Öztin Akgüç

Başarısız Bir İktidarın Araçları

16 Kasım 2014 Pazar

AKP iktidarının uygulamaları, başarısız olup da iktidarda kalmayı hayat memat meselesi olarak algılayan bir siyasal oluşumun, hangi yollara başvurabileceği konusunda iyi örnek oluşturuyor. Bu araçlar yoğun yanıltıcı propaganda; baskı yıldırma; din istismarı, dış düşman, dış tehlike algısı yaratma başlıkları altında toplanabilir.
AKP, halkımızın yeğniliğinden, duyduğuna inanma alışkanlığından, irdeleme, düşünme tembelliğinden yararlanarak ilkesiz, niteliksiz, çıkar kollayan medyanın da katkısıyla Goebbelsvari taktiklerle yoğun bir propaganda sürdürmekte, başarılı olduğu izlenimini yaratmaktadır.
Ekonomik çöküntü başarı, sağlık, stratejik derinlik; dış ilişkilerde dışlanma küçümsenme, istiskal dünya liderliği; çözülme, dağılma çözüm süreci, kaynak israfı asrın projeleri; patrimonyal, patronaj düzenine gidiş demokratikleşme olarak halka sunulmaktadır. Bu bağlamda Goebbels’in taktiklerine, yöntemlerine öykünülmektedir. Şu örnekler verilebilir. “Bir yalanı ne kadar uzun süre sık yinelerseniz, insanlar o yalana o kadar fazla inanırlar.” “Bir söylemi yalan olsa bile sürekli yinelerseniz, insanlar bir süre sonra söylemin nereden kaynaklandığını unutarak kendi fikirleriymiş gibi savunmaya başlarlar.” “Halk büyük yalanlara, küçük yalanlara göre daha çabuk kanar.” Alınan sonuçlara bakılırsa, bu tür söylemlerle AKP’nin propaganda konusunda başarılı olduğunu kabul etmek gerekir.

***

AKP halkımızın bir bölümünün en azından ürkekliğinden yararlanarak göz korkutma ile toplumu yıldırmaktadır.
Ergenekon, Balyoz türü davalar, tutuklamalar, gözaltına almalar, operasyonlar, orantısız şiddet kullanmalar, işten atılmalar... Bu tür uygulamalarla gözdağı verilmekte, güçlü olunduğu izlenimi uyandırılmakta; eleştirilere karşı çıkanların başlarına neler gelebileceği sürekli anımsatılmaktadır.
Vergi, kamu ihaleleri, banka kredileri gibi araçlarla iş âlemine korku salınarak onların desteği, övgüsü sağlanmaktadır. Baskı kurulurken yeteneksiz bürokratlardan, sözde bilim adamlarından, kişiliksiz kazip şöhretlerden yararlanılmakta, bir tür fiili suskunluk yasası toplumda uygulanmaktadır. Bazı kişiler de doğrudan baskı altında olmadıkları halde göze girmek, orunlarını korumak için iktidara hizmet sunma gayreti içine girmekte, uzaduyum yoluyla direktif almış gibi hareket etmektedirler.

***

Başarısız ama tutkulu her iktidarın etkili araçlarından biri de din istismarıdır. İslamı içselleştirememiş dinci olarak nitelendirilen şeklen Müslümanlar, iktidara bu konuda yardımcı olmakta karşılığını da almaktadırlar. Bir yandan günah, cehennem korkusu salınırken öbür yandan uyumlu davrananlar ödüllendirilmektedir. Din istismarı yapılırken iktidara karşı olanlar dinsiz laik diye nitelendirilerek halk nezdinde itibarsızlaştırılmaktadırlar.
Kitleleri iktidar etrafında kenetleyebilmek için bir dış tehlike, dış karıştırıcı gerekli olmakta, halkta bu kanı uyandırılmaktadır. Halkımızın önemli bir bölümünün duyarlılığı dikkate alınarak “one minute”, “Kudüs”, “Gazze” çıkışlarıyla sözde İsrail karşıtlığı yapılmaktadır.
Türkiye’de gerçekten demokratik bir hukuk devleti özleniyorsa, iktidarın kullandığı araçları, etkisini azaltıcı yöntemler, stratejiler geliştirilerek uygulanmalıdır. Muhalefetin etkinliği ancak bu şekilde artar.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyüme balonu 20 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları