Gerçek ironi oldu!
Adnan Dinçer
Son Köşe Yazıları

Gerçek ironi oldu!

18.01.2020 07:30
Güncellenme:
Takip Et:

Futbol dünyamız son derece başarısız bir evrim yaşıyor! Geçmişte yabancı yasağı kalktığında iki yabancı ile birinci ligimizi süslemeye ve çağı yakalamaya çalıştık! Özellikle piyasa dağılmış Yugoslav ve Rumen ağırlıklı transferlerle geçiştirildi! 1903-1905 ve 1907 tarihli üç büyük kulüplerimiz başı çektiler! Kritik karşılaşmalarda özellikle Rumen hakemler maçlarımızı yönetti! Sonra bu düzene son verenlerin içinde bulunan olarak kendi gençlerimizi ve hakemlerimizi TFF sıçramasıyla önemsedik! Sabırlı eğitim ve spor akademileri sahiplenildi! Kendilerine değil; futbolumuza, uluslararası hatırlatma yapacak hamleler, kurslar, seminerler yapıldı. Yeniden yapılanan futbolumuzda Beşiktaş önderlik yaparken PAF ligi ile TFF geniş sporseverlere gerçeğin izlenmesi için imkân sağladı. Adı sanı duyulmamış futbolcu ve teknik adamlar futbol tekelini sarstılar! Bu çalışmalar yapılırken gençlerdeki çıkış Avrupa ve dünya finallerine kadar uzandı futbolumuzda. Yabancı teknik adamlarla yarışacak kurs ve seminerler yurt dışına, hatta Köln Spor Akademisi’ne uzanan teknik adam eğitiminin önünü açtı. “Avrupa Antrenörler Birliği”ne girme şansı yakalandı. Sesli değil sadece toplumun kısılan başarıya sahip çıkan tribün sahiplenilmesi, yıldızları sahneleyen, hatta futbol federasyonu başkanının “Ülkemizde en iyi futbolu oynayan takımını ilan etme” yansızlığı alkış topladı! Tüm kulüpler yeni heyecan ve üretime yöneldiler. Medya yeni futbol dünyasını sahiplendi. Dost ve gururla eserlerine sahip çıktıkları teknik adamlar, futbolcular ve kulüpler tavan yaptı! Futbol bir anda sıçradı ve özellikle gençler “çağdaş futbol” gerçeğine yakın oldular. 

Şahsen kavga verdiğim görevleri cesaretle öne taşıdım.14-16 yaş grubu gençlerimizi, UEFA turnuvasına talip olma başarısına taşıdım. Finlandiya’daki finallere gidene kadar  gençlerin gol yemeden oynadığı karşılaşmalar topluma heyecan getirdi. Spor dünyasının olumlu ilgisi, kulüplerin tesis fakirliğine karşın eğitim heyecanı yaşamasına ve futbolumuzu en az 20 yıl sahiplenecek gençlerin yıldızlar olmasına neden oldu. Avrupa’da eğitilen yurttaşlarımızın çocukları ulusal forma şansını yakaladı. Bu konuda çok emeğim ve öğrencilerim oldu.

Kulüpler batma noktasında

Yıllar böyle giderken bir anda “endüstriyel futbol”, teknik adam ve futbolcuyu adeta “eşya” yaptı. Değişen yapılar ülkemizde depreme neden oldu. Yabancı sayısı, kulüplerde artmaya, hatta TFF’yi zorlamaya başladı. Aracılar, profesyonel menajerlik dışında amatör yöneticiyi iyi pazarlamayla uyutarak, kulüplere ve bu duruma razı kişileri, futbolumuza taşımaya başladı. Kendi gençlerimiz bugün teknik adam olsalar da bu akımın önüne geçemediler! Yaşlı ve kalitesiz futbolcular kulüp formalarına sahip çıkarken, hiç oynamadan anlaşmaları dahi bozulsun diye ekstra para kazanan orta malı futbolcular piyasaları işgal etti. Oysa yeni bir futbol dünyasına uyacak çok önemli işler yapılmıştı! Antrenman sahaları, çim zeminler, medya ve reklam patlamasıyla futbolun herkes tarafından izlenen, sahiplenilen şansı bu “fukara futbol” gerçeğini görmezlikten gelen günlük piyasa yarattı. Şimdi duvara tosladık! Zira artık bırakın borçları, kulüpler borçların faizlerini dahi ödeme güçlüğü içinde batma noktasında! Futbol dünyamızın birinci sorunu artık ekonomik oldu. Bizler artık hatırlanmaz ve hatta bu anlamda yeni örnekler sunma fedakârlığında bulunma ürküntüsüyle haketmediğimiz yerdeyiz!

Tarih bu gerçeği mutlaka bir gün sahiplenecektir. Umarım geç kalmayız. Zorunlu yapılan hiçbir iş, uzun vadeli olmaz. İçinde sevgi, emek, çağdaşlık ve onur olan her çalışma karşılığını alır. Bu, toplumun mutluluğu içindir ve olmalıdır.


Yazarın Son Yazıları

Tedesco farkı

Derbi öncesi gazetemize verdiğim görüşte iki teknik direktörün taktik detayları ön plana koyduğunu 90 dakikanın belirleyici faktörünün de bu olacağını belirtmiştim.

Devamını Oku
12.01.2026
Gökmen kardeşim

Ali Mortaş, İstanbulspor’da Cihat Arman ve Sabri Kiraz’dan sonra en çok Türk futboluna oyuncu kazandıran ama unutulan bir adamdı.

Devamını Oku
04.01.2026
Beşiktaş ne yapmalı?

Yeni yılın ilk günlerini yaşarken okurlarımın 2026’yı sağlıkla geçirmesini diliyorum.

Devamını Oku
02.01.2026
Kâbus görmedi

Beşiktaş belki de ilk kez topa bu kadar hâkim olup oyuna yön verdiği bir maç çıkardı.

Devamını Oku
24.12.2025
Pes artık!

İki devrede iki farklı Beşiktaş vardı sahnede. İlk yarı Toure’nin kırmızı kartına kadar Trabzonspor gibi zirveyi yakalayan bir takıma karşı topu rakibine bırakan, sahada doğru yerleşen, hızlı hücumlarla skoru yakalayan Beşiktaş vardı sahada...

Devamını Oku
15.12.2025
Tempo sorunu

Cengiz kazanılan penaltıyı kaçırmasa Kartal çok da iyi olmadığı bir maçı daha rahat kazanacaktı. Cengiz sonrasında Toure’nin golünde süratini akıl dolu pasıyla birleştirip bir anlamda gönül aldı.

Devamını Oku
01.12.2025
Rafa’sız, havasız!

UEFA Konferans Ligi’ne lider olarak devam eden Samsunspor, derbi sonrası havasını kaybeden ve yaşadığı Rafa Silva kriziyle anılan Beşiktaş deplasmanında ilk yarıda kaleci Ersin’i geçemedi.

Devamını Oku
24.11.2025
Hakeme yazılır

Dört büyüklerin kendi arasında derbi oynadıkları hafta zirveden uzaklaşan Fenerbahçe ve Beşiktaş için adeta yarışa dönüş şansıydı.

Devamını Oku
03.11.2025
Kartal kendini arıyor!

Sergen Yalçın’ın, Orkun Kökçü’yü kaptanlığa getirmesi kendi döneminde yeni oluşum yaratmak için önemli bir hamleydi.

Devamını Oku
19.10.2025
Montella’nın şansı

Türkiye Futbol Federasyonu, A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella’yı rahat bıraktı.

Devamını Oku
17.10.2025
Derbinin kaderi

Maça hızlı başlayan Galatasaray, Uğurcan’ın tüm gayretlerine rağmen 12. dakikada Abraham’ın golüne engel olamadı.

Devamını Oku
05.10.2025
Klasiğe dönüş

Beşiktaş kendi klasik futbol anlayışına dönünce çabuk oynayıp Rafa gibi teknik, Orkun gibi mücadeleci bir karakterle hızlı başlayarak adeta maçı erken kazandı.

Devamını Oku
30.09.2025
Sergen’le olmadı

Önce Avrupa Ligi’nden sonra Konferans Ligi’nden elenen Beşiktaş, Solskjaer’in gönderilmesinin ardından Sergen Yalçın’ın göreve gelmesiyle bir hava yakalar diye düşündük.

