Laiklik sadece kadınların meselesi değildir!

17 Şubat 2019 Pazar

Haykırmak istiyorum: Eyyyy Erkekler!
Bu ülkede laiklik, sadece kadınların, birtakım kadınların meselesi değildir! Sizin de meselenizdir. Hepinizin, hepimizin, milletin meselesidir.
Aynı şekilde: Eyy Erkekler! Hukuk Birliği sadece birtakım insanların derdi değil, tüm milletin derdi olmalıdır!
Birkaç gün önce Nazan Moroğlu böyle haykırarak değil, sakin sakin anlatmaya çalışıyordu.
“Türkiye laik hukuk sistemini kabul etmiş ve uygulayan bir ülkedir. Anayasamız, uluslararası sözleşmeler ve yasalarla eşit haklar tanınmıştır ve bizde hukuk birliği vardır” diyordu.
“Bu tüzük, hukuk birliğimizin zedelenmesine yol açacaktır” diyordu...
Nazan Moroğlu İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü. Sadece o değil, birçok kadın örgütü, geçen hafta hop oturup hop kalktı!

‘Erkeklerin saygı duyulan eşleri olmak’
Olay şu: “İslam Kalkınma Örgütü-Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü”nün onaylanmasıyla ilgili bir kanun teklifi geçen günlerde TBMM gündemine geldi.
Hiç kuşkusuz iyi niyetle hazırlanmıştır. İslam ülkelerinde kadınların içler acısı durumunu iyileştirmek, bir nebze olsun durumlarını düzeltmek için düşünülmüştür. Ancak unutmayın ki, 1969’dan beri üyesi olduğumuz, eski adıyla İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki tek laik ülke Türkiye.
Şimdi sıkı durun: Tüzükten bir alıntı:
“Müslüman âleminde, hızla değişen, gelişen ve modernleşen bir dünyada kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi, eğitimi, öğretimi ve durumlarının iyileştirilmesinin rolünün önemini teyit ederek...”
E yani, şimdi “Oha!” demeyip, ne diyeyim ki!!!
“Kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi”... Yok yaa... Sahi mi söylüyorsunuz!!!
Bana soracak olursanız bir yıl içinde 255 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü... Ve erkeklerin 347 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu... Ve erkeklerin 61 kadına tecavüz ettiği; 188 kadını taciz ettiği, aralarında kız çocuklarının da olduğu en az 516 kadına zorla seks işçiliği yaptırdığı Türkiyemizde (Sayılar Bianet’in 2018 yılı raporundan) tam tersi olmalı.
Bundan böyle “erkekleri, kadınlara saygı duyan eşler” olarak yetiştirip, eğitmeli!!!

Adım adım karşıdevrim
Bugün 17 Şubat 2019...
17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun, laik hukukun simgesidir ve aynı zamanda ülkede Hukuk Birliğinin yaşama geçirilmesini sağlamıştır. Laiklik ve Hukuk Birliği kadın haklarının, eşitliğin, demokrasinin güvencesidir!
Kulağım Nazan Hanım’da:
“93 yıl önce Medeni Kanun’un yürürlüğe girişiyle kadınlar, evlenme, boşanma, mal varlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından erkeklerle eşit yurttaş konumuna gelmişler; EVLİLİK YAŞI kuralı getirilmiş; erkeğin birden çok kadınla evlenebilmesi yerine TEK EŞLİ- LİK ve evlilik birliğinin ‘RESMİ NİKÂH’ ile kurulması kabul edilmiştir. Erkeğin ‘BOŞ OL’ demesiyle boşanma yerine ‘HÂKİM KARARIYLA BOŞANMA’, kız ve erkek çocuklara ‘EŞİT MİRAS PAYI’ gibi kurallar kadın haklarının güvencesi olmuştur.”
O söylemese de günümüzde nasıl bir karşıdevrimle yüz yüze olduğumuz ortada: Vakıfların, tarikatların rezilliklerini bir yana bırakıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yoga etkinliğini “putperest ibadeti” diye okullardan kaldırmasını da geçelim... Müftülere resmi nikâh yetkisi verilmesi...
Son dönemde yoksulluk nafakası hükmünün “Erkeğin hayatının ipotek altına alınmaktan kurtarılması” gerekçesiyle kaldırılması tartışmaları... (Oysa yasaya göre her iki eş de nafaka talep edebilir.)
Kadın sorunlarına çözüm üretecek Kadın Bakanlığı’nın kaldırılması...
Adalet Bakanlığı’nca gündeme getirilen; İHTİYARİ olduğu belirtilmesine rağmen, “Aile Hukukunda ZORUNLU Arabuluculuk” uygulamasında ısrar...
Ve şimdi de İslam Kalkınma Örgütü- Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü ile kadının bir BİREY olarak değil “erkeğe saygılı eş” olarak ele alınması...
Yetti gayri!
Nazan Moroğlu’ndan son söz: “Laik Cumhuriyetimizi savunan herkesi kadınerkek eşitliğini bir demokrasi meselesi olarak dikkate almaya, kadını BİREY olarak gören zihniyetin yerleştirilmesine destek olmaya ve MEDENİ KANUNUMUZA SAHİP ÇIKMAYA çağırıyoruz.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları