İran Türkiye’nin yerini aldı

28 Ocak 2016 Perşembe

ROMA - Yaptırımların kaldırılması ardından, beraberinde 6 bakan, 120 kişilik işadamları heyeti ile İtalya ve Fransa’ya çıkarma yapan İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Avrupa turnesi bugün sona eriyor.
Hatemi’den sonra Avrupa’ya ilk ayak basan “cumhurbaşkanı” olan Ruhani, 17 yıl arayla gerçekleşen bu yeni ziyarette iki Avrupa ülkesiyle dev ekonomik anlaşmalar imzaladı. “Asya pazarı ile köprü kuran ülke” olma sözü verdi.
Havayollarını sil baştan yenilemek üzere Paris’e “127 Airbus” sipariş eden ve Aeroports de Paris ile Renault gibi şirketlerle anlaşan İran Cumhurbaşkanı; seyahatinin iki günlük ilk İtalya bölümünde “17 milyar Avro”luk alışveriş yaptı.
Demir ve alüminyum üretiminde kullanılan makineler, madencilik, gemiler, demiryolu, vagon alımının yanı sıra yol, köprü, hastane, rafinerilerin yenilenmesi gibi çok büyük altyapı hamleleri içeren anlaşmalarla İtalya’ya açılan Ruhani, Çizme’de muhataplarına “Asya’ya açılan köprünüz oluruz” mesajı verdi ve kapitülasyon tonlamasında vaatler sundu:
“Limanlarımız ve demiryollarımız emrinizdedir. Pek çok uluslararası hedefe yönelen üretiminizde ticari üssünüz oluruz. İran’ı finansa da açacağız. Buna emin olun. Bu ayrıca bankalarınız ve sigorta şirketleriniz için de bir fırsat olacak!” dedi...
Bu kertede “açılım”, yokluktan çıkan İran’ın ihtiyaçları ötesinde; ilerde yeniden yaptırım kıskacına düşmemek için düşünülen bir “önlem” olarak değerlendiriliyor.

‘Bana dua et!’
Dışişleri, Petrol, Sanayi, Ulaşım, Sağlık ve Tarım bakanları ile İran Merkez Bankası Başkanı eşliğinde Avrupa turunu sürdüren Ruhani; Roma ve Paris’te ülkesini sırf 80 milyonluk bir pazar olarak değil, “Ortadoğu kaosu içinde bir istikrar modeli, IŞİD’le mücadele ve bölgenin biricik denge unsuru” olarak takdim ediyor.
Roma’da Başbakan Matteo Renzi ve Cumhurbaşkanı Mattarella’yı gören, ardından Papa ile de görüşen Ruhani; Papa’ya “Benim için dua et!” diyerek de seslendi.
Gezinin “ekonomik faslı” denli önemsenen Papa-Ruhani görüşmesi; İranlı liderin dünya siyasetine büyük girişi olarak yorumlandı.
Bunlar olurken Roma’nın tarihi meydanı Pantheon’da İranlı muhalifler, İran meydanlarında vinçlerle asılan siyasi mahkûmların resimleriyle “Ruhani’ye hayır!” sloganıyla gösteri yapıyordu.
İnsan hakları örgütlerine göre Ruhani’nin görevde olduğu son iki yılda İran’da 2000’i aşkın insan asıldı. Çin’den sonra dünyanın “idam rekortmeni” olan İran’da; “reformcu Ruhani” döneminde ölüm cezaları hız keseceğine arttı ve geçen yıl “günde 3”e dek çıktı.
Pantheon’da gün boyu gösteri yapan muhalifler; “Ruhani ile IŞİD’le mücadele edeceksiniz öyle mi” diye bu yüzden alayla sordular: “Ama İran rejimi zaten bizzat IŞİD” diye üstelediler:
“Mollaların IŞİD’den farkı yok ki. IŞİD gibi İran da eşcinselleri ipe çekiyor, zinayı ölümle cezalandırıyor. Falaka, işkenceden geri kalmıyor. Kadın hakları, özgürlükler, düşünce özgürlüğü gibi konularda da IŞİD’den farksız!”

Yeni ‘ılımlı İslam’
Küçük bir kalabalığın izlediği muhaliflerin isyanı, geniş kitlelerin bir kulağından girip ötekisinden çıkıyor.
Batı’nın “yeni ılımlı İslam”ı artık bu... İran’ın molla rejimi.
“Reel politik” uğruna zamanında Erdoğan’a açılan krediyi, Batı, “reformcu” kontenjanından bundan böyle Ruhani’ye açıyor.
İran’ın “reformcu lideri” için İtalyan başkentinde bu sebeple ayak bastığı yerlerde 2000 yıllık Roma heykellerini bile giydirmekten çekinmediler.
Dünya basınının baş sayfalarına çıkan skandalı duymuşsunuzdur.
Ruhani’nin “edep kriterleri” için, İranlı liderin girdiği tarihi binalardaki çıplak heykellere devasa kutular geçirildi ve ortaçağ sansürü uygulandı. Resmi yemeklerde şarap verilmedi.
“Uygarlık ittifakı”nın yeni kriterlerini Ruhani dikte ediyor: Ticaret karşılığında sansür!
Parayı veren düdüğü çalar hesabı... 17 milyar Avro’ya İran, Çizme’de kendi sansür borusunu öttürüyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları