Çocuk çığlıklarını nasıl boğuyorlar
Barış Terkoğlu
Son Köşe Yazıları

Çocuk çığlıklarını nasıl boğuyorlar

19.09.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

El küçük, beden küçük, elbette çığlık da küçük. Güçlü adamlar kolayca boğuyorlar…

1 Nisan 2022 akşamı küçük A. 8 yaşındaydı. Ailesiyle Büyükçekmece’de müstakil evlerin olduğu bir sitede yaşıyordu. Yan evlerinde Z. isimli arkadaşı vardı. O akşam A., Z.’lerin evlerine gitmiş, birlikte oyun oynamışlardı. Ancak A. ağlayarak geri döndü. Annesine yaşadıklarını anlattı. Söylediğine göre, arkadaşı Z.’nin babası M.G., onu yatak odasına götürmüş, telefondan cinsel içerikli görüntü izletmiş, özel bölgelerine dokunmuş ve kendisine de dokundurtmuştu. Üstelik bunlar ilk kez de yaşanmamıştı. Ancak A. bu kez cesaretini toplayıp ailesine anlatmaya karar vermişti.

Anne N. hemen Çocuk Büro Amirliği’ne giderek olayı anlattı. Ardından A.’nın uzman eşliğinde ifadesi alındı. Ertesi gün M.G. yakalanarak polis merkezine getirildi. "Eğitimci olarak psikolojik danışmanlık yapıyorum" diye verdiği ifadede suçlamaları reddetti. Hatta A.’yı suçladı. A.’yı lavaboya gittiği sırada mastürbasyon yaparken yakaladığını söyleyip, "kendi yaptığı eylemleri anlamlandırabilmek için beni kendisine kobay olarak kullanmış olabilir" dedi.

Oysa A.’yı detaylı bir şekilde dinleyen Adli Görüşmeci Uzman, A.’nın hayal görmediği yönünde rapor vermişti: "Yapılan adli görüşmede çocuğun sorulan sorulara oldukça detaylı ve spontane cevap verdiği gözlenmiş, verilen ifadenin geçerli ve güvenilir olduğu kanaatine varılmıştır."

M.G. tutuklandı. Hakkında "çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik" ve "çocuğun cinsel istismarı" suçundan iddianame hazırlandı. Aile Bakanlığı da davaya müdahil oldu.

Derken…

ÇOCUK MÜSTEHCENLİĞİNDEN SABIKALI

Yargılama sırasında, uzman eşliğinde A.’nın da uzaktan ifadesi alındı. Küçük A. her şeyi mahkeme heyetine de anlattı.

Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi işliyordu. Gelgelelim sonrasında bir dizi tuhaflık yaşandı. Önce anne şikayetini geri çekti. Sonra M.G. tahliye edildi. Mahkemenin başkanı değişti. Yerine gelen başkan izindeyken, savcının ceza talep eden mütalaasına rağmen, M.G. hakkında beraat kararı çıktı. Dosya halen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nde incelemede.

İşin akılalmaz bir yanı daha var…

M.G. görünürde aklı başında bir psikolog, sakin bir komşuydu. Çağırdığı tanıklar da böyle söylüyordu. Ancak ilk duruşmada okunan sabıkası herkeste şaşkınlık yarattı:

"Sanık M.G. hakkında 12 Haziran 2014 tarihinde çocukların kullanıldığı müstehcen yayınları ülkeye sokmak, ihraç etmek suçundan mahkumiyetine karar verildiği…"

Dosyayı ilk incelediğimde bunca şeyden sonra annenin şikayetini neden geri çektiğini, neler yaşandığını merak etmiştim. Süreç içinde öğrendiklerimi bir araya getirdim. Geçen pazartesi günü anne N. ile buluşup bir kez de onu dinlediğimde taşlar yerine oturdu. Dosyaya müdahale edilip dosyanın kapatılmasında kritik işi H.E. yapmıştı.

Şöyle anlatayım…

AİLEYE KURULAN KUMPAS

H.E. Ergenekon kumpasında yargılanmış bir işadamıydı. Aynı zamanda MHP’de kritik görevde olan, sık sık televizyonlarda görünen bir ismin kardeşiydi. M.G., kendisini devlette, yargıda hatta Cumhurbaşkanlığı’nda eli kolu olan bir adam olarak tanıtıyordu. Konuştuğum kimi hukukçular gerçekten de bağlantılarıyla bazı dosyaları takip ettiğini anlatıyor. Bir başka tanık ise, polis çevirmesinde H.E.’nin polise cebindeki kartı gösterdiğini, polisin "afedersiniz efendim" diyerek hemen geçiş izni verdiğini anlatıyor.

Peki H.E., küçük A.’nın dosyasıyla neden ilgilendi?

İşte bu sorunun yanıtını da buldum. H.E.’nin sevgilisi, sanık M.G.’nin kız kardeşiydi. Ağabeyinin başına gelenleri anlatmış, ondan yardım istemişti. M.G. de sevgilisine ağabeyini kurtaracağını söylemişti.