Devamını Oku
20.09.2025
Riskli oyun, 3 puan

Beşiktaş, Sergen Yalçın yönetiminde Başakşehir karşısında coşkulu oynadı.

Devamını Oku
14.09.2025
2-1 aldatmasın!

2-1 aldatmasın!

Devamını Oku
18.08.2025
Kendinize gelin!

Beşiktaş dün 4. resmi maçına çıktı ve bunların tümü Avrupa kupasındaydı.

Devamını Oku
15.08.2025
Ole ders almış

Beşiktaş, Shakhtar maçlarından ders almış olacak ki St. Patrick’s karşısında özellikle ilk yarıda beklenenin üstünde bir performans gösterdi.

Devamını Oku
08.08.2025
Trajik bir durum

Beşiktaş’ın durumu gerçekten trajik!

Devamını Oku
01.08.2025
Beşiktaş ekolü

Beşiktaş yeni sezona takımda eksikliğini hissettiği birçok mevkiye transfer yapması gerekirken elindeki kaliteli oyuncuları da kaybediyor.

Devamını Oku
30.07.2025
Ders çıkaralım

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası çeyrek finalinde 10. dakikada 10 kişi kalmasının ardından

Devamını Oku
23.07.2025
Yeni Beşiktaş

Geçen yıl transferde geç kalan, lige erken havlu atan Beşiktaş sezon sonu gelmeden heyecanını yitirerek taraftarını üzdü ve şampiyonluk yarışında dahi var olamadı.

Devamını Oku
16.07.2025
‘Dünya’nın kupası!

Futbolda yoğun geçen sezonun ardından adeta tatile giremeden yeni formatıyla düzenlenen FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda boy gösteren takımlar ve oyuncular, dünyanın her yerindeki seyirciler için yaptıkları maçlarda transfer piyasasını oluşturuyor.

Devamını Oku
04.07.2025
Ders çıkaralım

İspanya-Portekiz UEFA Uluslar Ligi finalinde futbol olarak umduğumuzu İspanya tarafında bulamadık.

Devamını Oku
11.06.2025
Samsunspor gerçeği

Sezon biterken bazı olaylar dikkatimi çekti. İlki Şampiyonlar Ligi finalindeki Paris Saint Germain-Inter mücadelesi. Maçın yıldızı PSG Teknik Direktörü Luis Enrique idi.

Devamını Oku
03.06.2025
Sezon sonu

Ali Koç, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olarak Aziz Yıldırım’dan devraldığı bayrağı yaptığı yatırımlarla dalgalandırmaya çalışırken Sarı-Lacivertliler Euroleague’de ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.

Devamını Oku
28.05.2025
Ruhu kazanmalı

Ruhu kazanmalı

Devamını Oku
12.05.2025
Gemi su alıyor

Gemi su alıyor

Devamını Oku
05.05.2025
Kimliğini kaybeden Beşiktaş

Kimliğini kaybeden Beşiktaş

Devamını Oku
20.04.2025
Beşiktaş’a yumruk!

Beşiktaş’a yumruk!

Devamını Oku
15.04.2025
Yanlışlarımız!

Yanlışlarımız!

Devamını Oku
06.04.2025
Ne yaptın Ole?

Ne yaptın Ole?

Devamını Oku
04.04.2025
Buruk Mourinho!

Buruk Mourinho!

Devamını Oku
03.04.2025
Özgüvenli Kartal

Özgüvenli Kartal

Devamını Oku
30.03.2025
Montella ve yükseliş

Montella ve yükseliş

Devamını Oku
26.03.2025
Kocaman ayıp!

Kocaman ayıp!

Devamını Oku
16.03.2025
Futbol gerçeği

Futbol gerçeği

Devamını Oku
09.03.2025
Sadece mücadele

Sadece mücadele

Devamını Oku
02.03.2025
Kaybolan futbol

Kaybolan futbol

Devamını Oku
26.02.2025
Ekip mücadelesi

Ekip mücadelesi

Devamını Oku
16.02.2025
Keyif vermiyor

Keyif vermiyor

Devamını Oku
09.02.2025