Ahmet Güvener

Pandora’nın kutusu

21 Temmuz 2015 Salı

Pandora’nın pis kokular saçan kutusu 27 Mayıs günü İsviçre’de ABD ve İsviçre yetkililerinin operasyonu ile açıldı. Operasyon sonunda tamamı Amerika kıtasından 14 kişi, haraç, rüşvet alma ve kara para aklama gibi suçlamalarla tutuklandı. Daha önce bu suçları sabit görülen 3 kişi ile rakam 17’ye ulaştı. 17 kişinin 10’unun FIFA ve Konfederasyonlarının çok önemli kişileri olduğunu artık herkes biliyor. FBI ile işbirliği yapan CONCACAF’ın eski Genel Sekreteri Chuck Blazer bu kutunun açılmasında ana faktör. Üstelik bu suçlamalar silsilesi sonucu tutuklanan kişilerin bu suçları sadece ABD sınırları içinde işlediği düşünülürse, Pandora’nın kutusundan çıkacak kötülüklerin potansiyel sınırının çok daha ötelere gidebileceği düşünülebilir. Bu gelişmeler sonunda daha birkaç gün önce yeniden seçilen FIFA Başkanı Sepp Blatter en kısa zamanda seçime gidileceğini ve kendisinin bir daha aday olmayacağını söyledi. Bu yazının yazıldığı saatlerde FIFA Yönetim Kurulu yeni seçim tarihini belirlemek için toplanıyor. Önemli bir ayrıntı: Sepp Blatter görevinden istifa etmedi.
Aynı Blatter tutuklanırım korkusu ile İsviçre dışına da pek çıkamıyor.
 
ABD ciddiye alıyor
Bu gelişmeleri takip eden en önemli olay ise Türkiye’de yeteri kadar farkındalık yaratmayan ABD Senatosu’nun geçen hafta gündemindeki Futbolda Uluslararası Yönetişim soruşturması idi. İster ABD için dünyanın jandarması deyin, ister 2022 Dünya Kupası’nı Katar’a kaybetmesinin kuyruk acısı ile davranıyor deyin, ABD bu olayı çok ciddiye alıyor. 2 saat süren, meraklısının ve İngilizce bilenlerin tamamını blogumda (www. ahmetguvener.com) bulabileceği soruşturmanın sonunda Senatör Blumenthall soruşturmayı “Yolsuzluk bir oyun değildir” diyerek bitirdi. ABD Futbol Federasyonu CEO’su Dan Flynn, Uluslararası Af Örgütü’nden Sunjeev Berry, Pandora’nın kutusunun kokularının çıkmasını sağlayan araştırmacı gazeteci İngiliz Andrew Jennings ve Futbolda Yönetişim konusunda araştırmalar yapan Fairfax grubunun CEO’su Michael Hershman soruşturmanın 4 tanığı idi.
 
FIFA’nın duyarsızlığı
Senatörler eski mevkidaşım Dan Flynn’i çok sıkıştırdılar. Özellikle Federasyon Başkanı ve FIFA Yönetim Kurulu üyesi Sunil Gulati’nin davet edilmesine rağmen gelmemesi ve ABD Futbol Federasyonu’nun ABD devletleri sınırları içinde ve özellikle CONCACAF’da olanlara seyirci kalması çok ağır eleştirildi. Dan Flynn’in yerinde olmak istemezdim. Cevapları kimseyi tatmin etmedi. 2022’de Katar’a şaibeli bir şekilde verilen Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda çalışan göçmen işçilerin içler acısı durumu ve ilişkili insan hakları ihlalleri ve de FIFA’nın bu duruma duyarsızlığı bir başka tartışma konusuydu. Varılan ortak sonuç FIFA’da radikal değişiklikler yapılması – hatta Jennings FIFA’nın iflah olmayacağını düşünerek başka bir örgüt kurulması önerildi -ABD Futbol Federasyonu’nun bu konuda başı çekmesi ve FIFA’ın sponsorları olan ABD’li şirketlerin radikal değişim olmadığı takdirde bu desteği çekmeleri gerektiği yolunda idi. Tavsiye niteliğinde olmakla beraber bu kararların ağırlığı tartışılmaz. TFF’nin uzaktan izlediği bu gelişmelerden dersler çıkaracağını hiç sanmıyorum. Pandora’nın kutusu açılmaya devam edecek.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hakem lobisi 9 Temmuz 2016
Kardiac Kids 17 Kasım 2015
Yeter artık 29 Eylül 2015

Günün Köşe Yazıları