2020 Olimpiyatları İstanbul'da!

21 Şubat 2012 Salı
\n\n\n

Geçen hafta İtalyan Başbakanı Mario Monti, ülkesinin 2020 olimpiyat adaylığından çekildiğini açıkladı.

\n

Yunanistandaki gibi bir hükümet değişikliği ile Silvio Berlusconinin yerine getirilen ekonomist Başbakan Monti, kararı uzmanları ile yaptığı toplantıdan sonra duyurdu.

\n

Gerekçesi, İçinde bulunulan ekonomik bunalımdan dolayı 12.5 milyar doları karşılayacak bütçemiz yok! oldu.

\n

Montinin en büyük gerekçesi ise şöyleydi: Geçmiş hükümetlerin verdikleri bu kararın, ülkemizde uzun dönemde yaratacağı olumsuz etkileri göz önünde bulundurmamaları, çekilmemizde etkili oldu!

\n

Roma, 1960ta olimpiyatlara, sonrasında çeşitli uluslararası oyunlara ev sahipliği yaptığı için her türlü sportif altyapı tesisine sahipti. 12.5 milyar dolar güncelleştirmede kullanılacaktı.

\n

Dünyanın 10. ve Avrupanın 4. büyük ekonomisine sahip, kişi başına 35 bin doların düştüğü İtalyada olimpiyatlar için bugün harcamalar yapılacak, ama yarın daha büyük çapta ekonomik bunalıma neden olunacak, gelecek kuşaklar güç durumda kalacaktı.

\n

***

\n

Antik Yunanistanda ilk kez Olimpia kentinde düzenlendiği için adını oradan alan modern olimpiyat oyunları, 1896’da Atinada düzenlenmişti.

\n

Bu gelenek 2004te yine Yunanistanda sürdürüldü. Kişi başına ulusal gelirin 33 bin dolar olduğu Yunanistan, 2004 oyunları için 11 milyar dolar harcamayı öngörmüştü. Oyunlar bittiğinde fatura 20 milyar doları aşmıştı. Üstelik Avrupa Birliğinden (AB) önemli destek de sağlanmıştı.

\n

Bu köşede sıkça, Yunanistandaki seçimlerde iktidar değişikliği ile yaşanan ekonomik bunalımı 2004 olimpiyat harcamalarının tetiklediğini yazmıştık. Altyapı-üstyapı denilirken oyunlara kadar işsiz insan sayısı çok azalmıştı. Ancak inşaat bitip oyunların getirileri de sıfırlanınca, her geçen gün işsizler ordusuna çığ gibi katılımlar olmuştu.

\n

Sonuçta, bugün Yunanistan iflas bayrağını çekti, ABden 130 milyar Avro dilenildi. İşsizlik o kadar arttı ki, antik olimpiyat kentindeki müzeyi geçen hafta maskeli iki kişi soydu, Kültür Bakanı da istifa etti.

\n

Nereden nereye? İşte İtalyan Başbakanı bu gerçekleri görmüştü, halkını gelecekte Yunan halkının durumuna düşürmemek için adaylıktan çekilme kararı almıştı

\n

***

\n

Karadenizden Marmaraya ikinci boğazı açmak isteyen, Merkez Bankasını da İstanbula götürüp kentte uluslararası finans merkezi yaratma sevdasındaki AKP hükümeti adına, İsviçrenin Lozan kentindeki Uluslararası Olimpiyat Komitesine (UOL) resmen adaylık başvurusu yapıldı.

\n

İstanbuldan başka Japonyadan Tokyo, İspanyadan Madrid, Katardan Doha ve Azerbaycandan Bakûnun adaylıkları UOLye resmen iletildi.

\n

Bu yaz Londrada yapılacak olimpiyatlara 24 milyar dolar harcandı. Üstelik 1948 oyunlarına ev sahipliği yapmış olması, güçlü ulaşım altyapısına sahip bulunması nedeniyle bu harcama son teknolojik gelişmelerin güncelleştirilmesinde kullanılacaktı. Emeğin ucuz olduğu Çin 2008de olimpiyatlar için 30 milyar dolar harcamıştı. Tokyoda 1964te olimpiyat düzenlediği için fazlaca altyapı sorunu olmayacaktı, güncellemelere harcama yapılacaktı.

\n

Ekonomik bunalım arifesindeki Madridin önümüzdeki günlerde adaylıktan çekileceğinden söz ediliyor. Geriye iki petrol kenti Doha ve Bakû kalıyor. Kazanan kent, 7 Eylül 2013te Arjantinde açıklanacak.

\n

***

\n

Türkiyenin başvurusunun odağını, dört ayrı imparatorluğa başkentlik yapmış iki kıtanın buluştuğu yer olması oluşturuyor. Başvuruda 2020 olimpiyatlarında Boğazın iki yakası ışık cennetine dönüşecekmiş Boğaziçi baştan aşağı süslenecekmiş... Karadenizden Marmaraya ikinci boğaz açılacakmış Kel başa şimşir tarak

\n

Açılışı aynı anda iki kıtada 1 milyon kişi izleyecekmiş Adaylığımız Bugünkü İstanbula değil, 2020nin İstanbuluna oy vereceksiniz! söylemi ile güç kazanacakmış. Bu söylemle İstanbulun bugün içinde bulunduğu kötü durum da itiraf edilmiyor mu?

\n

Bu amaçla Türkiye, yedi yılda 30 milyar doları gözden çıkarmış. Ödenekler devlet bütçesinden ve İstanbul Kültür Başkenti düzenlemesinde olduğu gibi özel gelirlerden karşılanacakmış.

\n

Karşılığında Türkiyenin uluslararası imgesi güçlenecek, maddi gelir sağlanacak, turizm girdisi artacakmış. Sanki bunların hepsi Yunanistanda oldu!

\n

***

\n

2002’de tamamlanan 75 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadyumuna doğru dürüst ulaşım sağlanamadığı için Galatasaray takımı, karşılaşmalarını bu sahada yapmaktan vazgeçmedi mi? Bugün bu stadyumun üstyapısı bakımsızlıktan çürümüyor mu?

\n

Bugün nüfusu 15 milyon olan İstanbulda bu amaçla yeni tesislerin ve altyapının güçlendirilmesi için gerekli emek Anadoludan sağlanacak geçici ucuz emekle yürütülecek. Kentin nüfusu da 2020de 20 milyonu aşmayacak mı? Gelenler kentlerine ne zaman geri döndüler ki?

\n

Efendim, 2. boğazın açılışı, tüpgeçit ve raylı sistem ulaşımı kolaylaştıracakmış. Ana damarların dışındaki ikincil yollar ne olacak? Bırakın ikincil yolları, 2-3 hafta önceki kar bile İstanbulu anayollarında ulaşımı felç etmedi mi?

\n

Devlet bütçesindeki açığı karşılamak için her geçen gün yeni vergilere ve artışlara gidilirken, kamunun malı mülkü satılırken, 30 milyar dolar kimlerin cebinden çıkacak?

\n

Açık ve kapalı alanlarda, başta elektronik gereçler, bilgisayarlar, aydınlatma araçları yurtdışından getirtileceğine göre, şu anda bile ürküten dış ticaret açığındaki makas daha da büyümeyecek mi?

\n

Kişi başına 35 bin dolarlık ulusal gelire sahip İtalya çekilirken, 13 bin dolarlık gelirle bu adaylığa başvurmak ayranı yok içmeye tahterevalliyle gider…” olmuyor mu?

\n

Eğer 30 milyar dolarımız varsa, bunun en azından 10 milyar doları ile Güneydoğuda yatırımlar yapıp terörü ve büyük kentlere göçü besleyen işsizlik ortadan kaldırılamaz mı? Bir zamanlar komşu ülkelere Doğu Anadoludan yapılan canlı hayvan ve et satışı yeniden canlandırılıp, yöreye önemli ekonomik girdi sağlanıp Arjantinden Angus öküzlerinden getirilmesi ile de büyüyen cari açığın azaltılması sağlanamaz mı? O yörede yapılacak spor tesisleri ile gençlerimizin öteki olimpiyatlar için yetiştirilmesi daha iyi olmaz mı?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları