Toplumu ve ekonomiyi hiçe sayan bir karar olamaz
Orhan Bursalı
Son Köşe Yazıları

Toplumu ve ekonomiyi hiçe sayan bir karar olamaz

14.09.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Yarın gözler Ankara’daki mahkemenin vereceği kararda. İktidarın sesine ve politikasına mı kulak verilecek, yoksa halkın, hakkın, normal siyasetin, hukukun, ekonominin, adaletin... sesine mi?

Bilmiyoruz. Davayı uzatabilir, salt 38. kongreyi yok sayabilir, yok saymanın yanı sıra tedbir kararı da verebilir ve CHP yönetimini görevden uzaklaştırabilir de. Yönetim görevden alınırsa, kim atanır, iktidarın isteği Kemal Bey, çünkü Kemal Bey’in CHP’yi devralmaktaki kararlılığı, iktidarın işine gelir.

Mahkemenin kararına göre hangi yetkilerle CHP’ye atanacağı da önemli. Yandaşlarından sızan bilgilere göre, Kemal Bey en az 1.5 yıl partiyi yeniden ve istediği gibi organize ederek kurultaya götürebileceği yetkiyi ister. Delegelerin imzasıyla 21 Eylül’de toplanacak olağanüstü kurultayı da iptal edebileceği, yaptırmayabileceği bir yetki ve güvence... CHP’yi kendine göre yapılandırabilecek bir süre...

Peki şimdiki yönetim bunu kabul etmezse? Partiden ayrılma kararı alırlarsa ne olur, “hain olurlar”.

TENEZZÜL ETMEZ, MESELESİ

Özgür Özel ve arkadaşları kayyum atanmayacağını diliyorlar. Kemal Bey’in kayyum görevine tenezzül etmeyeceğini düşünüyor. Tabii tüm bu açıklamalar epey nezaket işi. Kemal Bey’in suskunluğu, hiçbir soruya yanıt vermemesi, mahkemenin kararını bekleyelim açıklaması ise başka bir şeyler söylüyor. İktidarın mahkemesinin kendisine partiyi teslim etmesine hiçbir itirazı yok.

Peki YSK’nin delegelerin başlattığı olağanüstü kurultay kararına onay vermesini durdurmak mümkün mü? Aslında hayır. Kemal Bey atanırsa parti başına, bu süreci durdurur mu, durdurma yetkisi var mı, her şey büyük bir kaos meselesine dönüştürülüyor.

Delege en son sözü söyleyecek kimsedir bir partide. YSK’nin kararıyla parti yönetimi tümüyle yenileniyor.

Delege, tüm geçmişi silecek bir karara imza atma hazırlığında. Bunu durduracak hiçbir mahkeme kararı olmamalı. Eğer CHP delegelerinin siyasi faaliyette bulunma anayasa hakkı elinden alınmıyorsa.

İktidar ve medyası “Biz karışmıyoruz, bu CHP’lilerin meselesi, birbirlerini yesinler” şablonu ile hareket ediyor. Kongrede hiç utanmadan Özgür Özel’in delegelere oluk oluk para akıttıkları yalanını ekranlarda yinelemekten kaçınmıyorlar.

Peki bu iktidar mahkemelerinin bir partinin siyasi faaliyetlerine sudan sebeplerle ambargo koyması, seçenlerin iradesini sıfırlaması, doğrudan bir müdahale değil mi...

DİYELİM Kİ 5 DELEGE...

Kongrede diyelim ki 5 delegenin para ile oyunu değiştirdiği gerçek belgeleriyle kanıtlandı. Şüphesiz bu ahlaki bir sorundur. Parti bunları şüphesiz ki tasfiye etmelidir. Kurultay delegeleri oylarını sık sık değiştirir. Bu oy değişiminde bir sürü etken rol oynar. Liderlerin konuşmaları, delegeler arasında yapılan siyasi kulis faaliyetleri... Oy değiştirme konuşmaları ve kulisi bir siyasi faaliyettir. Bu faaliyetlerde delegeye birtakım sözler de verilir. Dahası iş sahibi olma sözü bile verilebilir. Bunlar tüm kurultaylarda olabilecek şeylerdir.

Delege kalkıp mahkemede dese ki size ne hâkim bey oyumu istediğim gibi değiştiririm...

Bunların hiçbiri mahkemeyi ilgilendiren konular değil. Mahkeme, delege oyunun sandığa yansımasıyla ilgilidir. Sandıktaki oylarda bir sahtekârlık yapıldı mı? Oylar doğru sayıldı mı?

Eğer delege kafasına silah dayatılarak oyu değiştirildiyse, şantaj ve korku, bu mahkeme konusu olabilir.

Ayrıca diyelim ki 5 delegenin para karşılığı oyunu değiştirdiği saptadı, bunun seçim iradesini etkilediğine neye dayanarak verir? Adam menfaate karşılık özgür iradesini öyle kullanmıştır.

DELEGE İRADESİ NASIL SAKATLANIR?

Ayrıca diyelim ki mahkeme bunu bir suça uydurdu, elinde beş kişi var, seçimlerde lider 100, 200, 500 oy farkıyla seçimi kazandı.

5 kişiyle seçmen iradesi nasıl sakatlanmış olur ve sonuçlar iptal edilebilir?

100, 200, 500 kişinin iradesini, 5 kişi yok saymış olmaz mı...

Genel seçimlerde sağa sola atılmış oylar görülür ve YSK bunlara bakar, sayar, sandık iradesini etkileyecek olay olarak görmez.

Kongrede Özgür Özel 682, Kılıçdaroğlu 664 oy aldı. 18 oy fark var. İkinci turda ise 812’ye 536. Fark büyüdü. Ve Özel’in de anahtar listesi yönetime seçildi.

***

Yarın mahkeme hukuki mi davranacak yoksa siyasi mi? Bütün mesele bu.

Karar çok önemli sonuçlara yol açar. Seçmenin desteğini almış bir yönetimin, siyasi olarak tasfiyesi toplumu müthiş gerer. Ekonomiyi yeniden dibe vurdurur. 15 milyar dolar satıldı bir hafta içinde. Borsa günbegün düşüyor (yüzde 15). Kararla birlikte ne olur göreceğiz.

Partiyi devralma pususuna yatanlar da hukuksuzluğa oynuyorlar.

İktidar ve kaybedenler, el ele...

Yazarın Son Yazıları

Kumpaslarla geçen 23 yıllık AKP dönemi

Türkiye’nin resmen açıklanmış 1 no’lu cumhurbaşkanı adayını “çıkar amaçlı suç örgütü lideri” yaptıkları davanın tam bir sıkıyönetim koşullarında başlatılması bu davanın normal koşullarda geçmeyeceğinin başlı başına işaretidir.

Devamını Oku
10.03.2026
MHP’nin içi boş söylemleri ve İBB duruşmaları

MHP sözcüleri, başta Devlet Bahçeli ve Feti Yıldız arada sırada AKP’den farklı veya daha ileri iddialarla öne çıkıyor.

Devamını Oku
09.03.2026
‘İran, onu yöneten herhangi bir rejimden daha eskidir’

İran, dünyanın neredeyse kesintisiz en eski uygarlıklarından biri.

Devamını Oku
08.03.2026
Trump’ın ‘altın tokmaklı’ barış kurulu

Trump Gazze’yi yeniden “imar etmek” bahanesiyle azgelişmiş ülkelerin veya ondan korkmaktansa onunla karşılıklı menfaat ilişkileri içinde olmayı tercih eden azgelişmiş/gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri ile birlikte bir “barış kurulu” kurdu...

Devamını Oku
23.02.2026
Dezenformasyon

Savcılık kaç gündür aranan ama bulunamayan gazeteci Alican Uludağ’ın son çare olarak derhal yakalanarak mevcutlu olarak İstanbul’a getirilmesini istedi.

Devamını Oku
22.02.2026
Gürlek ve sadık gazetecileri

Biraz gecikmiş olsa da yazmalı ve aklımdan çıkarmalıyım, yoksa dönüp dolaşıyor.

Devamını Oku
19.02.2026
Yapay zekâ düşünüyor, öğreniyor

Önce üretken yapay zekâ programlarının yaratacağı işsizlik üzerine biraz daha bilgi...

Devamını Oku
17.02.2026
Geleceği, insanları, savaşları, gezegeni ‘teknoloji oligarkları’ mı biçimleyecek?

Oligark siyasette oldukça yerleşmiş bir kavramdır. Bu dizinin ilki olan dünkü yazımda, teknoloji multi milyarderlerin “demokratik bir katılım veya denetim olmaksızın insanlığın geleceğini şekillendirdiği”ne işaret etmiştik.

Devamını Oku
16.02.2026
Dehşet çanları ve yapay zekâ ve insanlığın kontrolü

Herkes küçük işleriyle yapay zekâ uygulamalarının tadını çıkarıyor.

Devamını Oku
15.02.2026
Daha zor aylar ve yıllar ülkeyi bekliyor

Adalet Bakanlığı’na Akın Gürlek’in atanması, ülkenin en önemli konusu haline geldi.

Devamını Oku
12.02.2026
Belediye başkanı ve milletvekili istifalarına bir çözüm arayışı

Şüphesiz bir siyasetçi koşullara göre fikir değiştirebilir ve partisinden ayrılabilir.

Devamını Oku
10.02.2026
İki 7.3 ne yapar? İstanbul ve Marmara bölgesi tamamen korunmasız...

Siz okumaktan bıkmış olabilirsiniz ama biz yazmaktan bıkmadık.

Devamını Oku
09.02.2026
Deprem: ‘Ruhuna el fatiha! Acımız sonsuz

İktidar siyasetçilerinin deprem sonrası en iyi bildiği şeydir.

Devamını Oku
08.02.2026
Yeni keşfi üzerine Aziz Sancar ile röportaj

Burada duyurmuştum Sancar’ın öldürücü beyin tümörü Glioblastoma’yı fare deneylerinde başarıyla yok ettiğini...

Devamını Oku
05.02.2026
Güç gösterisinin tırmandığı doruk, en zayıf olunan noktadır

Bu konuda benzer içerikte bir yazı yazmıştım, Trump’ın askeri, ekonomik ve siyasi gücünü bütün dünyaya karşı açıkça kullanmaya başlayınca bütün dünyayı karşısına almış, bu imkânsız denemesinin aşağı düşüşe yol açacağını yazmıştım, bazı okurlar ve sosyal medyadaki izleyiciler “Hayal görüyorsun” mesajı atmışlardı.

Devamını Oku
03.02.2026
Güvenlik için atom silahı arayışları

ABD’yi İran’a saldırı kararlılığından vazgeçirmek için İslam ülkeleri diplomatik çalışmalarını sürdürürken...

Devamını Oku
02.02.2026
Emperyalizmin apaçık yüzü; savrulan ve yeniden birleşen dünya

Evet sömürgecilik, hegemonya, askeri darbeler, eşitsizlikler, sürekli yoksullar aleyhine çalışan dünya ticareti vb.

Devamını Oku
01.02.2026
Saray bu kadar yoksulluğa rağmen hangi cesaretle milleti süründürüyor?

Bu sorunun yanıtını düşünmeli herkes.

Devamını Oku
29.01.2026
İran’a saldırı, bölgede deprem niteliğinde değişime yol açar

ABD Suriye’yi alelacele düzenledikten sonra, silahlı güçlerini (uçak gemileri başta) İran üzerinde yoğunlaştırıyor.

Devamını Oku
27.01.2026
Uğur Mumcu ve Karanlıklar Çağı-2

Şüphesiz Uğur Mumcu ve daha bir dizi kahramanın öldürüldüğü ve katliamların gerçekleştirildiği 1990- 2000 yıllarının öncesi var.

Devamını Oku
26.01.2026
Uğur Mumcu ve karanlıklar çağı

Uğur Mumcu’yu 33 yıl sonra bile kitlelerin gönlünden, meslektaşlarının yüreğinden silemeyen nedir?

Devamını Oku
25.01.2026
Pax Americana: Türkiye, Suriye, İsrail’e doğru

Şüphesiz beklenmiyordu veya ABD’nin ipiyle kuyuya inilmez seni yarı yolda bırakır diyenler de vardı.

Devamını Oku
22.01.2026
Bir intikam histerisinin sahne şovu mu?

“Bak ne yaparız biz sizi, sürüm sürüm süründürürüz!...”

Devamını Oku
20.01.2026
NATO: Bir ittifakın ölümü mü?

Dün Kopenhag adeta öfke patlaması yaşadı; on binlerce kişi Danimarka ve Grönland bayraklarını sallayarak “Grönland’a dokunmayın, Grönland satılık değil” pankartları sallıyordu.

Devamını Oku
19.01.2026
Sancar müjde verdi: Beyin kanseri klinik deneylerini Türkiye’de yapacağız...

Epeydir görüşemiyorduk.

Devamını Oku
18.01.2026
Marmara depremine yeni bir bakış var

Fay parçalar halinde kırılacak ve maksimum deprem büyüklükleri ancak 7.3’e ulaşabilecek.

Devamını Oku
15.01.2026
İran rejimi bölgeyi ateşe atabilir, Türkiye’ye etkileri ne olur?

İran’da molla rejimine karşı protestolar durmuyor, çok sayıda ölü var, yüzlerle ifade ediliyor.

Devamını Oku
13.01.2026
Yanardağ’dan Aysever’e... Suskunluğun anatomisi

Merdan’ı (Yanardağ) neredeyse hiçbir suçlama yöneltmeden içeri atma, üstelik Tele1 televizyonuna el koyma cesaretinin hüküm sürdüğü bir ülkede yurttaş güvenliğinin çok yönlü olarak risk altında (uzun süredir!) olduğunu söylemek bile artık bir cesaret denemesi mi olur?!

Devamını Oku
12.01.2026
Orta sınıfın düşüşü

Bu yılın gözde dizisi Kralın Düşüşü gibi oldu ama kastettiğim İpek Özbey ile Onur Alp Yılmaz’ın hazırladıkları kitap.

Devamını Oku
11.01.2026
Aziz Sancar’dan büyük bir başarı daha: Beyin kanserini farelerde yok ettiler

İki üç kez yazmıştım, Aziz Hoca, hızlı ilerleyen ve ölümcül bir beyin kanseri türü olan Glioblastoma’nın tedavisine yönelik çok ciddi bir yöntem geliştirdi ve ilk erken sonuçlar bu tedavinin mümkün olabileceğine ilişkin önemli umutlar doğurdu, diye.

Devamını Oku
08.01.2026
Askeri güç ile siyaset: Geleceği olabilir mi? Avrupa- Çin dayanışması

Bence Trump, bugünkü dünyada pek de geleceği olmayan bir siyaset dönemi başlattı.

Devamını Oku
06.01.2026
Dünyada her şey çöktü, kendini korumak bile ne kadar mümkün?

“Önce Amerika”, “En büyük Amerika” sloganları bugün yaşadıklarımıza (Venezüella’ya baskın) ve arkasından yaşayacaklarımıza ilişkin her şeyi açıklıyordu.

Devamını Oku
05.01.2026
İran’da rejimin tek çıkış yolu nükleeri iptal etmek mi?

En sonunda İranlılar, ekonomik çöküşe başkaldırdılar.

Devamını Oku
04.01.2026
Ekonomik panoramada kısa gezinti ve utanmazlık skalası tartışması

Ekonomik tablo yıllardır felaket.

Devamını Oku
30.12.2025
HÜDA PAR/DEM/İmralı el ele Kürt karanlığına

AKP, Türkiye ve Ortadoğu’da Kürdistan isteyen pankürdist, geçmişi karanlık HÜDA PAR’ı, 4 milletvekili vererek Meclis’e soktu.

Devamını Oku
29.12.2025
Hey Türkler, Anadolu, Trakya, savaşı kaybettiğinizden haberiniz var mı?

Kürt meselesini çözüm komisyonu sanki çıkmaza girdi gibi.

Devamını Oku
28.12.2025
Çin’in başarısının sırrı: Yüz binlerce genç mühendis

Anımsıyorum, 6-7 yıl önce Amerikan üniversitelerini bitiren fen alanlarında mühendislerin sayısı muhtemelen 400 bin kadar olduğuna ilişkin bir istatistiğe hayret etmiştim.

Devamını Oku
25.12.2025
Çin, 20 yılda kritik teknoloji araştırmalarının yüzde 90’ında öncü

Yukarıdaki başlık bana ait değil, dünyanın en önemli iki bilim dergisinden biri olan NATURE’a ait.

Devamını Oku
23.12.2025
6 yıllık ‘Manhattan Projesi’ ile Çin ABD tekelini kırdı

Bu proje İkinci Dünya Savaşı’nı bitiren atom bombası üretme projesi değil.

Devamını Oku
22.12.2025
Anket sonuçlarına ne kadar güvenmeli?

Onlarca anket önümüze geliyor ve buna göre yorumlar yapıyoruz.

Devamını Oku
21.12.2025