Ahmet Güvener

Neden F.Bahçe?

10 Mart 2015 Salı

2 ay kadar önceki “İlk Yarının Ardından” başlıklı yazımda bu sene Süper Ligin şampiyon adayı olarak Fenerbahçe’yi göstermiştim. Bu haftaki Galatasaray galibiyetinden sonra da bu ana fikrin açılımını yapmakta fayda var.
Türkiye’de oyuncu merkezli bir sistem vardır. Proje/Antrenör takımı olarak bir tek Başakşehir’i bir ölçüde de Bursaspor’u gösterebilirim. Yani Türkiye’de istedikleri takdirde oyuncular takımın performansını belirler. Dolayısı ile İsmail Kartal’ın varlığı şampiyonluk adaylığının temel belirleyici faktörü değildir. Fenerbahçe çok kaliteli ve derinliği olan bir kadroya sahiptir. Ve bu kadro da 4. yıldızı çok istemektedir. Benim varsayımımın temel nedeni budur.
Kadro yapısı
Şimdi bu kadroya biraz yakından bakalım: Volkan Türkiye’nin en iyi iki kalecisinden birisi. İki bek Gökhan ve Caner takımın esas hücum gücüdür ve mevkilerinin en iyileri. Ortada oynayan değişik stoperler de yeterli kaliteler. Sonuç olarak Fenerbahçe, ligin en az gol yiyen ikinci takımıdır ve en iyi genel averaja sahip. Orta sahada Mehmet Topal gibi bölgesinin en iyi oyuncusuna Emre, Diego, Meireles gibi usta isimler eşlik etmektedir. Alper bu hat için çok önemli dikine oynayan bir yedektir. Emre’nin sık adale sakatlıkları ve yaşı bu hattın en önemli handikabıdır. Hücum hattı tamamen yabancılardan oluşan Fenerbahçe, bu hattan gerekli randımanı alamamaktadır. Fenerbahçe’nin Kuyt dışında tam anlamıyla kanat oyuncusu da yoktur. Buna rağmen Ligin en çok gol atan 5. takımıdır.
Üç as eleman
Pas oyununa dayalı oyun sistemi çok sabır gerektirmekte ve bazı maçlarda göze hoş gelmemektedir. Buna ve çok şansız Trabzon ve Akhisar maçlarına rağmen Fenerbahçe liderin bir puan gerisindedir. Futbol olarak kompakt bir görünüm arz etmekte ve de futbollarının standardı maçtan maça çok büyük değişiklikler göstermemektedir. Bir de şampiyonluktaki rakiplerinden BJK ile kendi evinde oynayacağını düşünürsek neden Fenerbahçe’yi favori gösterdiğim anlaşılır. Bunun önündeki en büyük engel agresiflikleri ile her an ceza almaya yakın kadronun 3 as elemanıdır: Volkan, Emre ve Caner.
Kapıdaki tehlike
Bu yıl için Fenerbahçe’yi şampiyon adayı göstermeme karşın gelecek yıllarda Fenerbahçe’yi çok ciddi bir tehlike beklemekte. Fenerbahçe Avrupa’daki tüm üst liglerin en yaşlı ikinci kadrosuna sahiptir. Geleneğinde altyapıdan oyuncu yetiştirip kullanmak olmayan ve tüm diğer kulüpler gibi ciddi mali sorunları olan Fenerbahçe’nin geleceği bugün kadar parlak değildir.
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hakem lobisi 9 Temmuz 2016
Kardiac Kids 17 Kasım 2015
Yeter artık 29 Eylül 2015

Günün Köşe Yazıları