Öncü Politikada Yöncü Çapkınlık

24 Ağustos 2011 Çarşamba
\n\n\n

Fransız siyasal tarihinin çapkınlığı tescilli politikacıları arasında rahatça ilk üçe giren Roland Dumas, Mitterrand döneminin efsane Dışişleri Bakanı ve bir ara Anayasa Mahkemesi başkanlığı da yapan yetkin bir hukukçudur. Adı silah satışıyla seks şantajının devlet düzeyinde iç içe girdiği bir skandala karışıp kendisinden gerçekten nefret eden iki kadın yargıçla yıllarca boğuşmuştur. Bu davalardan aklanarak çıkmasına karşın, uzun süren yargı sürecinde Roland Dumasnın politakadan önce uzaklaşmasına, sonra da emekli olmasına yol açtı. Kendisini mahkûm ettiremeyen kadın yargıçlardan Eva Joly, bugün Fransız Yeşiller Partisinin cumhurbaşkanı adayı.

\n

Çapkınlıktan olmasa bile politikadan zorla emekli ettiği yaşlı kurt Roland Dumas ise, geçen ay Darbeler ve Yaralar başlıklı bir anılar kitabı yayımladı. Ne tuhaftır ki Dumasnın becerilerini sergilemek için yazdığı anıları, Dışişleri Bakanı olarak kazandığı efsaneyi hiç de hak etmediği gibi yarı cahil bir oportünistten ibaret olduğunu ortaya koyuyor.

\n

Ama kitabın daha da aydınlatıcı yanı, çapkınlığın politikacılar nezdinde, salt ulusal değil, uluslararası politikayı belirleyecek bir ağırlığı olduğu. En azından Fransada böyle, ama saptamanın pek çok ülke için de geçerli olduğunu düşünüyorum.

\n

Roland Dumasnın anılarından, Cumhurbaşkanı Mitterrandın metresiyle görüşmeyip eşi Danielle ile ahbap olduğu, kendisinin de dışişleri bakanlığı sırasında Danielle Mitterrandın etkisinde kaldığı için Türkiyeye düşman bir politika izlediği anlaşılıyor. Danielle Mitterrand niye Kürtlere dost, Türklere düşmandı derseniz, onun da yanıtı sevgililerinden birinin adı bende saklı bir Kürt yönderi olup, kendisine yatay sohbetlerde Türkiye nefreti aşılamasıydı, derim.

\n

Madam Danielle Mitterrand, Türk gazetecileri yıllarca peşinden koşturduktan sonra 1995 yılında Türk basınından ilk kez bana röportaj vermek gafletinde bulundu. Gururla söyleyebilirim ki, pişman oldu! Yetmedi, 1999 yılında Abdullah Öcalanın yakalanması çerçevesinde bizi karşı karşıya getiren Fransız televizyonlarında, kendisini öylesine madara ettim ki, o günden öteye Türkiye hakkında söyledikleri kimse tarafından ciddiye alınmaz hale geldi.

\n

***

\n

Ama bugün madem çarşamba, Türkiye düşmanlığından emekli Madam, Danielle Mitterrandın evinde besleyip ücretini cumhurbaşkanı kocasına ödettiği bir âşığını, Roland Dumasnın kaleminden okuyalım:

\n

Daniellein çok uzun süreden beri özel bir Cimnastik öğretmeni vardı. Jean, evde her işe yarardı. Kapıyı açar, alışverişi yapar, arabayı yıkar ve Nievre milletvekili, müstakbel cumhurbaşkanını istasyona götürüp getirirdi. Tatillerini de ailenin Latchedeki yazlık köşkünde geçirirdi. Mitterrandların iki oğlunun amcası gibiydi, onlara kayak öğretir, dağ gezintileri yaptırır, patırtı kopacak toplantılarda da ağabeyi Mitterrandın yakın korumalığını üstlenirdi. Danielle, Jean, kocama göz kulak olunca içim rahat ediyor,derdi.

\n

Zaten Jean da hanımını sevdiği kadar Mitterrandın da hayranıydı. Onu rakip politikacılara karşı uyarır, hangi mitingde kimin muhalefetiyle karşılaşacak, önceden haber verirdi. Asla rakip âşıkkonumuna oturmadı ve talip olmadı.

\n

Bievre Sokağındaki evde, herkesin ayrı odası vardı. Danielle birinci katta, François (Mitterrand) çatı katında, Jean da müştemilatta uyurdu. Zaten Mitterrand, bu konuda gayet kalender olup, Kendime izin verdiğim bir eylemi, karıma yasaklamaya hakkım yok!derdi, açık açık. Olaya bu zarif yaklaşımı, Mitterrand çiftine öylesine geniş bir özgürlük tanıyordu ki, durumdan bir Claude Sautet filmine senaryo çıkabilirdi!

\n

***

\n

Çoğu sabah, Mitterrandla kahvaltı ederdim. Danielle benim geldiğimi öğrenince hemen iner, bize katılır, bana Türkiyedeki Kürtler hakkında bitmez tükenmez öğütlerini sıralardı. Danielle, Kürtlerden söz ederken coşar, kocası Sakin ol,diye uyarmak zorunda kalırdı. Evlilik dışı öteki ailesinin varlığı, resmi eşinin siyasete karışmasına tahammülünü gerektiriyordu…”

\n

Nasıl sevgili okurlar? Çapkınlığın politika belirleyici ağırlığından söz ederken, haksız mıyım?

\n\n\n

‘G’ NOKTASI

\n\n\n

Danielle, France-Libertes Vakfı’na para toplamak için kocasına yakın tüm bakanları ve işadamlarını, haraca bağlamıştı. Cumhurbaşkanı Mitterrand da hem karısı oyalanıp başımıza bela kesilmesin, hem de vakıf bir işe yarasın diye desteklediği haraç parası için dostça baskı yapardı. Daniellein isteği üzerine Dışişleri Bakanlığında insan hakları konulu basın toplantıları düzenlerdim*. Gönülsüz değildim, çünkü Danielle benimle çok tatlıydı. Ben de bu toplantılarda ona Dışişlerinin söyleyemediklerini söyletiyor, sonra da Bakanlıkın resmi görüşü değildirdeyip işin içinden çıkıyordum.

\n

*Ç.N.: Roland Dumasnın sözünü ettiği toplantıların dörtte üçü, Türkiyeyi yerin dibine batırıp Avrupada Kürt ayrılıkçılığına kamuoyu desteği oluşturmaya yarıyordu!

\n\n\n

Karısına inanan aldanır, inanmayan aldatılır.

\n

\n

FRANSIZ ATASÖZÜ

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kıyamete hazırlık 14 Nisan 2024
Kibir ve kir 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları