Miyase İlknur

Kılıçdaroğlu örgüte rest çekti

18 Ocak 2016 Pazartesi

CHP’nin 35.Olağan Kurultayı öncesinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun MYK ve PM’de kapsamlı değişikliklere gideceği, örgütün tepki gösterdiği isimleri bu kez listesine almayacağı söyleniyordu. Kılıçdaroğlu da kurultay öncesi gazetelere verdiği röportajlarda MYK’da çok büyük değişime gireceğini açık açık söylemişti. Ancak dün PM’ye aday olanların isimleri okununca görüldü ki, değişim sadece bir iki isimle sınırlı kalmıştı. Her kurultayda listenin en çok çizik yiyen isimleri ile kadın kotası sayesinde listeye girenler bile aday olmuştu. Salonda acaba bu isimler anahtar listede olacaklarını bildikleri için mi yoksa anahtar listede olmasalar bile listeyi delme umudu taşıdıkları için mi aday oldukları tartışıldı uzun süre. Ancak listeyi yapan kadronun zaten eski kadro olduğu ve örgütün tepki gösterdiği isimlerin büyük çoğunluğunun listede olduğu haberini almak uzun sürmedi.

Bülent Ecevit’in taktiği

Bu dönem MYK’de olup da PM’ye aday olmayan isimler Ercan Karakaş, Sencer Ayata ve Yakup Akkaya aday olmadı. Bu üç isim dışındaki MYK üyeleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Selin Sayek Böke, Tekin Bingöl, Faik Öztrak, Seyhan Erdoğdu, Haluk Koç, Veli Ağbaba, Enis Berberoğlu, Bülent Tezcan ve Mehmet Bekaroğlu.

Değişim vaadine rağmen listenin önemli ölçüde korunması örgüte Kılıçdaroğlu’nun “Ben bu kadro ile çalışmak istiyorum” diye ültimatom vermesi anlamına geliyor. Böyle bir ültimatomu 24 Mayıs 1979 kurultayında CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit de örgüte vermişti. 1979 kurultayında PM‘nin yerine kurulan Genel Yönetim Kuruluna itiraz eden ve blok liste istemeyen muhalefete karşı Ecevit, “Eğer ben genel başkan olarak kalacaksam bu kadromun aynen seçilmesini istiyorum” demişti. Yani demek istemişti ki, eğer benim listemi aynen seçmezseniz kendinize yeni bir genel başkan bulun. Örgüt de Ecevit’in listesini aynen onaylamıştı. Ancak unutulmamalı ki Ecevit’in arakasında yüzde 42’lik bir oy oranı ve 11’lerle kurduğu CHP iktidarı vardı o kurultayda. Kılıçdaroğlu’nun ise böyle bir seçim başarısı da yok iktidar ortaklığı da. O nedenle listesi, kurultaydan delinmeden çıkar mı doğrusu zor.

Hele de bir gün önce genel başkanlık seçiminde kendisini 1100 imza ile öneren üyelerin bile 110 tanesi oy vermemişken...

PM üyelerinden Zekeriya Temizel ve Burhan Şenatalar da bu kez adaylık başvurusu yapmadı. Erdoğan Toprak’ın Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun üç il başkanı ile liste hazırlarken kendisini devre dışı bırakmasına bozularak adaylığını çektiği konuşuluyor.

‘Her liste örgütün listesi’

Kılıçdaroğlu’nun listesi salona hayli geç geldi. Anahtar liste geç geldiği için delegeler divanın önünde protesto gösterisi yaptı. Beklenen liste geldiğinde ise Divan Başkan Yardımcısı Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, genel merkezin listesini divandan “işte şu gördüğünüz liste genel başkanın listesidir” diye açıklayınca kıyamet koptu. Diğer adaylar “bu eşitlik ilkesine aykırıdır her liste örgütün listesidir” diyerek divanı protesto ettiler. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun 52 kişilik anahtar listesinde mevcut MYK’den aday olmayan Sencer Ayata, Yakup Akkaya ve Ercan Karakaş dışında aday olduğu halde yer almayan sadece üç isim var. Onlar da Mehmet Bekaroğlu, Faik Öztrak ve Seyhan Erdoğdu. Onun dışında MYK üyelerinin tümü listede kendine yer bulmuş. Listede İstanbul örgütünün ağırlığı göze çarpıyor. İstanbul örgütü çok ısrar etmesine karşın sadece Gamze İlgezdi’yi listeye aldıramadı. O nedenle İstanbul il yönetimini destekleyen gruplar içinde İlgezdi’nin de olduğu ayrı bir anahtar liste çıkardı.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde ağırlıklı olarak eski ve yeni milletvekilleri ile siyasete Kılıçdaroğlu ile birlikte başlayan isimler yer aldı. Geçen kurultayda genel başkan adayı olan Muharrem İnce’yi destekleyen grup ile sol kanat ortak anahtar liste çıkardı. İçinde Önder Sav’a yakın isimler de var Baykal‘a yakın isimler de. Bunun yanında Fikri Sağlar ve İlhan Cihaner gibi sol kanada mensup isimler de aynı listede buluştu.

Arabulucu Ali Özcan

Bu arada Muharrem İnce‘nin Genel Başkan Kılıçdaroğlu’yla görüşmesindeki muamma sürüyor. İnce, kendisini arayan aracının “Genel Başkan seninle çalışmak ve bu konuda görüşmek istiyor” dediğini, ancak Kılıçdaroğlu ile görüşmeye gittiğinde ise Kılıçdaroğlu‘nun kendisine “Bizimle çalışmak istiyormuşsunuz” sözleriyle kendisini karşıladığını ve sonrasında genel başkan yardımcılığı teklif ettiğini söylemişti. Kılıçdaroğlu ile İnce arasında arabuluculuk yapan kişinin İstanbul Milletvekili Ali Özcan olduğu söyleniyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

89 dejavusu 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları