Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Aramızdan Ayrılışının 26. Yılında Aziz Nesin Dersi Önerisi - Nusret ERTÜRK
Çocukları, gençleri özgür düşünceli, özgüveni yüksek, yaşamı savunan bireyler olarak yetiştirmek mi istiyoruz? Bunların gerçekleşmesi için her sınıfa Aziz Nesin dersi öneriyorum. İlk ders, “Şimdiki Çocuklar Harika” ile başlamalı. İkinci hafta, “Deliler Boşandı” ele alınmalı. Kimin deli, kimin akıllı olduğu baştan bilinmeli. Son derse, “Böyle Gelmiş Böyle Gitmez”le nokta konulsun.
Aziz Nesin, tüm yaşlardaki kişileri ilgilendiren yapıtlar yazmıştır. Basılmış yapıt sayısı iki yüzleri bulan Nesin’de yok yoktur. Her yaşa, her türde seçme yapıtlar, şiirden masala, öyküden oyuna, romana... Yeter ki öğrenciler o yapıtlarla tanıştırılsın.
Haftalık iki saatlik Aziz Nesin dersi, diğer derslerin önüne geçer. Bir gün gelir öğrenciler, tüm derslerin Aziz Nesin dersi yapılmasını isteyecektir. Öğrencilerin dünyaları değişecektir bu dersle: adım atışları, düşünüşleri, gülüşleri, bakışları... Aklın varlığını sezecekler. Yaşama, dostça sarılacaklar. İnsanları sevecekler. Kine, kana, kötülüğe arka dönecekler.
İNSANİ DEĞERLERDEN BAŞLAMALI
Aziz Nesin’de yaşamın tüm renkleri, tüm tatları vardır. Onun yazdıkları zengin bir laboratuvardır. Uygulama bahçesidir. Yaşamın ta kendisidir. Aziz Nesin, Nasrettin Hoca’nın günümüzdeki görüntüsüdür. Gülümsemenin, insana özgü olduğunu unuttuk. Amaç, insan yetiştirmekse işe tam buradan başlanmalı.
Aziz Nesin’in kişisel, sanatsal, toplumsal, örgütsel yanı öne çıkarılmalı. Bir insan, bunca başarıya nasıl ulaşırmış görsünler. Doğruluğun, dürüstlüğün en değerli şeyler olduğunu anlasınlar. Yazdığı tüm yapıtların geliri, kurduğu Nesin Vakfı’na bırakılmıştır. O gelirle, 1975’lerden sonra yılda 80 kimsesiz öğrenciyi ilkokuldan üniversiteye kadar barındırıyor, okutuyor. Böyle bir vakfın bizde bir benzeri yoktur. Bazıları bilmeden, tanımadan Aziz Nesin’i yerden yere vurur. Ama onun insancıllığıyla, yardımseverliğiyle, yurtseverliğiyle yarışacak bir kişi gösteremezsiniz.
ULUSLARA NEFES OLANLAR
Aziz Nesin’in 1980 darbecilerine, “Ben de varım!” dediği Aydınlar Dilekçesi’ne ayrı bir ders saati ayrılmalı. Bugünkü durumla karşılaştırması yapılmalı. Uygulamaya gidilmeli.
Aziz Nesin’le buluşma, bakanlığın ders konusu seçmesine mi bağlı? Bize düşen görev yok mu? Önce bizler küçük bir adım atmalıyız. Aziz Nesin’i çevremize, çocuklarımıza birer kitabıyla tanıtmalıyız. O kapıyı aralayalım. O kapı aydınlık kapısıdır. Arkası gelir.
Uluslar, büyük oğullarıyla nefes alırmış. Atatürk, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin dünyada yüz akımızdır. Onlardan öğreneceğimiz çok şeyler var.
Bir konuşmasında Aziz Nesin, “yüzde 60’ımızın aptal olduğunu” öne sürmüştü. Durumu değiştirmek, ilerlemek elimizde. Neyle? Örneğin Aziz Nesin’le.
Aziz Nesin dersini önemseyelim, kaçırmayalım. Geç kalmayalım.
NUSRET ERTÜRK
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!