Herkes Küresel Yeteneğin Peşinde

03 Aralık 2014 Çarşamba

Koç Üniversitesi’nin CEMS programından bu yıl 14 öğrenci mezun oldu ve Brüksel’deki törende diplomalarını aldı. Aralarında London Business Scool gibi ünlü okulların da olduğu 29 okul arasında 2014 Yılın Okulu ödülünü Koç Üniversitesi kazandı.

BRÜKSEL - Prof. Dr. Daron Acemoğlu, kendisi ile yaptığımız söyleşide Türkiye’de kalkınmanın önündeki en büyük üç engelden birini yetenekli ve nitelikli insan kaynağının azlığı, diğerini ise yenilikçilik konusuna odaklanmaması olarak sıralamıştı. Söyleşinin ertesi günü bir panel için Brüksel’deydim. Koç Üniversitesi’nin de üyesi olduğu CEMS Uluslararası İşletme Yüksek Lisans Programı tarafından düzenlenen panelin konusu “Küresel Çağda Yetenek Hareketliliği (Talent Mobility)”. Panelistlerden biri İtalyan bir siyasetçi, biri Avrupa Komisyonu’ndan bir bürokrat, biri ABB şirketinin Yetenek Yönetimi Birimi’nin direktörü, biri akademisyen. Son panelist ise Türkiye’den bir öğrenci. Berna Günay. Koç Üniversitesi CEMS programından yeni mezun olmuş. Zeki, hedeflerini oluşturmuş, kariyer planlamasını yapmış, ne istediğini bilen pırıl pırıl bir genç insan. Üniversiteyi Viyana’da bitirmiş, yüksek lisans programı için Koç Üniversitesi’nin biraz sonra daha detaylı bahsedeceğim CEMS programını seçmiş, program gereği halen Hamburg’da 2.5 aylık stajını sürdüren biri. “Dünyanın her yerinde çalışabilirim, istediğim koşullara uygun her yere açığım” diyor.
Modern dünyada artık kariyerin de, yeteneğin de ulusal bir sınırı yok. Yetenek küresel dolaşımda. Şirketler de, ülkeler de bunun ayırdında. PwC’nin araştırmasına göre yeni nesil tüm dünyada kendi ülkeleri dışında çalışma konusunda çok istekli. Örneğin “Kariyerim süresinde yurtdışında da çalışmak isterim” diyenlerin oranı Hindistan’da yüzde 93, Türkiye’de yüzde 90, Brezilya’da yüzde 89, Fransa’da yüzde 85, İngiltere’de yüzde 84. Yine PwC’ye göre 2020 yılında Milenyum Nesli diye tanımlanan “2000’den sonra doğanlar” küresel işgücü hareketliliği yüzde 50 artacak. Anlayacağınız gelişmiş ülke vatandaşı olmak öyle çok şeyi değiştirmiyor. Özellikle çokuluslu şirketler bunu çok iyi bilincinde. Avrupa önümüzdeki yıllarda yetenek açığı ile başa çıkmak zorunda. Ve insan kaynağı ihtiyacı gelişmiş ülkelerin kendi kaynakları ile kapatabilecekleri bir şey değil. Bu yüzden gelişmekte olan ülkelere yöneliyorlar ve gelişmekte olan ülkelerdeki işgücü de hareket etmeye hazır.

Koç Üniversitesi CEMS Programı
Peki, bu durum beraberinde aralarında Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerde Acemoğlu’nun da dikkat çektiği yetenekli insan gücünü nasıl etkileyecek? Tehdit mi, yoksa bir fırsata dönüşebilir mi? Brüksel’de sohbet ettiğimiz Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nün Direktörü Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı’ya göre bu bir fırsat. CEMS’den örnek veriyor. İşletme okulları ve çokuluslu şirketlerin dünya ölçeğinde stratejik ittifakı CEMS. 29 ülkede 29 üniversite, 64 şirket ve 4 STK ile kurduğu güçlü ağ ile işletme yüksek lisansı yapmak isteyen öğrencilere hem kaliteli eğitimi hem de hem profesyonel tecrübeyi harmanlayarak veriyor. Mezuniyetten sonraki ilk üç ayda öğrencilerin yüzde 99’unun istihdam edilmesiyle ünlü CEMS MIM. Koç Üniversitesi ise 2010 yılından beri CEMS üyesi. CEMS’nin Türkiye’deki 2 kurumsal ortağı da Arçelik ve Fung. Canlı, “öğrencilerimize hem kaliteli eğitim, çokuluslu şirketlerde iş deneyimi veriyor hem de sosyal sorumluluk bilinci ve farklı kültürlerle bir arada bulunmanın kazandırdığı küresel bakış açısı sağlıyoruz. Bu donanımlara sahip bir yetenek Türkiye için tamamen bir fırsat. Kaldı ki günümüzde çokuluslu şirketler Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde sürekli olarak operasyonlarını genişletiyorlar. Bizim de öğrencilerimizin önemli bölümü Türkiye’yi tercih edebilir” diyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları