Adalar ve seçim

22 Mart 2019 Cuma

Adalar’ı önemsiyorum. Benim yaşam alanım. Doğup büyüdüğüm yer. Onun da ötesinde sahip olduğu tarihsel, kültürel, coğrafi özellikleri nedeni ile de son derece önemli; korunması, gözetilmesi gereken bir mücevher. Bu yalnız benim gerçeğim değil. Öyle olmadığı, değeri bütünsel bir kabul gördüğü içindir ki kentsel sit kapsamında. Ve ne yazık ki bir süredir kentsel ve rantsal kapitalizmin çarkları arasında bir yandan öğütülürken bir yandan da kendini korumak için debelenip duruyor. Giderek artan günübirlik turistin talep ve ihtiyaçlarına yönelik değişen ve özellikle merkezde taşralaşan çehresi, faytonlar ve deniz ulaşımı ile ilgili yaşanan sorunlar, kıyı işgalleri, kaçak yapılar...
Bu yüzden tıpkı diğer seçimlerde olduğu gibi bu kez de, 1 Nisan’dan itibaren 4 yıl süre ile kimin tarafından yönetilmeye başlayacağı benim için son derece önemli. Uzun yıllardan beri Adalar ilçesinde yerel yönetim CHP’li belediyelerde. AKP’li büyükşehir belediyesinin CHP’li belediye üzerindeki baskısını biliyorum ve buna karşın gördüğüm yanlışların üzerine gitmekten, kıyasıya eleştirmekten hiçbir zaman çekinmedim.
Gelelim sadede...
Bu kez CHP merkez yönetimi, Adalar’a belediye başkan adayı olarak Adalı olmayan birini seçti. Erdem Gül’ü... Ve kıyamet de koptu. Dirençler, istifalar, kavgalar... CHP ilçe yönetimi istifa etti, yeni yönetim oluşturuldu vs... Kimileri DSP’ye geçti ve başka adayı desteklemeye başladılar. Ki o aday, Adalı olmasına karşın 2004 yerel seçimlerinde kendisine oy verenleri kandırarak seçimlerden birkaç ay sonra AKP’ye geçmiş biri...

Erdem Gül: Birlikte yöneteceğiz
Benim de ilk tepkim, “Keşke Adalı ve Adaları iyi tanıyan biri aday gösterilseydi” şeklinde olmuştu. Ama gerek kopan kıyamet gerekse daha sakin düşünmem sonucunda şu karara vardım: Adalar gibi küçük kapalı ve siyasetin dar kalıplara sıkıştığı, birkaç kişinin tekelinde kaldığı yerlerde, dışardan tarafsız bir göz, o kalıpların dışından bir dokunuş belki de biz Adalıların şansı.
Erdem Gül bir dönem Cumhuriyet’te beraber çalıştığımız arkadaşım. Gazeteci. Biliyorsunuz MİT TIR’ları ile ilgili davada yargılandı, hapis yattı ve beraat etti. Siyasete şimdiye kadar gazeteci gözlüğüyle yaklaşması neden bir avantaj olmasın? Buna demokratik kişiliğini, hoşgörü kültürünü ve bilincini de ekleyin. Üstelik dürüstlükle, “Adalı değilim belki ama öğreniyorum ve öğrenmeye devam edeceğim” diyor. “Asla Adalar ranta ve betona açılmayacak” sözü bu açıdan önemli. Adalar’ı Adalılarla birlikte yönetmek istemesi bunu dillendirmesi de... Burgazada’da 1. derece sit alanında bulunan Marta Koyu’nun, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açık artırmayla özel kişilere devredilmesine karşı çıkan Adalıların düzenlediği panele katılan tek belediye başkan adayı olması, konuyu sahiplenmesi Gül’ün ilk önemli sınavıydı...

Geçen hafta CHP’li birkaç milletvekilinin de katılımıyla bir toplantı düzenledi ve Adalar için oluşturduğu programını, vaatlerini açıkladı. Son derece önemli birkaç tanesini özetleyeyim:
? 1/5000 ölçekli koruma amaçlı, hemen ardından da 1/1000 ölçekli koruma amaçlı planlarının onaylanması için başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olmak üzere sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapacağız. Terk edilmiş tarihi yapıların korunması ve restorasyonu için çözümler üreteceğiz. Biz Adalar’ı genişletmeyeceğiz, geliştireceğiz.
? Mahalle meclislerimizi hayata geçireceğiz. Her mahallenin meclisi olacak. Bu meclisler, Adalar halkının öneriler getirmesi, önerilerinin projelendirilmesi, destek ve kaynak arayışları gerçekleştirmesi amacıyla kurulacak.
? Kent konseyimizi yeniden etkin bir yapıya kavuşturacağız. Konseyimizin çalışmalarına Adalar halkının en geniş şekilde katılımını sağlayacağız.
? Hem kendi tarımsal ihtiyaçlarımız için hem de satış amaçlı olarak solucan gübresi üretimine geçeceğiz. Çöpleri ayrıştıracak ve çöplerden gelir elde edeceğiz.
? Adalar’ın, anakara ve adalar arası ve ada içi ulaşım sorununu geçici değil, kalıcı olarak çözmek için İBB ve Ada halkıyla birlikte ADALAR ULAŞIM MASTER PLANI’nın hazırlanmasını sağlayacağız.
Sonuç: Erdem Gül öğrenerek yönetecek. Biz Adalılar ona destek olacağız. Ve yine Adalılar olarak en sıkı muhalefeti, en sıkı eleştirileri ona önce biz yönelteceğiz. Çünkü Adalar başta da belirttiğim gibi korunması gereken bir mücevher. Hazır mısın Erdem Gül bu zor göreve?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları