Davaya, ilkelere sahip çıkın!
Zülal Kalkandelen
Son Köşe Yazıları

Davaya, ilkelere sahip çıkın!

24.05.2023 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

“Biliyoruz; siyaset ittifaklara mahkûmdur.

Biliyoruz; siyasetçiler duruma göre pozisyon alır.

Biliyoruz; siyasette ‘Dün dündür, bugün bugündür’ diyenler çoktur.

Biliyoruz; siyasette ‘Tıpış tıpış sandığa gidecekler, mecbur bize oy verecekler’ yaklaşımı hâkimdir.

Biliyoruz; siyasette çıkar için her şeyi yapan Makyavelistler çoktur.

Biliyoruz; siyasette dönekler de boldur.

Ve artık biliyoruz ki siyasette ilkeli duruş çok zor bulunur..."

2 Mart 2021’de bu köşede yayımlanan “İlkesiz siyaset” başlıklı yazım yukarıdaki satırlarla başlıyordu. Bu ara sıklıkla son yıllardaki yazılarımdan alıntı yapmam gerekecek. Çünkü uzun zamandır bugün yaşanacaklar konusunda uyarıyorum ve öngörülerimin hepsi doğru çıktı.

ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın 14 Mayıs’taki seçimde yüzde 5.17 oy aldıktan sonra 28 Mayıs’ta Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklaması, siyasetteki ilkesizlik tartışmalarını yeniden alevlendirdi; Oğan’ın geçmişte Erdoğan ve AKP aleyhinde yaptığı sosyal medya paylaşımları ortaya serildi.

“HÜDA PAR ile aynı sandığa bir Ülkücüyü kessen girmez” diyen, kampanyasındaki öncelikli vaadi “sığınmacıları evlerine göndermek” olan Oğan, Türkiye’ye milyonlarca mülteci gelmesinin sorumlusu olan iktidarı desteklerken HÜDA PAR ile de aynı sandığa girmiştir.

Aynı teğmen Mehmet Ali Çelebi gibi görünüşte ağzından Atatürk’ü düşürmese de Atatürk’ün kurduğu laik Cumhuriyeti yıkmayı hedefleyen siyasal İslamcılarla kol kola girmiştir.

“Domuz bağının bu ülkeyi teslim almasına müsaade etmeyeceğiz” demiş ama tam tersini yapmıştır. Tarihin bu kritik anındaki dönekliği unutulmayacak, oyunu aldığı kitle gereğini yapacaktır!

BU ORTAMDA BU DANIŞMAN...

Ancak siyaset sahnesindeki bu keskin ve ani dönüşleri eleştirirken sadece iktidarla ilgili olanları değil, muhalefetle ilgili olanları da eleştirmek gerekir. Gazetecinin birini eleştirirken diğerini görmezden gelmesi, meslek etiğine aykırıdır; okuyucusunu iki durumda da bilgilendirmesi gerekir.

Geçen hafta sonunda kamuoyuna yansıyan habere göre, avukat Cevdet Nasıranlı, 18 Mayıs 2023 tarihinde, “Siyasi İşler ve Seçim Propagandası konusunda çalışmalar yürütmek üzere”, Kılıçdaroğlu tarafından CHP genel başkan başdanışmanı olarak atanmış.

Diyarbakır’dan CHP milletvekili adayı da yapılan bu kişinin geçmişteki sosyal medya paylaşımları ortaya dökülünce kendisinin uzun yıllar AKP’de siyaset yaptığı, 2019 yerel seçimlerinde AKP’den aday gösterildiği, daha bir iki yıl öncesine kadar sıkı bir Erdoğan hayranı olduğu, Atatürk’e ve Cumhuriyete hakaretler yağdıran Kadir Mısıroğlu’na “üstat” diyerek paylaşım yaptığı, Kılıçdaroğlu hakkında “Hangi terör örgütünü vursak senden ses çıkıyor. Kimsin sen?” dediği herkes tarafından görüldü.

Ocak 2022’de CHP’ye geçen bu kişiden başka seçim propagandası için danışacak biri kalmadı mı? Bu kişinin geçmişi araştırılmadı mı? Araştırıldı ama sonuçta ilkesizlik siyasette artı bir özellik mi oldu?

İNANDIRICILIK İÇİN İLKELİ OLUN

Elbette insanların siyasi fikirleri zaman içinde bir ölçüde farklılık gösterebilir ama laikliği “dinsizlik” olarak gören Kadir Mısıroğlu’nu öven biri laik olamaz. Onca yıl AKP gibi karşıdevrimci bir partide politika yapmış biri parti değiştirdiği için Atatürkçü olmaz, olamaz.

Siyasal İslamcı partilerle ittifakın yanlışlığı ortadayken ve buna tepki nedeniyle sandığa gitmeyenler varken bir de onların temsilcilerini partinizin içine sokarsanız o partiden hayır gelmez.

Kendiniz ilkesiz davranırsanız karşınızdakilerin ilkesizliği hakkındaki eleştirileriniz de inandırıcı olmaz.

Dost acı söyler. Dürüst gazeteci gerçeği söyler. Öyleyse, iki yıl önceki yazımın sonundaki cümleyi tekrarlayayım:

Kendi davanıza sahip çıkmazsanız sonunda güvenilirliğinizi kaybeder, ödün vere vere sağa çekerek sonunda gericiliğe teslim olursunuz.

Davaya, ilkelere sahip çıkın!

Yazarın Son Yazıları

YÖK’ün genelgesi, laik ve bilimsel üniversiteye darbedir!

İçeride açılım ve ünlülere uyuşturucu soruşturmaları, dışarıda Trump’ın emperyalist planları ve Suriye’de Şam ordusu ile SDG’nin çatışması derken bu hafta gündemde öne çıkarılmayan ama hayatımızı derinden etkileyecek bir gelişme daha oldu.

Devamını Oku
18.01.2026
‘Bir Numara Sendromu’ ve emperyalizm

Trump ikinci kez ABD başkanı seçildiğinde, Amerikalı yazar Susan Jacoby’nin kitabına (The Age of American Unreason) atıfla, George W. Bush iktidarına benzer bir dönemin başladığını ve Trump’la birlikte Mantıksızlık Çağı’nın zafer çanlarının yeniden çaldığını yazmıştım.

Devamını Oku
16.01.2026
İsmet Özel, Samuel Huntington, açılım...

Ekrem İmamoğlu, T24 portalından Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlamış.

Devamını Oku
14.01.2026
Taktikler, yalanlar ve gerçekler!

Başından beri uyardığımız oldu.

Devamını Oku
11.01.2026
Kaygan zeminde kaypaklar

CHP listelerinden milletvekili seçilen üç milletvekilinin AKP’ye geçmesi, artık bir seriye dönüşen İLKESİZ SİYASET yazılarımın dördüncüsünü yazmamı gerektirdi.

Devamını Oku
09.01.2026
‘Demokrasi’ yalanıyla bir darbe daha!

Dünya siyasi tarihi “demokrasi” yalanıyla yapılan darbelerle dolu.

Devamını Oku
07.01.2026
Esir kampları kapatılsın!

Tahmin ederim; başlığı görünce çoğu kişinin aklına insanların tutsak edilmesi gelmiştir.

Devamını Oku
04.01.2026
Gazetecilikte 30. yılımda bir değerlendirme

Okurlarım bilir, köşe yazılarımda özel yaşantımdan söz etmem.

Devamını Oku
02.01.2026
TBMM’de yaptırılamayan, halk kışkırtılarak mı yapılacak?

2025’in son yazısı daha farklı olsun isterdim ama bir gazetecinin halka sorumlu olduğu gerçeğini hiç unutmadığım için, ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda yine endişe duyduğum bir konuda yazıyorum.

Devamını Oku
31.12.2025
‘Demokratik’ bir cihat!

1970’lerin sonunda “Marksist-Leninist” bir örgüt iddiasıyla PKK terör örgütünü kuran terörist başı Öcalan, son dönemde tam bir açılım içinde!

Devamını Oku
28.12.2025
İşçi sınıfı için idam fermanı çıkardılar!

Asgari ücret tespit komisyonundan işçi sınıfı için İDAM FERMANI çıktı!

Devamını Oku
26.12.2025
Uyuşturucu operasyonları ve çürümüşlük!

Günlerdir sosyal medyada ve geleneksel medyada birtakım tanınmış kişilerin yazışmaları ve görüntüleri paylaşılıyor, hatta “gazeteci” denen bazı kişiler, bunları köşelerine taşıyor.

Devamını Oku
24.12.2025
Halktan gizlenen açılım gerçekleri!

“Açılım süreci” adı altında kapalı kapılar ardında dönen pazarlıkları yaklaşık bir buçuk yıldır bu köşede yazıyorum.

Devamını Oku
21.12.2025
Kararsızları kim kazanacak?

Çarşamba günü medyaya yansıyan bir haber vardı.

Devamını Oku
19.12.2025
Özgür Özel’in yanıtlaması gereken sorular

Özgür Özel, 12 Aralık’ta İlke TV’de bazı sorular sorulmasını gerektiren değerlendirmelerde bulundu.

Devamını Oku
17.12.2025
Kadınların önüne duvar örenler!

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, gerici açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Devamını Oku
14.12.2025
Açık ve gizli süren ilişkiler!

Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesud Barzani’nin 29 Kasım’da bir sempozyuma katılma bahanesiyle uzun namlulu silahlı korumalarıyla Cizre’ye gelmesi, aklıma Uğur Mumcu’nun 7 Ocak 1993 tarihli gazetemizdeki yazısını getirdi.

Devamını Oku
12.12.2025
‘Yerel demokrasi’ diyorlar, siz özerklik anlayın!

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Cumhuriyet ilan edilmiş ama eksik bırakılmıştır” diyerek yine Cumhuriyeti hedefe koydu, anayasa değişikliği isteyerek yine 1921 Anayasası’nı övdü ve Bahçeli tarafından alkışlandı.

Devamını Oku
10.12.2025
Gizliyorsunuz çünkü hedef çok büyük!

Öcalan açılımı için kurulan TBMM komisyonunda basına kapalı oturumlar yapılmasından sonra, AKP milletvekili Hüseyin Yayman Öcalan’ın ayağına İmralı’ya giden heyette yer aldığını halktan gizlemeye çalıştı.

Devamını Oku
07.12.2025
5 Aralık 1934’ten bugüne kadın hakları!

Yıl 1934...

Devamını Oku
05.12.2025
AYM, bilimsel gerçekleri reddetti!

Hani bazen hayatınızı adadığınız bir mücadelede öyle bir an gelir ve yıllarca yalnızca duvarlara bağırdığınızı düşünürsünüz..

Devamını Oku
03.12.2025
Türkiye üzerine karanlık planlar!

Yaklaşık bir yıldır birçok yazımda uyardığım bir tehlike, DEM Partisi çevresinden ilk kez açık açık dile getirildi.

Devamını Oku
30.11.2025
Hapishane ‘doğal yaşam alanı’ değildir!

İçinde yaşadığımız dönemin en berbat özelliklerinden birisi, kavramlara farklı anlamlar yükleyerek insanları kolayca kandırmanın çok yaygınlaşmış olması.

Devamını Oku
28.11.2025
Teröristler ana muhalefeti tehdit ediyor!

Sonunda bu da oldu.

Devamını Oku
26.11.2025
Tarih bu yıkım ittifakını yazacak!

Cuma günü TBMM’de yapılan İmralı oylamasından sonra bir TV kanalında bir siyasal iletişimcinin konuşmasına rastladım.

Devamını Oku
23.11.2025
Bahçeli’nin daha çok işi var!

Dün gazetemizde Aytunç Ürkmez imzasıyla yayımlanan bir haber...

Devamını Oku
21.11.2025
'Açın Bahçeli'nin yolunu, İmralı'ya gitsin!'

Tarih 31 Temmuz 2025.

Devamını Oku
19.11.2025
Şiddete tanıklık etmek

Geçen hafta Uluslararası Hayvan Politikaları Konferansı’na katılmak için ilk kez Marakeş’e gittim.

Devamını Oku
16.11.2025
Mesele 1923 Cumhuriyeti’nin tasfiyesi!

AKP-MHP koalisyonunun CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na karşı yürüttüğü operasyon...

Devamını Oku
14.11.2025
Hadi oradan!

Yazımın başlığına güzel Türkçemizde birçok düşünce ve duyguyu aynı anda iki sözcükle anlatabilen işlevsel bir deyimi koydum.

Devamını Oku
09.11.2025
Sosyalizm en kapitalist ikinci partiyle gelmez!

Kendisini “demokratik sosyalist ve Müslüman” olarak niteleyen Uganda asıllı 34 yaşındaki Zohran Mamdani’nin New York Belediye başkanlığına seçilmesi hakkındaki bazı yorumlar, birkaç yılda bir yinelemem gereken gerçekleri hatırlattı.

Devamını Oku
07.11.2025
Ümmetçi çakma ‘sosyalistler’!

1923 Cumhuriyet Devrimi’ni hedefe koyanlar, 102. yıldönümünde de boş durmadı.

Devamını Oku
05.11.2025
Türkiye, goril Zeytin’i de esir etti!

22 Aralık 2024’te Nijerya’dan Tayland’a kaçak olarak götürülmek istenirken İstanbul Havalimanı’nın kargo biriminde travma halinde yavru bir goril bulundu.

Devamını Oku
02.11.2025
Casusluk davası ve déjà vu!

Geçen hafta hayatımıza bir casusluk davası girdi ve beş gün önce de Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu’nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan ile Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında tutuklama kararı verildi.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyetçi geçinenler ve gerçekler!

“En hafif rüzgârdan bile korunması lazım gelen yeni doğmuş yavrunun, onu beslediğini söyleyenler tarafından böyle hırpalanması caiz miydi?”

Devamını Oku
29.10.2025
Diziden al haberi!

İsrail’in büyük dostu ABD Başkanı Trump, bir süredir kameralar önünde Erdoğan’a övgüler yağdırıyor, buluşurken Beyaz Saray’ın kapısında ayakta bekliyor, “iyi dostuz” diyor, rahat otursun diye sandalyesini tutuyor ve ayrılırken kapıya kadar uğurluyor.

Devamını Oku
26.10.2025
Cumhuriyet Yürüyüşü!

2025 yılında, Cumhuriyet Devrimi’nin 102. yıldönümünde Türkiye’de cumhuriyetçilere düşen önemli görevler var.

Devamını Oku
24.10.2025
Cumhuriyeti kuranlar!

Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan rezalet, ülkenin içine sokulduğu durumun vahametini tam olarak gözler önüne serdi.

Devamını Oku
22.10.2025
Siyasetçilerin anayasayı çiğneme özgürlüğü mü var?

Başlıktaki soruyu sormak zorunda kalmamın sayısız nedeni var.

Devamını Oku
19.10.2025
Alçak düzenin resmi!

ABD Başkanı Trump, 13 Ekim’de İsrail Parlamentosu’unda ayakta alkışlandığı bir konuşma yaptı.

Devamını Oku
17.10.2025