Ulusal gençlik örgütü - Dr. Engin Ünsal
Olaylar Ve Görüşler
Son Köşe Yazıları

Ulusal gençlik örgütü - Dr. Engin Ünsal

21.05.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Gençlik bir toplumun vicdanıdır. O toplumda bir şeyler yanlış oluşuyorsa gençlik rahatsızlığını söylem ve eylemleri ile gündeme getirir. Toplumun ekonomik, siyasal, kültürel yapısını değiştirmek isteyen AKP hükümeti hak, hukuk, adalet kavramlarının üzerine örtü örtmeye başlayınca ülke gençleri eylem ve söylemleri ile meydanlara indi.

Gençliğin sergilediği eylemler bir merkezden yönetilen değil, kendiliğinden oluşan eylemler çünkü ülkemizde gençlerin sorunları ile ilgilenecek, onları temsil edecek bir Ulusal Gençlik Örgütü yok. Oysa 12 Eylül 1980 öncesinde gençliği temsil eden iki ulusal örgüt vardı. Biri üniversite öğrenci birlikleri tarafından kurulmuş Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) diğeri de Devrim Ocakları, Türkiye Kadınlar Birliği, Türkiye İzciler Birliği ve TEKSİF sendikası tarafından kurulmuş Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı (TMGT) idi. Bu iki kuruluştan TMGT’nin uluslararası üyelikleri olduğu için önemi daha fazla idi. TMGT gençler için konfereranslar, seminerler düzenleyen, yabancı öğrencilere turizm hizmeti sağlayan, hükümetlerin yanlış politikalarını eleştiren ve uluslararası toplantılarda söz sahibi olan ilerici, devrimci bir kuruluştu.

Bu bağlamda 1968 yılında Doğu Almanya’da düzenlenen Dünya Gençlik Festivaline katılması ve daha sonra Romanya’da düzenlenen Avrupa Güvenliği Yuvarlak Masa toplantısında sunduğu bildiri çok ses getirmişti. TMGT Avrupa Konseyi Gençlik Komiteleri Kuruluşu CENYC ve Dünya Gençlik Birliği olan WAY (World Assembly of Youth-Dünya Gençlik Birliği) üyesi önemli bir kuruluştu. 12 Eylül darbesi sonucu kapatılması gençliğimiz adına büyük kayıp olmuştur.

'CENYC' VE 'WAY'

CENYC Avrupa Konseyi’ne bağlı bir kuruluştur ve TMGT’nin de aralarında bulunduğu onbir Ulusal Gençlik Komitesi tarafından kurulmuştur. Avrupa Konseyi üyelerinden Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi’ne uyumlu yalnızca bir gençlik örgütü bu kuruluşun üyesi olabilir. CENYC bir bilgi değişim merkezidir. CENYC gençlik konularında çalışmalar yapmak, Avrupa Birliği için ulusal kuruluşlara yardımda bulunmak, gençlerin çalışma yaşamına ve eğitimine katkıda bulunmak, her yıl gençlik sorunları ile ilgili seminerler, konferanslar düzenlemek amacı ile kurulmuştur. CENYC 1975 yılında UNESCO’ya danışman olmuştur.

WAY 1949’da kurulmuştur ve beş kıtadan 140 ülkenin ulusal gençlik örgütünü temsil eder. Gençlik politikaları eşgüdüm merkezidir. Birleşmiş Milletler’e gençlik sorunları konusunda danışmanlık yapar.

NE YAPMALI?

Bugün ülkemizde gençlik sorunlarında eşgüdüm sağlayacak, gençleri ulusal ve uluslararası düzeyde temsil edecek Ulusal Gençlik Örgütünün olmayışı yok edilmek istenen demokrasimiz ve gençlerimiz adına büyük kayıptır. Eğer bir ulusal örgütleri olsaydı gençlerimiz beklentilerini, istemlerini daha vurucu olarak dile getirebilir, uluslararası platformlarda söz sahibi olarak gençliğimizi güçlü biçimde temsil edebilir ve tanınmasını sağlayabilirdi. Bu boşluğun kısa zamanda doldurulması çok önemlidir çünkü gençliğin dayanacağı ve güveneceği bir ulusal örgüte şiddetle ihtiyacı var.

Böyle bir kuruluşa Atatürkçü Düşünce Deneği (ADD), Türk Kadınlar Birliği, Birleşik Metal İşçileri Sendikası öncülük edebilir. Kurulacak bu örgüt CENYC ve WAY üyesi olarak dünyaya seslenebilir. Gün itibarıyla gençlerimiz yalnızdır ve en kısa zamanda bu yalnızlık giderilmeli, ulusal ve uluslararası desteğe kavuşmalıdır çünkü söyleyecek çok şeyleri var.

DR. ENGİN ÜNSAL

TÜRKİYE MİLLİ GENÇLİK TEŞKİLATI ESKİ GENEL BAŞKANI

Yazarın Son Yazıları

Medeni Kanun’a bakış... - Mehmet Emin Elmacı

Türk Medeni Kanunu’nun 100. yılındayız.

Devamını Oku
26.03.2026
Savaş ve ekonomi - Aydın Öncel

İkinci Dünya Savaşı’nda, fabrikaları devletin yönetimine alarak güdümlü bir ekonomi modeli uygulamak zorunda kalan vahşi kapitalizmin kalesi ABD ancak Hollywood platolarında zafer kazanabildiği Vietnam savaşının yarattığı bunalımı henüz atlatmaya çalışırken karşılaştığı “1973 büyük petrol krizi” ile bir kez daha sarsılmıştı.

Devamını Oku
25.03.2026
Şevket Süreyya Aydemir’i anarken - Remzi Koçöz

Şevket Süreyya Aydemir’in gençlik günleri askeri öğrencilikten cepheye, savaştan öğretmenliğe, Kafkaslar’dan Moskova’da ekonomi eğitimine, İstiklal Mahkemesi’nde yargılanıp hapis yatmaya uzanan gençlik günleri fikirsel/eylemsel açıdan oldukça hareketli geçmiştir.

Devamını Oku
25.03.2026
Gençlerimizin spordan kopuşu... - Demirhan Şerefhan

Türkiye’de çocuklarımızın spora başlaması zor değil; asıl zor olan devam ettirebilmek.

Devamını Oku
25.03.2026
Bir savcının portresi: Doğan Öz - Mahmut Aslan

Doğan Öz, 1934’te Afyon’da doğdu.

Devamını Oku
24.03.2026
Çocuk emeği tesadüf değildir - Özgür Hüseyin Akış

Çocuk emeği tesadüf değildir - Özgür Hüseyin Akış

Devamını Oku
23.03.2026
19 Mart'tan sonra Türkiye - Av. Mustafa Köroğlu

19 Mart'tan sonra Türkiye

Devamını Oku
23.03.2026
Emperyalist kuşatma - Av. Arif Anıl Öztürk

Emperyalist kuşatma - Av. Arif Anıl Öztürk

Devamını Oku
21.03.2026
İran savaşının jeopolitik etkileri - Nejat Eslen

İran savaşının jeopolitik etkileri - Nejat Eslen

Devamını Oku
20.03.2026
‘Avıcenna’dan, Tıbbıyelı Hıkmet’e… - Prof. Dr. Coşkun Özdemir

‘Avıcenna’dan, Tıbbıyelı Hıkmet’e… - Prof. Dr. Coşkun Özdemir

Devamını Oku
20.03.2026
Aklın sınırları ve dünyanın kaderi - Cengiz Kuday

Aklın sınırları ve dünyanın kaderi - Cengiz Kuday

Devamını Oku
19.03.2026
Hukuka yeni şablon! - Başar Yaltı

Hukuka yeni şablon! - Başar Yaltı

Devamını Oku
19.03.2026
Kurtuluş Savaşı’mızın önsözü... - Erol Ertuğrul

Ünlü sözdür, “Cumhuriyeti sokakta bulmadık”.

Devamını Oku
18.03.2026
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi - Hüner Tuncer

Çanakkale Boğazı’nda 19 Şubat-18 Mart 1915 tarihlerinde yaşanan Deniz Savaşları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin kazandığı muharebelerin başında gelir hiç kuşkusuz!

Devamını Oku
18.03.2026
Türkçe bilinci ve bağımsızlık marşımız - Mustafa Gazalcı

Yıl 1967...

Devamını Oku
17.03.2026
Türkiye’de motokuryelerin sorunları - Berna Özgül

Pandemi döneminin tetiklediği e-ticaret patlamasıyla birlikte motokuryelik, Türkiye’de hızla büyüyen ve milyonlarca insanı barındıran bir sektöre dönüştü.

Devamını Oku
17.03.2026
Hürmüz Boğazı ve süregelen emperyalizm - Salih Özbaran

Yazıya başlarken trajik iki anımsatma yapalım.

Devamını Oku
16.03.2026
Memura da ‘eşel mobil’ uygulanmalı - Güven Nazmi Demiralp

Bilindiği üzere, İran-ABD-İsrail Savaşı nedeniyle petrol fiyatları hızlı bir yükseliş göstermiş, bu da ister istemez akaryakıt pompa fiyatları üzerinde bir artış baskısı oluşturmuştur.

Devamını Oku
16.03.2026
Bir hukuk ilkesi, bir iktidar portresi: Malum in se - Esat Aydın

Bir hukuk ilkesi, bir iktidar portresi: Malum in se - Esat Aydın

Devamını Oku
15.03.2026
Cumhuriyetin sağlık vizyonundan piyasalaşmaya - Gamze Burcu Gül

Her yıl “Tıp Bayramı” olarak kutladığımız 14 Mart, bir meslek gününden ibaret değildir; aynı zamanda güçlü bir tarihsel semboldür.

Devamını Oku
14.03.2026
Andımız neyin pusulasıydı? - Yener Oruç

Gün geçtikçe suça bulaşan çocuk sayısı, çocuk çeteleri artıyor.

Devamını Oku
14.03.2026
Yoksulluk sorunu ve Marie Antoinette sendromu - Prof. Dr. Mehmet Tomanbay

TÜİK aralık ayı enflasyonunu yüzde 0.89, 2026 yılı ocak enflasyonunu yüzde 4.84 ve 3 Mart 2026 günü de şubat ayı enflasyonunu yüzde 2.97 olarak açıkladı.

Devamını Oku
13.03.2026
Vatan - emek - Cumhuriyet - Kaan Eroğuz

İnsanlığın, önüne ancak çözebileceği sorunları koyabileceği Marx’ın “Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı” isimli eserinden bu yana tekrarlanan bir tespittir.

Devamını Oku
12.03.2026
Dünya düzeni öldü mü? - İlker Başbuğ

3-15 Şubat 2026 tarihleri arasında toplanan Münih Güvenlik Konferansı’na katılan liderlerin çoğu, 1945 sonrası dünya düzeninin öldüğünü ilan etti.

Devamını Oku
12.03.2026
Üretim araçları sendikanın olursa - Engin Ünsal

İşçi sendikalarının temel görevi işveren karşısında güçsüz olan işçi sınıfına güvenli bir çalışma ortamı ve üretimden hakça bir pay sağlamaktır.

Devamını Oku
11.03.2026
Yapay zekâ nereye bağlanır? - Tayfun İşbilen

Bir yapay zekâ aracına “Bana bir paragraf yaz” dediğimizde ekranda beliren cümleler sanki “bulut” denen o belirsizlikten kendiliğinden süzülüp geliyormuş gibi görünüyor.

