180 derece savrulanlar!
Zülal Kalkandelen
Son Köşe Yazıları

180 derece savrulanlar!

03.10.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

2024 yılının 1 Ekim gününden 2025’in 1 Ekim gününe kadar geçen tam bir yılda Türkiye’de siyasette büyük bir kasırga yaşandı ve zemini sağlam olmayanlar 180 derece savruldu.

Bahçeli’nin TBMM’nin açılışında daha önce kapatılmasını istediği DEM Parti sıralarına gidip partinin eşbaşkanlarıyla el sıkışması, siyaset sahnesini allak bullak etmişti.

Ardından Öcalan’a yaptığı ünlü çağrı geldi. PKK’nin 30 kalaşnikofu yakarak silah bıraktığı yalanına halk inandırılmaya çalışılırken Meclis’te kurulan komisyonla ikinci açılım süreci resmen başladı. Terörist başı Öcalan’a “kurucu önder” ve “baş müzakereci” denen komisyonda bugünlerde İmralı’ya gidilmesi konuşuluyor!

Bahçeli’nin bu afallatan dönüşümünün arka planı neydi? Suriye’nin parçalı bir yapıya bölünmesinden sonra, emperyalizmin kuklası olarak cihatçı terörist Colani’nin devlet başkanı ilan edilmesiyle birlikte, ABD/İsrail çıkarları doğrultusundaki gelişmelerin bir sonucuydu. PKK’nin kendisini feshettiğini duyurup YPG’yi devletçik haline getirmek, emperyalizmin talebiydi.

‘BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ’DAN AYAKTA ALKIŞLAMAYA!

Hatırlanacağı gibi ilk açılım süreci, Selahattin Demirtaş’ın Erdoğan’a söylediği “Seni başkan yaptırmayacağız!” çıkışıyla dağılmıştı. Geçen yıl Bahçeli’nin Meclis’teki DEM sıralarına gidip tokalaşmasıyla başlayan ikinci açılım süreci ise emperyalizme göbekten bağlı sözde “sosyalistlerin” bu yıl Erdoğan Meclis kürsüsüne gelirken ayağa kalkmalarıyla devam ediyor! Erdoğan’ın “Türk-Kürt-Arap” vurgusunu defalarca yinelediği konuşması sırasında, süreç konusunda Bahçeli ile DEM Parti’ye de teşekkür etmesi ve sonrasında yanlarına kadar gidip ellerini sıkması, belli ki AKP-MHP-DEM işbirliğiyle ilerleyen yeni dönemin habercisi. Gelişmelere bakılırsa, önümüzdeki dönemde anayasa değişiklikleri için baskı artacak.

Bu arada DEM milletvekili Sırrı Sakık’ın TBMM açılışında yüzünde gülümsemeyle Bahçeli ile el sıkıştığını da belirtelim! Sakık, BDP’den Ağrı Belediye başkanı olduğu dönemde Nevruz sırasında batıda “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyenlere, “Generali olsanız ne yazar, it sürüleri!” diyen biri...

Ayrıca Bahçeli, 2013’te ilk açılım süreci döneminde Meclis’te Öcalan için “idam ipi” fırlattığında, BDP Muş Milletvekili Sakık sosyal medyadan açıklama yaparak “Elinde iple dolaşıp Öcalan’ı as diyen Bahçeli, sen bu saatten sonra assan assan sayın Öcalan’ın paltosunu vestiyere asarsın” demişti. Savrulmanın bu kadarına yorum yapmak bile zor!

CHP’DEKİ SAVRULMA DA AZ BUZ DEĞİL

Geçen yıl 1 Ekim’de Erdoğan TBMM Genel Kurulu’na girince ilk defa grup olarak ayağa kalkılması için milletvekillerine talimat veren CHP, bu yıl Erdoğan Meclis’teyken salona girmedi.

Özgür Özel, CHP’nin tavrındaki bu değişimi, “Geçen sene makamına saygı duyduğumuz için cumhurbaşkanını ayakta karşıladık. Cumhurbaşkanı nasıl karşılanması gerekirse öyle karşıladık. Bir yılda saygı duymamız gereken ne yaptı? Aksine saygı duymamamız gereken şeyler yaptı. Görevini anayasal sınırlar içinde yapsa kendisini elbette yine dinlerdik” diyerek açıkladı.

O zaman sormalı. Erdoğan 1 Ekim 2024 öncesinde saygı duyulacak ne yapmıştı? AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak 24 yıldır halkın canına okumamış mıydı, anayasayı defalarca çiğnememiş miydi, muhalif olan herkesi baskıyla canından bezdirmemiş miydi?

Erdoğan’a 2023 yerel seçim yenilgisi sonrasında ihtiyacı olan meşruiyeti kazandıran “yumuşama/ normalleşme” politikası yanlıştı. Zulüm 19 Mart sonrasında doğrudan CHP’ye yönelince parti yönetimi 180 derece savruldu.

Oysa muhaliflere 24 yıldır zulmeden, emekçiyi açlığa mahkûm eden, kamusal birikimi parsel parsel satan, laikliği sürekli çiğneyip tarikatların önünü açan, Cumhuriyet Devrimi’ne karşı durup gericiliği şahlandıran, ağır bir faşizm kurarak emperyalizmle işbirliği yapanların geçen yıl da saygı duyulacak hiçbir tarafı yoktu!

Yazarın Son Yazıları

İkinci Cumhuriyet'e doğru çakılırken!

Terörist başı Öcalan, 27 Şubat’taki ilk çağrısının yıldönümünde yeni bir açıklama yaparak 1923’te kurulan Cumhuriyetin temeline indirilecek en büyük darbeyi duyurdu.

Devamını Oku
01.03.2026
İmralı’nın statü açığı!

“Ney?”

Devamını Oku
27.02.2026
Kitlesel çocuk istismarı!

Burası bir devlet okulunun ana sınıfı...

Devamını Oku
25.02.2026
Doğa ve hayvan hakları savunucularına acil çağrı!

AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik, bunca sorun arasında yememiş içmemiş, atmaca avındaki bir zulmü önleyen yasal düzenlemeyi değiştirmek için bir yasa teklifinin peşine düşmüş!

Devamını Oku
22.02.2026
Medreseleşmeye karşı sesler yükselmek zorunda!

Milli Eğitim Bakanlığı, Yusuf Tekin imzasıyla tüm illere gönderilen “Ramazan Ayı Etkinlikleri” yazısıyla bir ramazan programı başlattı.

Devamını Oku
20.02.2026
Emperyalizmin aparatı, taktik için ‘sosyalist’!

Eski HDP’li vekil Sebahat Tuncel, T24’ten Cansu Çamlıbel’e açıklamalar yaparken “Kürtlerin emperyalistlerle ittifakı taktiktir” demiş.

Devamını Oku
18.02.2026
‘Şahsım Devleti’nde Yeni Osmanlıcı ‘şehzade’!

Yılmaz Özdil’in Sözcü TV’de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve torunları adına konuşurken kullandığı ifadeler, tahmin edilebileceği gibi büyük bir tartışma başlattı.

Devamını Oku
15.02.2026
Namus ve şeref üzerine ant içmek!

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Devamını Oku
13.02.2026
İlkesiz siyaset 5

Dün sokakta yürürken yanıma CHP’li olduğunu belirten bir kadın geldi.

Devamını Oku
11.02.2026
Chomsky’nin gerçek yüzüyle hayal kırıklığı yaşayanlar!

ABD Adalet Bakanlığı’nın Epstein dosyalarını yayımlamasıyla milyonlarca belge göz önüne serildi.

Devamını Oku
08.02.2026
‘100 yıllık anomali’!

DEM Partili Pervin Buldan’ın 2022’de Türkiye Cumhuriyeti’ni “yüz yıllık bir yıkım süreci” olarak nitelediğini ve sonrasında TBMM başkanvekili olarak seçildiğini biliyoruz.

Devamını Oku
06.02.2026
Yazıyor, yazıyor; TKP’nin meydan okuduğunu yazıyor!

Yazımın başlığındaki ifade, Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) geçen pazar günü Ankara’da düzenlediği toplantı boyunca kullanılan “gazeteci çocuk” sembolüne bir atıf.

Devamını Oku
04.02.2026
İmralı’da konuşulan ‘darbe’!

AKP, MHP VE DEM’li üç milletvekilinin 24 Kasım 2025’te İmralı’da terörist başı Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmenin kamuoyuna açıklanan 16 sayfalık özet tutanağı, orada “darbeden” söz edildiğini ortaya koydu!

Devamını Oku
01.02.2026
Sesi çok yüksek çıkan ulusalcı azınlık (!)

Sırasıyla yazalım. O basın toplantısında ne oldu? “Ulusalcı bir azınlık” denen, CHP’nin tabanında yer alan Atatürkçüler herhalde ama onlar hiç de azınlık değiller.

Devamını Oku
30.01.2026
İyi izlemeler, iyi uykular!

Çetelerin cirit attığı, uyuşturucu sarmalının her yeri sardığı, sokaklarda çocukların birbirini öldürdüğü, her çeşit dolandırıcılığın tavan yaptığı, aile içi şiddetin her gün can aldığı, kimsenin yaşam güvencesinin kalmadığı, hukukun yerle bir edildiği bir ülkedir artık Türkiye.

Devamını Oku
28.01.2026
Kalpaksız Kuvayı Milliyeciye saygıyla!

Uğur Mumcu, gazetecilik mesleğinde ve siyasi tarihimizde öyle kalıcı bir iz bıraktı ki Cumhuriyet gazetesinde “Gözlem” adlı köşesindeki yazıları, kitapları ve konuşmaları, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, Türkiye’yi ve dünyayı anlamak için karanlıkta bir fener gibi!

Devamını Oku
25.01.2026
Suriye’de yaşananlar ve maskesi düşenler

Amerika’nın Suriye’de PKK bağlantılı SDG’yi kullanıp atmasından sonra isyan edenler ve öfke patlaması yaşayanlar var.

Devamını Oku
23.01.2026
Alevlendirilen şeriat ve İslam tartışması

Alevlendirilen şeriat ve İslam tartışması

Devamını Oku
21.01.2026
YÖK’ün genelgesi, laik ve bilimsel üniversiteye darbedir!

İçeride açılım ve ünlülere uyuşturucu soruşturmaları, dışarıda Trump’ın emperyalist planları ve Suriye’de Şam ordusu ile SDG’nin çatışması derken bu hafta gündemde öne çıkarılmayan ama hayatımızı derinden etkileyecek bir gelişme daha oldu.

Devamını Oku
18.01.2026
‘Bir Numara Sendromu’ ve emperyalizm

Trump ikinci kez ABD başkanı seçildiğinde, Amerikalı yazar Susan Jacoby’nin kitabına (The Age of American Unreason) atıfla, George W. Bush iktidarına benzer bir dönemin başladığını ve Trump’la birlikte Mantıksızlık Çağı’nın zafer çanlarının yeniden çaldığını yazmıştım.

Devamını Oku
16.01.2026
İsmet Özel, Samuel Huntington, açılım...

Ekrem İmamoğlu, T24 portalından Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlamış.

Devamını Oku
14.01.2026
Taktikler, yalanlar ve gerçekler!

Başından beri uyardığımız oldu.

Devamını Oku
11.01.2026
Kaygan zeminde kaypaklar

CHP listelerinden milletvekili seçilen üç milletvekilinin AKP’ye geçmesi, artık bir seriye dönüşen İLKESİZ SİYASET yazılarımın dördüncüsünü yazmamı gerektirdi.

Devamını Oku
09.01.2026
‘Demokrasi’ yalanıyla bir darbe daha!

Dünya siyasi tarihi “demokrasi” yalanıyla yapılan darbelerle dolu.

Devamını Oku
07.01.2026
Esir kampları kapatılsın!

Tahmin ederim; başlığı görünce çoğu kişinin aklına insanların tutsak edilmesi gelmiştir.

Devamını Oku
04.01.2026
Gazetecilikte 30. yılımda bir değerlendirme

Okurlarım bilir, köşe yazılarımda özel yaşantımdan söz etmem.

Devamını Oku
02.01.2026
TBMM’de yaptırılamayan, halk kışkırtılarak mı yapılacak?

2025’in son yazısı daha farklı olsun isterdim ama bir gazetecinin halka sorumlu olduğu gerçeğini hiç unutmadığım için, ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda yine endişe duyduğum bir konuda yazıyorum.

Devamını Oku
31.12.2025
‘Demokratik’ bir cihat!

1970’lerin sonunda “Marksist-Leninist” bir örgüt iddiasıyla PKK terör örgütünü kuran terörist başı Öcalan, son dönemde tam bir açılım içinde!

Devamını Oku
28.12.2025
İşçi sınıfı için idam fermanı çıkardılar!

Asgari ücret tespit komisyonundan işçi sınıfı için İDAM FERMANI çıktı!

Devamını Oku
26.12.2025
Uyuşturucu operasyonları ve çürümüşlük!

Günlerdir sosyal medyada ve geleneksel medyada birtakım tanınmış kişilerin yazışmaları ve görüntüleri paylaşılıyor, hatta “gazeteci” denen bazı kişiler, bunları köşelerine taşıyor.

Devamını Oku
24.12.2025
Halktan gizlenen açılım gerçekleri!

“Açılım süreci” adı altında kapalı kapılar ardında dönen pazarlıkları yaklaşık bir buçuk yıldır bu köşede yazıyorum.

Devamını Oku
21.12.2025
Kararsızları kim kazanacak?

Çarşamba günü medyaya yansıyan bir haber vardı.

Devamını Oku
19.12.2025
Özgür Özel’in yanıtlaması gereken sorular

Özgür Özel, 12 Aralık’ta İlke TV’de bazı sorular sorulmasını gerektiren değerlendirmelerde bulundu.

Devamını Oku
17.12.2025
Kadınların önüne duvar örenler!

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, gerici açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Devamını Oku
14.12.2025
Açık ve gizli süren ilişkiler!

Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesud Barzani’nin 29 Kasım’da bir sempozyuma katılma bahanesiyle uzun namlulu silahlı korumalarıyla Cizre’ye gelmesi, aklıma Uğur Mumcu’nun 7 Ocak 1993 tarihli gazetemizdeki yazısını getirdi.

Devamını Oku
12.12.2025
‘Yerel demokrasi’ diyorlar, siz özerklik anlayın!

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Cumhuriyet ilan edilmiş ama eksik bırakılmıştır” diyerek yine Cumhuriyeti hedefe koydu, anayasa değişikliği isteyerek yine 1921 Anayasası’nı övdü ve Bahçeli tarafından alkışlandı.

Devamını Oku
10.12.2025
Gizliyorsunuz çünkü hedef çok büyük!

Öcalan açılımı için kurulan TBMM komisyonunda basına kapalı oturumlar yapılmasından sonra, AKP milletvekili Hüseyin Yayman Öcalan’ın ayağına İmralı’ya giden heyette yer aldığını halktan gizlemeye çalıştı.

Devamını Oku
07.12.2025
5 Aralık 1934’ten bugüne kadın hakları!

Yıl 1934...

Devamını Oku
05.12.2025
AYM, bilimsel gerçekleri reddetti!

Hani bazen hayatınızı adadığınız bir mücadelede öyle bir an gelir ve yıllarca yalnızca duvarlara bağırdığınızı düşünürsünüz..

Devamını Oku
03.12.2025
Türkiye üzerine karanlık planlar!

Yaklaşık bir yıldır birçok yazımda uyardığım bir tehlike, DEM Partisi çevresinden ilk kez açık açık dile getirildi.

Devamını Oku
30.11.2025