Arapça 'Balans Ayarı'

08 Şubat 2009 Pazar

Arap sokağının çiçeği burnunda kahramanı”, “II. Nâsırilan edilmişken tam; Arap dışişleri bakanlarından Hop dedik!”; “One minute! Excuse me!uyarısı geldi....

Diplomasi böyle işte, başı boş bir kendiliğindenlikmecrasına bırakıldığında, beklenmedik yerlerde kendiliğindentepkiler doğar...

Arkadaşlar, Davosta tarih yazan(!) Başbakanımızı yalnızca II. Nâsırolarak selamlamakla kalmamış; aynı zamanda bir postmodern devlet adamlığıörneği olaraktan (spontanlık vezninde) kendiliğindenliğini, sahiciliğiniyüceltmişlerdi.

Kendiliğinden diplomasinin meyvelerini topluyoruz şimdi.

Araplar zaman kaybetmedi. Davosun haftasında; Dışarıdan gazel okuyanlara ihtiyacımız yok!kıvamında, gayet kendiliğindenbir çıkış yaptılar: İç işlerimize Arap olmayan karışmasın! Arap olmayan taraflarca yapılan nahoş ve yapıcı olmayan müdahaleleri durdurmak için Arap mutabakatı arıyoruz...dediler.

Başbakanın kendiliğindenliğinin”, daha ziyade kendinden menkul bir kendi kendine gelin güvey olmahali olduğu anlaşıldı.

“Hançer” anıları

Ne Arapın yüzü, ne Şamın şekeri... Gene bizi arkamızdan hançerliyorlar... Dünyanın en geri kalmış, bağnaz, demokrasiden uzak, ilkel toplumları Arap insanları... Araplar mı, AB mi? Araplar mı, Ruslar mı? Araplar mı, Türkmenler mi? Araplar mı, ABD mi? Hepsi de Araplardan daha güvenlidir, emin olun...

Bunlar da kendiliğindenokur tepkileri....

Gazetelerin internet sitelerindeki haber akışına; sıcağı sıcağına yorum yapan okuyucu bloglarınınnabzı, bir haftada dönmüş.

Davos fatihişakşakçılığı ile yükselen afra tafracoğrafyası; dün bir bugün iki, yön değiştirmiş, ırkçıatasözleri ve hançer edebiyatıylabu kez Araplara had bildirme moduna girilmiş.

Yerden göğe ense varken, biz daha çok tokat yeriz!diyen de var gerçi ama kendiliğindenhavamız genelde böyle... Önüne gelene babalanmak şeklinde.

Başbakan bu kendiliğindenliklerekendini bırakmayıp, Davosta beri yanındaki Amr Musaya kulak verse, bugün Ortadoğuda büyük ağabeyliğineyapılan bu Arap usulü balans ayarınamuhatap kalmazdı.

Arapların “Müslüman dünyası”

Davos bandını, YouTubedan izlerseniz; Musanın, Obamanın Müslüman dünyaçağrısına ilginç atıflarda bulunduğunu göreceksiniz...

Başkan olur olmaz ayağının tozuyla Obamanın yaptığı ilk iş, hatırlayacaksınız; El ArabiyaTVsinden Müslüman dünyaya yeni milat mesajlarıvermek olmuştu.Geniş yankı bulan girişim, ABDnin Müslüman dünyası ile detant arayışı şeklinde değerlendirilmişti.

ABD Başkanının Müslüman dünyaçağrısı meğer yalnız Araplaraymış! Ya da Araplar öyle algılamış.

Davosta her halükârda Obamanın milatkonuşmasına bol bol gönderme yapan Mısırlı diplomat, Müslüman dünyasılafını bir kez olsun ağzına almıyor.

Ya ne diyor?

Başkan Obamanın değişim mesajı umut verici. ABD Başkanı Arap dünyasınamerkezi Dubaide bulunan bir Arap TVsi El Arabiya aracılığıyla hitap etti. Obama (biz Araplara!) seslendi ve bize (biz Araplara!) konuştu. (Biz Araplar!) Onu duyduk, dinledik, anladık. Ortadoğuya atadığı özel temsilci Senatör Mitchell makul bir adam. (Biz Araplar!) Mitchellle görüştük, gene görüşeceğiz. Umudumuz, ABDnin özlem duyduğumuz dürüst arabuluculuk rolüne geri dönmesi. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa; on yıl dışişleri bakanlığı yapmış, kaçın kurası bir diplomat.

Konuşmasında önemli yer tutan sözlerinin anlamı şu: Bu; İsraille Araplar arasında bir mesele. (Washingtona) Bize adil olduğunuz ölçüde; (biz Araplar da) sizinle işbirliğine hazırız!

RTE sandık uğrunaİsrail’le Batıya dayılanırken; yanı başında Amr Musa ABD Başkanına konuşuyor, Obamaya açıkça bölgedeki tek muhatabın bizleriz!diyor. Arap inisiyatifindendem vuruyor ve İsraille olası bir anlaşmanın çerçevesi budur!diyerek zeytin dalı uzatıyor.

Bu mesajları zinhar kayda geçmeyen bizimki, Peresle bir de kavgaya tutuşunca; Arap bakanlardan bu kez tane tane ifadelerle balans ayarıgeliyor...

Küçümsediğimiz Arapların şahane atasözleri var. Biriyle bitirelim yazıyı:

Kim kendini ilgilendirmeyen işlere karışırsa, razı olmadığı şeylerle karşılaşır!

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları