Özdemir İnce

İlk 500’e girmek

30 Aralık 2018 Pazar

Başyücelik saltanatında 500 sayısı ve bazı simgesel sayılar pek ünlendi. Fıkra düşkünlerinin fıkralara numara vermeleri gibi, İmamokrasi döneminin simge sayıları da hem gülme hem ağlama vesilesi olmakta. “17” deyince, ağlamaklı oluyorlar, çünkü AKP Türkiyesi artık 17. büyük ekonomi değil. 500 sayısı da dünyanın önde gelen 500 üniversitesini imliyor. 500’e girmek, rüşvet vermeye, soru çalmaya benzemiyor.

***

2017 yılında listenin ilk 500’ünde Türkiye’den 5 üniversite yer alıyormuş. 2018’de Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi ilk 500’de yer alıyor. Listenin ilk 1000’inde Türkiye’den toplam 12 üniversite bulunuyormuş. Hangileri acaba?
Times Higher Education dergisi bu sıralamayı yaparken öğretim kurumlarının bilimsel araştırmalarını, uluslararası çalışma ve konumlarını, gelirlerindeki artışları ve listede geçen yıl bulunduğu sıralamayı göz önüne alıyor.
On yıllardır savaşların ve çatışmaların ortasında eğitimi sürdürmeye çalışan Bağdat Üniversitesi, 1258 okulun yer aldığı listenin, 801-1000 bandında ilk kez kendine yer buldu.
Listenin bir numarası ise üçüncü yıl üst üste İngiltere’nin Oxford Üniversitesi oldu.
İlk onda İngiliz ve ABD yüksek öğretim kurumlarının yer aldığı listedeki bir başka ilk de, listeye giren Japon üniversitelerinin sayısının İngiltere’yi geçmesi oldu.
ABD, Japonya ve İngiltere’den sonra, listede en çok üniversitesi yer alan ülke ise Çin.
Pekin’de bulunan Tsinghua Üniversitesi, listenin 22’nci sırasında yer aldı. Toplamda ise listeye Çin’den 72 üniversite girdi.

***

Times Higher Education sıralamasındaki en iyi 20 üniversite:
1-University of Oxford (İngiltere); 2-University of Cambridge (İngiltere); 3-Stanford University (ABD); 4-Massachusetts Institute of Technology (ABD); 5-California Institute of Technology (ABD); 6-Harvard University (ABD); 7-Princeton University (ABD); 8-Yale University (ABD); 9-Imperial College London (İngiltere); 10-University of Chicago (ABD); 11- ETH Zurich (İsviçre); 12-Johns Hopkins University (ABD); 13-University of Pennsylvania (ABD); 14-University College London (İngiltere); 15-University of California, Berkeley (ABD); 16-Columbia University (ABD); 17-University of California (ABD); 18-Duke University (ABD); 19-Cornell University (ABD); 20-University of Michigan (ABD).

***

ABD’in “Ivy League”ine giren 8 üniversiteden ikisi (Brown University ve Dartmouth College) en iyi 20 üniversite arasında yer almıyor.
2018’de Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi 500 üniversite arasında yer alıyor demiştik. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) resmi web sitesindeki üniversiteler sayfasında yer alan bilgilere göre Türkiye’de 206 üniversite var. Zavallı(!) Fransa’da ise 75 üniversite. Oxford Üniversitesi’nin bir numara, Cambridge Üniversitesi’nin iki numarada bulunduğu İngiltere’de ise 125 üniversite var. Bu mukayese ne anlama geliyor acaba? Bir zamanlar 40 bin köyünün yüzde 90’ında okul bulunmayan Türkiye, şu anda üniversite sayısı bakımından Avrupa birincisi ve bütün öğrenciler okuma-yazma bilip adlarını yazabiliyorlar.

***

Türkiye’nin üniversite düzeyinin ciddiye alınması için ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, İstanbul, Ankara, İzmir devlet üniversiteleri düzeyinde 50’den fazla üniversite olmayacak; 156 üniversite hemen kapatılacak. 50 üniversitede okuyan öğrencilerin tamamı için yurtlar hazırlanacak. İmam hatip okullarının sayıları mesleki ihtiyaç düzeyine indirilecek. İlk ve ortaöğretimin bütün okullarında laik öğretim uygulanacak. Ve 20 yıl beklenecek! Gerisi AKP işi göz boyama!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları