararı aldı. İspanyol hükümeti, ‘önemini yitirmiştir’ gerekçesi ile konuya ‘ilgi gösterilmesin’ talimatı verdi. 2009’dan beri düzenlenen Hükümetlerarası Zirve Toplantıları’nın altıncısı için İspanya Başbakanı’nın tarih bulmakta güçlük çektiği kaydedildi ve İspanya’nın Ulusal Güvenlik Stratejisi’ne dahil edilen proje ilgili dokümandan çıkarıldı…”
Sadece bir yılda uluslararası düzlemde kaydedilen gerilemenin öyküsüdür bu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları