Cumhuriyet Devrimi olmasa oturacak koltuk bulamazdınız!
Zülal Kalkandelen
Son Köşe Yazıları

Cumhuriyet Devrimi olmasa oturacak koltuk bulamazdınız!

28.10.2022 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

2020’de bu köşede “‘Bu kadarına da pes!’ diye diye 2023’e 3 kaldı” başlıklı bir yazı yazmıştım. CHP’nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını “stratejik bir adım” diyerek kabul edip düştüğü tuzak sonrasında, TBMM’de “vekil düşürme” darbesinin yaşandığı günlerdi.

Şimdi 2023’e tam olarak bir yıl kaldı ve aradan geçen zamanda kaç kez daha pes dediğimi sayamadım. Hem iktidara “pes” dedim hem de TBMM’de temsilcisi bulunan muhalefet partilerine...

Ne oldu son 20 yılda? İktidarın sermaye yanlısı neoliberal politikaları dinci gericilikle buluştu ve en büyük zararı öncelikle emekçiler, kadınlar ve LGBTİ bireyler gördü.

ABD’yi yöneten neoconların pazarladığı ve merkezinde “ılımlı İslam” politikasının yer aldığı Büyük Ortadoğu Projesi’nin ürünü olan AKP, emperyalizmin ondan beklediğini yapıyordu sonuçta. Ne demişti “ılımlı İslam”ın ideoloğu Samuel Huntington: Türkiye, İslam coğrafyasında lider olmak istiyorsa, laiklikten vazgeçmeli!

***

Huntington’ın dediğini aynen uyguladı AKP. Onların bunu yapması şaşırtıcı değildi ama demokrasinin ancak laiklik ile birlikte var olacağını bildiklerini farz edeceğiniz yazarların, akademisyenlerin ve gazetecilerin siyasal İslamcı bir oluşumun payandası olması, tarihimize “İkinci Cumhuriyetçilik” olarak geçen düşünce sefaletinin sonucuydu. Bu sefalet, gericiliğin destekçisi oldu, Türkiye’de dinci otoriterliğin toplumu baskı altına almasına aracılık etti. 

2022’nin son aylarında manzara net: 2002’de takiyye yaparak dönek solcuları yanına çeken ve “demokrasi havarisi” gibi karşılanan AKP, 2023’e bir kala, laik Cumhuriyetin cenaze törenini düzenlemeye hazırlanıyor. 

Bugün geldiğimiz noktada AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın, Cumhuriyeti ve Harf Devrimi’ni hedef alarak Türkçeyi aşağılayan sözlerine pes desek de, bunları AKP’li bir siyasetçiden duymak şaşırtıcı değil.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014’teki bir konuşmasında, şu sözlerle Ünal’a kaynaklık eden yaklaşımı dile getirmişti zaten: 

“Dünyada hangi millet vardır ki medeniyetinin üzerine inşa edildiği yazıyı okuyamaz. Dünyada hangi millet vardır ki dedesinin mezar taşını okuyamaz! ‘El uzaya gidiyor, biz Osmanlıcayı tartışıyoruz’ diye meseleyi sulandırmaya çalışanlar var. Sen yüzlerce yıllık hafızanı, medeniyetini siler atarsan sadece başkalarının uzaya gidişini seyredersin. Mesele budur.”

***

Karşıdevrimci bir partinin Cumhuriyet Devrimi’ne bu şekilde yaklaşması da şaşırtıcı değil ama gerçeği hatırlatmak için tekrarlayalım. 

Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı hocam, üniversitedeki siyaset bilimi derslerimizde anlatırdı. Cumhuriyet Devrimi, her şeyden önce bir Kültür Devrimi’dir. Neden? Çünkü geri kalmış ülke devrimleri, kültür devrimi olmak zorundadır. 

Fransız Devrimi’nde toplumun altyapısı çoktan değişmiştir; din-tarım imparatorluğunun önde gelen güçleri yani feodal beyler ve ruhban sınıfı gücünü yitirmiş, sanayi ve ticaretin güçleri yani işçi sınıfı ve burjuva sınıfı öne çıkmıştır. Kentler gelişmeye başlamış, yeni döneme uygun olarak “yeni insan” ortaya çıkmıştır. 

Oysa Cumhuriyet Devrimi’nde, Anadolu’da ne değişen altyapı vardır ne de ona bağlı olarak gelişen “yeni insan”. Yıkılan ve işgal altındaki bir imparatorluğun halkı, emperyalizm ile işbirliği yapan saltanata karşı bağımsızlığı için mücadele etmiş ve sonuçta millet iradesini temsil eden TBMM kurularak devrim yapılmıştır.

Cumhuriyet Devrimi, üreten, özgürce düşünen, kendi kendini yönetebilen insanı yaratmak için önce onları kulluktan yurttaşlığa geçiren sistemi kurdu; halkın konuştuğu dile uygun alfabeyi kabul etti. Halk, bu sayede yüzyıllardır unutulan geçmişiyle buluştu; Arap ve Fars kültürünün etkisi altında baskılanan dil, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür birikimine ulaştı. 

Kışlalı hocamın vurguladığı gibi, Fransa’da devrimi, değişen altyapının geliştirdiği “yeni insan” yarattı; Türkiye’de ise devrim “yeni insanı” yarattı, o da altyapıyı. 

Olağanüstü koşullarda yaşanan Cumhuriyet Devrimi’nin kendine özgü bu mucizevi niteliği olmasa, bugün Türkiye Cumhuriyeti olmazdı, onu küçümseyen siyasetçiler de oturacak koltuk bulamazdı!

Yazarın Son Yazıları

YÖK’ün genelgesi, laik ve bilimsel üniversiteye darbedir!

İçeride açılım ve ünlülere uyuşturucu soruşturmaları, dışarıda Trump’ın emperyalist planları ve Suriye’de Şam ordusu ile SDG’nin çatışması derken bu hafta gündemde öne çıkarılmayan ama hayatımızı derinden etkileyecek bir gelişme daha oldu.

Devamını Oku
18.01.2026
‘Bir Numara Sendromu’ ve emperyalizm

Trump ikinci kez ABD başkanı seçildiğinde, Amerikalı yazar Susan Jacoby’nin kitabına (The Age of American Unreason) atıfla, George W. Bush iktidarına benzer bir dönemin başladığını ve Trump’la birlikte Mantıksızlık Çağı’nın zafer çanlarının yeniden çaldığını yazmıştım.

Devamını Oku
16.01.2026
İsmet Özel, Samuel Huntington, açılım...

Ekrem İmamoğlu, T24 portalından Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlamış.

Devamını Oku
14.01.2026
Taktikler, yalanlar ve gerçekler!

Başından beri uyardığımız oldu.

Devamını Oku
11.01.2026
Kaygan zeminde kaypaklar

CHP listelerinden milletvekili seçilen üç milletvekilinin AKP’ye geçmesi, artık bir seriye dönüşen İLKESİZ SİYASET yazılarımın dördüncüsünü yazmamı gerektirdi.

Devamını Oku
09.01.2026
‘Demokrasi’ yalanıyla bir darbe daha!

Dünya siyasi tarihi “demokrasi” yalanıyla yapılan darbelerle dolu.

Devamını Oku
07.01.2026
Esir kampları kapatılsın!

Tahmin ederim; başlığı görünce çoğu kişinin aklına insanların tutsak edilmesi gelmiştir.

Devamını Oku
04.01.2026
Gazetecilikte 30. yılımda bir değerlendirme

Okurlarım bilir, köşe yazılarımda özel yaşantımdan söz etmem.

Devamını Oku
02.01.2026
TBMM’de yaptırılamayan, halk kışkırtılarak mı yapılacak?

2025’in son yazısı daha farklı olsun isterdim ama bir gazetecinin halka sorumlu olduğu gerçeğini hiç unutmadığım için, ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda yine endişe duyduğum bir konuda yazıyorum.

Devamını Oku
31.12.2025
‘Demokratik’ bir cihat!

1970’lerin sonunda “Marksist-Leninist” bir örgüt iddiasıyla PKK terör örgütünü kuran terörist başı Öcalan, son dönemde tam bir açılım içinde!

Devamını Oku
28.12.2025
İşçi sınıfı için idam fermanı çıkardılar!

Asgari ücret tespit komisyonundan işçi sınıfı için İDAM FERMANI çıktı!

Devamını Oku
26.12.2025
Uyuşturucu operasyonları ve çürümüşlük!

Günlerdir sosyal medyada ve geleneksel medyada birtakım tanınmış kişilerin yazışmaları ve görüntüleri paylaşılıyor, hatta “gazeteci” denen bazı kişiler, bunları köşelerine taşıyor.

Devamını Oku
24.12.2025
Halktan gizlenen açılım gerçekleri!

“Açılım süreci” adı altında kapalı kapılar ardında dönen pazarlıkları yaklaşık bir buçuk yıldır bu köşede yazıyorum.

Devamını Oku
21.12.2025
Kararsızları kim kazanacak?

Çarşamba günü medyaya yansıyan bir haber vardı.

Devamını Oku
19.12.2025
Özgür Özel’in yanıtlaması gereken sorular

Özgür Özel, 12 Aralık’ta İlke TV’de bazı sorular sorulmasını gerektiren değerlendirmelerde bulundu.

Devamını Oku
17.12.2025
Kadınların önüne duvar örenler!

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, gerici açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Devamını Oku
14.12.2025
Açık ve gizli süren ilişkiler!

Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesud Barzani’nin 29 Kasım’da bir sempozyuma katılma bahanesiyle uzun namlulu silahlı korumalarıyla Cizre’ye gelmesi, aklıma Uğur Mumcu’nun 7 Ocak 1993 tarihli gazetemizdeki yazısını getirdi.

Devamını Oku
12.12.2025
‘Yerel demokrasi’ diyorlar, siz özerklik anlayın!

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Cumhuriyet ilan edilmiş ama eksik bırakılmıştır” diyerek yine Cumhuriyeti hedefe koydu, anayasa değişikliği isteyerek yine 1921 Anayasası’nı övdü ve Bahçeli tarafından alkışlandı.

Devamını Oku
10.12.2025
Gizliyorsunuz çünkü hedef çok büyük!

Öcalan açılımı için kurulan TBMM komisyonunda basına kapalı oturumlar yapılmasından sonra, AKP milletvekili Hüseyin Yayman Öcalan’ın ayağına İmralı’ya giden heyette yer aldığını halktan gizlemeye çalıştı.

Devamını Oku
07.12.2025
5 Aralık 1934’ten bugüne kadın hakları!

Yıl 1934...

Devamını Oku
05.12.2025
AYM, bilimsel gerçekleri reddetti!

Hani bazen hayatınızı adadığınız bir mücadelede öyle bir an gelir ve yıllarca yalnızca duvarlara bağırdığınızı düşünürsünüz..

Devamını Oku
03.12.2025
Türkiye üzerine karanlık planlar!

Yaklaşık bir yıldır birçok yazımda uyardığım bir tehlike, DEM Partisi çevresinden ilk kez açık açık dile getirildi.

Devamını Oku
30.11.2025
Hapishane ‘doğal yaşam alanı’ değildir!

İçinde yaşadığımız dönemin en berbat özelliklerinden birisi, kavramlara farklı anlamlar yükleyerek insanları kolayca kandırmanın çok yaygınlaşmış olması.

Devamını Oku
28.11.2025
Teröristler ana muhalefeti tehdit ediyor!

Sonunda bu da oldu.

Devamını Oku
26.11.2025
Tarih bu yıkım ittifakını yazacak!

Cuma günü TBMM’de yapılan İmralı oylamasından sonra bir TV kanalında bir siyasal iletişimcinin konuşmasına rastladım.

Devamını Oku
23.11.2025
Bahçeli’nin daha çok işi var!

Dün gazetemizde Aytunç Ürkmez imzasıyla yayımlanan bir haber...

Devamını Oku
21.11.2025
'Açın Bahçeli'nin yolunu, İmralı'ya gitsin!'

Tarih 31 Temmuz 2025.

Devamını Oku
19.11.2025
Şiddete tanıklık etmek

Geçen hafta Uluslararası Hayvan Politikaları Konferansı’na katılmak için ilk kez Marakeş’e gittim.

Devamını Oku
16.11.2025
Mesele 1923 Cumhuriyeti’nin tasfiyesi!

AKP-MHP koalisyonunun CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na karşı yürüttüğü operasyon...

Devamını Oku
14.11.2025
Hadi oradan!

Yazımın başlığına güzel Türkçemizde birçok düşünce ve duyguyu aynı anda iki sözcükle anlatabilen işlevsel bir deyimi koydum.

Devamını Oku
09.11.2025
Sosyalizm en kapitalist ikinci partiyle gelmez!

Kendisini “demokratik sosyalist ve Müslüman” olarak niteleyen Uganda asıllı 34 yaşındaki Zohran Mamdani’nin New York Belediye başkanlığına seçilmesi hakkındaki bazı yorumlar, birkaç yılda bir yinelemem gereken gerçekleri hatırlattı.

Devamını Oku
07.11.2025
Ümmetçi çakma ‘sosyalistler’!

1923 Cumhuriyet Devrimi’ni hedefe koyanlar, 102. yıldönümünde de boş durmadı.

Devamını Oku
05.11.2025
Türkiye, goril Zeytin’i de esir etti!

22 Aralık 2024’te Nijerya’dan Tayland’a kaçak olarak götürülmek istenirken İstanbul Havalimanı’nın kargo biriminde travma halinde yavru bir goril bulundu.

Devamını Oku
02.11.2025
Casusluk davası ve déjà vu!

Geçen hafta hayatımıza bir casusluk davası girdi ve beş gün önce de Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu’nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan ile Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında tutuklama kararı verildi.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyetçi geçinenler ve gerçekler!

“En hafif rüzgârdan bile korunması lazım gelen yeni doğmuş yavrunun, onu beslediğini söyleyenler tarafından böyle hırpalanması caiz miydi?”

Devamını Oku
29.10.2025
Diziden al haberi!

İsrail’in büyük dostu ABD Başkanı Trump, bir süredir kameralar önünde Erdoğan’a övgüler yağdırıyor, buluşurken Beyaz Saray’ın kapısında ayakta bekliyor, “iyi dostuz” diyor, rahat otursun diye sandalyesini tutuyor ve ayrılırken kapıya kadar uğurluyor.

Devamını Oku
26.10.2025
Cumhuriyet Yürüyüşü!

2025 yılında, Cumhuriyet Devrimi’nin 102. yıldönümünde Türkiye’de cumhuriyetçilere düşen önemli görevler var.

Devamını Oku
24.10.2025
Cumhuriyeti kuranlar!

Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan rezalet, ülkenin içine sokulduğu durumun vahametini tam olarak gözler önüne serdi.

Devamını Oku
22.10.2025
Siyasetçilerin anayasayı çiğneme özgürlüğü mü var?

Başlıktaki soruyu sormak zorunda kalmamın sayısız nedeni var.

Devamını Oku
19.10.2025
Alçak düzenin resmi!

ABD Başkanı Trump, 13 Ekim’de İsrail Parlamentosu’unda ayakta alkışlandığı bir konuşma yaptı.

Devamını Oku
17.10.2025