Devamını Oku
11.03.2026
Öncelikle Mavi Vatan’da sondaj - Hikmet Sami Türk

Yeni derin deniz sondaj gemimiz Çağrı Bey, 15 Şubat’tan bu yana petrol ve doğalgaz aramak amacıyla Somali’ye gitmek için yolda.

Devamını Oku
10.03.2026
Cumhuriyet’in bekası, ekonomi ve ‘kararsızlar’ - Sıtkı Ergüney

Kamuoyu araştırmaları, her üç seçmenden birinin yaklaşan genel seçimde oy vermeyi düşündüğü partiyi henüz belirleyemediğini gösteriyor.

Devamını Oku
10.03.2026
Cinsiyetçi düzen - M. Jülide Kızıltepe

Kadına yönelik şiddet, yalnızca bireysel patolojilerin değil, esasen toplumsal, kültürel ve kurumsal yapıların ürettiği ve yeniden ürettiği çok katmanlı bir sorun.

Devamını Oku
09.03.2026
Acının nesnesi değil, hayatın öznesi - Banu Tozluyurt

Dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ydü.

Devamını Oku
09.03.2026
Eşitlik için mor, yeşil ve kamucu dönüşüm - Aylin Nazlıaka

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yalnızca bir anma günü değildir; eşitsizliğe, sömürüye, şiddete ve görünmez kılınan kadın emeğine karşı verilen tarihi direnişin adıdır.

Devamını Oku
07.03.2026
İklim değişikliği ve antimikrobiyal direnç - Prof. Dr. Bekir S. Kocazeybek

Dünyada son yıllarda insan yaşamını tehdit eden faktörlerden en önemli ikisi olarak iklim değişikliği ve antimikrobiyal direnç (AMD, bakterilerin antibiyotiklere karşı gösterdiği direnç) sayılabilir.

Devamını Oku
06.03.2026
Okulda bıçak, toplumda çöküş - Levent Nayki

İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde bir öğrencinin bıçaklı saldırısı sonucu biyoloji öğretmeni Fatma Nur Çelik’in yaşamını yitirmesi, bir başka öğretmenin ve öğrencinin yaralanması, artık münferit bir “asayiş haberi” olarak geçiştirilemez. Bu olay, eğitim sistemimizin içine sürüklendiği büyük kırılmanın çarpıcı bir göstergesidir.

Devamını Oku
06.03.2026
Hürmüz Boğazı: Küresel enerjinin şah damarı - Can Erenoğlu

Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin en hassas Stratejik Dar Geçidi-Chokepoint olarak bilinir.

Devamını Oku
05.03.2026
‘Çocuklara kıymayın efendiler’ - Ziya Yergök

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, “18 yaşına kadar her insan çocuk sayılır.

Devamını Oku
05.03.2026
Susmayanlar İçin Bir Soru: Gerçekten Nedir Bu "İç Cephe"? - Murat Emir

Türk siyasetinin diline pelesenk olan, her kriz anında can simidi gibi sarılınan sihirli bir kavram oldu “İç cephenin tahkimi.”

Devamını Oku
05.03.2026
Köprü geliri satışı ve Osmanlı örneği - Selim Soydemir

Son zamanlarda boğaz köprülerinin ve bazı otoyolların özelleştirilmesi (işletme hakkının devri) bir kez daha gündeme getirilmiştir.

Devamını Oku
04.03.2026
Toplumlar neden korumasız kalır? - İbrahim Çakmanus

Türkiye’de demokratik siyasal ve toplumsal muhalefet Tayyip Erdoğan iktidarı tarafından yok ediliyor.

Devamını Oku
04.03.2026
Avrupa zor durumda - Nejat Eslen

13-15 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı, Avrupalılar için yeni ve zorlu bir sürecin başlangıcı oldu.

Devamını Oku
04.03.2026
3 Mart: Güneşin Doğduğu Gün - Gülizar Biçer Karaca

3 Mart: Güneşin Doğduğu Gün - Gülizar Biçer Karaca

Devamını Oku
03.03.2026