Ahmet Güvener

Bournemouth ve Altınordu

02 Haziran 2015 Salı

Bournemouth İngiltere’nin güney sahilinde 180 bin nüfuslu ufak bir kıyı kenti. Bu kenti ünlü yapan futbol takımı Bournemouth AFC. Bournemouth AFC bu sezon Premier Lige yükseldi ve bu tarihinde bir ilk. Maçlarını 11 bin kişi kapasiteli Dean Court’ta oynuyor ve oynayacak. Takımın bir masalı andıran bir öyküsü var. 2008-09 sezonunda başladıkları profesyonel lig serencamını 2014-15 sezonunda Birinci Lig’de birinci olup Premier Lige terfi ederek taçlandırıyorlar. Bu başarılı sürecin önemli bir kısmını menajerleri Ed Howe ile yaşıyorlar. Kadroda Büyük Britanya ve İrlanda vatandaşı olmayan sadece 3 oyuncu var. Bu Sindirella hikâyesini basınımızda birçok kalem son haftalarda yazdığı için daha fazla ayrıntı vermeyeceğim.

Başarı öyküsü
Ama ülkemizden bir başka başarı öyküsüne şu sıralar basınımızda pek yer verilmedi. Birinci Lig’in alt sıralarında yer alan Altınordu son 8 maçını üst üste kazanarak ve de bir rekor kırarak play-off çizgisine kadar geldi. Samsunspor ile evinde oynadığı maçta son dakikalarda 2 gol kaçırmasa şu an play-offlarda idi. En son play-off oynayan Adanademirspor’u Adana’da 5-0 yendi.
Nedir bu Altınordu AŞ’nin hikâyesi. 1923 yılında kurulan Altınordu kulübü, ODTÜ mezunu İzmirli bir işadamı olan Mehmet Seyit Özkan kulübü 2012 yılında satın aldıktan sonra 2012-13 sezonunda 3. Lig’den 2. Lig’e, 2013-14 sezonunda ise birinci lige çıktı. Yani bu yıl birinci ligde ilk senesi. Altınordu geçmişte sadece 2 yıl Süper Lig’de oynamış bir takım. Kulübün stratejik planında bu yıl Süper Lig’e yükselmek yok. Birkaç yıl 1. Lig’de oynayıp deneyim kazanmak istiyorlar. Eminim Mehmet Seyit Özkan playoff’a çıkmamak için ve çıkarsa da Süper Lig’e çıkmamak için gizli gizli dua etmiştir. Çünkü asansör takım olmak istemiyorlar.

Hiç yabancı yok
Altınordu takımının A kadrosunda hiç yabancı futbolcu yok ve istemiyorlar da. Zaten kulübün felsefesi Türk oyuncularına güvenmek ve onlara yatırım yapmak. Bu felsefe ne yazık ki hiçbir profesyonel kulübümüzde yok. 19 kişilik kadronun yaş ortalaması 25 ve ortalama kulüp kıdemleri iki yıl. 19 kişilik kadronun şimdilik 2 oyuncusu Altınordu altyapısından, 3 oyuncu ise Almanya kökenli. 2012’den beri aynı teknik direktör Hüseyin Eroğlu ile devam ediyorlar. İşte bu kadro ile play-off’u az farkla kaçırıyorlar ve ligin 8 maçlık üst üste maç kazanma rekorunu kırıyorlar.
Takımın felsefesine uygun olarak esas yatırım altyapıya. Tam 21 altyapı futbolcuları milli takıma yükselmiş durumda. Gerek İzmir’de gerek Kuşadası’nda mükemmel tesisleri var. Gidin pırıl pırıl genç antrenörler ile tanışın. Ülkenin her yerinden gelen genç oyuncular ile sohbet edin. “İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” sloganını içten benimsemiş bir kulübü yakından tanıyın. Ve ülke futbolu için karamsarlığınızı bir nebze üstünüzden atın. Türkiye’nin de Bournemouth’ları olabileceğini görün.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hakem lobisi 9 Temmuz 2016
Kardiac Kids 17 Kasım 2015
Yeter artık 29 Eylül 2015

Günün Köşe Yazıları