Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Zamanın durduğu köy: Trilye
Trilye, Bursa'ya bağlı tarihi ve doğal güzellikleriyle şirin mi şirin bir köy. İstanbul'dan sadece birkaç saat uzaklıkta bulunan bu gizli cennet, kendine özgü atmosferi ve tarihi dokusu ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Bu huzur dolu köye ulaşmak için İstanbul'dan yola çıkıyoruz. Trilye'ye doğru ilerleken kendinizi Akdeniz'de bir rotada zannediyorsunuz. Muhteşem deniz manzarasının eşlik ettiği yolculuğumuz 2 saatin sonunda bitiyor ve Trilye'ye ulaşıyoruz. Soluğu Trilye seyir terasında alıyoruz ve yolda bakmaya doyamadığımız manzaranın karşısında güzel bir kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltının ardından Trilye'nin merkezine iniyoruz ve bu şirin köyü keşfemeye başlıyoruz. Trilye'ye gezerken, bizi eski taş evler ve dar sokaklar karşılıyor. Trilye sokalarında yürüyerek köyün tarihi ve yapısı ile ilgili fikir edinebilirsiniz. Kafanızı çevirdiğiniz her yerde tarihi bir yapı ile karşılıyorsunuz. Eski bir Rum köyü olan Trilye'nin en eski yapılarından biri Kemerli Kilise. Kemerli Kilise duvarlarına resim yapılan ilk kilise olarak biliniyor. 13'üncü yüzyıl sonlarında yapılan bu eser hâlâ ayakta.
FATİH CAMİSİ
Trilye'nin en ihtişamlı yapılarından biri Fatih Camisi. 8. yüzyılda kilise olarak inşa edilen bu heybetli yapı 16. yüzyılda camiye çevrilerek Fatih Camisi ismini almış. Cami ile aynı yapıda bulunan 'Avlulu Hamam'ın ise 16. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı tahmin ediliyor.
TRİLYE TAŞ MEKTEP
Tirilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra Metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından 1904-1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep, Trilye'nin en büyük yapılarından biri. Taş Mektep'te 2017 yılında Mudanya Belediyesi tarafından restorasyon çalışması başlatılmış, bu çalışma 2022'de tamamlanmış ve Mektep bugünkü görünümünü almış.
DÜNDAR EVİ
Şimdilerde konut olarak kullanılan Hagios Ioannes Rum Kilisesi, Rumların bölgeyi terk etmesinin ardından özel mülkiyete geçmiş. Bizans mimarisine özgü motiflere rastlayabileceğiniz bu tarihi yapı maalesef bakımsız kalmış.
TRİLYE KÜLTÜR MERKEZİ
Trilye'de günümüze kadar gelen bir diğer kilise ise Aziz Vasil Kilisesi. Aziz Vasil Kilisesi, Rumların mübadele ile gidişinden sonra, Taş Mektep’te kalan Darü’l-eytam öğrencilerinin yemekhanesi olarak kullanılmış. 2008-2009 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon sonrasında “Faruk Çelik Kültür Merkezi” adı verilmiş. 2014 yılında adı Tirilye Kültür Merkezi olarak değiştirilmiş.
TRİLYE'DE NE YENİR?
Trilye'nin merkezinde yemek yiyebileceğiniz pek çok küçük işletme bulunuyor. Eğer balık meze konsepti ile bir yemek yemek isterseniz sahildeki restoranları tercih edebilirsiniz. Trilye'ye gittiğinizde mutlaka merkezdeki fırının tahinli pidesiniyse deneyin.
Trilye; sakinliği, tarihi dokusu ve muhteşem deniz manzarası ile haftasonu için şahane bir lokasyon.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- Cihatçılar Şam'ı ele geçirdi
- Suriye cephesinden kritik açıklama
- Trump'tan kritik 'Suriye' mesajı
- 'Esad ve ailesinin Suriye’yi terk ettiği' iddia edildi
- Saray'dan 'emekli maaşı' açıklaması
- 'Ne manaya geldiğini anlayamadı'
- Suriye Başbakanı konutundan böyle çıkarıldı
- Özgür Özel, milletvekili Melih Meriç'e sinirlendi
- Rusya'dan Türkiye'nin rolüne değerlendirme
- Dev mücadelede gülen taraf Beşiktaş oldu!