H.E. önce küçük A.’nın ailesini araştırdı. Baba emekli bir asker, anne sözleşmeli öğretmendi. Atatürkçü bir aileydi. Anne hobi olarak resim yapıyor, sergiler açıyordu. Anneye sosyal medyadan mesaj attı. Resimlerini gördüğünü, çok beğendiğini, satın almak istediğini söyledi. Atölyesine gitti.

H.E.’nin aileye güven telkin etmesi zor olmadı. Olay çok tazeydi. Anne, H.E.’nin konuşturmasıyla neler yaşadıklarını anlattı. H.E. görüntüde çok öfkelenmişti. A.’ya yaşatılanların hesabını soracağını söylüyordu. Bir anda davayı sahiplenmişti. Sık sık aileyle görüşüyor, hukuki yol gösteriyor, akıl veriyordu.

Bir dönüm noktası yaşandı. İlk duruşmadan kısa süre önce anneye tuhaf bir fikir verdi. Bu dosyadan bir şey çıkmayacağını, ama M.G.’yi dışarı çıkarıp kendisinin cezalandıracağını, bunun için ailenin şikayetini geri çekmesi gerektiğini söyledi. Aile bunu kabul etmedi. Bu kez diğer aşamaya geçildi. İkinci duruşmadan önce, M.G.’nin oğlunun bir silah aldığını, babasının intikamını aileden alacağını öğrendiğini söyledi. Bu aslında örtülü bir tehditti. Anne bu kez korkarak H.E.’nin sözünü dinledi, şikayetini geri çekti.

Elbette psikolojik bir kayıp yaşandı. Ancak dava düşmedi. Aile Bakanlığı avukatı da savcı da M.G.’nin cezalandırılmasında ısrarcı oldu. Orada neler döndü bilmiyoruz. Ama sonuçta M.G. işletilen sürecin sonunda yargının elinden kurtulmuştu. Dosya istinafta bekliyor. Çocuk müstehcenliğinden sabıkası olan bir psikolog olarak M.G., halihazırda çocuklarla muhatap olmaya devam ediyor.

8 yaşındaki çocukların çığlığı nasıl bastırılıyor diye soruyoruz ya… Bu sorunun yanıtını ancak "güçlü adamlar"la hesaplaştığımız gün verebileceğiz.

Yazarın Son Yazıları

Aman çocuklar duymasın!

Bakmayın gazetecilik yaptığıma.

Devamını Oku
06.11.2025
‘Pardon’ diyen karar

Bir kez olursa hata, iki kez olursa yanlış, tekrar olursa kasıt denir.

Devamını Oku
03.11.2025
Bakanlıktaki ‘koruma kalkanı’

Çoğu zaman sözün çıktığı yere bakarız.

Devamını Oku
30.10.2025
Aranan casus sonunda bulundu!

O kadar çok söz söyleriz ki bazen gerçek kalabalıkta kaybolur.

Devamını Oku
27.10.2025
Boğaziçi’ni nasıl çökerttiler?

Kime söylendiği belirsizse en ağır sözler bile havada kalır. En son Yargıtay başkanı konuştu.

Devamını Oku
23.10.2025
‘PKK yasası’na neden karşıyım

Kapıyı açan anahtar değil, kilidinin bilgisidir.

Devamını Oku
20.10.2025
Öcalan serbest bırakılacak mı

Sözcükler her zaman anlatmak için kullanılmaz.

Devamını Oku
16.10.2025
Apo ve Bahçeli’nin susturduğu asker

Çıkarlar suç ortaklıklarının kaynağıdır.

Devamını Oku
13.10.2025
‘Fatihli Müslümanlar’ rahatsız

“Bizi cehennemle korkutuyorlar ki dünyada onlara boyun eğelim.”

Devamını Oku
09.10.2025
Çocuk tecavüzünde çocuğu yargılayanlar

Çelişki dünyanın kendisinde sanırız, oysa ona sebep olan da insandır.

Devamını Oku
06.10.2025
Tarihin arka duruşması

Eğip bükersin, sarar paketlersin. Her şeye rağmen gerçek olduğu yerde durmaya devam eder.

Devamını Oku
02.10.2025
İŞKUR’u bile soydular

Kapı içeriden açıldı mı soygun normalleşir.

Devamını Oku
29.09.2025
‘Size miras kaldı’ sürprizinden çıkan örgüt

Koca ağaca bakıp dalındaki eksiği görüyorsan haksız değilsin.

Devamını Oku
25.09.2025
İçeridekilerin aileleri neler yaşıyor

Kendi gülünün dikenini çıkarmak kolaydır. Başkalarının acılarını anlamak ise uğraş ister.

Devamını Oku
22.09.2025
Netanyahu’nun Erdoğan’a salladığı parmak

Tek kişide hastalık dedikleri, milyonlarda ideoloji oluyor.

Devamını Oku
18.09.2025
Dananın kuyruğu kopacak derken...

Siz bu yazıyı okurken belki bütün kelimeleri eskimiş olacak.

Devamını Oku
15.09.2025
Erdoğan’ın CHP planı

Sen ardına dönüp bakmazken geçmiş bir gölge gibi seninle birlikte yürüyor.

Devamını Oku
11.09.2025
İBB operasyonunu başlatan AKP’li

Adli yıl açılışında İstanbul cumhuriyet başsavcısı gazetecilerle buluştu. İlginç bir ifade kullandı: “İBB operasyonunu ilk öğrenen kişi Murat Kapki oldu. Nasıl olduğunu bilmiyoruz. O, malları kaçırmaya başlayınca biz de harekete geçtik.”

Devamını Oku
08.09.2025
‘Terörsüz Türkiye’nin kabağı

Dünya değişiyor ama senin çektiğin çile hep aynı kalıyor.

Devamını Oku
04.09.2025
Başörtüsünü çıkaran Fethullahçı

İnsanın çektiği çilelerin sonucu tecrübeleridir.

Devamını Oku
01.09.2025
Topuk kırıldıktan sonra

O çok bildiğimiz gerçekleri her şey görünür olduktan sonra anlatmayı ne kadar çok severiz.

Devamını Oku
14.08.2025
TikTokçu hacı paşa devri

Yükselme kuralını kaybedince yukarıyla aşağı bir olur.

Devamını Oku
11.08.2025
Erdoğan’ın kimliği bile satılık

Hırsızın peşinden koşuyoruz da ya içeride kapıyı açan varsa?

Devamını Oku
07.08.2025
Şehit askerlerin tahlilleri ne söylüyor

Milletler yaşamdan öğrendikçe gelişir. Çöküş dönemlerinde ise ancak ölüm öğreticidir.

Devamını Oku
04.08.2025
Askerler kayıp 5 milyarın peşinde

Sana verirken yokluğu gösterenler, senin olan varlığı harcarken har vuruyor harman savuruyor.

Devamını Oku
31.07.2025
Koca savcılığın dokunmadığı patronlar

Dünya, Sezen Aksu şarkısındaki gibi: Masum değiliz, hiçbirimiz.

Devamını Oku
28.07.2025
Zengin itirafçı olur kurtulur olan garibana olur

Bazen fısıltıyı duyuyorsun. Bazen de çığlığı duyma istiyorlar.

Devamını Oku
24.07.2025
Davutoğlu partisindeki istifalara ne dedi?

Aslında benim sorum yeni çıkan o kitapla ilgiliydi...

Devamını Oku
21.07.2025
Öcalan, Ramazan, Altaylı

Memlekette “süreç bayramı” var. Gelgelelim “hukuk ve özgürlük bayramı” yok.

Devamını Oku
17.07.2025
Domates, biber, patlıcan!

“Demokrat adam”, “demokrat bulmadığı” adama “Ya demokrat ol ya döverim” demiş.

Devamını Oku
14.07.2025
Herkesi başka tartan kantar

Aynı kantar seni başka onu başka tartıyor...

Devamını Oku
10.07.2025
Söyleyin Timur haksız mı? 

Kimin haklı olduğunu söz belirler sanırsın, oysa hak çoğu zaman güç ile dağıtılır. Size bu satırları gazeteci arkadaşım Timur Soykan hakkındaki mahkeme kararını beklerken yazıyorum. 

Devamını Oku
07.07.2025
Teğmenler kararı nasıl değiştirildi

Zaman, anı bir atom yoğunluğunda biriktiriyor. Ne kolay konuşup geçiyoruz. Sanki her yeni olay bir eskisini dibe bastırarak unutturuyor.

Devamını Oku
03.07.2025
Hapiste bebeğini bekleyen Ramazan’ın öyküsü

Çokluğun adaleti yokluğun üzerine kurulmuştur. İBB dosyasında üç tip tutuklu var...

Devamını Oku
30.06.2025
Seve seve değil soya soya büyüyen sistem

Tarih, insan deneyimlerinin toplamından daha fazla bir şeydir.

Devamını Oku
26.06.2025
Fatih Altaylı’nın ‘suyunu ısıtanlar’

İnsan kendi yazgısının kapısını kendisi açıyor. Kimi zulmederek kimi zulümle baş ederek. Bu köşede bugün bambaşka bir hikâye olacaktı. Aslında ben de bambaşka bir yerde yazacaktım.

Devamını Oku
23.06.2025
İran’dan çıkan savaş dersleri

“Savaş politikanın başka araçlarla sürdürülmesidir” diyor general Clausewitz...

Devamını Oku
19.06.2025
Adalar sapığı nasıl yakalandı

Suçla, suçlu arayarak değil, suçun peşinden giderek hesaplaşılır. Konu siyasi olunca, ihale olunca, parti olunca günlerce televizyonlarda konuşuluyor. Tutuklama üstüne tutuklama yapılıyor. Gelgelelim, konu siyasallaştırılamayacaksa ancak üçüncü sayfada yer buluyor.

Devamını Oku
16.06.2025
Tövbelerden darbelere bir garip hikâye

Tövbe insanı kendinden korur ancak insanı insandan korumaz.

Devamını Oku
12.06.2025
Biz seni anladık Nihat abi

Dünya delilerin cehennemidir.

Devamını Oku
09.06.2025